Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 16:17 - Палестинските политически затворници в Израел. Години затвор за жени и деца, без обвинение, без срок! Автор: mkaragyozov
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3110 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От 1967 г. насам ок. 700 000 палестинци са минали през израелски затвори. Това е равно на 20% от цялото и на ок. 40% от мъжкото население за периода. През годините, докато течеше преговорният процес – 1993 – 2001 г. - Израел е задържал 13 000 души. След избухването на Втората интифада през сепетмври 2000 г. до наши дни Израел е арестувал над 50 000 души. (2)
Повечето палестински затворници са задържани въз основа на израелски военни регулации, които тълкуват широко понятието „сигурност“ и забраняват изразяването на политически възгледи, например чрез протести и митинги. Броят на тези военни наредби е над 1500. (3)
Дори и след размяната в израелските затвори ще останат палестински жени-затворнички, както и 315 политически затворници, задържани преди 1993 г., които, съгласно споразуменията от Осло, би трябвало да бъдат освободени.
Повечето затворници са осъдени за всякаква политическа активност, която е насочена срещу израелската окупация, включително и мирни протести срещу конфискациите на земя.
Затворниците са държани в условия, които противоречат на международноприетите стандарти, регламентирани от международното хуманитарно право, както и на Минималните стандарти на ООН за третиране на затворници, като след 2002-3 г. се забелязва рязко влошаване на условията. Това влошаване включва отказване или ограничаване на правото на срещи със семействата, забрана за физически контакт по време на посещенията на семействата, намаляване на часовете за разходка, изолация, лишаване от достъп до комуникации и стоки отвън. (4)
Според данни от израелската правозащитна организация Б`целем 85% от задържаните палестинци са били обект на измъчване. Това включва нехуманно и унижаващо отношение по време на разпит, лишаване от сън, удряне, заплашване, ритане, обиждане, поставяне на тялото в пози, причиняващи болка, оковаване, принуждаването им да клечат в неудобни позиции, скубане, поставяне в много студени или горещи единични килии и др. Затворите са претъпкани, а храната е лоша, което личи от високия процент анемия сред задържаните и затворниците. (5)

Административното задържане
Друг сериозен проблем е временното административно задържане. То позволява на израелското правителство да задържа лица, които офицер по сигурността е преценил, че представляват заплаха, без обвинение, съд и присъда. Задържането може да трае до 6 месеца, но след това да бъде регулярно подновявано. Един от най-драстичните примери е с палестинец, задържан под стража 8 години без да бъде обвинен в извършването на каквото и да е престъпление! Същевременно Израел отказва да дефинира ясни критерии какво значи „заплаха“. Също така не е позволено задържаният или негов адвокат да се запознае с обвинението и доказателствата по него, което прави невъзможно тяхното оспорване. (6)
Палестинският център за задържаните посочва и случая с Хана ал-Шалаби, която е задържана от 2 години в затвора „Хашарон”, като нито веднъж през цялото време не й е било позволено да общува със семейството й. Израелските власти постоянно отлагат нейния процес, без нито един път да осигурят правна обосновка на отлагането, като служители от израелските вътрешни тайни служби Шабак отказват да й съобщят защо е арестувана.
В момента над 800 палестинци са подложени на административно задържане в израелски затвори. (7)
Въпреки че нападенията, извършени от палестинци от Западния бряг срещу незаконните заселнически селища или Израел за последните няколко години се броят на пръстите на едната ръка, 44% от палестинските политически затворници са от ФАТАХ, 26% от ХАМАС, 14% от „Ал-Джихад“ и др. (8)

Палестинските деца в израелските затвори
Противно на Конвенцията за правата на детето на ООН, по която Израел е страна, деца в ОПТ под 16 г. могат да бъдат арестувани, съдени и третирани като възрастни. Децата от 12 до 14-годишна възраст могат да бъдат осъдени на до 6 м. затвор, а децата над 14 г. биват третирани като възрастни, което противоречи на чл. 37 с от Конвенцията на ООН за правата на детето. (9)
Всяка година средно 700 палестински деца (12-17 години) от Западния бряг биват съдени от израелски военни съдилища, след като са били арестувани, разпитвани и задържани от израелската армия, полиция или агенти на сигурността. Според оценките около 7500 палестински деца са били задържани и съдени в системата от 2000 г. насам. Години наред имаше достоверни доклади за мъчения и/или малтретиране във фазата на ареста, транспортирането и разпитите в системата. Мнозинството от тези деца са обвинени в замеряне с камъни.
Малтретирането започва от момента на ареста, когато много от децата съобщават, че са преживели ужасяващи нощни нахлувания в семейния дом, преди да бъдат завързани, често дори болезнено, и да им бъде сложена превръзка на очите. Дестабилизиращият ефект на тези нощни арести се подсилва от факта, че малцина родители биват уведомявани къде ще бъдат отведени техните деца, често посред нощ. Обичайно за много деца е пътуването до центъра за разпит да бъде съпроводено често с по-нататъшни страдания, било поради начина, по който е държано детето, било чрез по-нататъшни физически или вербални унижения. Транспортирането може да трае много часове и често включва междинни спирки в заселнически колонии или военни бази, където се появява друго малтретиране, включващо в отделни случаи продължително излагане на атмосферни влияния, лишаване от вода и тоалетна.
При пристигането в центъра за разпити децата биват разпитвани сами и рядко биват информирани какви са техните права, особено за правата им против самообвиняване. Техниките на разпит често съдържат комбинация от сплашване, заплахи и физическо насилие с ясната цел да се получи самопризнание, което в някои случаи е написано на иврит – език, който малко от палестинските деца разбират. След като приключи етапът на разпитите в системата, мнозинството от децата остават в предварителния арест в очакване да се явят на процес пред военен съд. Основната улика срещу повечето от децата във военните съдилища е или тяхното самопризнание, или показанията на друго дете, което е бил подложено на подобно третиране. В преобладаващия брой от случаите децата пледират виновни, защото за тях това е най-бързият начин да излязат от системата.
Преобладаващото мнозинство от палестинските деца в израелските места за лишаване от свобода са държани в затвори вътре в Израел - в нарушение на Член 76 от Четвъртата Женевска конвенция, която забранява трансфера на затворници вън от окупираните територии. (10)
Съгласно правилата, никое дете не може да бъде разпитвано в отсъствие на адвокат или член на семейството и всички разпити на деца трябва да бъдат аудио- и видео- записвани. (11) И двете изисквания редовно са нарушавани от израелските окупационни власти.
Арестите и разпитите предизвикват трудно оценими щети на психиката на децата. (12)

Сред организациите и сайтовете, посветени на защита на човешките права на палестинските политически затворници, си струва да бъдат отбелязани ADDAMEER - Prisoners Support and Human Rights Association и SUMOUD - A political prisoner solidarity group.

1. Defence for Children International - Palestine Section, http://www.dci-palestine.org/content/child-detention, 21.10.2011 г.; също и „Political Prisoners, Missing Persons and the Remains of Fallen Persons”, PLO Negotiations Affairs Department, http://www.nad-plo.org/etemplate.php?id=141&more=1#1, 21.10.2011 г.
2. „Political Prisoners, Missing Persons and the Remains of Fallen Persons”, op. cit.
3. http://www.palestinemonitor.org/spip/IMG/pdf/factbook_Final_online-2.pdf, стр. 33, 21.10.2011 г.
4. „Political Prisoners, Missing Persons and the Remains of Fallen Persons”, op. cit.
5. http://www.palestinemonitor.org/spip/IMG/pdf/factbook_Final_online-2.pdf, стр. 35, 21.10.2011 г.
6. http://www.palestinemonitor.org/spip/IMG/pdf/factbook_Final_online-2.pdf, стр. 34, 21.10.2011 г.
7. „Woman from Jenin Now Longest Serving Female Prisoner in Israeli Detention”, http://www.imemc.org/article/61789, 20.10.2011 г.
8. http://www.palestinemonitor.org/spip/IMG/pdf/factbook_Final_online-2.pdf, стр. 32, 21.10.2011 г.
9. http://www.palestinemonitor.org/spip/IMG/pdf/factbook_Final_online-2.pdf, стр. 18 и 36, 21.10.2011 г.
10. „URGENT APPEAL | Prisoner exchange list does NOT include any children”, http://occupiedpalestine.wordpress.com/2011/10/17/urgent-appeal-prisoner-exchange-list-does-not-include-any-children-urgent/, 21.10.2011 г.; също и „Concerns over Palestinian children in Israeli custody”, http://www.irinnews.org/report.aspx?reportid=94013, 21.10.2011 г.
11. Defence for Children International - Palestine Section, http://www.dci-palestine.org/content/child-detention, 21.10.2011 г.
12. http://www.palestinemonitor.org/spip/IMG/pdf/factbook_Final_online-2.pdf, стр. 19, 21.10.2011 г.

Първата част на текста, посветена на размяната на палестински затворници за пленения израелски войник Гилад Шалит можете да прочетете ТУК.
Искам да отправя специалните си благодарности към Центъра за близкоизточни изследвания, който публикува двете части на текста в общ обзорен документ (ТУК).



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28379963
Постинги: 4303
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930