Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 20:52 - Осман Октай: Доган е богат като Крез, но няма достъп до парите си. в. ШОУ!
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1644 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2009 21:08


През 1993 година Соломон Паси, Илия Павлов, Асен Мичковски и Доган другаруваха. Той разпредели наследството на “Мултигруп”, участва в създаването на първите обръчи, но много хора от неговия лагер бяха убити, твърди бившата дясна ръка на Сокола.
image

Казвате буквално следното: “Темата за това какво има Доган, доколко разполага с несметни сметки и пр. е обширна и няма нищо общо с мита за богатствата на Доган... Може да се окаже точно обратното.” Какво имате предвид?


- Доган няма собствен бизнес. Той обслужва различни бизнесгрупировки.

- Доган е най-скъпоплатеният комисионер в историята на България! За какво му е собствен бизнес?
- Нещата не са точно такива, каквито изглеждат. Те му се отблагодаряват по принцип с услуги, със СПА центровете, яхти и т.н. Не става въпрос само за безплатния рахатлък. Извън това му плащат и другите сметки, но по-нататък нещата се усложняват. Ето това е отговорът на въпроса ви. В смисъл, че Доган никога не е имал лични авоари. Всичките пари, които той смята, че ги има и контролира, се държат от подставени лица във външни сметки и тук е въпросът – до каква степен той има юридически и практически контрол да борави с тях?! Той никога и никъде не е излизал извън България, освен прескачанията до Истанбул, а в цял свят дори и най-закодираните сметки се оформят с лично присъствие. Впрочем когато на власт беше формулата Беров, Доган беше горе-долу в същата ситуация. Когато обаче бяха Виденов и Костов, нямаше кой да го покани на една вечеря, не можеше да плаща заплатите в централата на ДПС, нямаше пари да си плати дори кафето.

Днес обаче виждам “развитие”, което може да му изиграе лоша шега. Явно някой “добър” съветник го е посъветвал да декларира за миналата година 360 000 лева от странична дейност. По този начин са го направили зависим и са го сложили на проветриво място тези негови “благодетели”. И аз мисля, че същите тези хора в един момент със следващата власт могат да изтъргуват Доган. Да го похарчат. Да му подготвят такива капани и утре да го хвърлят на вълците с такива данъчни декларации.

Второ, в жк“Белите брези” той има имот, който е вписал в данъчната си декларация. Там стана един огромен обир преди време и той дава показания, подписва ги и писа: откраднаха ми толкова пари, толкова килограма злато, толкова скъпоценности! Това е документ. Костов за тези неща говори.
 
Трето, земите, които Доган е купил като негова лична собственост. Костов знае и за другите неща, но засега спомена само за земите. Лошото е, че “предвидливият” Доган едва ли е предвидил този момент, когато ще му се наложи да играе ролята на Ал Капоне. Днес фактите са следните: от централата на ДПС като председател никога не е взимал никаква заплата, единствените му легални доходи са от парламента като депутат. Като му приспаднем глобите за неприсъствие, излиза, че като народен представител е вземал по шест-седем хиляди на година, за 20 години това прави 140 000 лв. Никого да не е черпил, нищо да не е ял, нищо да не е купувал, пак не може да докаже откъде е взел парите за тези си имоти. Сега тия негови благодетели – говорим за батковци, кольовълкановци, гришаганчевци и т.н., са готови да го изтъргуват, защото той вече е заплаха за тях. Защото във всички тия сараи, СПА центрове и пр. сега вървят данъчни ревизии и проверки и в момента всички собственици на фирми, които държат тези СПА центрове и еди-що си, всички са под контрола на данъчните и спецслужбите. Мобилизирани са и всякакви общински служби. Затова сега Доган трепери.

- “Вечният” Доган за пръв път трепери! Как се стигна дотук?

- Ще се наложи да се върнем назад във времето. Даже и аз не знам откъде да започна. Още Луканов изолира ДПС от СДС на изборите през 1990 г., за да не може турците като антикомунисти след възродителния процес да гласуват със СДС тогава. Това беше ролята на Доган и обкръжение. Последва ролята му в падането на Филип Димитров и старта на “проекта Беров”. За да се зародят групировките – СИК, ВИС, “Мулти” и другите, които се хранеха от държавните предприятия – на входа и на изхода. В сблъсъка вътре в БСП кой да управлява тези процеси се стигна и до убийството на Луканов.

Какво става в ДПС? Неслучайно точно през 1996 г. Доган изтегли един-единствен и досега конгрес на ДПС извън София. Той се състоя на 1 декември в Кърджали. Да, след оставката на Виденов. Организира го заедно с Йордан Йорданов, който тогава беше изпълнителен директор на “Ариес” в “Мулти”, по-късно стана кум на Доган на сватбата му с Ширин Карнобатлъ и доскоро беше секретар в рибовъдството в агенцията за водните ресурси. Същият този човек доведе над 30 мутри на “Мулти”. Те смляха делегатите от Кърджали и ме свалиха от всички постове в партията. Два месеца след това Доган излезе от ОДС. Фактически капсулирането на ДПС започна още през 1993 г., когато нашето крило за последен път лансира тезата, че с вливането на българските мюсюлмани и турци в различни партии ДПС трябва да изчезне, за да няма пропаст, междуетническа и религиозна, която ще ги обрече на изолация и гета. И това се случи. Но тогава мафията чрез Доган спечели. Аз и още 2500 ръководители от цялата страна бяхме изхвърлени, уставът беше променен в авторитарен и настана едноличният режим на Доган.

- Малко след това БСП катастрофално се струполи от власт? Какво спечели мафията чрез Доган през декември 1996 г.?
- Доган излезе от ОДС и направи новата група ОНС. Целта максимум беше Костов да има по-малко от 120 мандата. Целта минимум - Мафията чрез Доган да контролира всеки процес в бъдещото управление на Костов. Когато направиха групата ОНС с Луджев, Венци Димитров, Сашо Каракачанов и други отцепници от СДС, дори отидоха в Мадрид и получиха царската благословия за тази коалиция, за този пъклен план. За щастие той се провали, защото Костов взе 137 мандата и за 4 години ги натика в ъгъла. Отне предприятията от тези групировки, които ги смучеха на входа и изхода, и затова те станаха негови кръвни врагове. Всъщност битката на Костов и ОДС беше отвоюването на тези предприятия от мафията. Щом искате, вземайте ги, но държавата повече няма да налива пари в тях, няма да ги точите и да печелите за сметка на държавата. Тогава те го намразиха вовеки и нарязаха тези предприятия на скрап.

- А после дойде Симеон...
- Да. Имаше голяма опасност Костов да повтори управлението си и затова включиха Симеон. Той се възползва от мераците на групировките, яхна ги, а сценаристите, като видяха, че може да реализира мнозинство, взеха мерки да не се повтори грешката с Костов и така направиха, че Симеон взе 120 мандата. Абсолютно невярна е тезата, която днес Симеон и тези около него разпространяват, че имал намерение да прави управление с Костов. Това не е вярно. Напротив – наложиха му да направи коалиция с Доган.

- Кои?
- Тези групировки, които чакаха обслужване. Царят дойде, но му наложиха опекуна Доган, за да може отново да ги обслужва по модела Беров. Най-големият ми грях е, че спомогнах за това. Знаете ли защо Доган търси номинации в Кърджалийско или Благоевградско? Защото, ако се изтъпанчи в Североизточна България, турците там най-напред ще го попитат: а ти от кой род си? Там много държат на това. А Доган е незаконороден и просто ще го заплюят. И за да го спасим, отидох при президента Петър Стоянов и го помолих гласовете от Турция да отидат в Добрич, където номинирахме Доган. Тогава ЦИК решаваше къде ще идат те в зависимост от това, къде е най-евтин депутатският мандат по системата “ДОНТ”. От Турция дойдоха 45 000 гласа и влезе не само той, но и всички, които не можеха да си намерят гласове, като Ахмед Хюсеин, Рамадан Аталай, Джевдет Чакъров и т.н. Четири мандата взеха там ДПС, а Александър Лилов отпадна и стана страшен скандал.

- И какво стана сетне?

- Разбрах, че се реализира тази нова формула. Като свиках за пръв път новата парламентарна група, чакаме, Доган три часа го няма. Огромно напрежение в групата. От неговата охрана и шофьорите му разбрах, че е отишъл на консултации с Илия Павлов в Бистрица. Качих се на колата и ги сварих там, на следобедно уиски. Илия Павлов се обръща към мен и вика, а, г-н Октай, само вас чакахме, тъкмо оформяхме състава на правителството. Аз пък му казах, че идвам да заведа Доган на заседанието на парламентарната група, защото напрежението там е огромно. Идва Доган и почва да крещи афектиран – аз ще решавам кой какво ще прави в тази държава, аз ще решавам министрите, аз ще бъда едноличен лидер на партията, на никого няма да допусна да ми се бърка! Това стана на първото заседание на парламентарната група на ДПС през 2001 г. Доган крещя 40 минути пред групата и изпълкома. Аз зададох един въпрос: "Г-н Доган, вие ли ще правите кабинета или Илия Павлов?" Това беше началото на края на нашето взаимодействие. Тогава окончателно загубих контрол върху формулата на управление, защото Доган отказа да свиква колективните органи и еднолично започна да решава.

- Какво решаваше?
- Ами Те, групировките, го направиха нещо като надзорник на Симеон. Когато се сформира кабинетът на царя, Димитър Калчев по линия на “Мулти” го направиха министър на държавната администрация и чрез него изолираха Стоян Ганев, който беше началник на кабинета на Симеон.

- Защо?
- Защото тогава Те вкараха предложението клуб “Възраждане” да стане официален консултативен орган към МС в Съвета за икономическо развитие. И вместо в този орган по презумпция да влязат професори, авторитети и общественици, той бе завладян от клуб “Възраждане” и стана официален орган към МС със специално постановление. Тогава разбрах, че съм загубил окончателно битката. И си хвърлих оставката като зам.-председател на ДПС.

- После?
- Казах пред медиите, че с формулата Симеон - Доган се слага началото на мафиотизирането на държавата. Върнаха старото-ново източване на входа и изхода на държавата. “Възраждане” си кадруваше чрез Доган, но в един момент им потрябва и втори център на властта. Защото им пречеше Петър Стоянов. И през 2001 г. при изборите за президент повториха изпитания модел от парламентарните избори. Всички гласове на ДПС плюс тези на Богомил Бонев и царя - всички отидоха за техния човек - Първанов. Доган го подкрепи и тогава завладяха и президентството. Сега ще ви кажа нещо изключително важно – в клуб “Възраждане” две фигури имаха силно влияние в правителството - Илия Павлов чрез Доган и Васил Божков чрез Стоян Ганев.

- Стоян Ганев!?
- Точно така. След президентските избори Илия Павлов накара Доган да отстранят Стоян Ганев, т.е. да елиминират влиянието на Васил Божков.

- Еееее, това вече е прекалено...
- Никак даже. Тогава Ахмед Доган принуди Симеон, ако иска да остане премиер и да консумира властта, да махне този човек и Ганев си отиде, а Васил Божков беше изтласкан.

- А останалите от клуб “Възраждане” какво правеха междувременно?
- Емил Кюлев и Добромир Гущеров чрез обслужващите ги медии на Тошо Тошев и Радосвет Радев веднага се прехвърлиха към новосъздадения президентски център на Първанов и започнаха около него да изграждат обръчите си.

- Значи още оттогава датира началото на митичните президентски обръчи?
- Да. И в един момент тези два центъра – Доган, Илия Павлов и Фатик от една страна, и ония около президентството, от друга, започнаха да мерят сили за властта, юрнаха се кой да консумира повече. Доган и Павлов разделиха “Възраждане” на две. След време убиха Илия Павлов. Васил Божков беше пас. Той единствен остана верен на принципа – ако искаш да получиш нещо, трябва да си го платиш. Така и стана. Затова днес е жив и здрав.

- Какво стана с осиротелия Доган?
- Кольо Вълканов от “Мулти” застана плътно зад него. И той беше там, когато се разпределяше наследството на “Мултигруп”. Тогава се пишеха там Гриша Ганчев, Фуад Гювен и т.н. После се закачи и Тадаръков, и много други.

- При толкова “много други” защо се смята, че основният наследник на империята “Мултигруп” е Доган?
- Той е изпълнителят на разпределението, шефът на остатъците.

- И кой какво взе?
- Гриша Ганчев - захарта. Кольо Вълканов – вецове-мецове, енергийния сектор. А Йордан Йорданов неслучайно стана зам.-министър на енергетиката при Румен Овчаров. И неслучайно Овчаров изгоря заради това. Около Догановите сараи тъкмо си поеха въздух около преструктурирането на “Мултигруп” и изведнъж започнаха да умират хора от обкръжението на президента. Първо - Кюлев. След това - Александър Тасев. Последва го Иван Тодоров-Доктора. След време – Манол Велев. Задаваха се избори.

- И плъзна мълвата, че четирима олигарси са наредили кабинета Станишев?
- Тогава тия олигарси избраха отново Доган – като най-контролиран обслужващ. Казаха: той ще бъде нашият човек, ще контролира нещата във властта от наше име. Провалиха съзнателно мандата на БСП, за да отиде при ДПС. И Доган започна да контролира другите двама – младия премиер и стария цар.

- Щом Доган контролира всичко от името на кадровиците, защо се стигна до атентата в сарая му в Бояна?
- Да, имаше атентат, но не за да го убият, а за сплашване. Понеже се самозабрави и започна да злоупотребява с огромната си власт по време на тройната коалиция. Взе да си мисли, че всички му слугуват и че е нормално Сергей Станишев да виси в преддверието му 4 часа, а Румен Петков – “само” два часа.
С болната си психика Доган си въобрази, че държи цялата власт. И, естествено, се стигна до изцепката в едно интервю, където каза: аз управлявам управляващите! Тогава ония, които му дадоха “мандата”, взеха мерки, за да не излезе извън контрол - самоубиха Ахмед Емин. Първо, това беше предупреждение, защото направиха показно убийство в неговите сараи. И второ, елиминираха една опасна връзка.

- Всъщност кои са “ония” и каква опасна връзка елиминираха?
- Тези, които го поставиха за неформален водач на тройната коалиция. И чрез убийството на Ахмед Емин постигнаха първата си цел – извадиха го от равновесие, уплашиха го и го вкараха отново в релсите.

- Добре де, кой може да убие Ахмед Емин в сараите на Доган, където е абсурд да вкараш дори ножче за бръснене?
- На вас не ви ли е ясно какво става? Нали службите пазят сараите! Вижте, Алексей Петров каза, че в България от дискредитирането на опонента до физическото му отстраняване пътят не е особено дълъг. Втората цел беше автоматично постигната още в мига на убийството на Ахмед Емин. През 2001 г. той остана единственият човек на Доган, който не беше в листите. Защо? Емин остана в София да оправя финансово-материалната страна на изборите като член на фонда, който нашето крило успя да извоюва да се изразходват парите на ДПС прозрачно. Това ги сближи и Доган постепенно започна да оправдава всяко вземане на пари с Емин. Така легитимираше действията си, за да не получи удар от партията си. Ако не беше член на този фонд, може би Емин щеше да бъде жив и здрав. А след като Доган направи този модел на управление със Симеон, Ахмед Емин се превърна в човека-контактьор с всички министри, с всички политически централи, с всички лидери, включително и тези на обръчите, отговаряше и за разнасянето на куфарчетата,

беше най-информираният човек в ДПС заедно с Доган. Беше буферът, който го предпазваше. Затова убийството на Ахмед Емин беше наистина тежък удар за Доган.

И накрая: зад отсъствията на Доган от парламента не се крие нещо кой знае колко мистично. Просто онези, които го контролират, го ограничават в публичните му прояви, защото той всеки момент е способен да изръси някоя глупост - като в село Кочан и на други места...

интервю на
Славей КОСТАДИНОВ
в. ШОУ
   
Автор:
slivenplus


Тагове:   Доган,


Гласувай:
0



1. vmitkov - Интересно
16.12.2009 22:47
и логично!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28359748
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930