Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2010 20:34 - Доц. д-р Минчо Христов: Готвят скоро нов фалит на банките! Автор: slivenplus
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1827 Коментари: 0 Гласове:
1



Нарочно премахнаха наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити и започна раздаването на огромни суми от влоговете на гражданите на определени кредитни милионери, казва в интервю бившият депутат. image

Политологът и бивш независим депутат доц. д-р Минчо Христов сътвори чутовен скандал по време на лекция на финансовия министър, когото бомбардира с неудобни въпроси. Политика не се прави с безхарактерни послушковци, които гледат с телешки възторг началниците си, категоричен е доц. Христов. Той е преподавател в Техническия университет, магистър по история от Хаванския университет, специализирал е в университета на Сао Пауло и Колумбийския университет, автор на десетки научни публикации и две книги. Заместник-председател на Комисията за борба с корупцията в 40-ото Народно събрание.

- Преди време на лекция на вицепремиера Симеон Дянков поискахте да се спре субсидията за политическите партии и тя да се пренасочи съм здравеопазването. Задоволи ли ви отговорът на министър Дянков?
- Категорично не! Той първоначално се съгласи с мен, но отказа да отговори дали ще предложи премахването на тази субсидия, като се оправда, че напоследък често му дърпали ушите – явно говореше за премиера Бойко Борисов. Но нека ви кажа за колко скандална тема става въпрос. Попитах редно ли е днес, когато се закриват болници, когато се намаляват драстично средствата за образование, включително и студентските стипендии, когато няма пари за елементарни лекарства, политическите партии да получават стотици милиони левове от държавата. Огромната част от тези милиони левове се пилеят за задгранични командировки, луксозни лимузини, имаше дори случаи, когато някои партийни лидери си бяха купували с тази субсидия телевизори и хладилници! Това е позор!
- За каква сума става дума?
- За огромна сума - над 200 милиона лева за този мандат на парламента. За всеки избран депутат политическите централи получават по 15 000 лева на месец и това е извън заплатата на депутата. Трябва да знаете, че с половината от тези пари може да се решат изцяло проблемите на спешната медицинска помощ в цяла България, като ще останат пари и за доставката на крайно необходимите животоспасяващи лекарства. Искам читателите на вашия уважаван вестник да знаят и друго – предишният парламент увеличи партийната субсидия с 500 %! Това не са ли наглеци? Срам ме е, че нито един български депутат няма днес куража и достойнството да предложи премахването на тази позорна субсидия. Значи за партийни шмекери пари има в изобилие, а за пенсии и лекарства няма. Ако ми позволите, чрез вестник „ШОУ”, на когото имам голямо доверие, се обръщам към премиера и най-официално го питам – ще спре ли парите за партийните тарикати? Ще дърпа ли ушите на Дянков, ако министърът на финансите му предложи премахването на субсидията? Ако Бойко Борисов премахне тази субсидия, само ще спечели още уважение от хората.
- Преди време пред нашия вестник споделихте, че определени финансови кръгове подготвят ново, поредно ограбване на спестяванията на хората. Още ли стоите зад тези думи?
- Категоричен съм, че определени финансови кръгове подготвят нов банков грабеж, подобен на този от 1996-1997 година, заедно с техни парламентарни съучастници. Той ще стане скоро. Става дума за около 22 милиарда лева спестявания на граждани. Ето каква е престъпната схема - през 2002 година мнозинството на Кобургготски премахна наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. Още тогава започна раздаването на огромни суми от влоговете на гражданите на определени кредитни милионери. Тези мошеници ще направят всичко възможно да обезценят лева и съответно -своите кредити. Умишлено в закона са създадени и няколко капана. Затова са необходими незабавни законови промени, насочени към гарантирането на влоговете и смекчаване на последиците от финансовата криза. На първо място – гарантиране на влоговете на гражданите. Както ви обясних, в сега действащия закон пише, че при фалит на дадена банка влоговете започват да се изплащат не по-късно от 20 дни от датата на фалита. В закона никъде не е записано обаче кога изплащането ще завърши. Това позволява теоретично влоговете от фалиралите банки да бъдат изплащани в продължение на десетилетия. Друг абсурд в закона е, че валутните влогове ще бъдат изплащани в левове. Така при евентуална промяна на валутния курс вложителите ще получат обезценени левове, т.е. – хората ще бъдат ограбени. Незабавно трябва да се върне наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити, като бъдат осуетени опитите на престъпни банкери да продължат да раздават парите на гражданите на определени кредитни милионери.
Ситуацията е изключително тревожна – само през последните седмици т. нар. лоши кредити са се увеличили с над 1 милиард лева и днес вече надхвърлят 3,5 милиарда. Брутният външен дълг надхвърли вече 53 милиарда долара. Защо Иван Искров и Симеон Дянков се правят на три и половина и лъжат хората, че има финансова стабилност? Докога ще ни баламосват? Дянков трябва да даде ясен отговор докога правителството ще търпи лихвите по кредитите в България да са три пъти по-високи от тези в Европейския съюз. Заради тези спекуланти икономиката ни ще бъде срината. Или кога ще бъде премахната наказателната лихва за предсрочно връщане на ипотечни кредити – абсурд, какъвто няма никъде в Европа! Ще ви разкрия и още един скандален факт, който ще излезе за пръв път във вашия вестник. Знаете ли, че първият закон, който гласува парламентът след продължителната си коледна ваканция, беше Законът за потребителския кредит? След като преди около година с мой закон бяха премахнати изцяло наказателните лихви при връщане на потребителските кредити, сега парламентът по предложение на правителството възстанови наказателните лихви, които можело да бъдат до 1% . В закона пише обаче, че банките по тяхна преценка могат да искат и повече от 1%. Законът беше приет без никакъв дебат – ето това аз наричам мафия. И опозицията, и управляващите гузно мълчаха. Написал съм на премиера писмо, в което го уведомявам за необходимостта от гарантиране на влоговете и за опитите на престъпни финансови кръгове да откраднат парите на хората. Ще ви дам и друг пример. Сега при една-единствена просрочена вноска банката може да конфискува жилището на длъжника. Ако човек се разболее и не си плати вноската, може да остане на улицата. В миналия парламент предложих този срок да се удължи така, както е в Европейския съюз – на 6 месеца. Пожелавам на сегашните депутати и особено мнозинството на ГЕРБ да разгледат тези полезни закони, които съм внесъл и които са в архива на Народното събрание. Особено тези, които се отнасят до гарантиране на влоговете, здравеопазването и пенсиите, преди да е станало твърде късно.
- В предишния парламент бяхте член на Комисията по енергетика. Как ще коментирате предложението на някои електроразпределителни дружества да бъде въведена такса електромер?
- Като безпрецедентна наглост! Още преди 4 години тези дружества се опитваха да прокарат това предложение. Тези хитреци предлагаха всеки, който има електромер, да плаща твърда месечна такса от около 5 лева независимо от това дали е ползвал ток. Ако например имате необитаема къща на село или вила, трябваше да дадете 60 лева на година, дори и да не изхарчите и един ват! Нека обаче засега хората бъдат спокойни - заедно с още няколко колеги успяхме да забраним в закона за енергетика подобна такса. Такса електромер не може да съществува, освен ако този парламент не отмени с нов закон тази забрана.
- Кои според вас са най-важните проблеми пред правителството?
- Ще ви кажа кои според мен са най-важните проблеми пред обществото. Правителството, което и да е то, просто е длъжно да ги решава. Здравеопазването е на първо място. Страшно много хора умират заради забавяне или пълна липса на спешна медицинска помощ. Особено тежък е този проблем в селата. Само стотина милиона са необходими за пълното решаване на проблема – двойно по-малко, отколкото е субсидията за политическите партии. Само след седмица още 400 000 българи ще останат без здравни осигуровки заради нови законови шмекерии. Не искам да говоря за това, че вече е подготвен закон, с който се вдигат здравните осигуровки с 2 %, но с тези пари ще бъдат захранвани частни здравни фондове. Отново на свои хора. Така парламентът отново обслужва частни интереси. Това аз наричам кражба. Жесток проблем са монополните цени на тока, водата, парното, застрахователите, банките, кражбите на ДДС.
- Звучи доста песимистично това, което казвате. Нима не виждате изход от тази ситуация?
- Напротив. Аз винаги съм бил непоправим оптимист. Докато има медии като вашия вестник, които не слугуват на управляващите и казват истините в прав текст, нищо не е загубено. Ние като граждани няма да търпим още дълго време политически партии, които мислят повече за своята партийна субсидия и за интересите на олигархията, отколкото за проблемите на хората. Дано премиерът Борисов разбере, преди да е станало късно, че политика не се прави с безхарактерни послушковци, които не смеят да изразят собствено мнение и винаги гледат с телешки възторг началника си. Това е най-сигурният и бърз път към провала.

Едно интервю на Ваня ПАНОВА,
вестник "ШОУ"



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313964
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031