Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2011 00:29 - Играта на Костов с досиетата на ДС. Антон Тодоров. Автор: zabylgarite
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5000 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 13.01.2011 00:37


Темата за хора с досиета от ДС, които продължават да работят на сладки държавни постове, за пореден път разбуни страната. Докато други държави отдавна приключиха с нея, у нас всеки доклад на Комисията за досиетата е поредният повод за тупане в гърдите на сините. Изваждането на N-тия списък с ченгета всеки път е повод Иван Костов и компания да получават трибуна и да ни проглушават ушите за лустрация. И някак встрани остава въпросът какво направи самият Костов срещу агентите на Държавна сигурност, когато беше не в опозиция, не в правителствена коалиция като Станишев, не и в кабинет на малцинството като Борисов, а управляваше еднолично България с пълен четиригодишен мандат?!

image

И при последното изваждане на досиетата - този път на посланиците, които потресоха обществото с изключително високия процент на хора с агентурно минало - 45%, Костов не пропусна да се появи на бял кон, и в парламента, и от екраните, отново размаха пръст на ченгетата. И за да се подсигури, не пропуска от време на време да пусне старата и вече изтъркана плоча:

"Ние предложихме лустрация, но Конституционният съд я отмени."

Да, ама тези думи на бившия премиер не обясняват истината около личния му провал по отношение на темата за Държавна сигурност.
Едва ли някой е очаквал синият лидер да се извини заради това, че отварянето на досиетата не само че не беше извършено, докато страната се управляваше от "демократичните сили", но и се случи нещо по-лошо - точно тогава този процес беше най-тежко опорочен.
Днес Костов нарича Георги Първанов с агентурния му псевдоним Гоце, но упорито не желае да си спомни, че две комисии за отваряне на архивите на бившата държавна сигурност - на вътрешния министър Богомил Бонев и на Методи Андреев, които бяха излъчени и подкрепени от тогавашното синьо мнозинство в парламента, скриха от гражданите, че Георги Първанов е бил агент на Първо главно управление на ДС.
Манипулацията, която беше извършена с досието на настоящия български президент Георги Първанов в периода 1997-2001 г., показва за какво всъщност е била използвана темата с "бившите ченгета" от онези, които дойдоха на власт благодарение на антикомунизма си.
Първата манипулация е извършена от комисията, ръководена от Богомил Бонев, който като министър беше пряко подчинен на премиера Костов. Социологическите изследвания през 1997 г. показват, че 81 процента от българите искат отваряне на досиетата. Първоначално от ОДС заявяват, че ще отварят 250 000 досиета на хора във властта. След това Бонев изготвя списък с 93 имена на сътрудници на ДС, а от парламентарната трибуна изчита имената само на 23-ма от тях. Между тези имена не попада името на току-що избрания за лидер на БСП Георги Първанов.
Официалното оправдание на Бонев по това време е същото като тезата на Костов - не се обявяват имената на всички съпричастни към ДС, защото Конституционният съд приема, че не следва да се огласяват така наречените картотекирани сътрудници, за които в архивите на ДС са останали само картончета за принадлежност към агентурния апарат на комунистическите служби. Точно тук обаче е уловката. Георги Първанов не е просто картотекиран. Той има досие "Гоце", което и до днес се пази в Комисията по досиетата. Досието на Първанов съдържа разходен документ, отчетен от оперативния работник; документи от ръководилия го щатен служител; картони образец 1 и 3; регистрационна бланка, дело Ф1 а. е. 7562. Всички тези атрибути в досието на секретния сътрудник на Първо главно управление Гоце го правят равен по статут на лидера на ДПС Ахмед Доган и останалите 22-ма депутати, които чуват имената си, докато Бонев чете списъка с агентите от трибуната на Народното събрание. Името на Георги Първанов не е и сред имената на онези, които Бонев няма право да обяви.

Защо Георги Първанов е скрит?

Този въпрос трябва да бъде зададен на Иван Костов, който още след проверката на комисията "Бонев" е бил напълно наясно, че новият лидер на БСП има досие в ДС, и то може да бъде огласено напълно законно. Напротив, неогласяването му е в нарушение на закона. Почти 10 години след първото покриване на Първанов, Костов в типично ченгесарски стил - чрез депутата си Атанас Атанасов, и абсолютно незаконно, ще атакува кандидатиралия се за втори президентски мандат Първанов с компромат за досието му в ДС. Няколко месеца преди президентските избори през 2006 г., когато все още няма закон за отваряне на досиетата, Атанасов пита публично Първанов дали в архивите на ДС се съдържа папка "Гоце", която е свързана с него. Първоначално президентът отрича, а след това потвърждава с уточнението, че такава папка има, но в нея няма нито знак, нито ред от него. По-късно ще се окаже, че тогава Първанов е излъгал, а в досието му фигурират негова автобиография и анализи на македонска тема. Припомняме всичко това, защото то показва, че Иван Костов никога не се е притеснявал да нарушава закона, ако това е в синхрон със злободневните му политически цели.
И така комисията "Бонев" скрива незаконно агентурното минало на Първанов, а 9 г. по-късно Костов и Атанасов също незаконно го оповестяват.

Днес сините искат да им повярваме, че са искали да има лустрация и да се отварят досиета, но Конституционният съд ги е спрял, защото е казал, че "хората с картончета не бива да бъдат оповестявани".
И така, след като комисията "Бонев" скрива досието на Първанов, идва ред на комисията "Андреев". Тя е създадена в рамките на предизборната кампания в началото на 2001 г. Тогава е приет и закон за досиетата, който предразполага към извършване на тежки манипулации по темата. Според закона гражданите нямат никакъв достъп до досиетата на обявените за сътрудници на ДС, което ги лишава от възможността да прочетат какво пише вътре. Те биват периодично информирани от дейността на определени бивши агенти от председателя на комисията Методи Андреев. Също като Бонев, Андреев скрива досието на Първанов и започва да говори за него чак през 2006 г.
За сметка на това той се възползва от факта, че гражданите нямат достъп до архивите на бившата ДС и изцяло използва поста си за манипулации и спекулации по адрес на някои от оповестените като агенти на ДС.
По закон, комисията "Андреев" трябва да провери всички кандидат-депутати и да каже кои от тях са били сътрудници на комунистическите служби за сигурност. Проверката е направена. Кандидат-депутатът от БСП Георги Първанов отново липсва. Защо пак Първанов е скрит? Този въпрос трябваше да бъде зададен и на Методи Андреев, който иначе е доста словоохотлив по отношение на темата с бившата ДС.
Кой е принудил Методи Андреев да наруши приетия от СДС закон за досиетата и да скрие агентурното минало на Георги Първанов? И при тази проверка Доган е огласен като сътрудник на ДС.
През 2002 г. комисията "Андреев" е разпусната, а законът - отменен. Заради манипулациите, които извършва синьото управление по темата с досиетата, голяма част от онези 81%, които през 1997 г. искат архива на ДС да бъде отворен, вече са безразлични.
През 2001 г. последователно скриваният от СДС агент Гоце е избран за президент на България. Той побеждава синия кандидат Петър Стоянов с помощта на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, който вече не е в сините редици. Същият, който оглавява първата комисия и пропуска да спомене името на Първанов в списъка с агентите.
Днес Костов отново е радетел за лустрация и за пореден път се опитва да употреби темата за ДС. Нищо, че през ноември 2009 година, по време на частичните избори в Разлог, партията му издигна за кандидат-кмет бившия агент на ДС Благой Дункин, при положение че агентурната му принадлежност към Шесто управление е обявена още през 2007 г.
Легендата за Конституционния съд е приказка за наивници, която трябва да прикрие личната вина на Костов - досиетата да бъдат отворени избирателно, за да се манипулира чрез тях обществото и да се шантажират политически противници. Публична тайна е, че всички институции тогава се подчиняваха на изпълнителната власт. Впрочем така е и досега - Конституционният съд гласува в повечето случаи както му наредят, но и без него сините имаха възможност да публикуват всички имена в неколкомесечния период между приемането на закона и произнасянето на съда. Ако имаха искрена воля по този въпрос, щяха веднага да гласуват нов закон и да ги отворят. Тогава сините имат пълно, самостоятелно мнозинство - президент, главен прокурор, ВСС, ВКС, ВАС и т. н. - цялата власт в държавата.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=205798&cat=5 Сряда, 12 Януари 2011г. Автор: Антон Тодоров

 



Гласувай:
2



1. grigorsimov - А какво стана с досиетата на жертвите на Комунистическата ДС? Ето ви пример, от първо лице:
13.01.2011 01:23
Когато Народното събрание, доминирано от ОДС, 1997 г. трябваше да започне да обсъжда и да приеме закона за "досиетата", аз още бях "седесар". Но понеже имах основателни съмнения в искрените намерения на демократичното мнозинство, да отвори архивите на ДС, затова още в началото на първия ден от обсъжданята на закона, застанах със следния плакат до Народното ни събрание, с настояване депутатите ни реално да отворят архивите:
ГОСПОДА ДЕПУТАТИ
ОТВОРЕТЕ РЕАЛНО АРХИВИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ НА БКП
ТАМ СА КОРЕНИТЕ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КУКЛОВОДИ!
Но само след неколко минути бях прогонен от полицейската охрана на Събранието. И се оказа, че само край паметника на "цар освободител", ме оставиха на мира и не ме изгониха. И там стоях една седмица, до окончателното приемане на закона.
Законът бе приет в окастрен и импотентен вид, но поне уж щяха да дадат възможност на репресираните да прегледат доеиетата си. Затова още първия ден, както бе по закона, подадох заявка да прегледам своето досие. Но мина, един месец, два, три, а отговор нямаше. Затова се вдигнах от трънско и отидох в София с нов плакат, с намерение да стоя край правителствените сгради, поне един месец.
Ето текста и на този плакат:
Господа, нямам отговор за досието ми в ДС, от 1. 09. 97 г. до сега!
– Григор Симов Божилов, 7 пъти следствен в ДС, 6 пъти осъждан,
– 13 г. в затвора; 1 г. и 6 м. изселен – заради човешките права!
– Координатор на "Независимото дружество за защита правата на човека" 1988 - 1990 г.
– "Моя случай не е изключение"!

Застанах пред бившия Партиен дом, но веднага ме арестуваха и ме държаха целия ден в пето РПУ на МВР.
Но на следващия ден пак дойдох от трънското си село в София, и пред "цар освободител" стоях близо месец във февруарския студ.
Но така или иначе, и до днес не са ми дали да прегледам и лист от досието ми, въпреки всички законни усилия и писма до всички институции, вкл европейски и на САЩ.
Пълно мълчание - особено от Запад!
цитирай
2. pagan - И въпреки всичко това,
13.01.2011 13:10
и до днес познавам хора, (уж интелигентни)- някои от тях преподаватели във ВУЗ-
ове, които искрено вярват на И.Костов (и гласуват за него), и изтъкват разни аргументи и не приемат моите! Като зомбирани са!
цитирай
3. анонимен - Една Българка---приемете ,моля само това,което желаете
13.01.2011 14:41
Многоуважаеми Григор Симов,позволете ми да випредам нещо много важно.Ваша е волята дали ще приемете моята мисъл.Аз ли4но съм 4овек борбен,заштитаващ справедливостта,ратуваики за Истината,работеики за благото на обикновените хора,и ви разбирам,зная страданието,което сте испитвали,Но....Искам да продалжа,и смятам,4е то4но Вие прекрасно ще разберете(след като сте Християнин и се водите от принципите на Великият У4ител),4е ТОИ,със ли4ния си пример ни показа,да не навлизаме във борба.Да не забравяме,4е ТОИ около себе си е имал силно предани хора и у4еници,които са можели да ГО защитят,но тои е избрал Несъпротивата.Няма да се впущам във тълкования,само ще кажа,4е вси4ки Велики ли4ности са ставали жертва на Своите Идеали.И продължението на моята мисъл е пак във контекса на Христовото У4ение--нека миналото ни служи за урок,но нека по малко внимание и тежест му отдаваме.Нека се отърсим от него,и бъдем Благословени и благодарни на БОГ,4е ни е дал това право да работим за Него т.е. за Справедливостта.И ,аз ви моля загърбете лошото минало и нека се опитваме да градим едно достоино бъдеще.Защото ,само мисъла за бъдещето ще ни отведе по спиралата на Еволюцията.Приемете моите наи сърде4ни пожелания за още по ползотворна работа.
цитирай
4. grigorsimov - На анонимен 3:
13.01.2011 16:41
За мен Християнството е истина, правда и обич (любов) между хората. А правда може да има, само ако има истина. Затова търся и доколкото мога разпространявам скриваните истини. И не зная вие как си представяте вашето "бъдеще", без истина, т.е. в лъжи, измами и заблуди. А изразите - "Великият Учител", "Великият Архитект на Вселената", и други подобни термини, са не християнски и по същество са антихристиянски, античовешки, сатанински, защото целят да подменят същността на нещата, а в случая, да внушат неверие в Бога на истината, правдата и любовта - Исус Христос. И зад всичките тези подмени и извращения, стоят слугите на "княза на света" - дявола.
И специално за вас, тук ще цитирам Архиепископ Аверкий - Таушев, от съчинението му "Признаци за приближаване края на света":
"Колкото повече напредва времето, толкова по-тежко ще става. Духът на християнството – незабелязано за служещата на света тълпа, но твърде забележимо за онези, които бдят над себе си – се отдалечава от хората, като напуска света и го предава в ръцете на неговото падение. Изпълнява се предсказаното в Писанието за отстъплението от християнството, но “отстъплението е допуснато от Бога. Не се опитвай да го спреш с немощната си ръка”.
Но е престъпно да се мълчи за отстъплението, да залъгваме себе си и другите, че всичко е наред и няма за какво да се безпокоим. И макар да не е по нашите сили да спрем отстъплението с немощната си ръка, дългът на християнската любов ни повелява, не само да се отдърпнеп и да се предпазим от него, но да предпазим и нашите близки, ако те сами не го виждат и не го забелязват. В подобни случаи трябва винаги да помним прекрасните думи на св. Григорий Богослов: „С мълчание се извършва предателство към Бога“. Не бива да се мълчи за онова, което е най-важно: спасението на човешките души!”
Ето защо, търсенето и разпространяването на истината, когато не е мания, винаги е добро дело, и даже е морално задължение за всеки добронамерен човек, особено за християнин.
цитирай
5. анонимен - ВСЕКИ ИЗБИРА САМ,
13.01.2011 17:52
КАК ДА ИЗЖИВЕЕ СОБСТВЕНАТА СИ ЛУДОСТ...
А ВСИЧКИ НИЕ-НАШАТА ОБЩА!

В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО...

А НА КРАЯ СЕ ВЪЗЦАРИ СЛОВОБЛУДСТВОТО...
ПРЕДИ ДА НАСТЪПИ МЪЛЧАНИЕТО!


А КАКВО Е КАЗАЛ ХРИСТОС:
" ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ"!
НО ДЕЛАТА ОТДАВНА СА УДАВЕНИ СЪС СЛОВОБЛУДСТВОТО.
А ТО ОПИЯНИ ЦЯЛ ЕДИН БИВШ ВЕЧЕ НАРОД.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОНЕ БОТЕВА......"В МЕХАНАТА".
И ЩЕ СЕ ВИДИТЕ КАКВИ СТЕ ОТ ПРЕДИ 140 ГОДИНИ.
И ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕ СТЕ МРЪДНАЛИ...

А, ЗАБРАВИХ,ЧЕ СЕГА МЕХАНАТА СЕ НАРИЧА ИНТЕРНЕТ!
НО ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ-ОПИЯНЕНИЕТО СИ Е СЪЩОТО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28316812
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031