Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2010 22:21 - Григор Лилов: Кръгът "Сапфир" назначава премиерите у нас. Автор: lado
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2433 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 25.10.2010 22:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Григор Лилов, автор на книгите "Либийска връзка", "Най-богатите българи", "Тайните на големите играчи", и "Тайният проект Бойко Борисов", разследва новите олигарси. .
Една мокра поръчка стига до 30-40 000, а ако мишената е едра фигура - 100 000 лева, твърди разследващият журналист.
......................................

– След като се твърди, че „Килърите” са виновни за редица показни убийства, тогава изниква логичният въпрос - къде са инвестирани всичките тези пари от мокри поръчки? В палатите, които тия дни НАП снимат от хеликоптер?
- Човешкият живот се оказва, че не струва толкова скъпо в България. За едно убийство, зависи, разбира се, от мишената, сумата започва от 5-6000 и стига до 30-40 000 лева. Ако пък е някоя много едра фигура, тогава сигурно ще надмине 100 000! Но това са мизерни суми за една банда. Така че тези „Килъри” не са заработили чак толкова много пари. Проблемът е друг - тези хора, когато се занимават с поръчкови убийства, няма как да не се занимават и с всичко друго в ъндърграунда. И с участие в контрабандни канали, в каналите за износ на амфетамини по целия свят и Близкия изток, с износ на проститутки ... Големите пари идват от това.

- Чу ли, че олигархът Христо Ковачки е наел руски гардове за повече от 20 000 евро на месец, които да пазят него и семейството му?
- Нека първо си припомним как Христо Ковачки стана всъщност олигарх?! По същия начин, както го стори и Косьо Самоковеца, чиито пари „безследно” изчезнаха, а официално по данни на Интерпол този човек годишно е развъртал близо 2 милиарда евро! И пак по данни, но вече на българските служби, от контрабандните канали, без тези за наркотиците и оръжието, Косьо Самоковеца е печелил всеки месец чисти 60 милиона! Което означава, че той би трябвало да има състояние от поне 3-4 милиарда евро. Убиха го, Ангелинка има към десет милиона, а останалото? Изпрано е и препрано повече от добре. Просто като всички мутри, и Самоковеца беше едно подставено лице на властта.

- Не разбирам каква е връзката между Христо Ковачки и Косьо Самоковеца?
- Освен това, че са от един и същи град... клюката твърди, че те са роднини?! Но според мен това също не е показателно, защото човек никога не си познава абсолютно всички роднини и не знае кой какви ги върши. Единият, - Ковачки, е започнал кариерата си в Русия, в един институт, тясно обвързан със съветските секретни служби, а другият – Самоковеца, е започнал кариерата си благодарение на баща си, който е бил един обикновен шофьор в пазарджишко поделение. Обаче същият е обслужвал „Кинтекс”- търговия с оръжие, държавна, официална търговия!? И като се сетиш и за едното, и за другото, изведнъж можеш да се сетиш и за нещичко, което би могло да ги свърже двамата. Цялото огромно богатство на Ковачки се появи по необясним начин. Резонният въпрос в такъв случай е кой стои зад Христо Ковачки, само среди от БСП ли? Едва ли! Може би и СДС, защото кариерата му на богаташ тръгна по това време. Доколко са замесени и среди от ГЕРБ, от политическия елит ? И доколко една могъща руска централа във Виена - "Нордекс", сочена от западни журналисти и анализатори като гнездо на бившето КГБ, настоящата руска мафия, и какво ли не. Откъде намери тези огромни пари, кой му подари Общинска банка, защо?! И защо той продължава да ръководи същата тази банка?! Под международен, а не под български натиск му запорираха куп сметки и имоти, но основното - банката, мините, ТЕЦ-овете, му ги оставиха! Жива демагогия.
(Г.С: Не са ги запорирали, просто защото не са негови!)

Прибраха му малките пари и го оставиха да върти големите.

Безумие - има закон за банките у нас, за изискванията към ръководителите им. А Ковачки едновременно хем е престъпник и нещо като мафиот, въртящ далаверата със Сретен Йосич, хем почтен банкер и бизнесмен. Невъзможно е, но и с двете занимания той едновременно и официализирано се сдоби у нас.

- Олигарх ли е Алексей Петров?
- Олигарх е! Държи купища фирми - чрез този, чрез онзи, чрез любовницата си, със сложни операции. Но не е най-умният сред тях - не е покрил толкова блестящо собствеността си. В неговата основна, така наречена еврейска корпорация „Лев Инс”, в която влязоха чужди собственици, с генерални пълномощни бяха прехвърлени всички права по управлението, по уреждането и активите, обратно на продавачите, така да са каже. Накратко - уж капиталът е чуждестранен, но собственикът е българин, макар и скрит зад други лица или юридически документи. Всъщност такива са "хватките", с които се представят "чуждестранните капиталовложения" у нас, макар че са си български или руски до последната стотинка или евроцент
(Г.С: Няма руски, гръцки, германски, а само и единствено – еврейски). По този начин и политиците си крият огромните състояния.

- Илия Павлов беше ли реален милиардер?
- Навремето, когато си писах книгата „Най-богатите българи”, определих състоянието на Илия Павлов на 200 млн. долара, при условие че анализаторите оценяваха империята на милиард и половина. После го убиха и се видя в действителност колко струва „Мултигруп” заедно с „Минстрой” и всичко останало. Цената на активите й беше малко по-ниска от 200 милиона. Ако имаше милиардери у нас, щеше да видиш имената им в сп. "Форбс", което прави класацията на тези хора по света. Засега според тях
у нас няма състояние в размер над 800 млн. - толкова беше долната граница за м.г. Но ще ти кажа, че нито едно състояние в България не може да живее без държавна и политическа опека. С нея може да струва милиарди, а без нея - само пукнат грош.

- Ами Валентин Златев?
- Богат човек, който официално обаче не би трябвало да се води милиардер, защото „Лукойл” официално е собственост на руския олигарх Алек Пиров. Но пак официално - на Лондонската борса те са декларирали пряко и косвено участие за едва 32.33 на сто. Значи има други, истински собственици на рафинерията - българи. Мисля, че не е само Златев, но родословието му подсказва къде трябва да се търсят другите.

- За фамилия Баневи какво ще кажеш?
- И Банев не е паднал от небето. Навремето една какичка го харесва и така му стартира кариерата. И същата тази какичка, която го харесва по една случайност е дъщеря на първия секретар в Стара Загора, станал впоследствие член на Политбюро. Така Банев започва да приватизира, да купува и т.н. Днес въпросната „какичка” вече не е между живите, а Банев се ожени за секретарката си.

- Говориш за Евгения Банева?
- Точно така. Така се раждат големите състояния - не са случайни, камо ли у нас.

- Гриша, а защо ми каза в миналия ни разговор, че никой не смее да говори за т.нар. кръг „Сапфир” - защо, какво толкова тайно и опасно крие този кръг?
- Защото това е кръгът, който изпълнява много сериозни външнополитически задачи на скритата власт в България. На този кръг в не малка степен дължим и историята в Либия с нашите медицински сестри. Това е кръгът, който реди картите, разбира се чрез подставени лица - например Спас Русев, за когото вече ти споменах, идването на Симеон в България и т.н.. Това е и кръгът, който няма да е пресилено, ако кажа, че подреди правителството на Иван Костов, който подреди и това на Станишев, и който реди и сегашното – на Бойко Борисов. Те разполагат с твърди поне 45 депутата от редиците на ГЕРБ! Или с други думи, това са хора, купени от този кръг „Сапфир” - там са генерал Семерджиев - човекът, който навремето пише докладната записка за унищожаване на досиетата. Друга част от хората са бивши преводачи. Кръгът го има и е много сериозно засегнат в ноти на английското правителство, на американския Държавен департамент.

- Сега те питам за операцията „Олигарси”, която стартира наскоро с цел да се отвоюва държавата от икономическата престъпност, свързана с върховете на предишната власт.
- Малко съм изненадан от тази операция, признавам. Не вярвах правителството да посегне към така наречения елит на страната. Но като се замисли човек, всъщност вижда, че става дума за едната гола медийна акция. Ще дам пример - данъчните летят с хеликоптери, оглеждат от въздуха. Е, да не би на къщите да пише с големи букви чии са? Да не би с някакъв рентгенов или гама скенер да мерят разгърнатата им площ от въздуха по всичките им етажи. Да не би бордови компютър да изчислява стойността им? А като се замисли човек, цялата документация я има по общините - в геодезическите папки, регулационните и архитектурни планове, нотариалните актове, разрешенията за строеж и т.н. Да ти кажа, и аз летях, но без пари, за разлика от данъчните, които похарчиха 2400 лв., колкото струва вертолетът на час. Как го направих ли? Отворих на компютъра "Google maps" и от сателитните снимки от Космоса преброих, дето се казва, и стръковете трева по богаташките имоти. За какъв дявол тогава се похарчиха тези грешни пари с облитането на именията? Да, но пък е зрелищно в телевизионните кадри - птичи поглед върху палати, басейни, мини голф игрища. Публиката гледа новините, кефи се, ръкопляска на Дянков, вика "браво" на Бойко Борисов, примира - как ще ги насметат тия... И не смята, че парите за полетите, за PR демонстрацията - иначе напълно излишни, са извадени от джобовете на данъкоплатците. Добре, да видим какви са резултатите досега. При акцията за луксозните коли и яхтите данъчните събраха едва 18 млн. лева "пропуснати" данъци. Някой ще каже - е, все е пара, за какво се заяжда този Григор?! Да, обаче кодексът е категоричен - укрити налози се плащат в двоен размер и с лихви за забавата, а при по-тежки нарушения, каквито са случаите, извършителите им ги грози затвор. А от НАП им прибраха само пропуснатото - без глобите, без лихвите! Значи имаме двойно право в България - суров закон за обикновените хора и "другарска бележка" - санкция по усмотрение за властелините на България.

Апропо, както онзи ден каза премиерът - незаконните вили на митничарите край яз. "Ивайловград" ще ги съборят, а мултибогаташите с незаконните дворци в кв. "Бояна" ще се отърват с глоби!?
И кой ще провери имотите в чужбина? Защото всички големи български олигарси - от Георги Гергов до магната Красимир Стойчев, от Ангел Първанов до Васил Божков, имат резиденции там. И повярвай - ако в България един милион е отрезвителна сума, там един милион е само капарото - и то минимално, за сделката. Кой ще види онези, които си живеят в хотелите - от братя Диневи до банкерката Петя Славова? И там е отчислявано ДДС за цялата сграда - включително и за личните имоти. И сега се отчислява - за ток, вода, парно и т.н. Тоест,
най - най - най-богатите от богатите пак ще минат между капките.

Не е нормално, не е законно и справедливо, но е логично - именно те държат властта у нас, а не някакви депутати, министри, премиери, президенти, които са им кукли на конци.

Нещата не се правят така. Вместо да им гледат колекцията от коли, да вземат и да им влязат във фирмите. Огромната част от тези фирми на олигарсите са на загуба, колкото и да е чудно. „Нефтохим” например също е на загуба. Аз обаче не познавам губеща рафинерия в света. Да приемем, че наистина са на загуба, но тогава къде е печалбата, от която забогатяха тези хора и с която си купиха ролс ройси, ферарита, ламборджинита, яхти, резиденции по Кан, Ница, Монако, дори острови по света?! Ами нали затова е комисията „Кушлев”! Да, но тя няма да посегне там, защото тя посяга само към този, когото е посочила властта. Ако „Кушлев” и НАП работеха нормално, абсолютно всички олигарси в България щяха да бъдат клиенти на професора. Техните доходи един път се укриват от данъчните, втори път идват от каналите на контрабандата и трети път - от каналите, които изпират парите от наркотиците.

- Ами братята Маргини - сикаджиите притежават яхти и моторници, записани като служебни към хотелите им в Слънчев бряг?! Автомобилите им пък са регистрирани в офшорна фирма.
- Да, и яхтите им са в Слънчев бряг, но не са регистрирани под български флаг, а под чужд. Но защо говорим само за братя Маргини, за Маджо, за Гергов или за братя Диневи? В България има хора, които не си знаят парите и които не са толкова популярни. Първият, за когото се сещам, е бащата на юпитата, както го наричат - Спас Русев. На четири преки от кафето тук, в Операта, където говорим, можем да отидем, за да ти покажа и резиденцията му - една стара, ремонтирана из основи многоетажна къща. Била е собственост на бащата на Стефан Савов, министъра от преди девети септември 1944 г. Ами Спас Русев 100 на 100 не си знае парите, а аз не го виждам да е сред най-големите физически лица данъкоплатци?!

- Все пак предстои „ремонт” на закона "Кушлев" и овластяване на комисията с извънредни права. Редица юристи разкритикуваха проекта, ти как гледаш на него?
- Юристите не искат да разберат, че за да се справиш с мафията, е необходимо извънредно законодателство и извънредни органи - като в Италия, като в САЩ, когато е създадено ФБР. Проблемът според мен е другаде - там, където те изобщо не го посочиха. Според проекта на възможност за санкция ще подлежат всички доходи - в пари и във вещи, на стойност над 30 000 евро. Чакайте бе, хора - кои мафиоти "работят" за жалки 30 000 или 40 000 или 50 000 евро, събрани за ен- броя години?! Те всяка година трупат поне по няколко милиона. Накратко - създава се извънредно законодателство, нещо като комисия на ЧК на болшевика Джерджински, обаче не срещу мафията, данъчните престъпници и всякаква друга измет, а срещу всички граждани на страната. Продал си например наследствен апартамент, взел си няколко десетки хиляди евро и комисията като гръм от ясно небе ти блокира сметките, конфискува жилището от купувача, арестува те. Чак след това ти трябва да доказваш, че например нямаш сестра. Тази сума - 30 000 евро вместо например 1 милион, е ключова. С нея негласно влизаме отново в покоите на тоталитарната държава. Така да се каже, ще ни сложат демократически окови и дори ще поискат Европа да ги аплодира за това. Второто обстоятелство също е много съществено - комисията "Кушлев" няма апарат за разследвания и проверки, според проекта няма и да има. 

интервю на Анелия ПОПОВА

 

 
Гласувай:
41. liliyanaandreeva - Няма противоборства между политически или религиозни структури...
25.10.2010 22:58
...има само сатанински ритуали на тайната секта...и това го знаят и бабите с 4 отделение...Да не се опитват да ни манипулират повече! Нито им вярват, нито пък са интересни екшъните,трилърите и груселите! А порното - направо е помия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15615742
Постинги: 3948
Коментари: 6958
Гласове: 7967
Архив
Календар
«  Май, 2022  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031