Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 12:12 - Виновни ли сме, и докога? Автор: pontis. И един цитат от тайните протоколи!
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1695 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 03.05.2010 12:15


Напоследък все по-упорито ни се внушава, че управляваните нямат право да са недоволни, както и да искат това или онова от държавата, дори нямат право да я критикуват, защото самите управлявани са виновни за това, че са управлявани лошо.

Да си спомним добре известната реплика на премиера към някои социални групи и съсловия, „Къде бяхте вие, когато се строеше „Цанков камък?!”, къде бяхте, когато Тройната коалиция крадеше, къде бяхте когато Костов еди-какво си и т.н. Виновни сте и за Костов, защото бяхте виновни и за Жан Виденов, без когото нямаше да има Костов и така нататък.

Посланието е ясно- след като сте „позволили” да се случи нещо незаконно, за което може и да не сте знаели, значи и вие сте „виновни”, а след като сте виновни, нямате право да протестирате, нямате право да искате, нямате право да изисквате. Късно е, вече сте виновни. До доказване на противното. Всъщност тука дори не става дума за доказване. То е „ясно”. Виновни сте и следователно ще си понасяте последствията, ако трябва цял живот. Невинни са само управляващите, и то тези, които сега управляват. Те сами се оневиняват и разпределят вини, респективно санкции, защото „виновните”, като са ги избрали, са ги оневинили. „Санкцията” горе долу звучи така: След като сте виновни за това, че са ви управлявали лошо, което априори е ясно, нямате право да се сърдите, ако пак ви управляват лошо.

Иначе, дори и управляващите да са също толкова виновни за миналото, вие нямате право да ги обвинявате, защото вие сте поне също толкова виновни.

Подобен социално-психичен ефект има и друга „популярна” теза: „Тези, които не са гласували (на избори), нямат право да искат каквото и да е от избраните. Посланието е същото - негласувалите са виновни, за това, че не са направили нищо да бъдат избрани по-достойни, т.е. нямат право да изискват от избраните без техния вот недостойни. Избрани с гласовете на гласувалите, естествено.

Ако съединим  двете тези, виновни са както гласувалите, така и негласувалите, т.е. всички.

В третия вариант на същата теза сте виновни за това, че давате рушвет, когато ви го поискат, или че го приемат, когато го давате. Независимо за какво го искат или „не го искат”. С което сте виновни за корупцията.

Създаването на чувство за вина в широки групи от населението– ето една работеща анти-кризисна мярка.

..............

.... и все пак- къде бяхте докато се строеше „Цанков камък”? Или ще кажете, че не си спомняте? 
..............

Едно допълнение от grigorsimov
- цитат от тайните протоколи:
..."Ние винаги трябва да се стремим да унижаваме гоите (гадовете неевреи), макар и обвинанията срещу тях да не почиват на никакво реално основание.  И накрая така да ги унизим, както само нашето гениално племе умее!"

 



Тагове:   мачкане,   унижаване,


Гласувай:
2



1. zahariada - Свещена простота, като комплимент за тези идиоти.
04.05.2010 15:41
Снощи на въпрос ...защо такива показни акции с агресия и унижаване...? Ц.Цветанов отговаря ....а тия дето отвличат, режат ли пръсти, уши...?което означава,, че те искат да са като тях, защото са едни от тях. Това обаче профучава покрай ушите на хората. Паздрав!
цитирай
2. анонимен - g-n grigorsimov,
05.05.2010 09:04
ББ е напълно прав!..Може да не Ви харесва тази моя констатация,но според мен е точно така.Реално погледнато причинител на всичко,което става у нас сме си самите ние.Политиците ни,бизнесмените ни,бандитите ни били такива,или онакива.
Ами те са точно огледално отражение на това,ото сме ние.Щом си избираме,пона-
сяме и на следващите избори търсим точно такива,значи те са наше творение.
Не казвам лично Ваше и на една шепа хора като Вас.Но на "народа" като цяло,да.
И докато(ако въобще),някога се променим самите ние и респективно,нашия подход
към "политическата класа",дотогава тяхното отношение към нас ще бъде точно
такова - като към малоумни и виновни.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28364553
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930