Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 15:57 - Гети, венети, сармати и какво е общото между тях. Автор: merlin68
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4375 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Йордан пише в Гетика: започвайки от изворите на река Вистула (Висла), на неизмерими пространства се е разположило многобройното племе на венетите. Въпреки, че наименованията им сега постоянно се променят в зависимост от местата които обитават и различните родове, основно те се наричат славяни и анти."

Теофилакт Симоката, пише: "Sclavos sive getas hoc enim nomine antiquatis apelati sunt – Славяни, или още гети, защото това бе името им в древността"

И двамата автори пишат през VІ век. Както виждаме и двамата автори наричат по едно и също време с името славяни, както тракийските гети, така и венетите, обитаващи земите между Карпатите и Балтийско море. Какво е общото между венети и гети? С голяма доза увереност можем да предположим, че са говорели един и същ (или много близък) език, което предполага и близка родствена връзка. Със сигурност можем да кажем, че венетите, както и гетите, обитават замите на Европейска Сарматия. Кои са сарматите? Това са наречените преди това европейски скити, преди да стане Сарматия, същата територия се е наричала Скития. Някои историци смятат, че сарматите са избили и изгонили скитите и са се заселили на територията им, но това не е правдоподобно, тъй като на практика археологически няма никаква индикация за пристигане на нови народи, погребенията и керамиката на скитите е идентична с тази на сарматите, което показва, че става въпрос просто за промяна в названието им. Основание за това ми дава и написаното от римският историк Квинт Курций Руф през І век: "Народът на скитите, който живее недалеч от Тракия, заема земите на североизток от тях, но не граничи със сарматите [36], както някои смятат, а е част от тях." Сарматите (скити), са преимуществено номадски племена, но има и уседнали такива като венетите например. Всички те говорят един общ, или много близки езици и обитават цяла Източна Европа, без териториите влизащи в Римската империя. На запад стигат до днешна Германия, на изток обхващат почти цялата територия на европейска Русия, на север от Балтийско, до Черно море на юг. Ето една карта базирана върху картата на Птоломей от ІІ век на Европейска Сарматия. http://kazantip.rork.ru/biblio/viii1584.htm
И така, не е трудно да видим, че днес наречените славянски народи обитават същите земи, които сарматите (скити) са обитавали хиляди години. Към тези земи след разпадането на Римската империя са прибавени и територията на днешна Сърбия, Словения...България. И днес както и преди 2500 години, ние говорим сродни езици.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28347122
Постинги: 4297
Коментари: 7556
Гласове: 8246
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930