Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 00:23 - ПРЕДКИРИЛСКА ПИСМЕНОСТ В СЛАВЯНСКИТЕ ЗЕМИ - ELEMENTA NOVA - Г. Сотиров 1986г. Автор: demograph
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 6035 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През 1 9 5 9 г. вдовицата на покойния професор Мавродинов публикува ръкопис, оставен от нейния съпруг “Старобългарско изкуство”, в който се споменава наскорошно археологическо откритие. Изглежда, че по време на някакви разкопки,правени през 1 9 4 6 и 1 9 4 9 край град Преслав, е намерена пекарна за тухли, датирана към 1 0 век. Тази постройка, освен за други неща, е служила за производството на керамични плочки, които са били използвани за декорация на палатите и църквите в Преслав.

Полираната страна на тези плочки е покрита с надписи на кирилица. От другатастрана обаче, на гърба, тези плочки носят единични глаголически знаци, представящи числа. С това откритие се слага край на дискусиите относно хронологичното първенство на глаголицата пред кирилицата.Тук трябва да се поясни, че след като плочките бъдат циментирани на стените, вече никой не би могъл да види глаголическите знаци. Тези знаци, или по-скоро числа, трябва да са служили на работниците, които са правили плочките, които са ги полирали, пекли и отнасяли до съответните им места. Вероятно тези числа са били в помощ и на зидарите, които са нареждали плочките на стените. Бихме могли да направим заключението, че декораторите са могли да четат надписите на кирилица, но не и работниците. И обратно – работниците са били запознати с глаголицата.Иначе не би било необходимо (или дори възможно) да се маркират плочките с глаголически знаци, за да бъдат ползвани от хора, които не са могли да ги разчитат.В ред на тези мисли можем да направим заключението, че глаголицата е била позната в Преслав преди кирилицата. В тази връзка е добре да си припомним два допълнителни факта.

Първият е съществуването на два палимпсести на глаголическа основа [ 1 ] . Другият е наличието на пояснения на кирилица в празните полета на глаголическото Зографско евангелие ( B e r l i n , 1 8 7 9 ) [ 2 ] . Тези два факта са в пълно противоречие с идеята, че глаголицата се е появила по-късно от кирилицата.

Кога точно е изобретена глаголицата?

Засега не е възможно да се посочи дори приблизителен период. Въпреки това, има основания да се вярва, че тази азбука е била известна в Югоизточна Европа от дълбока античност. Не можем да се задълбочаваме много в темата в тази кратка статия. Все пак ще споменем по-долу някои допълнителни факти, сочещи за съществуването на родна писменост сред славяните в тази област преди времето на Кирил и Методий.

  СВЕТИЛИЩЕТО НА БАКХУС

При Херодот намираме следния пасаж:

Сатрите . . .живеят сред величествените планини, облечени в гори от различни дървета и покрити със сняг, и са много храбри в сражение.Те са траките, които имат светилище на Бакхус в своята страна, коeто е разположено на най-високата им планинска верига. Бесите, сатрийски народ, доставят пророчествата; но техният оракул, също като в Делфи, е една жена, а нейните отговори не са по-трудни за разчитане.
От този текст можем да видим, че още през пети век пр. Хр. траките са имали своя писменост. Ако това не беше така, Херодот не би бил в състояние да сравнява калиграфията на жреците в храма на Бакхус с този на жреците, служещи на Аполон в Делфи. Също така можем да отбележим, че тракийското светилище е продължавало да работи в продължение на много векове.От време на време там е търсил съвети Александър Велики, а около 300 години по-късно и Октавий, баща на бъдещия император Октавиан. По времето на Макробий, в началото на 5 век сл. Хр. това светилище все още е съществувало. Интересно е, че на същото място днес откриваме манастира Свети Йоан Рилски, където са запазени “рилските листи”, писани на глаголица.

 ГЕТСКИТЕ ТЕКСТОВЕ НА ОВИД

Още едно указание, че траките са имали собствена азбука идва от друг източник, не по-малко интересен от първия. През 8г. сл. Хр. Овид е бил пратен в изгнание в Томи на брега на Черно море, на около 1 5 0 км. от Преслав. Томи е старото име на днешния град Кюстенджа. Овид прекарва там 10 години, бленувайки за дома си и пишейки често на своите приятели с надеждата, че те ще подтикнат Октавиан да позволи на изгнаника да се върне в Рим.

За да спечели симпатията на своите кореспонденти, Овид пише неприятни коментари за Томи и неговите жители. Това не е ласкателно за хората, сред които Овид е живял през последните си години, но е и разбираемо. Сред писмата на Овид има две, които са особено интересни.

Първото е адресирано до крал Котис от Тракия, почти съсед на поета. Ето какво може да се прочете в него:

Никой крал не е бил по-добре обучен от тях (философските науки – бел.авт.) или посвещавал повече време на хуманитарните науки. Твоят стих ми е свидетел, че ако махнеш името си, ще отрека, че го е съставил младеж от Тракия. Бистонската земя (Тракия – бел.авт.) се гордее с твоя талант, че Орфей може да не е единственият поет от нея. ”

Второто писмо е особено важно. В него Овид моли един от приятелите си, който се казва Карус, за една услуга, но също така казва: Не бива да се чудиш, ако стиховете ми излизат грешни, защото съм почти поет на гетски. Ах! Това ме засрамява! Написал съм дори поема на езика гетски, ползвайки варварски думи на брой като нашите: Даже спечелих си слава – поздрави ме! – и започна име на поет да ми излиза сред нецивилизованите гети. ”

Овид нарича гетите нецивилизовани, защото иска да убеди приятеля си Карус да се застъпи за него пред императора. Друг човек на мястото на Овид вероятно би направил същотоКакто и да е, нас ни интересува каква е била азбуката, ползвана от Овид за написването на поемата на езика на гетите. Ако тези хора не са имали азбука, как би могъл Овид да напише поема на техния език? Може би е ползвал латинската азбука? Може и така да е било, но в такъв случай е основателно да предположим, че жителите на Томи са започнали да употребяват латински букви от времето на Овид нататък. Колкото и странно да изглежда, Овид ще се окаже, че е бил изобретателят на поне една от тракийските азбуки, съществуващи в началото на нашата ера.

  ДВЕ ЗНАЧИМИ СВИДЕТЕЛСТВА

Не може да има съмнение, че тракийски книги са съществували през 7 век от нашата ера. При Фотий откриваме ясно свидетество в подкрепа на това твърдение, тъй като той казва, че известен византийски автор ползвал тракийски книги след времето на Хераклий. Тоест след 6 4 1 годинаТази дата е важна, понеже по това време славянските народи са били в Тракия от най-малко един век, ако се осланяме на авторитета на ПрокопийСамо можем да съжаляваме, че Фотий не е счел за нужно да ни каже с каква азбука са написани тракийските книги. Разполагаме и със свидетелство от Юлиан Апостат (Юлиан Отстъпник – бел.пр.) При споменаването на град Аквилея, Юлиан казва:
Това, всъщност, е търговският център на мизите, панонците и италианците, които живеят във вътрешността. В миналото те са наричани, струва ми се, Хенети; в наши дни, въпреки че римляните владеят техните градове, те са запазили първото си име с маловажна добавка на една буква в началото на думата; тя се представя от уникален символ, който те наричат “ou” и който те често ползват вместо b e t a , произлизащ, както си мисля, от специфичното придихание на техния език.”

Юлиан, който е писал на гръцки, тук посочва, че думата, която гърците произнасяли като “H e n e t i” е била произнасяна от местните жители като “V e n e t i . Гърците са имали затруднения с произнасянето, понеже гръцката b e t a  съответства на звук между Б и В, докато в езика, говорен на север от Гърция, тези два звука ясно се отличават и изискват два различни писмени символа.
Тъй като Юлиан е писал тези редове през 3 5 8 г. сл. Хр. , венетите със сигурност по това време са имали собствена азбука.




Гласувай:
9



1. andrei - Земите не са славянски,както и траките
29.06.2011 12:28
не са славяни.С тази заблуда трябва да се приключи веднъж завинаги!Вреди на българите и на България. Тази теза обслужва руските напъни за древно величие,което никога не са имали!Чета от време на време твои публикации и не без учудване и възмущение виждам,че по всякакъв начин се стремиш да наричаш българите,които са наследници на траките славяни.Ако на руснаците им трябва такава митология,не разбирам защо българин налива вода в руската мелница?!
цитирай
2. grigorsimov - Точно това, което ти твърдиш Андрей, е навредило най много на България, понеже е измама
29.06.2011 19:40
Туранската, монголска, угрофинска и всякаквите подобни антиславянски и антиарийски фалшиви теории са не само вредни, но са унищожителни за Българяи, и не само за нея. Ако малко се поинтересувате, ще откриете, че няма руска, нито даже гръцка, нито германска нито никаква друга антибългарска политика, а има само юдейска антиславянска, антиарийска и антихристиянска политика, и то, от хилядолетия. И ако тази моя "теза" нищо не ти говори, прочети извадките от юдейския Талмуд, за нас "гоите" и за християните - въобще (Накрая на този коментар ще ти пососча адрес). А няма ничия друга национална европейска политика, освен еврейска, понеже поне от столетия всички европейски народи и държави са буквално под жидовско иго, вкл. турското ни робство, вкл, комунизма, вкл. днешната "ни" убийствена демокрация.
Ако не сте съгласен с тези мои твърдения, то е поради незнание и поради добряшката ни арийска наивност, която не ни позволява да допуснем, че на света може да има толкова измамно племе, или по-точно, толкова злодейска вяра и идеология, каквато е по съществото си, юдейската религия и т.н. световно еврейство.
А реалната история е, че на земите на които живеят днес славянските народи, те са живели от много хилядолетия, и даже много по-на широко, вкл, почти целия "медитеран". Така че пеласгите (безагите) и траките са нашите единствени прадеди. И няма никакво "велико преселение на народите", като идването на славяни на "балканите", а още по-малко - идване на някакви азиатски орди, които били основали държавата ни.
Разбира се, че това твърдение е радикално, предвид досегашните ни "знания" по история, но за расзлика от фалшивата ни история, е напъвлно доказано, още преди век, най-вече от Ганчо Ценов, и не само от него, но и от писанията на самите древни "хронисти" чиито свидетелства са били напълно игнорирани от Златрарска (вероятно - Голдсмит) а некои са били и фалшифицирани.
Но времето на измамата отминава...
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2010/02/16/neka-ne-si-zatvariame-ochite-zashtoto-istinata-shte-ni-sydi.494808
цитирай
3. andrei - Не справедливо ме обвинявате за неща,
30.06.2011 02:18
които не съм изричал.За да съм по-конкретен,ще Ви кажа,че панслависката руска теория е толкова вредна за България,колкото и юдео-масонството.Чел съм Талмуда и в мои публикации и коментари ясно съм показал своята позиция по тези въпроси.Ще подчертая за яснота още веднъж,че българите сме наследници на траките и произхождаме от тях.Руските напъни да се отъркат и прилепят към тази историческа истина и прикачат към нея някакъв не съществуващ измислен славянски обединителен елемет,говори единствено за желанието им да си присвоят чужда история и култура,която никога не са притежавали.Сотиров,казва някои истини,но греши с твърденията си за славяните,че са траки!Нека руснаците,евреите и който и да е търсят корените си,където щат,но не и в Бългаската Тракийска история и култура.Това си е техен проблем!Нашата задача е да отстояваме своето наследство и позиция твърдо и неотклонно.Още веднъж ще подчертя,че не съм привърженик на дошляшката ,тюркска и каквато и да е чужда нам теория.Еднакво презирам еврейските и руски посегателства и внушения.Българите сме били в различни периоди от своето съществуване и тангристи,и мюсолмани и християни-създали сме десетки държави с развита цивилизация,за да позволим на когото и да било да ни яха,както му хрумне.Въпросът не е само исторически но и политически!Руските варвари и еврейските кърлежи да си търсят корените и въжделенията по-далеч от нас.Това че сме дали на руснаците език,писменост и религия,не ни први братя с тях.Вместо благодарност от руснаците ,сме били винаги и не веднъж обругавани и наказвани незаслужено.От варвари не сме очаквали и друго.Това че евреите доминират в икономиките на десетки страни не е основание да се прегърнем с руснаците,които също толкова ненавиждам.Струва ми се,че се изясних.Аз съм Българин,чуждото не ща,но и своето не давам!!!
цитирай
4. grigorsimov - Разбрах позицията ви и се извинявам, ако нещо съм ви засегнал неоснователно
30.06.2011 10:53
За мен, на основата на достатъчно източници, няма разлика между българи, траки, скити и славяни, като самоосъзнаваща се общност, в далечното минало, а и сега, което не значи че славяните са, или трябва да са, един народ.
И пак повтарям, че руската политика, не е политика на руския народ, а на самоназначилата се юдомасонска антиарийска и антиславянска, сатанинска върхушка. Целта на тази юдомасонска политика винаги е била "Разделяй и владей", както е било още по време на Римската империя, а и преди това.
Ще ви припомня само две кратки извадки от тайните протоколи:
1. "Ще заличим от паметта на народите всички спомени за миналите векове, и ще оставим само онези, които са в наш интерес".
2. "Ние винаги трябва да се стремим да унижаваме гоите, макар и без конкретен повод, и накрая така да ги унизим, както само нашето гениално племе умее"!

Та и лошите качества на руснаците, които са ни възмущавали и ни възмущават, и убийствената им политика срещу България, са част от тази стратегия за унижаване и (само)оплюване. А всъщност, лошото, което сме видяли от руснаците, и което знаем за тях, е предизвикано или е директно извършено, от евреи - министри, военни, учени... А и по-голямата част от отрицателните качества на обикновените руски хора, също са пряк резултат от многовековна еврейска тирания, вкл. крепостничеството, вкл. пиянството, което е насаждано напълно планомерно и целенасочено от векове. Виж произведението на Солженицин (евреин по произход) - "Триста години заедно" (или нещо подобно беше заглавието).
цитирай
5. andrei - Народи,като поляци,украинци,чехи,унгарци,словени и словаци и др.
30.06.2011 12:07
избягват да се наричат славяни и го смятат за обидно прозвище,в което виждат руските въжделения за световно господство.И с основание!Руската "обич",както и по друг повод съм казвал е,както обичта и прегръдката на змията към жертвата-ВИНАГИ УБИВА!!!Същото се отнася и за евреите!!!Не се заблуждавай да делиш руснаците на обикновени и необикновени.Варващината е вкоренена до такава степен в мисленето им,че единственият лек е пълна изолация...С никоя друга държава не сме воювали и отстоявали своята независимост многократно,така както с руснаците.Това,че евреите са играли пагубна роля за развитието на Русия е вярно,но не е извинение,всичкото зло,което са сътворили да се прехвърля само на тях.До сега не съм чул от руснак да признае някаква вина и да се покае.Когато казвам,че са варвари имам в предвид и фалшивото им православие!Най често казват,че са православни,но изпускат да добавят християни!Не познавам народ,който да обича вековният си враг!Оспорвам изследванията на Сотиров,за това,че ги е поставил на основата на вредна за българите и не само за нас "славянска"лексика!Поздрав и бъди здрав!
цитирай
6. penchoan - Напълно съм съгласен с Вас, относно ...
30.06.2011 23:35
Напълно съм съгласен с Вас, относно славянството и ролята на лъжеюдеите, за които се казва в Откровение "онези от сатанинската синагога, които наричат себе си юдеи, а лъжат но не са", но бих искал да внеса едно уточнение:
А реалната история е, че на земите на които живеят днес славянските народи, те са живели от много хилядолетия, и даже много по-на широко, вкл, почти целия "медитеран". Така че пеласгите (безагите) и траките са нашите единствени прадеди. И няма никакво "велико преселение на народите", като идването на славяни на "балканите", а още по-малко - идване на някакви азиатски орди, които били основали държавата ни.


От Великия потоп (преди 14400 г.) насам Европа два пъти е била потопявана в океана (преди 7200 г. и преди 3600 г.). Спадът на водите е продължавал около две хиляди години, докато достигне подобно на днешното ниво. Океанските падини бавно се разтягат и поемат части от океанското ниво. Малка част от траките са оставали в Родопите и Стара планина, другите са мигрирали, знаейки за предстоящия потоп. Племената, наричани по-късно славяни, са също тракийски, но по-изостанали в културно отношение. Те намират спасение в Карпатите. Преди последните два потопа, голяма част от траките по нашите земи са мигрирали в Азия, най-вече край високи планини (като Памир и Тибет), защото там също равнините са залети. След спад на водите, части от техните наследници са се връщали на Балканите и Европа.
След последният потоп Европа излиза от океана едва през 3-4 век сл. Христа. До тогава са съществували само острови от нея. По това време започва завръщане на части от тракийските племена, които вече се наричат българи, готи и др. на освободените територии. Така, че Велико преселение на народите е имало на два пъти - около 3200 г. пр. Христа и 3-4 век сл. Христа, но всички те са наследници на траките.
Няма индоевропейско население, освен някои смесени народи. Всички арийски народи имат европейски произход, най-вече от Балканите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28297434
Постинги: 4280
Коментари: 7543
Гласове: 8235
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031