Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2011 21:15 - Защо са и на полицията танкове? Странна и опасна милитаризация на правоахранителните органи на САЩ? Автор: zahariada
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2954 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Малко след полунощ на 16-ти Май, 2010 през прозореца на къщата на 25-годишен мъж влетяла светлинна граната. Седемгодишната дъщеря на стопанина спяла, а баба и гледала телевизия. Гранатата паднала толкова близо до леглото на момичето, че изгорила одеялото. След това, без да се чука на вратата на къщата, тя е разбита и в дома нахлули въоръжени мъже. Един от тях произвел изстрел. Куршумът уцелил момичето в гърлото и това било фатално.image

Както се оказало по-късно, полицейско специално звено провеждало операция за залавяне на човек, заподозрян в убийството на тийнейджър. Този човек се криел в сградата на горния етаж.

Историята за смъртта на седемгодишната Ayyany Stanley Jones звучи като, че ли се е случила в район на военни действия. Въпреки това, този инцидент струва живота на едно дете, настъпила в Детройт (Мичиган).

И това ужасява най-много: методите на работа на полицейските специални сили, които повече наподобяват тактиката на водене на война, което не е толкова рядко в Америка.

През последните 30 години, една тревожна тенденция на милитаризацията на правоохранителните органи на САЩ, може да бъде проследена все по-отчетливо. Все по-често в ежедневната работа на полицията, се привличат параполувоенни формирования, за които нахлуването в домовете и използването на сила е нормална, ежедневна практика.

Всяка година, полицейските командоси провеждат около 40 000 операции, които в повечето случаи, са свързани с борбата срещу наркотиците. Въпреки това, повечето от тези методи не е било необходимо да се използват. Понякога те наистина са в кръга на виновни, но невъоръжени и без склонност към насилие, хора. Не са рядкост и случаите, когато тежко въоръжени мъже нахлуват през нощта в къщи, на напълно невинни или попаднали под подозрение по погрешка американски граждани. В резултат - десетки ненужни смъртни случаи и наранявания.

Как се сгина дотам, че правохранителната система да стигне до тази паравоенна бъркотия?

Ролята на гражданската полиция е да гарантира обществената сигурност при запазване на гражданските свободи в съответствие с тези си правомощия. При военните, целите са диаметрално противоположни: те са бойци, обучени да убиват врагове.


Ясно е, че мисията на полицейски служител, е несравнима и е несъвместима с мисията на военен офицер. Защо в тези случаи, общинските полицейски сили, все повече и повече напомнят на военни части в зони на бойни действия?

През 1878 г.,бил приет "Закон за извънредните пълномощия на шерифа", който изключва възможността за използване на редовни войски в рамките на Съединените щати. Дълго време този закон заставял поддръжниците на милитаризация да намират умни начини да заобикалят редица функции на правоприлагащите органи, като например контрола на имиграцията бе дадена на армията, а Конгреса от години води политика, която принуждава полицията да приема методи на военни експерти. Всичко това е довело до създаването в края на 60-те години на първия отряд на SWAT (полицейски специални сили)


Причината за образуването на тези елитни части е случаят, станал в университета в Тексас през 1966 година. Въоръжен мъж се изкачил на върха на 32-етажна кула, барикадирал се и открил огън на случаен принцип. За 90 минути, докато полицията се добере до него, той успял да нарани 46 и убие 15 души.

Този епизод "разбил и последния мит за безопасността на американците" и дал правото на ръководството на правоприлагащите органи при наложителни причини да създават бойни военни подразделения в полицията. А през 1969 г. четиричасовия сблъсък с членовете на "Black Panther," командоси направо станали истински герои в очите на американската общественост.

В 70-те години правомощията на тези групи постепенно се разширяват, а в 80-те години при Рейгън, борбата с наркотиците вече се използва като оправдание за заобикаляне на "Закона за извънредните пълномощия на шерифа."


През 1981 г. влиза в сила "Закон за военно сътрудничество с правоохранителните органи", с който се изменя "Закона за извънредни пълномощия на шерифа" и позволява на общинските отдели на полицията да използват военна техника, постиженията на военната наука и включване на военни експерти за обучение на персонала за справяне с трафика на наркотици.

Това бе последвано от поредица от мерки на правителството и президентската администрация, които на практика заличиха разликата между военните и полицията. 
Кулминация на този процес е подписването през 1994 г. "Меморандум за разбирателство" между Министерството на правосъдието и Министерството на отбраната. В съответствие с този документ, общинската полиция получи достъп до военно оборудване, което е на разположение на федералните войски, което досега можело да се използва само в случай на война.


От 1995 г. до 1997 г., на разположение на цивилните полицейски управления са предадени повече от един милион броя военно оборудване.

От 1997 г. до 1999 г. - единадесет хиляди полицейски управления в цялата страна получават още три и половина милиона единици.

До декември 2005 г., този брой нараства до 17 000, на стойност над 727 милиона долара. Сред тях, 253 втора ръка самолети, 7856 M-16 пушки, 181 гранатомети, бронирани шлемове 8131, 1161 прибори за нощно виждане ...

Въвеждането на държавните военни програми и създаването на паравоенни полицейски специални сили са довели до експлозивен ръст на войнстващи методи за борба с престъпността.

Според криминологът Питър Бой, до 1997 г. 90% от американските градове с население над 50 000 са имали едно специално звено към местната полиция, което е два пъти повече, отколкото през осемдесетте години. Тази тенденция продължава и днес.


Следващата стъпка е формирането през 2002 г., на Министерството на националната [вътрешна] сигурност, което започва да предоставя грантове на местните полицейски управления. Тези субсидии са били предназначени за закупуване на полицейска техника, макар че в действителност, с парите са купени само бронежилетки и комуникационни устройства.

Чрез държавната политика, която насърчава сътрудничеството между военни и полиция, правителството на САЩ обезпечава частните доставчици на военно оборудване за големи и печеливши клиенти. Производителите на оръжие, усещайки миризмата на големите пари, започнали активно да продават автоматични оръжия на местните полицейски управления, за провеждане на семинари и разпространяване на цветни брошури. Heckler and Коch, производител на малки стрелкови оръжия, е избран като излъгал като рекламирал MP5 автомат със следните думи: ". Изпробван във войната в Персийския залив и във войната срещу трафика на наркотици"


Най-новите тенденции в милитаризацията на РПУ-тата в САЩ са бронирани танкове, които се появяват на въоръжение в полициите в цялата страна и с темпо, което не може да не притеснява.  РПУ в Роуноук Сити (Вирджиния) получило правителствено дарение от 245 хиляди долара, а похарчило 218 хил. от тях за да закупи от частна фирма, брониран танк.

За да тн изостанат от другите, отряд за бързо реагиране в град Ланкастър (Пенсилвания) се обзавел с една военна машина, Lenco BearCat, която лесно може да срути всякаква стена, да издържа на градушка от огън от малокалибрени оръжия и да достави дузина въоръжени полицаи на правилното място. Тази машина е закупена преди половин година със специално предоставени от правителството 226 224 долара. И оттогава, стои в гаража на местния център за обучение по безопасност.

Най-често, нуждата от закупуване на бронирана военна техника се обяснява, със зачестилите случаи на насилие срещу полицаи. Все пак, ако сравним данните, съдържащи се в годишните доклади на ФБР, става ясно, че не е така. От 2000 г. в страната от ръцете на престъпниците са убивани всяка година средно около 50 полицейски служители. Най-много - 70 души има през 2001 година.

Други привърженици на милитаризацията на полицията твърдят, че тези танкове са необходими в случай на терористични атаки или природни бедствия. Въпреки това, аз си спомням, че на 11 септември 2001 в Ню Йорк полицията не се оплакваше от липсата на бронетанкове. И в резултат на катастрофалното торнадо, което удари Джоплин (Мисури) тази година също, нито един танк не е участвал. Да, необходимост от това не е имало.

Повечето поддръжници на паравоенните операции в борбата срещу наркотиците казват, че такива операции са необходими, за да се избегне насилието, за да се сведе до минимум риска от нараняване или смърт на полицаи и цивилни. В действителност, подобни нападения дразнят хората и често са причина за безсмислено насилие, вместо нормалната, рутинна работа на полицията.


Представете си, че в дома ви, през нощта, без да се чука на вратата, тя е избита и нахлува специален отряд. Какво чувствате, когато се събуждате, намирате къщата, пълна с непознати в камуфлажни униформи, които хвърлят светлина гранати, за да те държат на мушка, докато претърсват дома ви? Дори ако никой не е наранен физически, това, което ще удари вас и вашите близки е огромния стрес? И каква безпомощност изпитва човек, кагята знае, че всеки израз на протест неминуемо ще бъде последван от насилие?

Лорънс Koрб, бивш служител в администрацията на Рейгън, след като заяви, че войниците "са били научени как да хвърлят врага в прахта, а не да му четат правата." И тъй като полицията продължава да приема военно оръжие, език, униформи и единни методи, не е трудно да се отгатне какво ще се случи в близко бъдеще.


Създали сме сами ситуация, в която американците като граждани, които защитават "Закон за правата", се превърнаха във "военни противници". Черните и Латинските квартали в най-бедните райони на Вашингтон, Детройт и Чикаго отдавна го знаят от първа ръка, че това, което става е милитаризация на американска земя.

Военната култура постепенно се промъква във всички области на нашето общество. Едва ли има някои, които наистина вярват, че тежко въоръжени войници, обучени да убиват, ще поддържат спокойна обстановка.

П.П.(от мен) П
риликата със страната в която живеете е вследствие на партньорството с най-демократичната държава в света, където гражданите са пазени от военни, полиция и танкове, с цел демократизиране и създаване на правова държава.

Източник Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15669205
Постинги: 3954
Коментари: 6980
Гласове: 7983
Архив
Календар
«  Юли, 2022  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031