Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 20:37 - ЕТРУСКИТЕ - ТАЙНАТА НА СЛАВЯНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4990 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 13.11.2010 20:44


Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест, пред света се появил диск, забележителен образец на неизвестна дотогава писменост.

Той станал символ на всичко най-тайнствено и загадъчно в областта на древната история, археология и лингвистика.

 

Генадий Станиславович Гриневич, Завършил с отличие МГУ (вероятно - московски държавен университет), голяма част от живота си отдал на любимата работа - геологията. Поради естеството на работата си му се налагало да пътува из страната и разузнава земните недра да работи в сложни полеви условия от Кавказ до Далечния изток. Но неочаквано за колегите и познатите си на върха на кариерата си ще остави работата в геологията, московската квартира и ще се засели в Тверска губерния, прекарвайки там по-голямата част от времето си. Чак по-късно, когато излезе първата му книга, ще стане известно, че Гриневич около 20г. е отдал в изследвания в областта на историята и лингвистиката, и виновница за този неочакван поврат в съдбата му ще бъде тази изгаряща тайна на диска от Фест. Негов е фундаменталният труд, основополагащ във всички отношения откритието за древната писменост на славяните. Но това после. А отначало той ще се задълбочи в най-съкровеното и сякаш противоречиво - малко известните исторически документи.

 

БУКВИТЕ

 

"Истинските славяни дълго преди Христос и славяно-русите до Владимир букви имаха", свидетелстват много древни писатели.

"Все пак от Несторовото сказание е видно, че славяните и преди Нестор са имали букви, но те са изгубени или още ненамерени и затова не са дошли до нас."

"Ще бъде ли осъдителна славата  на руския народ, ако произходът и името му се определят толкова късно, като отхвърлят старинното, в което другите народи търсят чест и слава?"

 

Михаил Василиевич Ломоносов - гениален руски учен.

От неговите открития в областите на физиката, химията, геологията и география, светът се ползва всеки ден. Изтъкнат мислител и изследовател на родната история, той подложил на анализ и ожесточена критика трудовете на Шльоцер, Байер и Милер. И като истински учен отговорил на извънредно важни въпроси за историята и произхода на славяните.

 

- За какво намеквате? За моята дисертация за произхождение на расите?

- Да! Именно за нея! Ние произхождаме от Руското царство. От шведите. Което е не само научно необосновано, но и дълбоко оскърбително за русите! Вие сте презрели новгородските летописи, гръцките и римски писатели, където се упоменава съществуването на славянските предци дълго преди идването на Рурик в Русия...

 

Дисертацията на Милер се обсъждала в академията цяла година. Тя била забранена с решение на конференцията. Възмутен от измислиците на Милер, Ломоносов бил принуден да се захване с написване на древната руска история, основана на първоизточници и уникални документи от античността. Колкото повече Гриневич се потапял в историческите документи, толкова повече се удивлявал от пълното отсъствие на системен подход към анализите, имащи важни исторически сведения.

 

 - Съществуват исторически източници от 9-10 век, които свидетелствуват, че славяните са имали писменост. Например известното сказание "За буквите" на Черноризец Храбър. Това е български монах, живял на границата на 9-10-ти век. Той написал, че славяните нямали книги, но "чертами и резами чтяху и гадаху".

 

В последно време се появиха немалко сериозни публикации и научни изследвания на историци и езиковеди, посочващи по-древно формирование на славянска общност и възникване на писменост. На много широката област на разселване на славяно-арийците,  древните руси и влиянието им върху възникването на древните култури на съответните народи, подтвърждаващи и арктическата теория на Тилак и изследванията на Ломоносов, Татишчев и много други. Особено място заемат трудовете на видният учен акад. Рибаков.

 

- В Източна Украйна има така наречената "черняховска" археологическа култура. Борис Александрович Рибаков настоявал, че това е славянска култура. Но всички останали специалисти които се интересували, считали, че тази култура е германска. Само на основание, че на продуктите на черняховската култура има надписи и те възразявали на Борис Александрович, че "славяните са нямали писмеността, значи това не може да е славянска култура".

 

Във 2-5 век от новата ера на изконна славянска територия от среден Днепър до Дунав, се укрепила държавата на антите, от древността живеещи в народовластие и противопоставящи се на готите.

 

- През лятото преброих повече от сто знака, а ако в писмеността има повече от 100, различни по изписване знаци значи това не е буквено писмо, доколкото в буквеното писмо както при съвременната писменост има около 32  букви. В глаголицата е имало 43. А тук има 100 различни графични знаци. Значи имаме работа не с буквено писмо, а със слогово (сричково). И на мен ми е ясно, че Борис Александрович е бил прав.

 

Работата на Гриневич е сложен, обемист труд от грижливо събрани и изучени писмени документи.

Надпис на новочеркаска манерка: "За да не бяга храна, както вода, за дръжките хвани съда"

При съпоставката на знаците от чертички с кирилицата и глаголицата на българите или хърватите, открили 23 знака, съвпадащи по форма.

Т.е. Кирил е заимствал знаци за азбуката си от по-древното славянско писмо.

 

Изгревът на великата Триполска култура е около 3-4 хилядолетие преди нашата ера и обхваща територия от Днепър до Дунав. Земята, засята с ниви, била уподобявана на жена.

От тук идва и преклонението към майката на всичко съществуващо - Богородица Лада. Триполци били опитни зърнопроизводители. Само пшеницата, която сеели, била над 4 сорта, да не говорим за другите растения. Сложни шарки, украсяващи керамиката от Триполе, отразяват триединството на света. Зад външната изисканост на орнаментите е скрито всеобщото знанието на всички закони за "небесната механика", раждането на звездите и движението на галактиките, разбиране живота на вселената и мястото на родината в космическия кръговрат на планетите.

 

- При нас в Украйна има уникален феномен както и за цяла Европа, а и като че ли не само за Европа, а и целия свят. Това са Триполските селища-гиганти. Например село Таленки заема 4,5 кв.км. Благодарение на геомагнитно разузнаване ние определихме, че в това селище е имало 2700 жилища. И от предварителните разкопки, за съжаление към днешна дата те са само 31, но използвайки разни демографски методи може да се каже, че в такова селище са могли да живеят около 8-12 000 души.

 

По броя на жителите си триполските градове превишавали Киев от времето на Ярослав Мъдрий. Преди повече от 4хил. години триполците вдигали двуетажни къщи с мощни стени и дървени подпори.

 

- Тези домове не били глинени, а дървени, 2-3 етажни, което например и за съвременна Украйна не са характерни. Това е характерно за Прикарпатието и Закарпатието. Впрочем думата "река" в Прикарпатие, Закарпатие, в тези части на Украйна е руско, абсолютно идентично название на територията на великия Устюгски район, Тарновския или Тотемския райони на Русия, т.е. еднаквите названия вървят като навързани в тези райони.

 

- Най-характерното за Триполската култура е планировката. В тази планировка жилищата са разположени в кръг, при което гредите без врати гледат навън, а вратите - навътре към селището.

 

Но точно този принцип е заложен и в архитектурата на Аркаим, уникален град-обсерватория, открит в южен Урал. Стоунхендж в южна Англия е "роден брат" на Аркаим, по структура и строеж, и се намира на един паралел с него.

Невероятно съвпадение или закономерност?

 

- Затова, че триполците в културно отношение са били по-развити от окръжаващите ги народи, никой не се съмнява. Те също са имали писменост. На керамичните им изделия се откриват голямо количество единични знаци. Тези знаци са събрани, групирани и количеството им превишава 100. Даже според мен са повече от 150 знака. Писмеността им била слогова.

Най-интересното е, че тези единични знаци, когато ги изследвах и съпоставих с тези от  Фесткия диск, се оказа, че в графично изражение са абсолютно идентични. Така че всичко, което се отнася за Триполе, включително и наличието на писменост е несъмнено.

 

Известно е, че в 2000г. пр.н.е. триполската култура е претърпяла силен упадък. Но защо триполците спешно напускайки селището си, не взели нищо? Това си остава загадка до днес.

Славяните са се разпространявали не постепенно, а като се преселвали, пренасяйки се като птичите ята от един край в друг. Очевидно и заради това гърците са ги наричали "щъркели".

Също така известно е, че в третото хилядолетие преди нашата ера при движението си от Триполе на юг достигнали Пенджаб и Инд, където създали велика протоиндийска култура, на чиято основа се базира културата на древна Индия.

 

- Работата е в това, че още в 1903г. видният индийски изследовател Бал Гангадхар Тилак написал книгата "Арктическата родина на ведите". И понеже е бил брахман, е имал достъп до свещените текстове. И когато анализирал "Ригведа" и "Авеста" открил, че там се описват явления, които са невъзможни на юг от 56 градуса северна ширина. Това е движението на съзвездията от Заполярието и Приполярието.

 

- Това е полярното сияние, разделянето на годината на две половини - половин година ден, половин година - нощ, описание на топенето на пролетните снегове. Такова количество географски и астрономически неща, които ги няма в Индия. Седемте звезди на Голямата мечка според "Ригведа" винаги са високо. И всички съзвездия се въртят в кръг около Полярната звезда, всички съзвездия. Този кръг може да се види само в Приполярието и северните райони. На територията на европейския север се е запазило грамадно количество названия на реки и езера, които се превеждат само от санскритски. Например в нашата Олонецка губерния тече р. Шива, до нея р. Ганеш, до нея р. Падма, което означава "лотосова" плюс още 3 реки, с името Ганг. Две Ганг са на територията на Архангелска област, а Вологодската Сухона се превежда от санскрит като "лесно преодолима". Още в 17-18в. в Индия се смятало, че бракът във висшите касти е незаконен, ако не е записан на брезова кора. При което в санскрит има термин "нахчитам", т.е. неброен. А това значи, че по това време те са можели да пишат. Ето ви Кирил и Методий.

Създали ли са все пак славянската азбука или дотогава са били черти и резки, които са записвали на брезова кора?

 

- Количеството на тези протоиндийски надписи е огромно. Юрик Кнорозов, който се опитвал да разшифрова протоиндийската писменост писал, че санскрит се явява калка с протоиндийския език. Представяте ли си каква връзка се получава - всички се чудят откъде в санскрит има  толкова много славянски думи и форми. И в същото време казват: това е калка с протоиндийския.

Значи оригиналът е бил славянски.

 

- Към днешно време проф. Шарма отговаря на въпроса кои езици смята, че са най-близки. Той отговорил: руски и санскрит. А Мей казва, че руският, славянският език е индоевропейският език в естественото си развитие. И езикът се е формирал тук, на север т.е. някъде недалеч от Приполярието. Това е нормалното. Естествено тук трябва да търсим, има много корени и нас, например не ни удивлява, че Холмогорите са на островите Кхур и Нал, защото в Махабхарата предците на арийците се наричат Кхур и Нал.

 

Критската държава, владееща Егейско море, се намирала на върха на могъществото си, когато до о. Крит достигнала огромната взривна вълна от вулкана на о. Санторини и предизвикала огромни разрушения. Островът потънал в пепел. Градовете на Крит били обречени на разрушение, а островът превърнат в безжизнена пустиня. Оцелелите жители на Крит напуснали острова.

Нищо на напомняло на учените, дошли на Крит в края на миналото столетие, за неговото минало могъщество. Дворците били покрити със слоеве земя, а на повърхността й стоели мизерни хижи. Затова толкова неочаквани и значителни били откритията на археолога  Артър Евънсън. Великолепният дворец на управителите на Кносос се изправил пред изумените погледи на археолозите, но още по-поразителен се оказал архивът на кносоския дворец. Стотици глинени плочки, покрити с неизвестни букви. Артър Евънс пръв опитал да разшифрова критската писменост. Но той не успял да постигне повече от формален анализ и се ограничил само с класификация. Работата му продължил англичанинът Майкъл Уентрис. Появила се науката "микенология", за дешифровка на критските надписи. Но въпреки всички опити да бъдат разшифровани, разбираеми текстове на практика нямало. Те не се поддавали на превод. Гриневич се заел с разчитането на критските надписи, търсейки източника на тази писменост от черти и резки. Той изхождал от това,  че авторите на критските надписи "пелазги", са праславяни.

 

- 2000 години преди нашата ера на Крит съществувала своеобразна писменост, която специалистите наричат "егейски селибарий". За тази егейска писменост са характерни слогове от открит тип. На егейски селибарий е изписан знаменитият, загадъчен и тайнствен Фестски диск.

 

Уникалното съкровище на Крит е намерено в царския дворец на древния град Фест. Тук през 1908г. при разкопките бил открит забележителен образец на неизвестна дотогава писменост - Фестският диск. Много опити били направени да се разшифрова Фестският диск. За "ключ" били използвани разни езици: гръцки, хетски, ликийски, корийски и даже семитски.

Джон Чедуейк, опитен специалист по разчитане на текстове, веднъж казал:

"Дешифровката на тези надписи е извън възможностите ни."

 

- Най-поразителното беше това, че когато започнах да съпоставям знаците, взех таблицата за линейно писмо А и линейно писмо Б (Фестския диск) и ги съпоставих със знаците на черти и резки, то открих пълно сходство в голяма част от знаците. Около 70-80% знаците бяха абсолютно идентични. И излиза, че Критската култура от 2-3 хилядолетие преди новата ера е била създадена от славяните. А езикът, на който са говорили, по граматичен строеж и словен състав бил много близък до древноруския език.

 

Зад витрините на Ираклионския музей е застинала теракотената симфония на древните индоевропейски знания, чиято слънчева същност е изкустно зашифрована в геометрични орнаменти и фигурки на богове. Духовната и генетична връзка на праславяните с Твореца, дълбокото разбиране на божествената природата на Мирозданието се предавало от поколение на поколение, наизменно наследявайки традицията на северната прародината.

 

- Ето тук виждате орнаменти, каквито виждате в Триполе по 4 свастики заедно,  които присъстват много често в североруския орнамент. И съдейки по всичко те са участвали в древната "Аскеза на петте огъня", когато жрецът, очаквайки слънцето, заставал между 4 огъня във вид на свастика и се смятало, че петият огън е самият жрец. Родилките, ето ги - глава, разперени встрани 2 двойки ръце - четиръките богове и богини на славяните. Във Ведическата и Авестийската традиция, и в традицията на калашите от Хиндукуш, при първата мигрантска вълна на Евроазиатския континент, там представите за творческото начало е като за раждаща жена, крава или дърво със златни /есенни/ листа. Вижте внимателно този централен орнамент. Такава сложна миандрова композиция, направена през 19 век от селянка от Гризовец. Интервалът между тях е повече от 2000 години. А орнаменталната схема се е съхранила.

 

През пролетта на 1828г., по време на оран селянин от Тоскана открил тази етруска гробница. Под светлината на факлите археолозите видели отиващи към вътрешността сводове.

Антична Етруриа застанала пред нас такава, каквато била по времето на своето величие. Полузабравената древна цивилизация внезапно се открила за хората, живеещи 20 века след нейната гибел. Най-древните писмени паметници на Апенинския полуостров принадлежат на етруските.

Римляните казвали "Етрускан нон легитур", което означава "Етруското не се чете"

Кои са били етруските?

На какъв език са говорили?

Работейки с етруски надписи, Гриневич изяснил, че и в етруските текстове има голямо количество знаци. Броят им бил стотици. А това отново сочи слогова писменост.

 

- А най-поразителното беше това, че когато отново съпоставяхме знаците от чертички и резци, критските знаци, знаците на протоиндийската писменост с етруските надписи, видяхме пълно графическо сходство. И съдържанието на текстовете беше пределно ясно и точно. Аз казвам, че отново сме се срещнали с нашия език, условно наречен праславянски. Макар че сега аз бих го нарекъл праруски език.

 

В днешно време се наброяват повече от 10 000 етруски текстове.

Например, надпис на бронзово огледало съдържа напомняне за мъдрост:

"Гибнем в богатство, подкопаващо силите. Да останем живи."

"Кой, ако не аз, ще защити твоите живи, а не мъртви", гласи надпис на шлем.

 

- В началото на нашата ера Стефан Византийски създал  речник, в който еднозначно и ясно е написано, че "етруските е славянско племе".

 

Още в 10в. преди новата ера културата на етруските била на ниво. Градовете били снабдени с водопроводи и всякакви системи за комуникация, били развити минното дело и металообработка, съвършена керамика. Всичко това говорело за високоразвит народ. Инструменти, изискано оръжие, огледала и слънчобрани - всичко това било най-съвършено в средиземноморието. Тези урни, предназначени за ритуално погребение се срещат из цяла Италия и носят до болка познат печат - сакрални орнаменти от Руския север. Първите разкопки са около началото на 18в. Намереното поразявало въображението. Тази култура е познавала онова, което по-рано приписвали на изобретателния гений на древните римляни. Но оказало се, че Рим има предистория.

И то каква!

Преди 2000 години етруските владели значителна част от Апенинския полуостров. Те били господарите на западните морета и напълно господствали над цялото Тиренско море. Наричат древните римляни "учители на Западна Европа".

Учители на учителите са етруските.

 

Сеньор Лафранко Северини 35 години работи в Етруския археологически музей в гр. Тарквини. Той ни разказа за същността на соларните знаци и генетическата връзка на етруските със славяните.

"Масимо Палатино, най-големият италиански учен-етрусколог, ни каза сеньор Северини, отдавна е написал за връзката на етруските и славяните в своите научни трудове. Но и ние не останахме по-назад и разказахме на сеньор Северини за славянските корени на древноиталианската фамилия Северини.

 

- Още в 1926г. нашият известен археолог Городцов писал, че орнаментите на свастика, миандри, гъски на нашивките са дошли не от Индия, не и от Гърция. Всичко това е още от времето на палеолита. И всичко това се съхранява в шевиците на руския север, в шевиците на селяните. Колко ясна, каква чиста родова памет!

 

Известният изследовател по орнаментите Иванов казвал:

"Да, отделни елементи от орнамента могат да се срещат при различни народи, но точно такива сложни, килимарски орнаменти може да има само в резултат на генетическа връзка между тези народи."

Даже Стасов в 19в. писал за орнамента: "Този свързващ текст е като записана мелодия, която е не само за очите, но и за ума и чувствата."

 

Древните писмени знаци са пътеводна нишка към постиженията на тайната славянска цивилизация, и озаряват със светлина забравените традиции на нашите предци. И като духовно завещание от дълбините на хилядолетията, към нас се носи разкритото послание на Фестския диск:

"Мястото в божия свят, което ви е дал Господ, окръжете с тесни редици, защитавайте го денем и нощем.

Не мястото, волята - за нейната мощ се борете.

Където сте вие, там са и чедата ви, там ще са нивите ви, прекрасният живот.

Докато младостта радва очите, никъде няма да идеш.

Няма я още, ще я създадем ние в този божи свят."

 

Превод и субтитри:

Виолета Софрониева

 

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=11632.msg181513#msg181513

 

Етруските - тайната на славянската цивилизация

 август 31, 2009      

 

Едно интересно филмче което може да изтеглите от тук: http://kolibka.com/download.php?mid=6788, а субтитри от тук: http://kolibka.com/download.php?sid=6788.

 

Направил съм субтитрите като текстче, а които желае може и филчето да изгледа.
 




Гласувай:
1



1. анонимен - много ми е интересно от къде цъфнаха ...
13.11.2010 21:31
много ми е интересно от къде цъфнаха праруски и праславянски езици,а за кубратова българия нищо,по това време къде са били славяните и руснаците.а ми да партизани с бай тошо,в пещери и землянки,па ако е имало и мандри...................
цитирай
2. grigorsimov - Чети и може би ще разбереш
13.11.2010 22:36
Дано!
цитирай
3. анонимен - hm i az ne razbrah
02.02.2011 00:38
i toi iska usite da sa slaviani.gurtsite sa predi trakite rusite sa slaviani a nie sme aziztski prishultsi divatsi po tehnite zemi.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28347833
Постинги: 4298
Коментари: 7556
Гласове: 8246
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930