Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 19:12 - Финансово-кредитните институции преминаха границите на търпимостта – вземаш потребителски кредит 2300 лева – връщаш 3300 лева. Автор: zahariada
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5292 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 22.12.2010 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Държа в ръцете си документ, удостоверяващ извършвано престъпление в закона. Не, не става дума за протокол на дознател, обвинителен акт на прокурор, още по-малко за решение на съда. Говоря за Договор за потребителски кредит на ТиБиАй Кредит ЕАД, срещу който никой съд в България няма да повдигне обвинение. Престъпление в закона, с други думи – напълно законно престъпление на костюмарите с бели якички.

Историята е до болка позната на огромен брой хора. А конкретният случай е с двайсетгодишно момче, което щастливо, че най-сетне си е намерило постоянна работа с „върховната“ заплата 500 лв, решава да се прави на бял човек. На първо време ще смени допотопния си компютър от детските години с нова, модерна машина, на която ще може да качи последните версии на всякакви апликации и игри, и която ще работи като пушка. А за близките си е намислил да купи един плазмен телевизор, че най-после да махнат двайсетгодишния си приемник. Да се знае, че е от него – порасналия син, вече самостоятелен човек на постоянна работа с цели 500 лева заплата.

РЕЧЕНО-СТОРЕНО. 

Вдига се младото-зеленото и право в „Технополис“. Не че случката не се случва в хиляди други магазини за най-различни стоки, но в този случай агресивната реклама си казва своето. Та отива момъкът в магазина, без пари естествено, кога да ги спести, като е от пет месеца на работа. Пък и трае ли тая млада кръв да пести и събира троха по трохичка, докато телевизиите ни давят с изкушения за потребителски кредити, един от друг по-впечатляващи. Зер, ще си вземе нашият човек едно кредитче, па после ще си го изплаща, нали затова работи.
Ония с вратовръзките и костюмите под табелата на „ТиБиАй“ за нула време му изпечатват цял ферман, купчина листи с оня дребен текст – от ситен по-ситен. И докато момчето се плюнчи да се разписва на всяка страница поотделно, костюмарите любовно му гъгнат в ухото, как са му го разсрочили кредитчето за цели 24 месеца, и му се пада само по 138 лева на месец да изплаща. Ще рече голям удар прави, цяла целеничка далавера. И след минути честитият притежател на компютър, плазма и най-вече договор за потребителски кредит напуска магазина, тътрузейки щастлив количката с далаверските си придобивки.
Той не знае за капаните на ситния текст. Няма как да го знае. На 20 години, човек не ги знае тези работи. Не че половината народ, че и нагоре и на три пъти по 20 ги е научил. Но за момчето поне има шанс. Особено след като най-сетне, притеснен от гълченето на по-възрастните, не засяда с една голяма лупа да изчете след дъжда качулка ония много страници на ферманния си договор със ситния и още по-ситен текст, за да разбере, че там пише едни ужасни работи, които нито ги разбира, нито иска да ги разбере, но пък от които сърчицето му юнашко на заешко става и право в петите се смъква.

КАКВО ПИШЕ В ЗАГОВОРА?

Не, не е печатна грешка, защото тия хартии, сега и аз като ги гледам с още по-голяма лупа, никак, ама ни най-малко не приличат на „договор“. „Заговор“ по- им прилича, а най-вече „престъпен сговор“, според, както би го обяснил един идеален, романтичен и утопичен Наказателен кодекс. Но да не се отвличаме по утопии, все пак живеем в 21-ви век в държавата България (не че щеше да е по-различно в коя да е друга държава, достъпна за банкерите-гангстери).
И така, в „стойност на покупката“ пише 2300 лева, следващите редове обаче, могат да озагадачат и най-разсеяния четец с лупа. Там пише „УНИКА – защита на прибора“ 180 лева, което след няколко справки в интернет излиза, че е застраховка на покупките. Съответно, въпросната застрахователна полица е собственост на „ТиБиАй“… Но истински култов е следващият ред, където черно на бяло е записано „Застраховка Живот“. Незнайно защо и как сумата на застрахователната премия, вписана срещу нея, е същата като за вещите – 180 лв. и още по-върховното е, че бенефициент по застраховката е отново „ТиБиАй“. И така, лихварят принуждава 20-годишното момче да си направи застраховка „живот“ в полза на лихваря, което пряко отразява лихварският възглед, че момъкът в следващите 24 месеца на практика се превръща в собственост на „ТиБиАй“, а всяка ценна собственост, както е добре известно, следва да се застрахова…
За да приключим със списъка, трябва да отбележим, че в позицията „Годишен лихвен процент“ е записана една кръгла нула, в смисъл 0 %. И тъкмо се засилиш да хвърлиш лупата, за да възкликнеш с две ръце разперени: „Какво благородство, каква благотворителност!“ и окото ти през дебелата лупа съзира на следващия ред някакъв монстер, който изглежда така: ГПР – 24.64 %. След разшифровката се оказва, че иде реч за „Годишен процент на разходите”, с която констатация установяваш ,че времето рязко се е застудило, ако ползваме метеотерминология. Или с две думи и съвсем накратко, цялата тая щуротия, разположена на ситно отпечатани седем страници, има за цел да докара покупки за 2300 лева до кредит за един млад шаран, който ще му струва 3300 лева!
То застраховки ли не бяха за по една минимална работна заплата, че и не една, а две! И те част от кредита! И те се олихвяват, представяте ли си! В такъв момент просто посягаш към кобура…
И най-отгоре като корона от тръни, забили се до кръв в младото чело на ентусиазирания потребител – не годишна лихва, а годишен процент на разходите от 24.64 % ! Пак се пипаш за кобура и като го няма – пак същото нецензурно…

.......................................

 

ДОГОВОР ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ
ТиБиАй Кредит

Стойност на покупката                                     2300 лв

УНИКА – защита на прибора                               180 лв
Застраховка „Живот „                                             180 лв
Годишен процент на разходите                       24.64%

Обща сума дължима от потребителя       3300 лв

______


ЕДНО ВЪРХУ ДРУГО СТАВА 43% ОСКЪПЯВАНЕ

За един компютър и един телевизор младият балък освен две хилядарки и кусур, ще изгори и с още цели 1000 лева за пеликанската гуша на лихваря! И ние пишем за разни дребни риби в лихварлъка, които поодрали по някоя и друга кожа! Къде бе, братя! Че в сравнение с тях законните банки са като ламя хилядоглава над проскубан чакал!
Черните банки, за които героят на това повествование ще работи 2 (два) месеца от сутрин до здрач само за техните гуши – мечтаният компютър и плазмата са си отделно! Застрахован, подписан, окован в параграфи, не смеещ да мръдне, защото едно отклонение и ще го погнат съдебни изпълнители, полиции ще го издирват, съдилища ще го разпъват, цялата държавна репресия ще се стовари отгоре му, защото той е никой. В момента в който се е подписал, се е влял в милионната гладиаторска армия от бели роби на Черните банки!
Една система, която изпива кръвчицата на всяко здраво социално звено. Система ,паразитна отвсякъде, която в началото на ХХІ век е тръгнала на кръстоносен поход за завладяване на цялото обществено богатство и пълно подчиняване на социума, чрез оплитането му в мрежи от кредитни и дебитни карти, потребителски кредити, безкасови плащания и какви ли не лудости, от всяка от които обаче капе лихва, капе такса, капе комисионна… И накрая се оказва, че огромна част от времето си ние работим за да пълним ненаситния тумбак на тези паразити.

image

Легендарният френски футболист Ерик Кантона, който в началото на декември призова хората да си изтеглят на 7 декември парите от банките, за да се срине най-сетне гнусната банкова система, според мен доста е закъснял с призива си. Трябваше доста по-отдавна да съзрем злото и да му стъпчем главата като на отровно змийче. Сега ще е много по-трудно, защото Черните банки натрупаха огромен финансов ресурс, държат медиите, държат правителствата и обикновените хора, гражданите са оставени да се спасяват сами. В този смисъл Кантона е абсолютно прав – няма кой да ни помогне, трябва да се справим сами! И първата и най-малката от стъпките които ни чакат е да поовладеем консуматорската си лудост и внимателно да четем ситните текстове, дори и на седем страници!

http://zahariada.blog.bg/politika/2010/12/22/beli-robi-na-cherni-banki.655003

Валентин ФЪРТУНОВ

Източник:
http://valentinfortunov.com/wordpress/



Тагове:   кредит,   застраховки,


Гласувай:
4



1. liliyanaandreeva - ТОВА Е ШАРЛАТАН - ВРЕТЕНАРСКА ИЗМАМА...
22.12.2010 19:32
НАЛИ ИЗПОВЯДВАМЕ ПИРАМИДАЛНИ ГЮПСКО-ЕГИПЕТСКИ ХИТРИ ДОКТРИНИ И СЪЩО ТАРИКАТСКИТЕ НОМЕРА НА ТОРИ, ТАРИКИ, ТОТА, ЛОТА, И Т.Н. ТОТАЛИТАРНИ ХИТРО-ХИТАНСКИ И ТАРИКАТСКО-ТАРИКСКИ НОМЕРА!!!

ВЗЕМЕТЕ СИ КОНСУЛТАНТКА ОТ ПЛОЩАДА ПРЕД ШЕРАТОН!!!
цитирай
2. анонимен - димо
22.12.2010 23:06
Да банките са държава в държавата,при което държавата не може да им каже нищо!Това е прехвалената Американска система ,овладяна вече и в Европа. Целта е банките да те направят роб. Не си ли задавате въпроса, защо в една опоскана държава като България,лавинообразно нарастват клоновете на всияки банки,както количеството на самите банки ? Само да не вземете да повярвате че това се прави с цел улесняването на клиентите. Това е защото нараства броя на балъците. Иаз се питам защо човек трябва за мижава лихва да си държи парите в банка. Ако всички си итеглят парите,от банкит и никой нетегли от тях кредити ,те ще се разсипят и фалират!!
цитирай
3. анонимен - анонимен 2,
23.12.2010 11:35
По моето скромно мнение,целта на банките(или по точно на съвременната банкова система),не е толкова забогатяването им,колкото създаването на финансово зависими хора и по този начин превръщането им в една лесно управляема и безво-
лева маса.Всеки финансово зависим човек,независимо от неговите религиозни,обра-
зователни,политически и т.н различия е еднакво и стандартно зависим и управляем
от банките.Тази управляемост нивелира постепенно всички останали различия
между хората и ги превръща в едни безволеви роби на банките.Така,чрез банките
се постига едно световно господство,което не признава граници.За големите све-
товни банкови институции,нито регионите,нито държавите имат някакво значение.
Тези държави се управляват също толкова лесно,както и отделния човек.Всякакви
вътрешнодържавни и междудържавни проекти,от каквото и да е естество,включително и войните,се проектират в управленските централи на бан-
ките и след това "се спущат" за изпълнение от съответните правителства,парла-
менти и съдебни институции...А ОВЦЕТЕ,НАРЕЧЕНИ НАРОДИ СЕ БИЯТ В ГЪРДИТЕ,
КОЙ ОТ КОГО Е ПО-ВЕЛИК,ПО-УМЕН,ПО-СПОСОБЕН,ДОКАТО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ
СА САМО ЕДИН ПЛАСТЕЛИН В РЪЦЕТЕ НА БАНКИТЕ..УВИ!
цитирай
4. grigorsimov - Прав сте г-н анонимен
23.12.2010 12:05
Тези, които държат банките, те притежават и напълно контролират парите на целия свят, и те си ги печатат, по тяхно усмотрение и според техните цели. Така че, те имат пари да купят света - неколкократно, но тяхната цел не е, те да имат повече, но ние да нямаме хич, и каквото изкараме с труда си, веднага да ни бъде отнето, по безброй начини, които те владеят до съвършенство.
А защо ли? Затова, за да бъдем напълно зависими във всяко отношение и да нямаме време и възможности да вдигнем глава от безбройните изкуствени проблеми, които ни се създават преднамерено и планирано. За да не им попречим да наложат мечтания от тях - Нов световен ред, когато вече няма и да се споменават изпразнените и сега от съдържание думи - демокрация, човешки права, свобода, братство, равенство.
Или – световната безскрупулна власт на звяра - антихрист.
цитирай
5. анонимен - Стадото
23.12.2010 13:39
Да, всички овчи стада ги стрижат. Повече или по-малко. Според нивото на овчедушие. На овците това им харесва. Българското стадо определено е от тези, които се стрижат до кръв. Защо ли?
цитирай
6. анонимен - Русия и евреите
24.12.2010 10:57
Полковник Владимир Квачков е арестуван вече,защото поведе Руското Опълчение срещу жидовската окупация на Русия! Молете се за него.
цитирай
7. анонимен - Татко веднъж каза:
24.12.2010 12:29
Рано или късно всеки човек ще си вре главата в гъза и ще си бачка за банките и въобще няма да го ебе.

Извинявам се за думите. Но ИСТИНСКИ думи трябва да бъдат използвани, защото колкото повече се окрасява истината, толкова по-приятна е. А истината трябва да боли, за да може хората да се осъзнаят какво си причиняват!

ПС: същият ми баща влзе с 10,000 креди и излезе с 22,000 дългове. Познайте след 5-10 години кой ще ги изплата ;) ГОРЕ ГЛАВАТА ХОРА!
цитирай
8. kocil - Не знам дали помните, но...
31.12.2010 02:57
някъде около 1998-99-та четох едно изказване на тогавашния шеф на кожодерите от МВФ, който искренно се беше учудил как така у нас към 90% от хората били собственици на домовете си...не било нормално, разбираш ли, в развитите страни не било така...е поработиха върху нас и сега сигурно няма и 50%, които да са собственици на жилището си...а на банките им трябва само едно - да раздават кредити с пари, които нямат и след това да си ги прибират с лихвите от хората...вече дори не печатат пари - пишат ги виртуално, правят една сметка и събират и лихва върху тях (че как без лихва!)...и да им е дупе яко на тия, които взимат кредити! Вземаш нищо, но пък връщаш нещо! И точно като в лафа - с лихвите! В тая система, в която ни вкарват, няма как да излъжеш банките...накрая винаги ти си пре*бания...средно положение няма!

ПП. Сетих се за един случай с една позната миналата година. Съкращават я от работа и отива в банката, за да им каже, че не може да плаща такива вноски, както досега, защото е съкратена. Моли ги, поне докато си намери работа да замразят плащанията или да са поне по-малки вноските, за да може да ги плаща. На което те отговарят простичко: Нас това не ни интересува! Доста време са говорили в тоя тон, накрая тя им казала: Вижте, не мога да ви плащам такива вноски, какво правим оттук-нататък? Техният отговор бил пак съвсем простичък: Ми ще се съдиме...та така с банковата система на Ротшилдовци, Рокфелеровци, Вартбурги, Джей Пи Моргановци и всякая такая юдео-хазарская сволоч...
цитирай
9. анонимен - Помните ли планът Ран - Ът?
12.02.2011 23:43
Хора,помните ли планът Ран -Ът за развитието на България веднага след ДЕМОКРАТИЧНИТЕ промени? Та този план беше подписан от един куп много известни /дори и сега/ българи. И там се казваше:
-трябва да станем 5 милиона
-трябва да си продадем жилищата и да живеем под наем и на КРЕДИТ както в "белите"страни. Защото не е "нормално" 90% от населението да има собствено жилище
-образование само за този, които може да плаща
-медицинска помощ-също
-всички трябва да живеем на кредит, както е в "белите" страни
И още много неща пише. Потърсете през GOOGLE>ranut
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312235
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031