Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 19:23 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ СИМВОЛ IYI - Първа част. Автор: sparotok
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 10656 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 19.02.2010 19:27


Най-характерният, а и най-добре познат старобългарски символ е IYI. Среща се по крепостни стени и керемиди от Плиска, Преслав, Силистра, Равна, Бяла и т.н. Изписван  е също върху съдове, амулети, пръстени, скали, статуи, оброчни хлябове, използван е дори за хералдически знак [1] стр. 92-93.

 

 

Спекулациите относно значението са много. Бешевлиев го счита за знак на Тангра [2] стр. 316. Овчаров споделя същото мнение [3] стр.230. Тълкуването на Добрев е доста мъгливо, той определя IYI като слънчев символ [4] стр.26, стр. 41, свързан с почитта към седемте слънчеви светила [4] стр. 50. В друга работа Добрев дава звукова стойност ИУИ и търси връзка с памирските думи йокал-Божие слово, йорап-призоваване на Бога и Йоро-мили Боже! [5] стр.128-129.

 

 

 

Това, което тези автори премълчават е, че особеният български знак се среща  поне от пето хилядолетие преди Христа в земите на Тракия. Не е грешка, свещеният български символ IYI се появява за първи път при траките.  Траки са го създали, траки са го ползвали, за траките IYI е имал важно значение.

 

 

 

Понеже този важен факт унищожава с един замах спекулациите за азиатският произход на българите, то Бешевлиев, Овчаров, Добрев и др. “мъдро пропускат” да го споменат. Няма начин тези учени да не са знаели, че IYI е тракийски символ. През 1987 година Стамен Михайлов изнася информация на тази тема в “Известия на Народния Музей във Варна”,  книга 23 [1] стр. 92-95. Михайлов посочва, че IYI се среща сред знаците на неолитната винчанска култура ( която е сродна с тези на Градешница и Караново). Добавено е и, че древният български символ присъства върху керамика от минойски Кипър ( XVI- век преди Христа), халщатско градище в Чехословакия и антична плоча от Пергамон [1] стр. 92-93.

 

 

 

На пръв поглед винчанската и халщатска култура, минойският Кипър и Пергамон нямат връзка помежду си, истината обаче е, че те без изключение са свързани с най-древните обитатели на нашите земи – траките. Винчанската култура  възниква  в земите на мизи и дардани. Пергамон е  старо селище на  мизите, минойският Кипър е в трако-пеласгийската зона на влияние, а халщатската култура е създадена от трако-кимерийци.

 

 

 

Михайлов дава и друга информация. Той споменава, че знакът IYI  е известен и като емблема-тамга на знамето на Иван-Шишман, а също и като ( цитирайки Н.     Маврудинов) знак на Борис, или Симеон [1] стр. 95). Наверно, за да удовлетвори изискванията на тоталитарната цензура, нашият учен предава и тезата на В. Радлоф, който определя българите като тюрки и според когото IYI отговоря на турската дума ии – да [1] стр. 94-95.*

 

 

 

Фактът, че IYI се среща върху български ритуални хлябове показва неговото  голямо значение, извоювало му толкова важно място в народната памет. Това не е учудващо, все пак този особен символ се използва цели седем хилядолетия в Родината ни. Няма друга земя, в която да съществува толкова дълга употреба на един свещен знак.

 

 

 

На Фиг. 1 са изобразени най-ранните варианти на символа IYI от земите на Тракия.

 

 

 

      
                  
image 

Фиг.1

1.Земи на мизи и дардани.

2. Земи на койлалети.

3. Земи на веси и одриси.

 

 

 

Какво обаче е значението на този особен знак, едва ли е било нещо елементарно? Какво са виждали нашите деди в комбинацията IYI ? Какво се крие зад формата?За да разгадаем смисъла, трябва да се върнем обратно в древността. Балканите са първото място в Европа където се започва опитомяване на млекодайни и месодайни животни. Безспорен факт е, че организираното скотовъдство е отговорно за забележителният подем на раннонеолитното общество, защото притежавайки добитък,  не е нужно да се отделяш много време за търсене на храна, а това дава възможност за поява на други дейности, които от своя страна водят до развитие на културата.

 

 

 

На опитомителят на волове, кози, коне и т.н. се е гледало като на бог – човекът, който господства над животните. Хищникът ( по нашите земи лъв ) е победен и вече не е доминантен, а подвластен. В този период – Ранният Неолит възниква мотивът  господарят на животните. Става дума за човек държащ в покорство лъвове - Фиг. 2 ( съществуват и по-късни изображения, при които вместо лъвове са представени коне, змии-дракони).

 

 

 

 

 

 

                      image 

Фиг.2

Фиг. 3 показва глинен идол от неолитна Тракия – човешка фигура между две колони, които фактически са опростени изображения на животни. Напълно естествено е, че хората създали тази иконография ще са и първите, които ще я опростят и.... така знакът IYI се появява на бял свят сред първата писменост, която човечеството познава- тази на древните траки.

 
image


Фиг.3

Първичното значение на IYI е Върховна сила, Божествена сила. Поради тази причина е изписван на стени и керемиди, призовавана е Божествената сила да пази крепостта. Свещеният символ IYI притежава същата функция както и християнският кръст, който е включван в печати, пръстени, знамена. Затова и българските владетели ползват IYI  като хералдически знак [1] стр. 92-93. Дори с приемането на гръцката християнска доктрина, знакът на траките продължава да се използва от българския народ. Това може да стане само, ако е ползван от дедите ни хилядолетия наред и е станал част от културното ни наследство.

 

 

 

Трябва да се уточни нещо важно. Мотивът господарят на животните се среща в много древни общества: Месопотамия, Египет, Индия, Крит, континентална Гърция. Вариантите са различни, някои случаи господарят на животните е мъж, а в друг случай е представена женска фигура...

 

 

 

Предполагам, че прочитайки това скептиците ще кажат- Ето, виждате ли, това е общ символ, принадлежащ на различни етноси, а не само на палеобалканските народи......

 

Истината обаче е съвсем друга. На Фиг. 4 е представено изображение от Египет. Мъжът обаче в никакъв случай не е египтянин, това е даже очебийно. Нито шапката, нито кафтана му са познати в земите около Нил. Зверининият  стил също не е типичен за по-късното египетско изкуство. Обяснението е лесно за тези, които са добре дапознати със старата история на страната на пирамидите. Преди време У. Б. Емери установи, че първите три египетски династии са основани от хора чужди на местното население [6] стр 27-28. Д.Е.Дери  ( цитиран от Емери) добавя, че потвържедение за това се намира  в погребенията от преддинастичния период. Там индивидите са със значително по-едър ръст и с по-голям череп, сравнени с арфиканоидите [6] стр. 28. Емери представя и странни писмени знаци, които са употребявани само от представителите на първите династии и не присъстват сред по-късните йероглифи. За съжаление британският учен не е запознат с неолитната писменост на Тракия иначе щеше да установи, че тя има 24 идентични знака с мистериозната и слабо известна египетка писменост... Логичното заключение е, че траки са посещавали Египет още от най-дълбока древност.

 


image 

 

 

 

 

 Фиг.4

Да разгледаме и Индия. На печат от от късният период на Мохенджо Даро е изобразен мъж хванал два тигъра ( Фиг. 5). Тук също трябва да се отбележи, че този мотив е типичен за дошлите от Тракия арийци почитащи  Пашу Пати – господарят на животните ( пашу-паша, добитък, пати-бати-господар). Другото арийско название е Гoс Пати, което е и старият вариант на  нашата дума Господ [7] стр. 40-58. Ще добавя сведението на Хрозни за присъствие на европеидни брахоцефали в крайната фаза на същесвуване на Мохенджо Даро [8] стр. 195.

image

Фиг.5 




Гласувай:
1



1. eltimir - Символ на Държавността
19.02.2010 20:07
В средата е Владетелят, прострял закрилящи ръце на0д народа. Има го и в Кавказ, и край Волга. Няма да се учудя, ако го има и край Китайската стена, докъдето навремето сме стигнали. Да търсим аналогии с чужди култури според мен не е съвсем правилен подход. Съвпадения винаги ще се намерят. След големия природен катаклизъм през VIII хилядолетие преди Христа, част от живеещите тук хора тръгнали на Запад. Това са племената Фир Болг, заселили се в Ирландия. По-голяма част тръгва на юг, през Босфора, през Анадола, през земите на Шумер, през Кавказ, за да стигнат до Индия и Китай. Е, после им се наложила да се върнат. Удивителното е, че те знаели къде се връщат. И останалите тук знаели кой се връща. Затова никой никъде не пише за битки между българи и траки. Защото българите идват тук не като завоеватели, а като завърнали се след дълга раздяла братя.
Според мен е еднакво вредно да отричаме както местния, тукашния произход на българите, така и тяхното странстване. А знакът IYI го използвали всичките. И тръгналите на поход, и останалите тук. И винаги в един и същ смисъл. Той бил поставян по границите с напомняне, че от този Знак почва Държавата.
Поне такова е моето мнение.
цитирай
2. анонимен - Истерия
19.02.2010 21:11
Интересна е истерията на евреите и обвързаните с евреи против теорията за местния произход на Българите.

цитирай
3. eltimir - конкуренция
19.02.2010 21:20
Те имат апетити към земята ни. Преди време родената през 1937 година в България еврейка Вики Тамир издала в САЩ малка книжка. В тази книжка се твърди, че "българите са най-расисткият народ на света, поради което трябва да бъдат изличени от лицета на Земята". Всъщност всичко е борба за земя. В Изсраел вече става напечено и вечните кукувици си търсят поредното кукувиче гнездо, където да се нанесат. Не го предполагам, а го знам със сигурност. Да, ние сме местен народ и с траките нямаме никакви народностни и етнически различия. Някога сме се разделили след един ужасен природен катаклизъм. После отново сме се събрали, отново сме станали един народ. Толкова ли е трудно за разбиране?
А целта на евреите е да ни унищожат до крак, за да заселят нашата обезлюдена от тях земя. Дали това ще се случи, до голяма степен зависи от нас.
цитирай
4. grigorsimov - Борбата е срещу бялата раса и срещу истинската история!
20.02.2010 00:32
До преди 2500 години, главният и най-авторитетен представител на бялата раса са били балканските славяни, начело с българите! Това най-ясно личи от хилядите наши древни народни песни - "Веда Словена", и от разказите на певците помаци, от които са записани повечето от песните.
Да, българите са дошли на Балканите, като преди това са минали, и през Индия, и през средния и близкия изток, но не преди 1300, а преди много хиляди години. Истерията е против изясняването на миналото, защото вече се рушат лукавите теории на фалшификаторите на историята. В "тайните протоколи на ционските старейшини" пише и това: Ще заличим от паметта на народите всички спомени от миналите векове..."
Но Господ винаги ни оставя поне частица истина, за да имаме ориентир, и за да не можем да се оправдаваме утре, че не е имало от къде да знаем!
цитирай
5. анонимен - абсолютно вярно!!!
12.04.2010 15:59
Когато в Съдния ден Бог ни изправи, няма да имаме извинение! Не и след разрастването на технологиите до толкова, че да се разпространява по този начин истината и когато достигне до всеки от нас, да нямаме извинение, че не сме чули, разбрали, прочели...Бог да ви благослови - да пишете още такива ФАКТИ! Защото тях само с факти можеш да ги сразиш и с Всеоръжението Божие!
цитирай
6. анонимен - vigdane
02.08.2010 01:32
Народът винаги знаещ един бог и непознаващ идолите- неудобен за старите тирани и дори днешните (религиозни) канони. Всъщност освен традиционния подход – история според територията има подход и за история на НАРОДА и СВЕТОГЛЕДА – по който подход единствения етнос никога не направил идоли за израз на светогледа си са прабългарите. Големите неприятели на книжнината ( не на познанието, а на книжнината, понятията не са синоними) и демагогията. Нормално е народ, който разчупва догмите да е винаги охулван и да не се признава публично ръководната му роля. По -лесно е да са тракийци, славяни,перси и т. н. , защото за тези народи се знае, че са идолопоклоници, но на прабългарския светоглед да не се набляга. Според каноните на книжниците евреите са първите неидлополконници и монотеисти. Тези канони се налагат впоследствие от християнството и исляма. Христянството много лесно е хванало корен сред тракийците с които е заселена южна България- при идването на Аспарух и прабълагрите това е констатирано.
А инак еврейството отрича дотолкова християнството ( и исляма) доколкото да не се подсещат хората, че всъщност и 2те произизат от еврейството, с цел..... манипулаация ... ; )
Та като ще търсите произход и история не забравявайте тези бележки
*n.b
цитирай
7. анонимен - какъв ли е авторът на блога?
02.08.2010 01:35
Често евреите в България имат името Симо ( от Симеон- еврейско име) или Симов- от Сем ( семит).
цитирай
8. vavilonka - Здравейте, не знам дали точно тук ...
16.02.2011 00:57
Здравейте,не знам дали точно тук трябва да питам за това,но някой може ли да ми преведе на старобългарски следните две изречения:"Щастлива съм с това,което имам.Благодарна съм за това,което ми се е случило и ме е направило по-силна или щастлива".
Благодарш преджарително
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315017
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031