Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 20:56 - Саудитско-американски разрив заради кризата в Египет. Автор: meto76
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1444 Коментари: 0 Гласове:
3



Разговорът, проведен между саудитския крал Абдула и американския президент Барак Обама рано сутринта на 10 февруари 2011 г. е най-драматичният, който някога е водил държавният глава на САЩ с арабски ръководител. Стигнало се е до пълна противоположност на мненията, което е вбесило краля. Всичко това се отрази на борсовите индекси и на цената на нефта на световната борса.

Кралят е говорил с Обама от своята резиденция в Макоро, където се възстановява след проведена хирургическа намеса. Сериозни източници считат, че последствията от телефонния разговор могат да бъдат катастрофални за взаимоотношенията САЩ - Иран и за цялостната близкоизточна политика на САЩ.

Крал Абдула категорично е отхвърлил поведението на Вашингтон в египетската криза и специално към президента Хосни Мубарак. Той е отстоявал мнението, че това ще дестабилизира целия регион на Близкия Изток и особено умерените арабски режими, които са били верни съюзници на САЩ до този момент. Саудитският монарх е заявил, че ако Вашингтон продължава да прави всичко възможно, за да свали Мубарак, Риад ще се мобилизира с цялата си мощ, за да провали неговите планове и да анулира постигнатите резултати. Според британски източници Абдула е декларирал, че ако Вашингтон прекъсне помощите за Египет, то тогава Саудитска Арабия ще предостави материална помощ на Кайро в същия размер. Той е готов да даде необходимите разпореждания на своето министерство на финансите, за да се преодолее американския натиск и да се възстановят загубите на Египет.

Някои експерти са на мнение, че в дългите и колебливи американо-саудитски отношения от 1950 г. насам, нито един саудитски лидер не си е позволявал директно да заплашва американски президент с открито противодействие. Саудитско официално лице, пожелало анонимност, е заявило, че Абдула и Мубарак са не само колеги, но и близки приятели. Саудитският монарх не е бил в състояние да понесе и да види своя приятел „унизен и захвърлен” по този начин. В същото време източникът е допълнил, че крал Абдула е преценил, че при подобно развитие на ситуацията, САЩ ще се отнесат към Саудитска Арабия и персонално към него по същия начин.

Американски наблюдатели съобщават, че саудитският крал е бил много сериозен в своите намерения и отрицателното отношение към президента Барак Обама. Официален Риад безпрецедентно е решил да повиши ранга на дипломатическите и военните връзки с Иран и дори вече са били изпратени официални покани в Техеран иранска делегация да посети най-големите саудитски градове.

Обвиненията на краля към Обама обаче не били само по отношение на Египет. Крал Абдула е обвинил демократическата администрация на Белия дом, че е изоставила също и своя съюзник Саад Харири в Ливан. Последният беше свален с помощта на иранския партньор „Хизбула”. Всички опити на Обама да опонира на Абдула и да го разубеди в неговите позиции са срещнали решителен отпор. Някои арабски източници твърдят, че американците са изпратили специален пратеник в Мароко, който да обясни подробно позицията на Белия дом. Той обаче не е бил приет от Абдула. От американска и саудитска страна няма потвърждение на тази новина.

Анализатори считат, че сегашната критична ситуация протича в полза на иранския режим. Възстановяването на диалога Риад - Техеран е първата неочаквана последица от кризата в Египет. На практика намалява тежестта на прозападните режими в Близкия Изток, които бавно и полека се отричат от Вашингтон.

Неочакваната ситуация е от изключително значение и за Израел. Близките отношения между еврейската държава и Мубарак, от една страна, и между Саудитска Арабия и Мубарак - от друга, до голяма степен поставят редица израелски и саудитски външнополитически актове под общ знаменател. В Тел Авив приемат болезнено саудитско-иранското сближаване, тъй като по този начин се открива иранския достъп до Червено море и до Суецкия канал. От геостратегическа гледна точка това стяга обсадата около еврейската държава.

Разривът между Вашингтон и Риад се забеляза дори още преди инфарктния телефонен разговор. Икономически източници от САЩ отбелязаха преди дни, че очакваният саудитски нефт в икономиката на САЩ е бил в по-малки количества от планирания. В нетипичен за саудитската преса стил тези дни местните вестници бяха извели като водещи заглавията, че посолството на САЩ в Риад и консулството в Дахран са изплащали крайно ниските възнаграждения от 4.3 долара на ден за почистване и 3.3 долара на ден за градинарски труд.

Очевидно е, че Демократическата партия и лично Барак Обама ще имат твърде много проблеми на следващите президентски избори през 2012 г. Знае се, че обикновено саудитската кралска династия подкрепя републиканците с огромни финансови инжекции. Този път тя ще бъде изключително мотивирана, за да отмъсти на Обама за свалянето на Мубарак и за политиката на отказ от традиционните съюзници. Не е ясно обаче до къде ще стигне отмъщението на Риад в самия Близък Изток по пътя на противопоставянето на външната политика на демократите.

Екип на Ориент.Бг

http://www.orientbg.info/komentari/
usa_saudit.html




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28358132
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930