Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 07:40 - Държавата е на минус 3 милиарда, обаче банките са на плюс. Автор: samvoin
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
2



За последните 12 месеца българите са платили на банките само като лихви близо 2 милиарда лева, сочи изследване на Profit.bg. Същото изследване показва, че за първото полугодие на 2010 година търговските банки в България имат печалба от 352 милиона лева и ако всичко върви както трябва – а няма основания да не върви – до края на годината печалбата ще бъде над 700 милиона, а може и повече.

В същото време министърът на социалната политика Тотю Младенов съобщи, че българите дължат на Националния осигурителен институт над 1 милиард лева. Само преди месец беше актуализиран бюджетът на републиката и според актуализацията бюджетният дефицит ще бъде над 3,5 милиарда лева. Това ще рече, че държавата е на минус с толкова пари и трябва да ги намери отнякъде, та да не фалира.

Мнозина може би ще кажат, че това е профанско, обаче фактите са факти: държавата е на минус, банките са на плюс. И между тези факти има връзка, колкото и учените икономисти да ни убеждават, че това не е така.Относително просто е: когато количеството на парите е ограничено до точно определено число, а в България това е така заради валутния борд, щом на едно място няма пари, а на друго има, значи парите са взети оттам, където сега няма, и са отишли там, където сега има.Проста сметка: ако лихвите по кредитите в България са наполовина по-ниски, както е навсякъде в Европа, у хората щяха да останат 1 милиард лева. С тези пари някои от по-съзнателните граждани биха могли да си платят задълженията към НОИ и така дефицитът нямаше да е 1 милиард, а значително по-нисък.Сега обаче логиката е желязна: първо трябва да се платят високите лихви на банките, понеже иначе ще ти вземат апартамента, а после, ако има още пари, може да се даде нещо и на НОИ. И става каквото става.При това данните са за лихви, платени само от физически лица, а фирмите са платили многократно повече. Сегашното правителство е поредното, което продължава да не прави нищо срещу банковия диктат в милата ни родина. Банките са оставени на свобода да изсмукват ресурсите на хората и фирмите и те го правят. Нещо повече, правителството подготвя закон, според който всички в държавата ще трябва да си получават заплатите и пенсиите с банкови карти, което значи още няколко милиона плюс за банките всеки месец и още няколко милиона минус за раята.Не е нормално, когато има икономическа криза и всичко в държавата търпи загуби, банките гордо да плуват над нищетата и мизерията. Когато всички банки в Европа, па и в Америка и Япония записаха колосални загуби и прескочиха трапа само с държавна помощ, българските банки в три поредни години регистрират печалби от осемцифрени суми.
Нещо не е наред.

Няма никакъв начин българската икономика, българите и държавата като цяло да се измъкнат от кризата при сегашната политика на търговските банки. Високите лихви по кредитите правят бизнеса неконкурентен, понеже – то е ясно – няма как да се бориш с някого, който плаща 5 процента лихва, а за тебе лихвата е 15.
Ловенето на бандити и корумпета е много полезно и изключително важно в стратегически план, обаче най-важната краткосрочна задача пред българската държава е да направи лихвите поносими и да накара банките да имат дружелюбна към бизнеса кредитна политика.

Което значи, че трябва да бъдат резнати печалбите на банките.

Де тоя Господ.

източник: www.ekipnews.com



Тагове:   милиари,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314607
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031