Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 23:48 - Информатор на "Шоу" намерен със счупен врат
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1384 Коментари: 0 Гласове:
3



Имам документи от Мерил Линч и Сити банк, от които всичко за далаверата с външния дълг става ясно, и ме е страх, че могат да ми костват живота - каза ден преди смъртта си суперагентът Сотир Наумов. Сотир Наумов бе един от най-успешните агенти на ДС, който работи по линия на цяла Европа и много активно по югоембаргото. Изявява се като журналист под прикритие в БНР. Той почина при мистериозни обстоятелства само час преди поредната среща с репортер на "ШОУ", докато правел кафе в кухнята и преглеждал интервюто, направено по-рано и предстоящо за публикуване. Вместо до каферката обаче бил намерен... етаж по-долу. Изглеждал със счупен врат, но как точно е починал, никой не казва, защото близките му се страхуват да раздухват случая. Доколкото знаем, преди това срещу Наумов е имало заплахи.

Продължаваме да публикуваме уникалното интервю с него... посмъртно, поради големия интерес към личността на Сотир Наумов и тайните, които той знаеше.

- Г-н Наумов, допреди да се разкриете пред наш репортер, всички смятаха, че сте бизнесмен с повече от добри доходи в Германия. Но изведнъж решихте да проговорите за разузнаваческата си дейност и за информацията, която имате, свързана с много тайни на прехода. Защо?

- Мисля, че не ми остава много. Освен че съм болен, съм и неудобен покрай разкриването на досиетата и всякакви спекулации с работата на ДС. /Б. р. - ден след този разговор Сотир Наумов бе намерен мъртъв по пижама на долния етаж на дома си, но бе успял да остави ръкопис за наш репортер, който разкрива неподозирани неща./

- Как попаднахте във ФРГ?
 

- Преди падането на Берлинската стена. През лятото на 1989 г. получих задача да замина в тогавашната все още Федерална република Германия, за да съдействам за връщането на огромните заеми в размер на $2 000 000 000, които България бе предоставила на различни страни като Ирак, Сирия, Либия. Целта бе да се намери начин Германия да ни помогне с тези пари срещу известни условия, а пък после като силна и влиятелна държава да си ги събере по различни начини от страните, които ни ги дължаха. Отседнах в Мюнхен и на другия ден ми бе уредена среща с д-р Петър Аладжов - влиятелен българин, с когото се познавахме от предишни пътувания. Той бе кавалер на Златния знак на Германската търговска камара. Беше и личен икономически съветник на тогавашния министър-председател на Бавария, сега вече покойник.

Личен лекар на Франц Йозеф Щраус също бе българин, което е малко известно. Този лекар и д-р Петър Аладжов бяха големи приятели. Аладжов бе президент на немска фирма, в която акционери бяха повечето генерални директори на големи концерни. Тя бе нещо като затворен клуб на ръководителите на германската икономика с християндемократическа политическа организация. И още една интересна подробност - д-р Аладжов е изучил "занаята" си при проф. Буров.

- Е, и помогна ли за външния дълг?
 

- Идеята никак не го въодушеви. Българската държава не го пускаше да влиза у нас и това го накара да откаже да съдейства, а той беше голямата ни надежда. Добре че научно-техническото разузнаване още шаваше, та донесе милиарди долари на България. Над 5 хиляди агенти работеха за каузата, а над тях бяха само Андрей Луканов и Огнян Дойнов. Наши учени непрекъснато мъкнеха информация от чужбина за най-авангардни технологии.

Голямо постижение беше нивалинът - лекарство срещу детски паралич. Представлява извлек от кокичета. Открит е от две рускини - Проскурнина и Яковлева, но нашият изобретател д-р Димитър Пасков фактически го приложи първи върху деца. Синът му също е фармацевт и участва в разработването на секретния медикамент каптагон с наркотично действие. Но той ненадейно умря при загадъчни обстоятелства, а официалната версия бе туберкулоза. Тайната за смъртта му знаеше само Андрей Луканов и той я отнесе в гроба.

- А за промишления шпионаж в Германия?

- О, бяхме големи спецове. Измъкнахме под носа им верото с формула, написана на салфетка от ресторант. Но имаше и провали. Като опита за производство на изкуственото мляко хумана през 80-те г. В операцията по "прекопирването" на формулата участваха Гриша Филипов, Тодор Минков, шеф на "Млечна промишленост". Сърбинът Данко Салопек ги свърза с датската фирма "Анхидро". Решиха да правят завод за детски храни в Ловеч. Направо да утрепят "Нестле". Да, ама ония ползват електродиализа, а агентът на датчаните ни прилъгва с ултрафилтрация при 165 градуса и се получи направо гипс. Добре че завалийките плюеха и не ги изтровихме. След това започнахме да внасяме хумана, но Минков влезе в затвора за гяволъка.

- Е, защо не се обърнахте за помощ към СССР, а към ФРГ, и имаше ли Людмила Живкова някаква роля за влошаването на отношенията ни с братушките?
 

- Людмила не беше убита и щом Живков вярваше в това, значи е доказано. Людмила беше чувствителна като струна, флейта, на която всеки може да свири! Като че ли най-близко до истината за смъртта й беше Богомил Райнов - че си е отишла от този отвратителен свят по свое желание. Бил съм "по дирите" на Мила в САЩ и Мексико, в Непал. Служебно. Камерата не я обичаше, но тя излъчваше женственост и чар. Понякога имаше вид на отнесен, объркан човек. На екзалтиран от себе си артист. В Непал изпадна в особено състояние, сякаш откачи, след като посети някакви изоставени храмове.

В Мексико не можа да осъществи важни срещи, защото й призля в самолета. Григор Шопов и Стоян Савов смятаха, че КГБ я недолюбва заради залитанията й по източните религии, но защо да й посягат - тя не беше опасна. В разработките на съветските служби фигурираше под псевдонима "Добрия луд". Жената, която се грижеше за нея, всъщност я намери мъртва, но се крие от години и живее под друго име.

- При Тодор Живков външният ни дълг е бил многократно по-малък от сегашния. Защо сега не само че не намалява, ами и се увеличава? Някой краде ли?

- Имам документи от "Мерил Линч" и "Сити банк", от които всичко става ясно, и ме е страх, че могат да ми костват ако не живота, то спокойствието. Там има подписи на бивш финансов министър и други управляващи. Само за една нощ по моя информация от банкери някои са спечелили 500 млн. евро, а за другите си "безсънни" нощи - не знам още колко. Има коварна кражба по дълга и преобразуването му. Облигации струваха 35 ст. И в един момент се качиха на 92 ст. Тогава Милен Велчев обяви, че ще купим дълг за 1 милиард. Кой и защо вдигна цените на тези облигации? Ами юпитата от Лондон. Така страната ни плаща почти тройно повече.

 интервю на Ваня Здравкова/БЛИЦ
 

    Автор: kaloian5



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313674
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031