Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 21:23 - Невероятно православно шествие в София, за вероучение в училищата! от автор templar, със съкращения
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 7496 Коментари: 10 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Хиляди и хиляди  хора от всички видове и възрасти. Стотици свещеници. Хоругви, знамена и литийни кръстове. Гигантско шествие, което изпълни Витошка от край до край и повече от час се точи пред очите ми - митрополия след митрополия, епархия след епархия, духовна околия след духовна околия. Подредени като византийски легиони. Първо дяконите с хоругвите, след тях митрополита с жезъла, заобиколен от архиерейските наместници на околиите, след тях останалите свещеници и монаси от епархията, след тях църковния хор, след тях стотиците обикновени православни хора. И всяка църковна община със своето вълшебно многогласно песнопение. Имаше хора всякакви - и бабите със забрадките, и госпожи с капели и зилотски настроени ревнителки с нездрав блясък в очите, плитки и тюлени забрадки, и красавици с усмивка на уста и мъже с бейзболни шапки и студенти с раници, отец Минчо от Габрово, който тръгна да ремонтира великолепната църква Св. Богородица, строена от Уста Генчо в окото на бурята на икономическата криза с твърдата вяра, че няма как ремонтът да не стане, симпатягата рокер - пътешественик протодякон Любо Братоев от Св. Ал. Невски, известният отец Иван от Нови Хан с децата си... целият народ Божи.


image


Разбира се всичко това беше само авангардът на шествието.
След него се зададоха гъстите редици на катафрактите на Светата Пловдивска Митрополия - хиляди хора със сини  хартиени знаменца със златния герб на епархията - половин час, община по община - Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково, Карлово, Кърджали, Смолян, Ивайловград, Панагюрище, Пещера... Когато шествието се източи до площад "княз Александър I", там като танковата армия на Гудериан стояха чинно подредени 91 пловдивски автобуса, номерирани  от 1 до 91...

Нямаше измислени националисти от тези обърканите  патриоти с варварските розетки, които вярват едновременно в бог Тангра и в Светото православие . Нямаше политически партии, които да се опитват да се впишат в събитието. Бяха кметовете на Пловдив, Кюстендил, Бургас и наш Прошко, всеки чинно подреден до своя духовен пастир. Консервативното крило на ДСБ беше силно представено от мъжища, крехки съпруги и деца в колички.

ГИГАНТСКО ШЕСТВИЕ! От хоризонт до хоризонт. Няма как българските държавници да пренебрегнат тази демонстрация. 

Не знам дали обучението по Вероучение във варианти Православие/Католицизъм/Ислям/Етика ще бъде въведено в образователната система. Отново съм склонен да бъда Тома неверни и да се съмнявам, че българското общество има духовния и културен потенциал за тази стъпка. 

Едно обаче е сигурно:
Православната църква осъзна своята сила. От днес нататък, църквата ще заявява все по-често, по-категорично и със самочувствие позицията си. И винаги когато се наложи ще знае, че може да напълни София с десетки хиляди консервативни православни хора.

Българските политици от днес нататък ще знаят, че Православието е сила, с която никоя партия не може да се мери. И ще се съобразява с него.

Тези хиляди хора не са "проформа" вярващи, от онези, които ходят на църква веднъж годишно на Великден. Това бяха 10 000 души активно вцърковени хора, които ходят на църква редовно и бяха мобилизирани именно през църковните настоятелства.

Има още поне 3 пъти по толкова активно вцърковени хора, които не бяха на шествието. 

Има още много и много пъти по толкова църковно пасивни хора, които обаче симпатизират на традициоанната ни църква и Христовото учение.

Всички тези хора са сила, която видя и осъзна своята мощ, стресна се от нея  и която със самочувствие ще търси своето право в демократичното общество.

Знам, че медиите поради невежество, простотия, а и поради умишлена злоба ще премълчат, ще потулят, ще се присмеят дори...

Но знам също така, че техните нахитрели покровители, както и борещите се за оцеляване политически нагаждачи  вече знаят... Ние знаем че знаят. И те знаят, че ние знаем...

Едно наистина историческо събитие, което ме изпълни с оптимизъм. Защото осъзнах, че не съм сам, нито съм част от маргинално малцинство, с което потомствено отровените от марксизма могат да се гаврят както и когато си искат.
Има една икона на гневния архангел Михаил, облечен във войнски доспехи, с меч от огън. Кой ще се бие с нас двамата? :)

P.S. Разбира се ще сложа още снимки, когато се появят тук-там.
.............
Копирано от templar, със съкращения!
.............

Благодаря на автора за толкова картинното описание на литийното шествие, в което и аз, както и мнозинството православни българи, за съжаление не можах да участвам!




Гласувай:
4



1. grigorsimov - И мой коментар към една проатеистична публикация:
24.09.2010 21:47
А какво друго очакваш, след един век атеистична пропаганда и "светско", антидуховно образование?
Именно за да го няма всичко онова, от което се възмущаваме в нашето общество, е нужно вероучението. Иначе как и на какво родителите ще възпитат децата си, когато и самите те не са били научени, нито в училището, нито в обществото. Или ще кажете, че вярата трябва да се изучава само в черквите, както ни подмятат лукавите сеячи на неверието? А задавате ли си въпроса, кои и с какво право, или от чие име забраниха вероучението, против волята на поне 90 на сто от българските граждани? И сега ни залъгват, че атеистичното "светско" образование, едва ли не, е рожба на "свободен избор" на народа ни!
А ето какво е написал, още 1928 г. Архимандрит Борис Неврокопски:
..."Нашето училище е атеистично. Щом атеизмът и материализмът проникнаха в нашето училище, те започнаха да вършат опустошения във всички посоки. А материализмът и атеизмът са тъмни сили, които рушат всичко положително и ценно, всичко възвишено и светло. Атеизмът е демонично явление, а материализмът – проява на животинщината в човека. И единото и другото, доведени до крайност, означават край на всяка човечност и всяка култура. Атеизмът отрича Бога и всичко божествено в живота и в човека, а материализмът отрича човека и всичко възвишено в него. Атеизмът означава победа и тържество на демоничното начало, а материализмът – победа и тържество на животинското начало в човека и в живота. Атеизмът иска да демонизира човека, а материализмът се стреми да го превърне в животно. И единото, и другото, имат еднаква същност, и преследват една и съща крайна цел – разрушаване на човешкия образ в човека и унищожаване на човека в човека!...
цитирай
2. mglishev - Хубаво шествие беше,
24.09.2010 22:01
радвам се, че стана толкова добре.
цитирай
3. анонимен - нЕ ГЛЕДАТЕ НАТАМ, НАКЪДЕТО ТРЯБВА, ЗАЩОТО ТАКА ВИ ИЗНАСЯ И НЕ ВИ СЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА
25.09.2010 14:43
И после какво, пак същото ??? Нито с манифестации, нито със шествия нещо ще се оправи, а със съзнание, осъзнаване и промяна издъно първо навсеки поотделно като човек и после образуване на един нов вече осъзнат нарозд, осъзнат и свободен.
Нищо отвън няма да ви промени, а само вие самите, въобще не лежете на това ухо, че с подобни шествия и заблуждения, че някой друг ще ви промени.
Има САМО ЕДНО НЕЩО ПО-СТРАШНО ОТ ИЗМАМАТА, ТОВА Е САМОИЗМАТА, така че ... по полечка на завоьо с продажните попове. ОТ ИЗГНИЛО ДЪРВО САМО ИЗГНИЛИ ЯБЪКИ МОЖЕ ДА БЕРЕШ !!!
цитирай
4. samvoin - Тоя българофоб от чиито блог е взето ...
25.09.2010 17:38
Тоя българофоб от чиито блог е взето - агент на британското разузнаване и евреин, се прави пък и на православен!
Бог да пази Православието!
цитирай
5. samvoin - А докато ченгето от НКВД и равин в ...
25.09.2010 17:44
А докато ченгето от НКВД и равин в расо, наречено максим, се води патриарх на "БПЦ", както и докато не изритаме търговците и хомосексуалистите от храма, както ни учеше Спасителя и не сложим там хорап ознати "по делата им" като православни християни, не съм сигурен, че въпроса за такова учение, трябва да стои на дневен ред...
Министъра на образованието, макар и от правителство което ненавиждам издън душата си, е напълно прав в случая, че е по важно да върнем православните в храма, от изучаването на религия по академичен път...
После, това ще бъде напълно конституционосъобразно, изискано и от Исляма у нас, да има такова учение, който да не забравяме, че е туркоезичен в момента, а българите - мохамедани, нямат отделна своя диаспора, подобно на арменците и руснаците - православни в България /те ще изискат може би такова учение, от своята етническа диаспора/.
цитирай
6. анонимен - НЕ СЪМ СЪГЛАСНА
25.09.2010 18:30
НЕ СЪМ СЪГЛАСНА С ПОСТАНОВКАТА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ВЕРОУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ!!!!ВЯРАТА СЕ ПРОПОВЯДВА ,А НЕ СЕ ПРЕПОДАВА!!!! МОЯ СИН ЗАВЪРШИ МИНАЛАТА ГОДИНА ХУМАНИТАРНА ПАРАЛЕЛКА,В КОЯТО СЕ ИЗУЧАВАШЕ ИСТОРИЯ НА РЕЛИГИИТЕ.МНОГО ХУБАВ И ПОЛЕЗЕН УЧЕБНИК!!!ДАЖЕ АЗ,КОЯТО СЪМ ПРАВОСЛАВНА И ВЯРВАЩА,НАУЧИХ МНОГО ИНТЕРЕСНИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА.НО ДО ТУК!ПАК КАЗВАМ,ВЯРАТА СЕ ПРОПОВЯДВА В ХРАМА.УЧИЛИЩЕТО Е СВЕТСКО !РЕЛИГИЯТА И ЦЪРКВАТА СА ОТСЕЛЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ПО КОНСТИТУЦИЯ.АКО БПЦ ИСКА ДА ОБГРИЖВА МИРЯНИТЕ ИМА НАЧИН.С АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ НЕ СТАВА.КОГАТО СЕ Е ПОЯВИЛА ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА СА ПРЕСЛЕДВАЛИ ХРИСТИЯНИТЕ И НА СИЛА СА ИСКАЛИ ДА СЕ ОТКАЖАТ.А СЕГА ИСКАТ НАСИЛА ДА СТАНЕМ ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ!!!НЕ СТАВА ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ И ГОСПОДА ОТ БПЦ.ПЪРВО СИ РЕФОРМИРАЙТЕ ЦЪРКВАТА ,ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ХОРАТА,ГОВОРЕТЕ НА РАЗБИРАЕМ ЕЗИК ,А НЕ НА АРХАИЧЕН ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИ!!!РЕФОРМИРАЙТЕ СЕ ,РАЗКЛАТЕТЕ ТОЗИ ЗАКОСТЕНЯЛ КАНОН ,ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ НУЖДИТЕ НА ХОРАТА КАТО ДУХОВНИ ЛИЦА А НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА НИ ОБУЧАВАТЕ ДЕЦАТА!!!!
цитирай
7. grigorsimov - на анонимна 6:
25.09.2010 19:10
В черквите, за съжаление, не се преподава вероучение, с малки изключения, а се отслужва ежедневна и ежечасна възхвала на Господа. Така че, може години да ходите на черква, и пак да не научите основите и същината на вярата. Черквата е за знаещи и подготвени хора, а децата кой ще подготви, когато и родителите им, вече второ поколение, нямат представа от основите и същината на християнството, защото малцина са успяли сами да попаднат на хора или литература, за да придобият елементарни, откъслечни познания за Православието. Естествено че и аз съм така "подготвен", минавайки през безброй заблуди и измами, търсейки правата вяра!
Така че, не се ли започне от децата, почти нищо не може да се промени, и демоните на злото много добре го знаят. Затова забраниха вероучението и затова няма да позволят реално преподаване не вероучение. А ако позволят, то ще е някаква измамна компилация от полуистини и демонични лъжи. Но с подобни грандиозни православни манифестации, ако догодина излязат три пъти повече хора, на властите на този свят ще е много трудно да измамят за пореден път българския православен народ.
Ето затова, решителните прояви на църквата и народа, за безусловно преподаване на вероучение в насилствено атеизираните училища, съвсем не са безполезни или безсмислени!
цитирай
8. анонимен - Не може да се съгради нищо здраво и добро върху изгнила основа, толкова изгнила, че е чудо как още се крепи !!!
26.09.2010 14:21
С тези зомбирани попове и родители ще е напълно безсмислено. За да се проповядва правата вяра, ще трябва първо да се поправят и вкарат в нея проповядващите, както и родителите, които се кланят единствено на златния телец и действията им не се вписват въобще в божиите заповеди.
По действията ще ги познаете, а не по приказките !!!
Единствената голяма промяна, която се забелязва и в двете групи, че станаха педофили !!!
цитирай
9. samvoin - С тези зомбирани попове и родители ...
26.09.2010 18:12
анонимен написа:
С тези зомбирани попове и родители ще е напълно безсмислено. За да се проповядва правата вяра, ще трябва първо да се поправят и вкарат в нея проповядващите, както и родителите, които се кланят единствено на златния телец и действията им не се вписват въобще в божиите заповеди.
По действията ще ги познаете, а не по приказките !!!
Единствената голяма промяна, която се забелязва и в двете групи, че станаха педофили !!!
Точно.
цитирай
10. анонимен - Do samvoin
27.09.2010 12:31
Бравос мойто момче, както винаги моята преценка за теб е била отлична и държиш още фронта и все пак внимавай да не ти промият мозъка, защото точно такива, като нас, са им най-голямите врагове, защото разбират в дълбочина нещата и защото не се литкат на литийни шествия само за парлама, тумба-лумба и после пак се усират още повече даже.
Ха, сети се сега, кой написа това, гатанка.
Дръж фронта и разчитай само на себе си !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313723
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031