Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 19:59 - БОИЛ – ТЮРКСКА, ИЛИ ТРАКИЙСКА ТИТЛА?Автор: sparotok
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1715 Коментари: 0 Гласове:
2



Всеки език се развива, понякога в него настъпват значителни промени, но въпреки това лингвистите са в състояние да разберат първичният смисъл  на дадена дума. Въпреки, че българският  е изключително консервативен, той не може да избегне еволюцията, с течение на времето се появяват отклонения. Такива има и в гръцки, френски и т.н. Да вземем например английските думи sherif -шериф и marhsal- маршъл. Най старата форма на SHERIF е SCIR-GEREVA, а на  MARSHAL е MARAH SCALH. За около хиляда години се е появила голяма разлика, нали? Ами, ако тези титли бяха два пъти по-стари, дали различията нямаше да са още по-големи?

Да разгледаме старобългарската титла боил, тя се смята и за вариант на боляр,  в  гръцките източници е изписвана като βοιλάδης ( мн.ч.). Нашите учени са на мнение, че думата e от тюркски произход, но странното е, че изобщо не дават подробности за тюркската етимология...защото такава няма.

По принцип титлите на народните водачи изразяват понятия като
първи, стар, силен, водещ. Латинската дума princeps- владетел е изведена от pricipialisпървоначален, първи и primus-първи, гръцката αρχοντοςводач, владетел е базирана на αρχαιίος-стар и αρχή-начало.Fьrstпринц се обяснява с думата vordestпърви, най-отпред.

Старобългарската могонщъ владетел идва от могъщ, силен а немската

Какво е тогава значението на боил, боляр? Болий означава по-голям ( т.е.силен) на старобългарски, думата е сродна на санскритските бала-сила, големина и балин-силен. Всъщност не ни трябва да ходим до древна Индия, за да намерим паралели. Боляр и боил са родствени на тракийските думи балайос-голям, силен, бален – владетел, властник и болинт/волинт ( имаща първично значение силен). Балис пък е един от епитетите на тракийският бог Дионис, а значението е господарят. Тракийското племе витини нарича върховният си бог Балеосгосподарят. Тракийското царско име Декебал се обяснява с думите дек-меч и бал- сила. Тракийското племенно име трибали се тълкува като тройно силни. Три отговаря на тракийското три -3, а бали отговаря на старобългарското болий.

Виждате ли колко тракийски думи дават обяснение за старобългарската титла, защо тогава ни заблуждаваха, че боил трябва да се търси в тюркските езици? Тракийската титла бален-принц, господар е документирана през VIII-ми век преди Христа, а първите тюркски надписи са от VI-ти век след Христа, т.е. поне хиляда и триста години по-късно. Ако някой е давал думи на някого,  то траките са дарителите. Гробници от тракийски тип (облицовани с дървени трупи) се срещат и в Сибир, но азиатските са от по-късен период сравнени с европейските. Генетичният материал от скелетните останки на погребаните в тайгата благородници показа, че тези хора са дошли от Балканите понеже са носители на генът Р1а1. Наличието на бели мумии в Такла Макан също доказа, че е имало миграции на европейски народи към Средна Азия. Дори има древни исторически свидетелства за това. Ариан, Хигиний, Плиний и др. стари автори разказват за тракийски поход към Индия. От друга страна в индийските пурани се споменават бригус – митичен народ на бойци колесничари ( каквито са били траките). Не е трудно да разберем, че тези бригус са тракийските бриги...

Каква е равносметката:

 

–        Имаме тракийска титла (сродна на боил), документирана около хиляда и триста години преди първите тюркски надписи;

–        Известно е, че гробници от тракийски тип има дори и в Сибир;

–        Погребаните в “земите на тюрките” благородници се оказват от древен Балкански произход, носители са на генът Р1а1;

–        Римски и гръцки автори са описали тракийски поход към Азия;

–        В индийските предания се говори за идване на бойци колесничари носещи име бригус, което е почти идентично бриги (тракийски народ);

Поне за мен изводът е ясен, дори и сред тюрко-алтайските племена да се употребява титла подобна на боил, тя е заета от древни балкански поселници, които са били много по-развити от азиатските народи и са ги владели значителен период от време. Тъй като има сведения за тракийски поход към Азия, а в Индия, Китай и Сибир са намерени находки, чийто прототип е от Тракия, то не е трудно да се заключи, че древните балкански поселници, които повлияват тюрко-алтайските племена са тракийци, най-вероятно клон на бригите.

Да не забравяме и нещо друго, което е от особена важност. Известно е, че тюрките заемат охотно много титли от други народи.

-         султан е от арабски произход

-         векил е от арабски произход

-         везир е от арабски произход

-         паша е от персийски произход

-         гавазин ( каваз) е от арабски произход

-         имам е от арабски произход

-         аянин е от арабски произход

-         заптие е от арабски произход

-         сеймен е от персийски произход

-         сердар е от персийски произход

Дори административни термини като кааза и вилает са заети от арабите...защо тогава да не бъдат заети няколко думи и от траките?

Когато се представят всички данни нещата изглеждат съвсем различно, нали? Безсъвестни личности ни омайваха дълго време защото от нас бяха скрити важни сведения, а чужди и служещи на тях наши учени разпространяваха умишлено заблуди. Иречек излъга, че българите са носели чалми, Златарски прекрои княз ( КАНАС) на хан, Бешевлиев не се посвени да заличи българската част на Малка Скития и да запрати Алцек в Бесарабия....Защо бе направено това?

Самочувствието на един народ е от изключителна важност.Политиците го знаят и затова тези от тях, които са загрижени за своята държава правят всичко възможно да държат на ниво гордостта на хората си. От друга страна, общество лишено от национална гордост ще залинее и бавно но сигурно ще остъпи мястото си на друг етнос. Животът е борба, за да оцелееш трябва да имаш най-вече духовна сила, нужен ти е един светъл идеал, който да те крепи в трудните моменти. Поради тази причина в древността, преди да встъпят в бой дедите ни са пеели песни възхваляващи своите герои, чиито действия са вдъхновявали мнозина.

Ние сме народ с изключително силно чувство за справедливост, винаги сме се противопоставяли на неправдата, винаги сме се бунтували. Да не мислите, че Априлското въстание е първият опит за въоръжена сърпротива против турското подтисничество. Векове наред, родолюбиви българи са се обединявали и не са се боели да нападнат дори големите градове, за да накажат тираните....

За да е възможно българина да се държи под контрол е трябвало да се убие гордостта и самочувствието му, да бъдат прекъснати старите традиции, да се внушат лъжи, които ще доведат до отслабване на националното самосъзнание...

От Освобождението ни до сега сме имали твърде малко непредубедени учени. Ц. Гинчев, Г. Ценов и др. показаха тракийските ни корени, но тяхното откритие не бе удобно за силните на деня. Представителите на руската, а и на австро-унгарската историческа школа знаеха отлично, че истината за миналото на българите ще урони престижа и на двете империи. Ролята на траките в оформянето на държавността на германи и руснаци беше добре известна на всички учени.Те обаче не само, че премълчаха истината, но и умишлено създадоха грозни лъжи за нашата история.

С идването на тоталитарният режим през 1944 година не настъпиха промени в положителна насока защото събуждането на национална гордост не съвпадаше с идеологията на компартията. Стана дори по-зле защото бе атакувана жестоко вярата ни. Християнските добродетели, които ни опазиха половин хиляделетие бяха почти унищожени от шепа престъпници. В последно време се плъзна и ново поколение чуждопоклонници. С ехидни подигравки и безсрамни манипулации те се опитват да смачкат в зародиш всеки опит на българите да получат това, което им се полага. Отнема ни се малкото останала гордост и достойнство...какво ни остава тогава? Да умираме бавно и тихо в ъгъла без съпротива и да направим място на новите господари на тази земя?

Това аз не желая да приема! Ще бия камбаната докато мога, а когато си замина моите заместници ще продължат делото ми. Истината трябва да се знае от всички нас. Трябва да знаем, че сме силни и способни, че не трябва да се надяваме на никого, а сами можем да оправим държавата си. За да го направим обаче трябва да си върнем старото самочувствие и гордост. Противопоставяне на неправдата може да окаже само будният и гордият, плахият е обречен на гибел. Време е да направим избор какви искаме да бъдем! 



Тагове:   траки,   Боил,   княз,   боляр,   канес,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28378203
Постинги: 4303
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930