Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 23:34 - ЗАБРАНЕНИТЕ СРАВНЕНИЯ НА СТАРОБЪЛГАРСКИ НАХОДКИ - Автор: sparotok
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4485 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 09.06.2010 23:37


Историята и археологията винаги са ме привличали неимоверно. Имал съм щастието да присъствам на разкопки и да изпитам тръпката от открития на неща, които са лежали скрити от човешките очи векове, а понякога и хилядолетия наред. Бавно и търпеливо умелата ръка на археолога пробужда ехото на един отдавна отминал свят, който очарова и запленява със своята уникалност...С всеки нов обект любопитството ми нарастваше, особено когато излизаха запазени находки. Често разговарях с археолозите и постоянно ги разпитвах за подробности. Беше ми обяснявано охотно, докато не зададох един най- обикновен въпрос – Правил ли е някой досега сравнение на тракийски и старобългарски артефакти?

Водещият експедицията се усмихна кисело и каза – От такова нещо няма смисъл бе приятел, това са съвсем различни народи, траките са живели ту от памтивека, а  прабългарите в Азия, като са дошли през 681 г. от траките и помен не е имало..

Аз обаче си бях инат и отново подех- Хубаво де, нека са различни хора, но все пак, правил ли е някой от нашите учензи сравение на тракийски и старобългарски находки, или не?

Този път нямаше усмивка на лицето на стария археолог, той изсъска сърдито – От теб историк  няма да стане, хич не слушаш какво ти говорят умните хора, ама хич!

 

Останах шокиран от реакцията на “приятеля” ми, а той до края на сезона, не пожела да говори с мен. Оттогава зададох доста неудобни въпроси на различни “умни хора” , но така, или иначе не получих отговор. Едни се сопваха и се цупеха, други поглеждаха насмешливо, а имаше и такива които избухваха в гняв.. Единственото, което оставаше е сам да започна сравението, от което всеки бягаше като дявол от тамян...  След няколко години разбрах защо. Оказа се, че има огромни прилики между старобългарските и тракийските оръжия, керамика, жилища и погребални обичаи. А точно тези неща оформят облика на всеки народ. По специфичните особености на материалната култура един археолог може да определи кой, кога и къде е живял. Сравнението на тракийски и старобългарски артефакти показа, че не е имало никакво заселване на чужденци през VII-ми век, а хора от балкански произход са освободили родната си земя от подтисничеството на Източната Римска Империя.

 

Аспарухови бойци са имали материална култура, която e била присъща и за траките преди римското завоевание...т.е. на север и на юг от река Дунав са живели едни и същи хора, но докато едните са били подчинени на Вечният град, други са били свободни...това е единствената разлика. Трябва да се добави и, че още от най-дълбока древност траките често са прекосявали Дунава и в двете посоки ( както знаем от Страбон).[1] Among the Greeks, however, the Getae are better known because the migrations they make to either side of the Ister are continuous, and because they are intermingled with the Thracians and Mysians. VII-3-13

 

Представям сравнения на домашна посъда на траки и стари българи. Тракийските обекти са от V-ти пр. Христа -I-ви сл. Христа, а старобългарските са от V-ти -VII-ми век сл. Христа. Въпреки, че разликата във възраста на някои находки е значителна, в някои случаи около хиляда години, виждаме, че у старите българи се наблюдава продължение на тракийската традиция, а това е ясна индикация, че хората на Аспарух са били роднини на живеещите на юг от река Дунав хора. Съдовете в ляво са тракийски, срещу тях са старобългарските.

 

                                   image

                                image 

Ако ставаше дума за прилики на два, или три обекта, можеше да се говори за случайност, но тук виждаме паралели сред осем различни типа посъда. Дори определени орнаменти са идентични. Това показва ясно, че отъждествяването на траки и българи направено от Св. Йероним, Лъв Дякон, Т. Симоката и др. е почивало на реалност.Те. дедите ни са местен народ, който поради агресията на Рим е бил разделен на две части - свободна на север от Дунав и подчинена на Вечният град на юг от Дунав.

 

Понеже сравненията на керамиката разбиват на пух и прах глупаво съчинената теория за тюркския произход на българите, никой, който е искал да направи кариера в българската наука не се е осмелил да си опари пръстите като покаже, че аспаруховите българи са били местен народ, принадлежащ на тракийското семейство. Кой би имал смелостта да каже, нашите академици са ни лъгали безсрамно и, че хиляди томове научна литература трябва да се предаде на вторични суровини? Такъв човек би загубил работата си и би бил преследван безжалостно от старата номенклатура...Ето затова досега тези данни не са поднасяни на широката публика.

 

Не само домашната посъда показва, че дедите ни са тракийски народ. В древността въоръжението на народите се е различавало значително и по особеностите може да се направи сполучлива идентификация. Тукидит споменава за северните траки (гетите), че те са конни стрелци [2]. Точно като такива са определени и старите българи [3]. Сравним ли тракийски и старобългарски върхове на стрели ще видим, че съществуват пет еднакви модела. Отново количеството на успоредиците е твърде голямо, за да се тълкува като случайност. Ще допълня, че някои видове върхове на старобългарски стрели са намирани и в алпийските региони. Там са ходили трако-кимерийци, но не и тюрки.Трябва да се отбележи, че дори и типът лък използван от траки и стари българи е един и същ. Става дума за кривият, сложносъставен лък. Той е описан като атрибут на тракийското племе пеони в Троянската война, а от изображения от 5-ти век преди Христа и 2-ри век след Христа се вижда, че и в по-късни времена този тип лък все още се използва от тракийските племена.

 

Повечето от вас сигурно знаят, че траките притежават едно уникално оръжие – ромфеята. Това е прав, едноостър меч, който всъщост е по-ранна версия на старобългарският палаш – прав едноостър меч. На фиг. 2 може да се види сравнение на тракийски лък и ромфея и старобългарски лък и палаш.

                         image

Приликите на тракийската и старобългарската материална култура не свършват с керамика и въоръжение. Старите траки са били опитни земеделци, не случайно Добруджа е наречена хамбарът на Церес. Жито е било изнасяно както за Рим, така и за Гърция, траките са въвели и нови земеделски методи и уреди в Гърция [4].Това, което не се споменава е, че нашите земеделски сечива са от тракийски произход. Става дума за няколко различни вида рала, брани, дикани и т.н.

Невъзможно е траките да се изпарят без следа, а “пришълците” като по чудо Божие да започнат да ползват тракийски оръдия на труда и тракийски технологии. Така е, нали? За да не дават отговор на неудобни въпроси господа учените премълчават, че до XX-ти век българските селяни са ползвали рала, дикани и др. стопански уреди, които са изобретени от траките [5]. Трябва де се отбележи, че житните ями, които старите българи ползват, ги има в Тракия още от Бронзовата епоха. Този метод за съхранение на зърно изглежда страннен, но всъщност е много ефективен.*

 
                   
                       
image

 

В следващият постинг ще бъдат дадени други сравнения от областите на скотовъдството, архитектурата, обичаи и погребални ритуали. За всеки логично мислещ човек ще стане ясно защо тези данни са били укривани така упорито. Приликите на тракйската материална култура с българската са толкова големи, че само фанатизиран българомразец би ги отрекъл. Е, има и такива, те ще скочат като опарени след прочитането на този и следващият постинг, ще хулят, ще се опитват да преиначат нещата, но е вече късно. Вие сами можете да видите как стоят нещата. Не ви трябва професор, който да ви обяснява кое какво е. Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие. Как мислите, щяха ли да бъдат приети смахнатите теории за изчезването на траките и за появяването на тюркоезичните българи, ако не бяха потулени важни факти, ако не бяха охулени истинските родолюбци като Ганчо Ценов, ако нямаше агенти на ДС в БАН....Хвърлени са неимоверни усилия да бъде замъглено съзнанието ни, но дълбоко във себе си всеки истински българин знаеше, че корените му са тук, при Дунава и Стара Планина, при Родопите и Струма. Потомци сме на сладкопойните поклоннички на Дионис и на храбрите синове на Арес.
Няма народ в който да е комбинирана така силно любовта към красотата и доброто и несломимият дух на боеца. Ние сме изградени от огън и камък, затова и ще предолеем поредното зло и подобно на дедите ни ще се преродим наново. Бог е с нас!

..........................

lado - Тракийска керамика на 4 000 години

http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585662652/in/set-72157605649808890/
http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585665128/in/set-72157605649808890/
http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585802842/in/set-72157605649808890/ - 3000


 




Гласувай:
3



1. анонимен - ...
10.06.2010 01:06
Поздравления за чудесната стития. Само така...
цитирай
2. анонимен - Поздравления
18.06.2010 16:01
Може би ще дочакаме момента, в който едно ново поколение историци ще напише една наистина българска история ...
цитирай
3. анонимен - въпрос
07.07.2010 23:18
хубаво. само откъде автора знае как е изглеждал тракииския лък а също и прабългарския. да пише на ralev70ralev@abv.bg че ще ми е много любопитно да разбера
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28354311
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930