Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2011 11:07 - Георги Котев: Принуден съм да търся политическо убежище в Иран! Деница Бояджиева. Автор: elahikari
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2772 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всички са се вторачили в Белене, но голямата далавера е в Козлодуй, казва ядреният физик Георги Котев, който от години се бори да докаже огромна далавера с подменено ядрено гориво от рециклиран уран в АЕЦ „Козлодуй”, и е принуден да иска политическо убежище в Иран.


Това съобщи самият той пред „Торнадо”. Решението на Котев е продиктувано от поредния фалшифициран доклад, който замазва източването от джоба на българите на близо 2 млрд. лв. при непредвидим риск за ядрената безопасност

Той е изготвен от специална „независима” комисия, назначена от енергийния министър Трайчо Трайков. Всички нейни членове обаче са икономически свързани с централата - и четиримата физици работят по проекти и договори с „Козлодуй” и от финансова гледна точка са в конфликт на интереси. Според доклада руската компания ТВЕЛ е доставяла на „Козлодуй” само свежо ядрено гориво, изработено на основа природен уран. В доклада се казва, че математическият апарат, който е бил използван при проверката от шведската компания Studvik nuclear, е грешен, но резултатите са верни ”Това е парадокс - все едно да използваш спукана топка за мач, а съдията да признае играта”, коментира становището на експертите Котев.
„На територията на ЕС се извършва криминално престъпление в областта на ядрената енергетика, а в същото време всички европейски институции размахват пръст на Иран по повод нейната ядрена програма”, аргументира избора си физикът.

Първоначално той ще изпрати до посланиците на страните, членки на ЕС, както и до американския посланик Джеймс Уорлик искане за съдействие след едногодишния бойкот от страна на българското правителство да разплете случая. Ако и това не даде резултат, а от Иран не му бъде предоставено политическо убежище, Котев заплашва да се самозапали на площада пред Европейската комисия в Брюксел. Според него ЕС е съучастник в ядреното престъпление, тъй като от Запада се изнася отработено ядрено гориво в Русия, а там то се рециклира и се изпраща в България за експеримент. До момента
близо 3 млн. лв. от парите на данъкоплатците са прахосани от енергийното министерство за безброй експертизи, анализи и командировки с цел да бъдат опровергани скандалните разкрития на Котев. Той недоумява защо никой не му търси наказателна отговорност, след като е лъжец и виновник за изхарчването на такава сума от бюджета.

„Очевидно държавата е готова да похарчи и 30 млн. лв., за да „опровергава” твърденията ми, вместо, ако наистина имаше доказателства, да ме осъди за далеч по-скромна сума и да си върне парите”, коментира ядреният спец. „Всички са се вторачили в Белене, но голямата далавера е в Козлодуй. Ще се опитам от Иран да продължа борбата си срещу европрестъпниците, а данъците си ще плащам на аятоласите, защото не искам да ставам съучастник в това престъпление”, категоричен е Котев.


В Япония плащат $5000 на час за атомни спецове

Японската компания TEPCO, която е оператор на пострадалата атомна централа "Фукушима”, набира ядрени специалисти за баснословните 5000 долара на ден. Реално това възнаграждение обаче е само за 1 час работа дневно, тъй като след това атомните експерти трябва да напуснат радиоактивната зоната на централата, за да не се излагат на опасна доза радиация.
„За мен това е мечтаната работа, но сълзите на жена ми ме спряха”, разказва японски атомен инженер, който е получил предложение за 200 000 йени (2500 долара) за работно време от 1 час. На друг работник — Руй Фуджита, е предложено двойно възнаграждение, но и той отказал, тъй като имал 3-годишен син.

Според Tokyo Shinbun обаче повечето работници се чувствали притиснати да се върнат на работа. В същото време американската компания Barlett Nuclear, базирана в Масачузетс, също търси опитен ядрен персонал, който да бъде изпратен на помощ в японската префектура Фукушима. В първата група, която вече е пристигнала на място, са се включили 10 старши техници и инженери в областта на ядрената енергетика.

 

От http://www.frognews.bg




Гласувай:
4



1. balkanec - Нищо чудно
08.05.2011 13:35
и да е така, както казва. Луда работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315667
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031