Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 20:15 - ИКОНОМИЧНИТЕ КРУШКИ ПУСКАТ ОТРОВА, а са и вредни за очите!!!! Автор: samvoin
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3631 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.04.2011 20:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разследване на обществената телевизия А Ер Де изправи на нокти потребителите в Германия, като доказа, че енергоспестяващите крушки излъчват канцерогенен фенол, докато светят, пише Труд. До 2016 г. в целия ЕС икономичните лампи трябва да заменят изцяло крушките с нажежаема жичка.

image

А Ер Де нае експерти, които изследваха лампите на 5 водещи германски производители и при всички установиха отделяне на фенол във вредни концентрации. Производителите не отричат за фенола, но казват, че съдържанието му не е опасно за здравето. Всички икономични елкрушки, които се предлагат на пазара, са канцерогенни. Те съдържат и отделят фенол и други вредни съставки, които са крайно опасни за здравето и могат да причинят злокачествени заболявания. Подробен репортаж по темата излъчи в понеделник вечерта германската обществена телевизия А Ер Де и хвърли населението в паника.
Заради икономия на енергия компактните луминесцентни крушки бяха наложени през 2009 г. с директива на ЕК и задължително сменят традиционните с нажежаема жичка във всички страни членки на съюза. Вече е забранено производството на обикновените крушки от 100, 75 и 60 вата, а до 2012 г. трябва да изчезнат и 40-ватовите. Експерти на берлинска сертифицирана лаборатория са изследвали новите икономични крушки на пет реномирани германски фирми. При всички е доказано, че при включването им отделят коктейл от отровни изпарения, предимно канцерогенния фенол.
Историята тръгва от пенсионер, работил в корабостроителница. Той установил, че когато запали лампите, в жилището се понася специфичен мирис на фенол, познат му от работното място. Там при задължително ползване на маски се обработвали външните стени на плавателните съдове с лак, съдържащ опасния компонент. Немецът бил тревога и от Службата за защита на потребителите възложили анализ на специализирана лаборатория. "Крайно обезпокоително е, че в работен режим всички анализирани икономични крушки отделят фенол и други канцерогенни съставки, и то в опасна за здравето концентрация”, категоричен е участвалият в експертизата Петер Браун, експерт по отделяне на вредни вещества в затворени помещения. Специалистът препоръчва в никакъв случай да не се използват подобни крушки в непосредствена близост до човека - в настолни и нощни лампи.
Производителите на въпросните крушки признават за съдържанието на вредни вещества, но според тях количеството било минимално и не представлявало заплаха за човешкото здраве. Досега беше известно, че наложените от Брюксел икономични крушки съдържат отровния живак. Но докато живакът става опасен едва при счупването на крушката, фенолът и останалите вредни пари се отделят постоянно при включено осветление. При счупване на енергоспестяваща крушка заради живачното съдържание прозорецът на стаята трябва да се отвори широко, а хора и животни да напуснат помещението поне за 15 минути, съветват експерти. Почистването трябва да става само ръчно, с използване на ръкавици, като останките се събират с тиксо или мокра кърпа.
В България не се произвеждат икономични крушки, цялото количество на пазара е от внос.

nikstan.blog.bg
 
grigorsimov:
Освен това, "икономичните" крушки са луминисцентни и светлината им е пулсраща, и затова е вредна за очите.
И съвсем не - икономиите са цел, при забраната на обикновените крушки и насилственото налагане на лунинисцентните. Целите са - повишаване разходите, поради много по-високата цена на "икономичните" крушки, изначително по-краткият им живот!


 



Гласувай:
2



1. balkanec - Еврогениите са гении
28.04.2011 23:16
както винаги.
Странно е откъде е набирана тая администрация, че успява да прави толкова глупости с такава скорост.
Ако някой си няма работа и реши да събере щуротиите на евробюрократите - ще се получи том, с който човек можеш да убиеш.
цитирай
2. grigorsimov - Ако си мислите, че това са грешки и глупости, много се лъжете!
29.04.2011 00:07
Всичко се прави по план, и особено, антихристиянската, антиселската и антинационалната политика на ЕС. Защото, реално, ЕС е еврейски съюз, а целта е - унищожаване на европейските, арийски народи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28360936
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930