Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 19:35 - Нашата страна е родина на Словото и на такива мъдри и чисти люде, които са знаели Словото, което има силата да лекува и сътворява...
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1734 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.11.2010 19:47


В края на II и началото на I хил. пр.Хр. с разкопките се открива високата култура на етруските - градове, писменост, изкуство. Дълго време те доминират над Тиренско, Адриатическо и Средиземно морета. Те владеят и Рим от основаването му (754-753 г. пр.Хр.) до 509 г. пр.Хр., когато латините, подстрекавани от гърците, постигат независимост. Привлечени от богатствата на Етрурия от север нахлуват галите, Рим от юг, гърците (сиракузките-384 г. пр.Хр.) завладяват основните пристанища и островите Елба и Корсика, и към 350 г. пр.Хр. ЕТРУРИЯ вече не съществува. Скоро след това Рим ще завладее всичко - Елада, Зап. Европа, Тракия, Мала Азия и др.

Херодот писал, че етруските имат лидийски произход. Източният им произход подкрепят още Страбон, Плиний Стари и др. В подкрепа на тази теза учените намират сведенията на античните автори за пеласгите-тирсени - предгръцки народ, обитавал някога Пелопонес и Тесалия преди идването на Гърците.

Етруските се различавали по език от всички други народи в Италия. Дешифрирането на езика им е дело на акад. Владимир Георгиев (1970 г.). Той научно обосновава троянския произход на етруските (1936 г.) и че в легендата за Еней се крие действително историческо събитие.

Етруски и хетски са най-сродни помежду си и са два диалекта (източен и западен) на един и същ език. Лидийският е родствен с хетския. Хетите са създали третата могъща държава в Древния Изток наред с Египет и Вавилон - II хил. пр.н.е.

Преди да се появят гърците и римляните на историческата сцена (много преди Омировата епоха), в Мала Азия, на Балканския полуостров и в Егейския свят са живели народи с висока култура, като хети, траки, фригийци, троянци, лидийци, карийци, говорещи на езици от индоевропейски произход".

ПЕЛАСГИТЕ са още един древен и загадъчен народ. Някои древни автори считат, че тирените (етруските) са били пеласги.  Хеланик от Лесбос (V в. пр.н.е.) казва, че тиренците се наричали по-рано пеласги. След като се заселили в Италия, приели името етруски. Това съобщават и др. гръцки автори - Тукидид, Страбон и др. и твърдят, че 17 поколения преди Троянската война (1184 г. пр.н.е.) пеласгите са се преселили в Италия (около 1750 г. пр.н.е.). Както съобщава Омир в "Илиада", на страната на троянците като техни съюзници са воювали пеласгите.

Вл. Георгиев и др. учени считат, че народът на о-в Крит през неолита (6000-2600 г. пр.н.е.) е бил пеласгийски. Преди нахлуването на древните гърци в Егея, на Балканския полуостров са живели родствени народи - пеласги, траки, термили, лелеги и др. А езикът на пеласгите е родствен на тракийския.

Трябва да се отбележи нещо много любопитно: Пеласгите са споменати в Библията под името филистимляни, а земите по поречието на р. Струма са се наричали в Древността Палестина, както и Стара планина се е наричала Кавказки планини (по Владимир Цонев). При това никак не е изключено пеласги от Лемнос заедно с родствени на тях народи, като лидийци, троянци, дарданци и др., да са създали началото на етруската култура... Традицията свързва дарданите като троянски народ, който се преселва в Етрурия. Вожд на дарданците е цар Еней, син на Анхиз и богинята Афродита (Родита?).

Хеланик вижда Лациум и Рим като издънка на Троя. Тимей от Тавраменион (352-246) дава на легендата по-завършен вид, като съобщава, че Еней след преселването си в Лациум съградил най-напред гр. Лавиний, а после Рим.  Най-старата версия на преданието за Еней е била етруска. Еней и троянците дошли първоначално като приятели и съюзници на етруските, като техни далечни роднини. Това проличава от поемата на Вергилий, който работил 10 години по нея. Родният град на Вергилий - Мантуа е от етруски произход. По-късно етруското предание за Еней се присвоява от римляните.

Юлий Цезар, Меценат и император Октавиан Август, които са били римляни от етруски произход, са извеждали своето родословие от троянците и се смятали за потомци на Еней.

От "Илиадата" и "Енеиадата" е известно, че Еней е бил цар на дарданците, тракийско племе дало името на пролива "Дарданелите" около който живеели.

Акад. Вл. Георгиев твърди, че тирсените-етруски са самите троянци, т.е. траки.  За родствената връзка между троянците и траките вече може да се съди не само от сведенията на египетските и асирийските текстове, не само от гръцките автори, но и от археологическите данни, както и от проучванията на езиковедите... За етническа родствена връзка между траки и етруски пише австрийският учен Александър Ранда в книгата си "Балканите - ключово пространство към световната история (Wien,1949)

Според Херодот, траките носят много имена - всеки според областта си, но всички те се ползват от еднакви закони за всички неща...

Цитати по А. Чилингиров: За Херодот, и езикът на пеласгите е "варварският", а не някои от варварските, както би се изразил, ако считаше, че съседите им говорили на различаващи се помежду си езици.  Наличието на често употребявани славянски думи и лични имена в тракийския език, и то още от най-ранната засвидетелствувана от писмените извори историческа епоха, не ни дава никакви основания да приемем, че така наречените славяни и траки са два различни етноса, говорещи на разни езици, а не един етнос, проявяващ се в два твърде близки по своя физически тип варианта, чиито езици явно са наречия на един общ език".

Изследванията на славянските топоними в Гърция, Албания, Сърбия и България показват, че те са съществували много столетия, ако не и хилядолетия (преди Христа. 

...Голям брой такива топоними се срещаха - преди да бъдат преименувани от гърците след Балканската воина - също и в някои много труднодостъпни и изолирани райони в Пелопонес и Централна Гърция, за които е трудно да се допусне, че са били заселени от "емигранти-славяни".  При това, преди преименуването на славянските топоними, в тяхна близост не се срещат другоезични топоними, които биха показали наличието и на друг етнос, оставил там следи от своето съществувание."

Не е ли това странно? Кой народ ги е оставил? - Отговорът идва логически от писаното по-горе в това кратко есе. Само траките са живели тук хилядолетия пр.н.е. и дори преди потопа около Черно Море, а преди тях са били пеласгите.

 

Много днешни народи сме, по-малко или повече, потомци на пеласгите и траките - преди всичко на Балканите, с Румъния, части от Мала Азия, Русия и др.

 

Траките косвено участвуват във формирането и на етруската цивилизация, която по-късно чрез Рим ще послужи като основа на бъдещата европейска цивилизация. Въз основа на най-новите научни открития етруските или тирсените, троянците, или трусе (русе), и пеласгите излизат от легендите и преданията, за да заемат своето място в страниците на историята

Фактът, че траките са в основата не само на европейската, но и на световната цивилизация, едва ли вече подлежи на съмнение, особено след разчитането на най-древната в света писменост от д-р Гайд. http://www.institutet-science.com/bg/introb.php

Тъжното е че това май ще стане достояние на всички учени по света, преди да го разбере самата България и българите (и българските “учени”).

 

За кой ли път по темата се замълча, и вероятно мнозина не знаят, че БЪЛГАРИН е разчел етруската писменост.  Но това явно не е случайно - нашата страна е родина на Словото, и на такива мъдри и чисти люде, които са знаели Словото, което има силата да лекува и сътворява...

.....................

 

Публикацията е с много съкращения, от:

http://www.bulgarite.info/node/3



Тагове:   Наша,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28356301
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930