Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2010 13:06 - Покаяние няма, няма и да има. Автор: eltimir
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2321 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази сутрин един мой приятел, съден като мен по чл. 108 от НК за антикомунистическа пропаганда ми писа по Интернет, че едната му дъщеря има рожден ден. А той е с 13 стотинки в джоба. Не мога да му помогна, моето положение не е по-розово от неговото. За когото от нашите, които лежахме по затворите заради своите убеждения да се сетя, все не е добре. Нито един от нас не преуспя, та да помогне на своите. Нито един!

В същото време из разни сайтове чета как Валентин Златев, син на Васил Златев, последния кмет на Правец по времето на Тодор Живков превърнал града си в свой частен град. Как заграбил всичко, цялото общинско имущество и няма кой да му се противопостави. Как даже „страшните” Бойко Борисов и Цветан Цветанов ходят да целуват – ръка ли задник, това не знам – на Златев.

И си мисля… Всъщност вас не ви засяга какво си мисля. Но кажете ми поне една причина, поради която да обичам демокрацията?

Покаяние за миналите престъпления, за престъпленията на комунистите нямаше. Покаяние нямаше, няма и не се предвижда да има. Обаче всички – и тези, които трябваше да се покаят, и ние, пред които те трябваше да се покаят – всички ние забравихме едно. Без покаяние няма прошка. Няма и Възкресение. Без покаяние омразата ще продължи да ни изгаря. Докато остане само сива пепел. А после ще завали дъжд. Отначало само отделни капки. Едри, тежки дъждовни капки.  Постепенно дъждът ще се усилва, ще превръща в пороен. И когато слънцето изгрее, пепелта няма да я има. Пороят ще я е отмил. Няма да има нищо.

Защото не е имало и покаяние. Защото ограбеният е с 13 стотинки в джоба на рождения ден на детето си, а грабителят си купува цял град и протяга ръце към съседните. Защото…

Ето, затова!

 



Гласувай:
4



1. анонимен - Въпрос
10.09.2010 14:36
Уважаеми г-н Симов, не разбирам защо очаквате покаяние от хора, които дори за миг не си представят, че са извършили или извършват нещо нередно? Вие със тях сте различни човеци и живеете в паралелни светове. Пресечната точка е само географска и времева.
Повечето от тях дори не подозират за вашето съществуване и ще бъде наистина жалко, ако ви е завладяла омраза. Струва ми се, че това би било само-наказание, по-лошо от затвор.
Мисля също, че демокрацията е по-добра от тоталитаризма защото дава по-голяма възможност за избор. Но, повече избор означава автоматично по-труден избор, повече трудности. Вие сами би трябвало да прецените какво бихте искали от живота и да направите усилията, за да го постигнете. Повече или по-малко. И с ясно съзнание, че почти сигурно няма да станете по-богати от най-богатите, по-обичани от най-обичаните, по-здрави от най-здравите, и т.н. Както всички хора.
Несъмнено е също, че днешното общество е в дълг към вас. Защото преследванията на предишното са ви унищожили на кой здравето, на кой духа, т.е. отнети са голяма част от силите и възможностите ви да участвате в свободните и конкурентни отношения между хората.
Питали ли сте се защо комунистите се погрижиха за тяхните политически затворници? Не от обич, разбира се (знаете как са се избивали помежду си), а защото, бидейки в малцинство, са имали нужда от всеки човек за да останат на власт.
Днес обстоятелствата не са такива и както често се случва и по света, повечето от хората, които участват във власта имат елементарен морал. Нашите управници явно не считат, че биха имали полза, ако ви помогнат да избегнете мизерията. А "сините" от началото на 90-те години не ви долюбваха и ви избягваха по всякакъв начин.
Изводът ми се струва само един - съберете колкото сили са ви останали и се организирайте, за да наложите по-някакъв начин уважението, което останалите ви дължат. Това би било полезно и за обществения морал. Най-искрено ви желая успех!
цитирай
2. eltimir - Покаянието
10.09.2010 18:37
Това не е призив към комунистите за покаяние. Това е текст, насочен съм равнодушните, към безразличните. Непокаянието също има своята цена и те трябва да я знаят, преди Кръчмарят да се появи и да им поиска сметката. Защото сметката ще я плащаме всички, макар не всички да носим еднаква вина.
цитирай
3. chara - ПОКАЯНИЕТО В ХРАМА НА ПОЛИТИКАТА ...не съществува! :(
10.09.2010 18:40
http://chara.blog.bg/politika/2009/07/17/pokaianieto-v-hrama-na-politikata.365041
цитирай
4. eltimir - Гладна стачка
10.09.2010 19:22
Българка е започнала гладна стачмка в Брюксел. Ще е престъпление, ако останем разнодушни и безучастни. Засега пуснах в сайта си това:
http://eltimir.ucoz.ru/news/vremeto_na_gladnite_stachki_blgarka_objavi_gladna_stachka_pred_ek/2010-09-10-1336
Но вярвам, че е крайно недостатъчно. Гладната стачка е нещо ужасно и трябва да се действа максимално бързо.
цитирай
5. анонимен - etim
02.10.2010 23:27
АНГЕЛ ГРАНЧАРОВ Е БИЛ ПРЕДАТЕЛ И ТАКЪВ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ПРОСТ НАГАЖДАЧ КОЙТО ВИНАГИ Е БИЛ ДОБРЕ И ЗА ТОВА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ МУШКА НАВСЯКЪДЕ ЖАЛКО ЗА ГРИШАТА ТОЙ Е ПОЧТЕН НО НЕ ТРЯБВА ДА ВЯРВА НА АНГЕЛ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314642
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031