Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2010 11:14 - ПРОИЗХОДЪТ НА АЛБАНЦИТЕ - АРБАНАСИТЕ. Превод от сръбски сайт
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 6172 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 12.08.2013 23:37


Албанците произлизат от Кавказка Албания. Земята от която произхождат, чужденците наричали Албания, по името на град Албане, на Каспийско море. Това е планинска страна, която е обхващала части от днешните Азърбайджан и Дагестан. В тази планинска земя, по източните долини на Кавказ са живели 26 племена, които говорели на 12 наречия или езика. Главен град на тази страна е бил Ардебил.

През осми век са водени големи войни между хазарите и арабите. Арабите са били носители на исляма, а хазарите – турско племе – били приели юдаизма, и затова техният конфликт е бил от верски характер. Арабите са показвали повече благосклонности и пощада към местното население, и част от тези народи приели исляма. А когато хазарският принц Баруил влязъл в кавказка Албания 730 г. заповядал на войниците си да избият цялото население, което е приело исляма. В гр. Ардебил са избити всички мюсулмани и градът е опустошен.  Част от Албанците – мюсулмани успели да избягат при арабите, които събрали тези бежанци в две групи, и едната изпратили в Сирия, а другата в Арабия. Отишлите в Сирия се слели с местните жители и следите им се губят (? баските ? - Г.С).

А които отишли в Арабия, били заселени в пустинна област покрай Червено море. Но това място не било подходящо за кавказките животновъди.

Не се знае колко време са останали там, преди да бъдат преселени в Сицилия. А Сицилия тогава е била поделена между арабите и Византия, и новозаселените трябвало да подсилят мюсулманското присъствие.

Атанасий Урошевич, 1929 г. разпитвал арбанашките племена в Косово и Метохия, за техния произход, според запазеното между тяй предание. Всичките Арбанаси, без изключение, му разказали една и съща история, а и ходжите им, също. 

Най често преданието им се състои в това, че за най-стара родина на всички арбанаси се приема Арабия. Всички знаели, че от Арабия, ту ги е довел човек, наричан Ажрети Имер.

Меду арабите има спомени, че арбанасите са живеели в Арабия, край Червено море.

Такова свидетелство привежда и познатият албанолог Йохан Георг фон Хан.

В своето произведение “През поречието на Дрима и Вардар”, той привежда едно арабско свидетелство, където арабите казват, че арбанасите са живеели покрай Червено море, и че са се изселили от там. На стр 20 в споменатото произведение,  Хан цитира Лапински, който казва, че Абазите - черкезко племе – твърдят, че с Арбансаите са един народ, А и арбанасите поддържат, че са братя с Абазите.

Джеймс Бейкър, изследовател на Арбанасите, казва: Там на Кавказ (в съвременния Дагестан) е другата Албания и някои писатели мислят, че нейните жители са същият народ, като този в Турция. Известно е че има голяма прилика между племето Тоска в Албания и черкезите от Кавказ.

В средиземноморието са водени чести войни между арабите – мюсулмани и Ромеите – християни.  Арабите, които отнели от ромеите по-голямата част от Сицилия и част от Южна Италия, за да подсилят ислямското население, преселили там бегълците от Кавказ. Борбите между ромеите и арабите в Сицилия продължили дълго време и впериода от 827 до 878 г. Сицилия била разделена на две части, и от там идва названието “Двете Сицилии”.

В 980 г. ромеите успяли да завладеят арабската част от Сицилия и там намерили Арбанасите. И за половин век на тяхното владение те привлекли част от тамошното население към християнството.

 

Идването на арбанасите, на балканите

Събитието, предизвикало преселението на арбанасите е войната между Византия и Сърбия(?), есента на 1042 г.  Ромеите с голяма войска нападнали Сърбия и боевете се водели в Новия Епир – днешната територия на Албания. В две големи битки сърбите страшно поразили ромеите, и тове предизвикало размирици във Византия.  Един от бунтовниците бил военачалникът Джордже Манияк, който командвал византийаката войска в Сицилия и Южна Италия. Понеже безпричинно го сменили, решил да се разбунтува и с войската си тръгнал да вземе властта в Цариград. Повел войската която командвал, а и една част от Кавказките Арбанаси, или Албанци, както тогава ги наричали, като помощна чета.

С арбанасите вървяли техните семейства, какъвто бил обичаят тогава. Маняк с войската си слязъл на брега в Драч, в началото на март 1043 г.  На път за Цариград, край Остров, се сблъскал с ромейската войска, верна на Цариград, и там загинал. След гибелта на вожда си, войската му се предала. Тези събития е описал съвременникът, византийският историк Михаил Аталиота.

Тогава за първи път албанците се споменават в Европа. Това признават и арбанашките историци.

Византийците приели войниците на Манияк, които се предали, но не искали да приемата Албанците, понеже били чужденци.  Те не са можали да се върнат обратно в Сицилия, понеже корабите с които били дошли, били пленени. И те помолили сърбите да им позволят, да се заселят някъде, понеже били животновъди, и ще отглеждат добитък, за себе си и за сръбската власт.

Воислав им позволил да се заселят в Рабана, малко населено място в подножието на планината Ябланица.

Колко многоброен е бил този народ не е известно, но според историческата преценка, те не са били по-малко от 5 хиляди, нито повече от 20. В Сърбия пристигнали само 4 албански племена: Геги, Тоски, Япи (Ляпи) и Шамиди. Гегите, при арменските историци, са Госк или Гог.  Шамиди са азиатските Шумикси. Последните две племена са били малки или са били само части от тези племена, и затова бързо се претопили между първите две.

По името на Градчето Рабана, ние сме ги нарекли Арбанаси. Чужденците ги наричат Албанци, а те наричат себе си – Шкьипетари, което на техния език значи – планинци. Турците ги наричали Арнаути, което е арабска дума, означаваща – “които не се върнали” в Сицилия”.  Всичко западни учени, проучвали Арбанасите, приемат че Шкипетари, значи – планинци.

Пределите около Рабана, където живеели арбанасите е наречен Арбанон. В тринадесети век, когато арбанасите вече са заемали определена територия, Арбанон се простирал между реките Мача, на север и Шкумба, на юг, без Драч и околността. Но в горното течение Арбанасите са преминавали река Шкумба и са допирали до горното течение на река Девол, в пределите на град Коньуха. А този град римляните, по река Шкумба, наричали Скампа, а султан Мехмед втори го наричал Елбасан. Областта южно от Шкумба и Девол, с център Белиград, е наричан Албания или Воянития. Името Албаниа не е във връзка с албанците, а е превод на латински, на Белиград.

Името Албания първи са употребили норманите 1081 г. когато завзели Валона, Белиград и Драч. Белиград е бил църковно средище, което преди тпва е било в Драч. След изтласкването на норманите, името Албания се губи, все до 1272 г. когато отново го употребява Карл Анжуйски, след като завладял Драч, Белиград и Валона. Това свое владение той наричал Регнум Албания. В тази негова Албания не е бил включен Арбанон, така че имаме Албания, където не е имало албанци и Арбанон или Арбания, в която те са живеели. Арбанасите се проширили на територията на Албания, чак по време на турците, където унищожили цели “сръбски” и християнски градове, като Москополе например.

Когато Аталиот споменава арбанасите 1078, той ги нарича жители на Рабана – Арбанон. В боевете против норманите Византия включила и арбанасите, както описва Ана Комнина. И византийците ги наричат арбанаси (арваните), а не албанци. Така ги споменава и Йоан Скилица. И това е съвсем логично, понеже и те самите не са се наричали албанци, но чужденците така са ги наричали, по земята, в която живеят.

Името на Белиград е познато в историята и много пъти е променяно. Белиград е родно място на прочутия македонски военачалник и държавник Антип Йолин, главен войвода на Филип и Александър Велики.  В трети век преди Христа, Белиград, по името на Антип, се нарича Антипатрия. През втори век, след Христа, отново се нарича Белиград. Географът Клауди Птоломей, Белиград споменава на латински – Албанополис.  Гръците са превеждали Белиград, като Пулхерополис. Тази дума те са взели от латинския, където пулхер, значи красив, хубав. Така белиград е бил синоним на Хубав град.

Името Берзития се губи след 12-ти век, заради Арбанон, а името на Вайонития се е запазило до края на 15-ти век.

Джон Кембъл за името на албанците казва:

“Албанците себе си не наричат с това име, понеже то е на предишните жители на тази земя. Те са Шкиптари, което значи – планинци... техният кападокийски произход е установен”

Лаоник Халкокондилас казва в15-ти век, че Трибали, Илири, Польаци и Сармати говорят един език. И Сарматският език е същия, като илирския и венетския.

Киприян Робер установил, че названието за едно от арбанаските племена – Митридите, произлиза от персийското – Мардаите, което значи – храбрите.

 

Освен историята и етнографията, откриваме кавказкия произход на арбанасите и по езика.  Решаващи са названията на числата 1 и 100, с чиято помощ се определя принадлежността на даден език, към определена група езици. Арбанасите, за числото 1 имат три названия: ньа, нье и ньи. Официално е прието “нье”. Тези названия нямат никаква връзка с европейските езици, но имат с азиатските. Монголското название за 1, е “нег”; на езика Таи, е “ньуг”; на лао, е неунг.  А арбанашкото название за 100 “ньечинд” е директно свързано с дагестанския език – бежта, където се произнася – “хоньчит”.  Когато говорят за 1 стотна (част), арбанасите казват – чинда, а на  дагестанския диалект - бежта, казват - “чинта”.  Ето към коя езикова група принадлежи албанския...

 

Сега, повече от всякога можем да кажем:

VERITAS IMMUTABILIS EST, ET PERPETUA!

ИСТИНАТА Е НЕПРОМЕНЛИВА И ВЕЧНА!

..................................................................................

 

Превод от сръбски със съкращения, но без промени (независимо от явните им пристрастия).Тагове:   Кавказ,


Гласувай:
41. balkanec - Интересно
15.11.2010 13:32
Но някой трябва да обясни и кои са шиптърите.
Това циганско население в Косово как произлиза от албанците? Явно не произлиза...
Колкото и да се повтаря че албанци и шиптъри са едно и също - това никак не обяснява как така албанците са бели хора, а шиптърите в Косово - не...
цитирай
2. grigorsimov - В публикацията е описано добре,
15.11.2010 13:38
че албанците наричат себе си - шкьипе или шкьиптари, което на техния език значи - планинци.
цитирай
3. syrmaepon - Днес в Кавказ наследници на кавк...
20.11.2010 10:40
Днес в Кавказ наследници на кавкаките албанци се считат лезгинците.Малко се съмнявам в написаното от сърбите по обясними причини.Освен това има практика на всички мюсюлмани да се търси арабски произход или такъв свързан с Арабия,включително и за българските.И чий е тоя диалект бежта - лакски ,лезгински,даргински ? За първи път чувам за такъв,не че са ми известни всички.).
цитирай
4. shtaparov - Окончателното обяснение не е далеч
19.03.2011 04:44
Тълкуването на загадъчни имена без помощта на "Ангеловия анализ" е сметка без кръчмар,както ще видим по-долу. Статията е пълна с интересни данни разбира се,
подобни неща четох и по Фейсбук-човек от Македония е на същото мнение
като автора на блога. Интересно е точно кои автори са оставили споменатите по-горе данни,ако намерим и конкретните цитати-още по-добре.
Допускам Кавказки произход на албанците /за който още нямам напълно сигурни доказателства/, но дори той не отхвърля древно-Българския им /Палеобалкански,Тракийски/ произход. "Анализът" е в състояние да погледне отвъд границите на езиците и да установи много по-лесно от конвенционалното езикознание кои езици с кои се родеят и с кои-не. Това,че "албанският" език днес изглежда различен не значи,че той винаги е бил такъв. Без да познавам детайлно повечето езици /като оставим настрана редките изключения/ заявявам,че тази нова наука е в състояние да обясни произхода на всеки език и на всеки народ,ползвайки "метода на народите". Ето анализ на споменатите по-горе понятия:

1.Арбанаси= Албанаси/преход Р-Л в Древния Български Праезик/,Албаняци.
2.Арнаути= Арбанути/Албануси,Албаничи,Албаняци,и т.н./.
3.Албанци= Балбанци/възст.на началната съгласна/, Балканци/т.е.-Планинци/, Арбанци /Арбанси,Арбанаси,Армянци,Арменци/, но също Аланци/Алани/ и Балганци/Бългянци,Бългичи-без носовката/.
4.Шкиптари /Скиптари/= Щиптари/Чиптари,Шиптари/, Чиштари/Чищари,Чикари/= Чукари /Жители на чукарите/,но и Бигари /Богари,Бугари/.
5.Арбари /едно от средновековните имена на албанците/= Арвари/Варвари/,
т.е.- Ургари/Бургари,Булгари/,и Баргари/Балгари,Балкари/.

Основните изводи са два:

1.Албанците са вероятни потомци на Кавказки Балкари,отделили се от нас преди много векове и променили езика си с времето.
2.Те са потомци на Български майстори-зидари /катари/,отделили се от нас след 1018г. и приели за свой народностен език тайните служебни говори, ползвани до XX в. от нашите Дебърски и Мещренски зидари. Тези говори,разбира се,са съставени на основата Българския.
цитирай
5. grigorsimov - А бе shtaparov, с твоя "анализ" можеш да навържеш всички думи на света,
19.03.2011 17:04
– и да ги сведеш до една, която си избереш.
В публикацията ми има достатъчно извори и свидетелства, и всичко съвпада.
Ожвен това, посочи ми къде се споменават албанци на Балканите, преди 11-ти век, посочен тук, като първо заселване на албанците!
Да не говорим за местните славянски пред-албански топоними и имена на хора и населени места.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 16364753
Постинги: 3967
Коментари: 7020
Гласове: 7998
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031