Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2010 16:26 - Какво премълчават американските генерали и Пентагона. Автор: worldissue
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Рутинното избиване на мирни жители в Ирак: бивши американски войници описват политиката на САЩ да се стреля по цивилни. Шерууд Рос. Global Research, 13 август, 2010

Трима бивши щатски войници, участвали в печално известното „Съпътстващо убийство”, когато боен хеликоптер разстрелва цивилни в Багдад през юли 2007, казват че разстрела не е бил нещо необичайно. Кръвопролитието – което отнема живота на повече от дузина иракчани, двама от тях наети от Ройтерс – предизвика вълна на международно отвращение от действията на армията на САЩ в Ирак, когато видеото с разстрела бе разпространено от Уикилийкс миналия април.

„Това, което светът не видя, бяха месеците обучение, предхождащи инцидента, при което войниците са били обучавани да отговарят на заплахите с преградителен огън – „стена от стомана”, както казват в армията – дори това да застрашава цивилните”, докладват Сара Лазар и Раян Харви в броя на The Nation magazine от 16 август.

Бившият армейски специалист Джош Стийбър казва, че новодошлите войници в Багдад са били питани дали биха открили ответен огън ако знаят, че при това могат да пострадат невъоръжени цивилни. Тези, които не отговарят утвърдително или се съмняват, са „отнасяли тупаници” докато не разберат какво се очаква от тях, добавя бившия армейски специалист Рей Коркълс, който е бил мобилизиран заедно със Стийбър.

Трети бивш армейски специалист, Итън МакКорд, казва, че командирът на батальона му е давал заповеди за безразборна стрелба след атаки със самоделни бомби. „Всеки път, когато някой от твоите бива ударен от бомба... ти убиваш всеки кучи син на улицата,” цитира го МакКорд.

Коркълс казва на журналистите, че той нарочно е отвеждал оръжието си от хората. „Даже не знаеш дали някой изобщо стреля по теб. Лудост е просто да започнеш да стреляш по хората.”

„Изхождайки от нашия собствен опит и опита на други ветерани, с които сме говорили, знаем че действията отразени във видеото са нещо, което се случва всеки ден в тази война: това е начинът, по който водените от САЩ войни се провеждат в този регион,” казват МакКорд и Стийбърт в отворено писмо към иракчаните, които биват ранени по време на юлската атака. Заедно с Коркълс те решават да разкажат публично за истинската природа на тази война.

Във видеото се вижда как МакКорд изкарва ранените деца от микробуса. Заради човечната си постъпка той бива „заплашван и осмиван от командващия си офицер,” казват репортерите на TheNation, също така взводният му командир му крещи „да спре да се кахъри заради тези „шибани деца”.

МакКорд казва на репортерите за „многобройни случаи, при които войници малтретират затворници или хора в собствените им къщи. В един конкретен случай, казва той, някакъв човек бива изведен от къщата му, пребит и оставен около пътя, кървящ и с вързани ръце,” пишат Лазар и Харви.

Ветераните казват, че те подкрепят разпространението на видеото и други документи от Уикилийкс, защото това сблъсква хората по света със „реалността на войните в Ирак и Афганистан.”

В това време армейският разузнавателен анализатор Брадли Манинг, обвинен за предоставянето на видеото на Уикилийкс е изправен пред обвинения за шпионаж и е бил изпратен на военен съд в Кувейт, отбелязват Лазар и Харви. Правителството също се опитва да установи откъде Уикилийкс са получили 90 хил. секретни документа на армията на САЩ, отнасящи се за Афганистан и разпространени в края на миналия месец. Тези доклади, според The Nation, описват ролята на американските отряди за убийства, масови жертви сред цивилните в резултат на ударите на САЩ и крайната некомпетентност и корумпираност на афганското правителство.”

Тоталитарното покривало на секретност, с което Пентагона крие военните си престъпления прави разкритията на анализатора от разузнаването Манинг още по смели. Докато Пентагонът го крие зад решетките, всеки американец, който вярва в библейското „истината те прави свободен”, също е пленник на същата тирания. А тримата бивши военни, които разказват историята си пред изданието The Nation, ни дават добра представа какво Пентагонът не иска американските граждани да знаят.


Шерууд Рос е ПР-консултант от Маями за каузи, заслужаващи подкрепа, който преди това е работил като репортер за Чикаго Дейли Нюз и като колумнист за няколко електронни издания.

---

превод:
Иван Бояджиев


Тагове:   Ирак,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28360132
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930