Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2010 12:48 - Кои и какви са били траките? Автор: demograph, от rosmistral с благодарност:
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2332 Коментари: 2 Гласове:
1Сляп да си -ще вденеш, че траки значи българи! Най-добре може да се разбере, кои и какви са били траките, през погледите и цитатите на техни съвременници - историци.

Ето само няколко от тях:

Михаил Аталиат - „История”
...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
"...българите са мирмидонците..."

Зонара, речник
Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

Йоан Цецас, „Хилиади”
"Пеонците са българи".

Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
"Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum"
„Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

Карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България).
Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-33 , наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»

Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих) също посочва, че българите са стар мизийски или илирийски народ.

«Кратко житие»
на Св. Климент Охридский
(Охридска легенда, Legenda Ochridica) авторът - охридският архиепископ Димитрий Хоматиан казва: "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи...»

Лаоник Халкондил (Laonicus Chalcondyles) казва, че трибалите ("тракийски" народ) са били най-древният и най-големият от всички народи. "Сега те биват наричани българи”, казва той.

Фолклор, обичаи, традиции - всичко съвпада с т.нар. "траки"
нестинарството,
кукерите,
сурвакането,
Трифон Зарезан,
Змийските празници,
Герман и т.н.
Народните носии на "траките" днес са български носии, гайдата, кавала, киселото мляко, шевиците (елбетицата) и др. са тракийски.

Йеросхимонах Спиридон в своя летопис "История во кратце о болгарском народе славенском" пише, че първият български крал (rex), който се заселва от двете страни на Дунава през 986 г. пр Хр. се казва Иллирик.

"Летопис и Родословие" на поп Йовчо от Трявна - 1786-1855 г. - Първият български княз е бил по тези земи в 1184 година пр.Хр.

Anastasii, Historia de viti Rom. Pont. Patrolog. lat. 128, col. 1393 f
”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes...”

Г.С.Раковский - "Това племе или голям род е познато в елинската стара повестност под общото и обширното народно име пеласги, кое име не е друго, освен белги = българи, изкривено от гръцките описатели на поради недостатката езика им. (Че гръцките описатели много странни речи писани с "б" са писали с "п" върху това можеме наведе много примери.

Г.С.Раковский - Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса. Тъй и множество други.)"Гласувай:
11. lado - българите са стар мизийски или и...
05.03.2010 13:12
българите са стар мизийски или илирийски народ.
пеонци, панонци, баварци - нещо обединява тези етноси - и това нещо е името "българи" - функцията на гранични стражи в римската империя.
Борислав Борисов - Боцмана - Римска теза за произхода на българското име.
http://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/notitia-dignitatum-bg
цитирай
2. eltimir - Препечатка
05.03.2010 19:50
Копирах текста тук:
http://erigkan.ucoz.ru/
Като илюстрация поставих снимка на статуетка на възраст шест хиляди години. Тази и подобни на нея статуетки удивително приличат на някои произведения на шумерското изкуство. Интересно е да се отбележи, че голяма част от статуетките, намирани по нашите земи са по-стари от шумерските. Този факт все още чака своето обяснение. Аз не съм професионалист и не мога да кажа. Онова, което забелязвам, са приликите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15662157
Постинги: 3954
Коментари: 6980
Гласове: 7983
Архив
Календар
«  Юни, 2022  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930