Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2010 18:10 - Задачата на Кирил и Методий е била да спомогнат за легализирането на християнството по нашите земи, твърди д-р ист. изк. Асен Чилингиров! Автор: ploudinperper
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 11851 Коментари: 13 Гласове:
16

Последна промяна: 29.12.2010 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Г-н Чилингиров, какъв е поводът да публикувате сборника “Готи и гети”?
Поводът е излизането преди две години на друг сборник със заглавието “Готи”. Твърденията, съдържащи се там, не отговарят на сведенията, които идват от историческите извори и които получаваме при изследванията на паметниците на духовната и материалната култура, нито на истината. Тези сведения не са никак малко и не може да бъдат пренебрегнати. Те са резултат на неимоверно голямото развитие на помощните науки през последните десетилетия, например биологията, химията, библиотекарството. Дадоха ми възможност да подложа на нова преценка това, което от много столетия се твърди по отношение на всичко, засягащо произхода и същността на българския народ.

image    
Кои са готите, откъде са дошли, къде са отишли, имат ли нещо общо с гетите? От тях ли произхождат германците?

     “Готският въпрос” е непосредствено свързан с някои най-съществени проблеми на старата и средновековната история на нашия народ. Като тези за неговия произход, език и писменост, за неговите обичаи и религиозни вярвания. Свързан е с неговите култура и изкуство, с неговия принос в съкровищницата на световната култура. И особено за неговото място сред европейската цивилизация, което съвсем не се намира по нейната периферия като нежелан придатък към “обединена Европа”. Опитите да се открие старогерманско присъствие по нашите земи, свързано с готите, някаква връзка на германците с готите, а оттам и с българския етногенезис, са несъстоятелни. Готите са гети, следователно траки. Същите след ІV век се наричат мизи и българи в редица исторически източници. Отбелязано е и от Паисий Хилендарски в “История славянобългарска”. Става дума за коренното население на Балканския полуостров, което в мнозинството си е стояло все тук. Не е изтребвано, не е изчезвало, за да стане основа за други народи, а тук да бъде подменено с друго. Валафрид Страбо през ІХ век пише, че готите или гетите превеждат на своя език свещените книги, говори и за запазени в потвърждение на това документи. Според негови източници божествената служба при някои скитски народи, като жителите на Томи, се е извършвала на същия език. Говори за началото на ІХ век. Но тези жители са наричани траки и мизийци, Страбо е германец, ако са били германци, би ги нарекъл такива.

     За какви преводи пише Страбо? За Готската библия на Улфила ли?

     Не само. А готите, за които Улфила е превел Библията, са живеели между Бяло море и долното течение на Дунав. Епископът на Адрианопол (Одрин) е бил наричан “Епископ на Готия”. Улфила е превел Библията за старите траки. Ганчо Ценов го нарича основател на българската църква. Въпросът за т. нар. Готска библия е най-тясно свързан с въпроса за ранното християнство на населението по нашите земи и със сложния комплекс от въпроси във връзка с неговия език и писменост.

     Кой е този език, каква е тази писменост?

     Преводачът на Библията на латински език е свети Йероним (живял ок. 347 - ок. 420 г.). Намерен е текст от философски трактат на Етикос Истрос в латински превод на светията. На последната му страница са отбелязани данните за автора на трактата, според Св. Йероним “произлизащ от благороден скитски род”, живял през ІV век в днешна Добруджа и написал труда си на своя език и писмени знаци от една азбука, която е предадена изцяло. Тя не е нищо друго, освен т. нар. Глаголица. Св. Йероним не само горещо препоръчва нейното узаконяване при употребата на богослужебни книги, но и я разпространява из родната си Далмация, където тя се използва чак до ХVІІІ век. Там дори има предание, че той я е създал. Авторитетният учен Храбан Мавър (живял 780 - 856 г.) в труда си “За изобретяването на езиците” пише, че след еврейската, гръцката и латинската азбука, била изнамерена от философа Етикос азбука, която Св. Йероним разпространявал в свой вариант в родината на самия Храбан, понеже искал да увеличи известността на тези букви.

     Излиза, че нито сме “славяни”, нито преди Солунските братя сме писали с “черти и резки”, както пише в “За буквите” ? 

     Излиза, според автора на трактата, че народът, който авторът разбира под това название, от векове е ползвал в превод на своя език и написан с глаголическа азбука цялата литература за извършване на християнско богослужение заедно със Стария Завет, преведен дори преди той да е преведен на латински. Според д-р Божидар Пейчев името Maurus Hraban погрешно е разчетено като “Черноризец Храбър”, “За буквите” е буквален превод от заглавието на Храбан, а текстът всъщност представлява полемика срещу Мавър Храбан. Името на автора и досега е неизвестно, още по-неясен е и поводът за написването му. До нас не е стигнал целият текст, липсват началото и краят му, най-старателно са отстранени. Очевидно са правени манипулации с определена цел.

     Каква азбука са разпространявали тогава Кирил и Методий? Какво е кирилицата?

      Задачата на Светите братя е да реформират глаголицата като използват “гръцки” и “латински” букви, допълнени с липсващите в тези две азбуки букви за написване на присъщите само на българите звуци. Те са се съдържали в усъвършенстваната от пет века “глаголическа” азбука. Защото отдавна съществуващите богослужебни книги за местните християни, заедно с езика, на който са написани, са били анатемосани от римокатолическата църква и цариградската патриаршия. Наложило се е това “колумбовско” решение, за да бъде легализирано християнството по тези земи заедно с признаването на свещения характер на писмеността. Защото инструментализирането на религията в двете империи се съпровожда с обявяването на църквите в тях за “православни”, а първите християни в Европа са сочени за еретици и врагове. Транскрибирането на богослужебните книги от глаголицата на кирилицата се представя като нов техен превод, вече угоден на двете “правоверни” църкви. Това е станало бързо и лесно, защото става дума за един и същ език.

     Все пак какво става с готите? Изпаряват ли се? На етапи, но винаги рязко населението на нашите земи коренно се променя. Траките потъват нейде в небитието, скитите минават и заминават, славяни заливат полуострова, после авари го навестяват, след тях хуни, накрая и “българи-татари”. Възможно ли е това?

     Не е възможно. И не се е случило. Няма как чергарски племена да изместят уседнало от хилядолетия местно население. Пристигането на тези народи с всичкия си добитък и друго имане от края на света в земите на Средна и Южна Европа и внезапното им изчезване, без да оставят никакви следи, е противно на всякаква логика и не е съобразено с историческите извори. Да вземем славяните. Странствали те и дошли насам от отдалечените на хиляди километри блата на Задкарпатието, най-рядко населената и днес част на Европа. Откъде ще се вземат оттам милиони преселници, които само за едно-две десетилетия да изпълнят цялата територия на Югоизточна и Средна Европа и от рибари да се превърнат в земеделци? Придвижването на такива маси не е забелязано от никого от съвременните летописци! Историческите извори споменават само за нападения на групи със смесен етнически и племенен състав, но не и за “нашествие на славяни”, както наши автори обикновено превеждат думата “нападение”. Всъщност данните са, че след нападенията всички нападатели се оттегляли или били отблъснати, за никакво заселване не става дума. През 896 г. цар Симеон Първи в писмо до император Роман Лакапин изтъква историческите права на своя народ върху земята, на която живее от хилядолетия.

     Значи като се говори за “траки”, “скити”, “гети”, “готи”, “мизи” и “българи”, трябва да се разбира едно и също древно население на Балканите, чието основно ядро от хилядолетия все си е тук?

     Да. Така излиза според историческите източници.

     Мнозина историци и църковни дейци няма да се съгласят с Вас.

     Няма. Но съгласните ще стават все повече. Трудно, бавно, но истината ще се наложи. Вярвам в младите български учени.     
* Интервю на Илия Илиев, публикувано за първи път във в. “Политика”

      ** Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата и в Хумболтовия университет. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са “Голяма история на християнското изкуство в България” и “Културна история на България”, издадени на немски език във ФРГ. Професор, преподава в Берлинския и Лайпцигския университети. Главен консултант е за Балканското изкуство в Енциклопедията за средновековно изкуство в Рим в периода 1984 - 1995 г. През август 2009 година д-р Асен Чилингиров представи в България новото издание на сборника си “Готи и гети”.

 Гласувай:
161. get - Да си жив и здрав !
30.12.2010 12:21

Да ти е спорна и благодатна - Новата 2011 година !

Чета винаги с интерес материалите, които публикуваш, дано Бог ти даде и през следващата година, да продължиш да ни радваш !

С уважение - от Гет
цитирай
2. iuliuscaesar - еми аз естенствено не мога да се с...
30.12.2010 13:42
еми аз естенствено не мога да се съглася с казанто от чилингиров.
дали готите са гети или германци не е от съществено значение за нас, тък като ние нямаме нищо общо с тях.
изворите категорично показват, че българите са пришълци на балканите и нямат нищо общо с траките. освен това има една камара извори която показва, че българите са езичници и приемат християнството едва по времето на Борис.
цитирай
3. grigorsimov - Г-н iuliuscaesar
30.12.2010 18:26
Робувате на вековната лъжа. А истината ни е казана, и от Паисий, и от Раковски, и най-вече - от Ганчо Ценов, който владеейки старогръцки, ларински и староеврейски, наново прочита в оригинал изворите, както вие се изразявате, или летописите, на които се основава официалната ни история, скалъпена от Залтарски. И Ценов категорично доказва лъжите, манипулациите и пренебрегването на неудобните извори.
Ако не сте, и ако желаете, прочетете или прегледайте основните трудове на Г. Ценов, и тогава отново си кажете думата, защото няма никакви исторически сведения за пристигане на балканите на нов народ, през 7-ми век, и то азиатски - тюркски. Нито пък славяните са дошли през пети - шести век, а просто сме си били тук, преди всички наши съседи и преди всички други европейци, и особено гърците - данайското или дановото юдейско племе, които са дошли от Африка.
цитирай
4. iuliuscaesar - ми не че се рекламирам, ама влез в моя ...
30.12.2010 19:57
ми не че се рекламирам, ама влез в моя блог и ще видиш, че българите в периода 5-7век винаги се споменават извън балканите с изключение на няколко незначителни заселвания (като брой хора).
ганчо ценов??? че само той ли знае тези езици??? изворите от 200г са едни и същи почти няма нови открити. превеждани са хиляди пъти от различни по националност учени на различни езици. разликите са незначителни и се отнасят до строго научни работи.
да не би да искате да кажете, че описанието на ритуалът изпълнен от пратениците на Омуртаг в константинопол е преведн грешно и че3 всъщност там не се излива вода, обръща седло и вдига високо трева. Ганчо кво казва по тоя въпрос???
не виждам нищо християнско, ами действията на крум пред константинопол??? и те ли са християнски.
примери има колкото искате.
ганчо ценов е на нивото на паисий. не е мръднал изобщо и възприемането на смешните му занимания (дори не хипотези) ще върне науката със столетия назад - от времето на средновековието когато не са правили текскритичен анализ на изворите.
Ганчо е като малко дете - този от 12век казал че българите са мизи, значи са траки и тем подобни. не ми се влиза в подробности щото е смешно
цитирай
5. grigorsimov - От това което пишете, оставам с впечатление, че не сте чели Г. Ценов, а го отричате?
30.12.2010 20:47
Защото нищо конкретно от изнесените факти не опровергавате. А става дума, както писах по-горе, за игнориране на сведения, за изопачаване на вседения или "извори".
А българите се споменават безброй пъти, още от 4-ти век, като главна военна сила на балканите. Но явно ще се наложи в следващ коментар да ви копирам посочените от Ценов, и не само от него, летописци.
цитирай
6. iuliuscaesar - с удоволствие ще го прочета и ще го ...
30.12.2010 23:36
с удоволствие ще го прочета и ще го коментираме.
но го постнете в нов постинг да не е като коментар.
и още нещо, постнатият материал да е по една тема - например произхода на българите, или пък покръстването, или нещо друго, но да е само от една тема, за да не се разпиляваме. И ако може да е подреден хронологически и да не е хаотичен.

иначе от ценов първо прочетох за произхода на античните македонци и се хванах за главата. много е зле човекът. после четох за произхода на българите и за покръстването - абе не става. на много ниско ниво е и с основание е отхвърлян от всички съвременни автори.
цитирай
7. анонимен - Нали знаете
03.01.2011 06:09
Не е важно за какъв се имаш а какъв те виждат околните.
Та ето тук погледайте за да научите малко от истината.http://rutube.ru/tracks/3214687.html?v=0c4975c54ec5c0bf143002e3faa4c116
цитирай
8. get - Прощавайте уважаеми grigorsimov , но ...
08.01.2011 07:20
Заглавието на темата някак си не е формулирано точно !

Просто по причина, че християнството по нашите земи си съществува от преди св.св.Кирил и Методий.

А на уважаемият iuliuscaesar - той не е чел и сякаш му е противопоказно да чете Г. Ценов ! :) ... от там нататък е безпредметно да коментираме другите "бисери", които е накаканижил !

С уважение !
цитирай
9. анонимен - RADE SHERBELIJA
04.02.2011 16:46
бълг ари=тат ари..БУГАРИ=ТАТАРИ
цитирай
10. shtaparov - Щапаров Младши:
12.02.2011 00:12
За да не остава в неведение аудиторията,давам точното значение на цитираните по-горе народностни имена:
1.Бугари=Богари/Бог-Ари,Бог Ора/=Божиите ора,Хората на Бога,Богоизбраните.
2.Татари=Тохари/сиреч-тюркизирани в Алтай и Ср.Азия Тохари/.
3.Тохари=Бохари/преселени от Балканите в Памир Тракийски племена/.
4.Бохари=Богари/Болгари/-сборно общонародностно име в древността на всички Трако-Илирийски и Скитски племена.
цитирай
11. анонимен - Усмивката
12.02.2011 22:15
Maurus Hraban, погрешно наречен Черноризец Храбър, няма ли нещо общо с Мавро Урбини от който Паисий е ползвал информация за написването на История Славяноболгарская? Мисля, дано да не греша, че Мавро Урбини и Цезар Барони бяха написали Именник за българските ханове, и друг източник е Стематографията на Христофор Жефарович. Спомените са ми от уроци отпреди 44 години, така че извинявам се, ако нещо съм объркал.
цитирай
12. demograph - Не се гаси туй що не гасне
31.03.2011 20:55
Поздрави Симо! Бисерчетата изскачат от почвата и вече започва да блести българската нива...
.............................................................................................................
цитирай
13. shtaparov - Първата Българска църква
22.04.2011 17:37
Българската църква всъщност е основана лично от Св.апостол Андрей,както са свидетелствали пред папата Алцековите Българи през VII век,и ние нямаме никакви причини да се съмняваме в тяхното твърдение. Но не всички Българи са приели християнството през I-ви век,а само една неголяма част-това не е имало как да стане поради огромния брой хора и племена,съставящи древното Българско общество по онова време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15603011
Постинги: 3945
Коментари: 6953
Гласове: 7963
Архив
Календар
«  Май, 2022  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031