Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 23:16 - курсовата ми работа по Международни отношения - от: Cvetanka Georgieva
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1105 Коментари: 0 Гласове:
1



Конспиративните теории за 11 септември? Това е само кратък отрязък от курсовата ми работа по Международни отношения. Разкрива някои несъответствия в официалните данни за атентатите. Идеята на цялата работа е, че замесена в тях или не, Америка използва атентатите като извинение за наглата си едностранчива политика.
Независимо от, като цяло, сериозния храктер на проучването, тази информация е написана на достъпен език и поставя основателни въпроси.

Видео от атентатите:

http://www.youtube.com/watch?v=4UcyvkTKmqk

Конспиративните теории

Съществуват десетки конспиративни теории за случилото се на 11 септември. Те се дължат основно а следните факти:
- Причините за тероризма не се коренят в Корана
- Докладите относно атентата
- “Петролният” кабинет на Буш
- Съдействието на Осама, на американското правителство

Коранът е възприел много положения от християнството и юдаизма. Годпод и Аллах преди са значели едно и също. Пророците на Бога - Иса и Муса съответстват точно на Исус и Моисей. Религиите са близки.

Но и самото съдържание на Корана съдържа два много важни принципа, които са неприложими в “джихада” на терористите: Първо: Свещената книга призовава при използването на сила срещу противниците на исляма да не се причинява вреда на местното население – жени, деца и безпомощни старци. И второ – категорично се отрича правото на мюсюлманите на самоубийство.

И двете положения от Корана са изключително важни, особено при опитите да се отъждествява тероризма с исляма.

Друг предизвикващ подозрение факт е обкръжението на президента Буш.

Джордж Уокър Буш – наследник на бившия президент Джордж Буш си осигурява мястото в Белия дом след цял месец повторно преброяване на гласовете, и политически дразги, които оставят страната в напрежение. Бившият вицепрезидент – Ал Гор печели популярния вот в страната, но поради системата за избиране на президент в САЩ (чрез делегати) той губи правото на поста.

Преди да влезе в Белия дом, Буш има само шест години опит в политиката. Съсобственик на отбора “Тексас рейнджърс”, Буш гради кариера от начинания в петролния бизнес (повечето неуспешни). Победата му в изборите изкривява рязко надясно политиката на САЩ, повечето му министри са милионери, макар че това не е рядко срещано в американската политика. Необичайното в случая е, че почти всички членове на кабинета са натрупали богатството си чрез....петрола.

Дик Чейни – бивш главен изпълнителен директор на петролната фирма “Хали Бъртън”

Кондолиза Райс – директор на “Шеврон”

Доналд Еванс – бивш шеф на компанията за добив на нефт и газ “Том Браун Инк”

Много от членовете на новата администрация са наследени от администрацията на Буш-баща, петролен магнат в Тексас.

На фона на всичко това още повече разбунват духовете множеството доклади и писма, предупреждаващи за опасност от нападение на Ал Кайда, на които администрацията отдава второстепенно значение: В речта си пред Сената на 2 февруари 1999 година директорът на ЦРУ Дж. Тенет заявява: “Няма никакви съмнения, че Осама бен Ладен и съюзниците му в различните части на света, както и сподвижниците му подготвят следващи атаки против нас... Организацията на Бен Ладен има връзки буквално по целия свят, включително и в Съединените щати, а самият той недвусмислено заявява, че негова мишена са всички американци.”. Освен това на 6 август 2001 Буш е бил запознат с документ на ЦРУ, в който се говори за подготвяни от хора на Бен Ладен терористични актове в Съединените щати с използване на самолети.  Още през юли 2001 агент на ФБР в Аризона е съобщил, че за подготовка на терористи могат да бъдат използвани летателните училища в САЩ.

Самият Бен Ладен е имал контакти с американските спецслужби. След като е завършил университета, Осама се е отдал на борбата против съветските войници в Афганистан. Смята се, че тогава е започнала съвместната им дейност. Той създава “Мехтеб ал Хадамат” – верига от офиси в различни страни за вербуване на бойци срещу съветския контингент в Афганистан.

По това време САЩ и СССР се ръководят от принципа “врага на моя враг е мой приятел”. Но Ал Кайда – организация, създадена от Осама през 1987, и партнира на САЩ, както и други такива организации, след окончателни край на Студената война, става самостоятелна и в крайна сметка – неконтролируема.

Всички странни събития и факти около подготовката, атентата и самата организация, която го е подготвила, както и нулевата превенция от страна на САЩ, нормално будят подозрения и се раждат конспиративните теории.

1.Говори се, че американските ВВС сами са свалили четвъртия самолет, за да сложат край на планираното нападение.

2.Южноамерикански вестници твърдят, че в Пентагона се е забил не самолет, а ракета, тъй като няма снимки за връхлитаща машина, а оставената дупка изглежда твърде малка, за да бъде причинена от самолет.
Тук следват доста по-интересни теории, на които обаче заслужава да се обърне внимание:

3.Според една от теориите всичко е хитър ход, за да се обедини страната около Буш-Младши и да се мотивира започването на война срещу Ирак и Афганистан. Намеква се, че администрацията на Буш е била наясно с атентата, но нарочно не е предприела нищо. Има сведения, че действително Буш е инертен по отношение националната сигурност, което изпъква в сравнение с предшественика му Клинтън, който ежедневно следи тази област. Тази теория е само една от няколко, които твърдят или че правителството на САЩ е планирало атентатите, или че е било предизвестено, нищо не е направило, за да предотврати катастрофата. Всички тези теории се обединяват от крайния извод, че администрацията цели да сложи ръка върху иракските петролни резерви, да превърне Багдад в близкоизточна военна база на САЩ и окончателно да умиротвори Афганистан като нов маршрут за прокарване на нефтопровод през Каспийско море.

4.Една забележителна конспиративна теория се занимава с действията на американското правителство веднага след атентатите. Филмът на Майкъл Мур “Фаренхайт 9/11” предлага доказателства, че веднага след ударите, когато всички полети са забранени, с разрешение на правителството специален самолет откарва членове на семейство Бен Ладен от САЩ в Саудитска Арабия. Авторът също така подробно представя връзки между семейството на Буш и бизнес империята на Бен Ладен.

Мисълта за тези теории, взависимост от това до каква степен се вярва в тях може да навява на жестокост, страх или насмешка. Но те никак не са безпочвени. Толкова години след атентатите все още остават отворени въпроси.

Например голямата разлика от установяването на похищението и уведомяването за това. Първият самолет – полет 11 на Американ Еърлайнс губи връзка с контролната кула още в 8:20 сутринта, Следящите полета се обаждат на Федералната агенция по авиация за отвличане. NORAD  e уведомена чак в 8:40, а изтребителите се издигат чак в 8:52. Това важи и за другите самолети, въпреки че едната сграда на Световния търговски център е вече ударена и цялата система е в бойна тревога.

Освен това, което буди още повече съмнения, тези изтребители, които трябва да спрат самолетите нито излитат от най-близките ВВС, нито пък летят на максимална скорост. Изчисленията сочат, че ако това не беше така, те щяха да достигнат похитените самолети на време за да ги прихванат и те да не достигнат целите си.

И до днес роднини на жертвите търсят отговори на въпросите си.
................................

Допълнение от Григор Симов:
1. На една далечна уличка, от която добре се виждат двата небостъргача на търговския център, преди атентата, паркира микробус и неколко младежи монтират на покрива му камери, за да снимат предстоящото важно събитие.  И щом първият самолет се забива в целта, младежите започват да скачат от радост!  Всичко това е забелязано от съседите, които впоследствие информират властта.  Оказало се че младежите са израелски евреи, които впоследствие се укрили в израелското посолство, а след това властите на САЩ им разрешили да си заминат за Израел!?
2. Дни преди атентата, търговският център бил застрахован за огромна сума!
3. От работещите в търговския център, поне половината били евреи, но в деня на атентата, нито един евреин не отишъл на работа и никой от тях не пострадал!!?




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315049
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031