Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2011 00:58 - Платеното мълчание! Тлъсти хонорари за платена журналистика - в Гърция и навсякъде! Автор: meto76
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2017 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.10.2011 01:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Истината в повечето гръцки журналистически публикации е не повече, отколкото в Омировата "Илиада", твърдят американски дипломати и описват проблема с "двете хранилки" за обслужващи журналисти. Да Ви звучи познато?   Нашият събеседник - икономически редактор от Атина - е слаб, с остри черти на лицето и очила без рамки. Той спокойно може да твърди за себе си, че е достигнал "олимпийски" висоти в гръцката журналистика. Статиите му се появяват в реномирани вестници. Освен това е водещ на радио- и телевизионни предавания. Минава за познавач на гръцкия енергиен бранш и се гордее с професионалните си контакти в чужбина.

image
Платеното мълчание

Тлъсти хонорари за платена журналистика

В биографията му има само един малък недостатък. Дълго време той е писал платени публикации за една частна фирма, минавали под формата на "репортажи". Само един поглед към онлайн-изданието на неговия вестник е достатъчен, за да се видят най-малко 130 статии, с които журналистът е припечелвал допълнително от втория си, необявен, работодател. "Проблемът е до болка познат", казва Димитрис Тримис, председател на атинското журналистическо сдружение ESHEA.

В Гърция има най-малко 8 000 журналисти, които работят не само за медиите, но и за различни фирми. Досега опитите за прекъсване на тази порочна практика се провалят. Поради тази причина в Гърция има спортни репортери, които същевременно правят платен пи-ар на футболни клубове. Има и политически наблюдатели, които срещу тлъсти хонорари "консултират" пресцентровете на определени министерства. Някои дори са на постоянен щат към тях.

Години наред от правителствения бюджет на Гърция са заделяни тлъсти заплати за "обслужващите" журналисти. САЩ също отдавна знаят за слабостите на гръцкото медийно пространство. В депеша на американското посолство в Атина, публикувана в края на август от Уикилийкс, се казва, че в повечето гръцки публикации истината и поезията са смесени в същото критично съотношение, както в Омировата "Илиада".

В 11-милионна Гърция има 160 вестници, 180 телевизии, 800 радиостанции и около 3 500 списания. Почти няма медия, която да работи на печалба. Малка група индустриалци са собственици на медиите и по този начин упражнява политическо влияние над обществото. Между политика, икономика и медии има тясна обвързаност и зависимост.

image
Медии "натясно"

"Никой не се интересува от истината"

"Връзките са много по-сложни и кръвосмесителни от тези на боговете, полубоговете и хората в гръцката митология", пишат още американските дипломати в депешата, цитирана от Уикилийкс. Американците не пестят и критики по адрес на гръцките журналисти, описвайки ги като "многобройна група от нископлатени хора, които работят на няколко места, за да успяват да си плащат сметките".

Освен това гръцките журналисти приемат охотно подаръци и пари. По време на олимпийските игри много журналисти са били съответно "възнаградени" за положителните рецензии, публикувани от тях. Не са малко и наблюдателите, които смятат, че журналистите имат пряк принос за възникването на сегашната криза в страната, защото не са били достатъчно критични.

Повечето журналисти се оправдават с аргумента, че не казвали цялата истината, защото хората "не искали да я чуят". Медийните босове също не са заинтересовани да прекратят порочните практики. "Явно независимата журналистика е нежелан гост", казва Димитрис Тримис.

Обяснимо е, че онези, които се осмелят да хвърлят поглед към тайните зависимости между политика и медии, си навличат "гнева на боговете". Такава събда сполетя например разследващата журналистка Аристеа Богацу, която неотдавна разкри, че много спортни репортери "консултират" държавната лотария срещу тлъст хонорар. Сега я очаква дисциплинарно наказание.

АГ, ШпО, ЙД, ДПА, К. Цанев, Редактор: Б. Узунова

(добавка от Григор Симов:
За каква "свобода на
словото" и за какви "независими журналисти" може да става дума, след като журналистите са наемни работници - слуги на олигарсите - собственици на медиите?!)



http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15436710,00.html


...................................





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313925
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031