Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2010 21:12 - Дейли мирър: България е предала тайни досиета за убийството на Георги Марков. 'Дневник'. Автор: pevg
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1051 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.02.2010 21:14


Британският таблоид "Дейли мирър" публикува информацията, че британската полиция може най-после да открие кой е убиецът на българския писател дисидент Георги Марков.

Радио "Дойче веле" цитира вестника, който съобщава, че детективи от Скотланд ярд са получили достъп до тайни досиета в България, свързани с извършеното през 1978 г. в Лондон престъпление. Те са прекарали две седмици в София, ровейки се из архивите от комунистическо време.

Според "Дейли мирър" това е възродило надеждите, че може да бъде повдигнато обвинение във връзка с една от най-големите загадки от студената война. Британският всекидневник цитира неназован източник от Скотланд ярд, който казва: "Все още трябва да се извърви дълъг път, но ние получаваме съдействие от България и се надяваме скоро да постигнем напредък."

Досиетата вече разкриха, че за убийството е била платена сумата от 50 хиляди паунда, пише още "Дейли мирър".

Скотланд ярд поднови разследването през пролетта на 2008 г. Тогава британски екип детективи посети София и поиска достъп до ключови документи по случая от архива на Първо главно управление (ПГУ) на бившата Държавна сигурност, както и разпит на около 40 души, сред които и редица служители на ДС, като последния началник на ПГУ ген. Владимир Тодоров.

През септември 2008 г. разследващият журналист от в. "Дневник" Христо Христов публикува документалната книга "Двойният живот на агент Пикадили", потвърждаваща с нови архивни документи операцията на ПГУ срещу писателя, подкрепена от КГБ.

Разследването е базирано на досието на италианеца Франческо Гулино-Пикадили, единственият заподозрян по случая агент на Живковото разузнаване, както и на над 100 тома архиви на ПГУ.

До тях журналистът получи достъп по съдебен път, след като осъди във Върховния административен съд директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров заради отказа да му предостави исканите материали.

След публикуването на книгата в отворено писмо до главния прокурор представители на фамилията на Георги Марков поискаха от делото да бъде отстранен следователят Андрей Цветанов, тъй като значителна част от откритите важни архиви документи бяха неоснователно пренебрегвани от магистрата. Той твърдеше, че причината за смъртта на Георги Марков е ненавременната намеса на британските лекари, и беше изготвил предложение за прекратяване на делото.

Цветанов беше отстранен от разследването, а изтичащият 30-годишен давностен срок по делото беше удължен, не и без настояване от страна на Великобритания. Това даде възможност на новия разследващ екип от българска страна да продължи сътрудничеството си със Скотланд ярд.

Пред "Дневник" новият следовател по делото Александър Лазаров посочи, че Националната следствена служба изпълнява следствена поръчка по молба на Скотланд ярд. Тя съдържа съдействие за осъществяване на разпит на определени лица, както и запознаване и получаване на копия на определени архиви на бившата Държавна сигурност. Процедурата по следствена поръчка е започнала още през 2008 г.

Александър Лазаров заяви, че предстои поръчката да бъде довършена. Очаква се през пролетта детективите от Скотланд ярд, които разследват случая, отново да посетят София.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28371203
Постинги: 4301
Коментари: 7559
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930