Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2011 13:18 - Георги Касчиев: За 40 милиона ще отрежат не ухото, а главата на шефа на АЕЦ “Козлодуй”!
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1558 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Заради липсата на официална информация по случая Петър Стаматов Eurochicago.com се обърна за интервю към ядрения експерт Георги Касчиев.
  image

- Изминаха почти 10 дни от нападението над директора на АЕЦ Александър Николов и няма никакво изявление, няма никаква информация какво се е случило, няма никакви разкрития. Вие как бихте коментирали това нападение? Обърна ли се някой към вас да ви пита?
- Не, никой не се е обръщал към мене. Не намирам нищо странно в това. Но да, действително първо прави впечатление, че този фрапантен случай изобщо не се коментира в медиите. Т.е. на послушните български медии очевидно е спусната забраната да го коментират. Освен това никой от представителине на държавата също не го коментира. Макар че на едно от най-големите държавни предприятия човекът, който отговаря за сигурността от гледна точка на потенциална радиационна заплаха, е направено такова дръзко, показателно нападение над него, и нито министър Цветанов, нито премиерът може да ги чуеш на тази тема. По случая няма никакви разкрития, което пък демонстрира, че тези заклинания, че ще се справят с престъпността и вече са се справили, изобщо нямат място.

- А това може и да говори, че  нападението е добре подготвено?
- Да, да, без съмнение е подготвено. Тук трябва според мен да се изключат всички такива битови мотиви. Според мен става дума за едно покушение, продиктувано от икономически интереси. Защото централата е обект, който възлага поръчки за около примерно 800 милиона лева на година. Естествено, половината отиват към Русия, защото такава е технологията всъщност. Но другите се резпределят между крупни участници в енергийната среда в България, която както знаем, а и самият министър каза, че в енергетиката в България има мафия. Той след това пък каза, че не го притеснява, че има мафия. Т.е. той не смята да взима някакви мерки срещу нея. Както вероятно прави цялото правителство. Най-много, както каза една депутатка от левицата, тя предполага, че просто сменят другите мутри със свои мутри. Възможно е някои от замесените мафиозни кръгове евентуално да се почувства застрашен, че ще му отнемат апетитни поръчки, да стои зад това покушение. Самият стил показва, че става дума за мафиотско покушение. Може и да е имитация, разбира се. Но най-вероятно е точно това – на някои от мафиозите, крупните, от енергетиката. Само ще припомня, че преди, колко, три години вече стана, беше пък убит директорът на пак едно предприятие от ядрения бизнес – на “Атоменергоремонт”. Също нищо не се разбра, нито за причините, нито за извършителите. Предполагам, че така ще остане и това нападение над Сашо Николов.
На мен ми се струва, че може би ключ към него дава едно интервю на Сашо Николов, някъде на 5 номеври беше, в което той казва, че от догодина, т.е. от следващата година вече централата ще се възползва от това, че има лиценз на търговец (вече от 2 години) да търгува електроенергия на външния пазар. Защо след като има от 2 години, досега 2 години при предишните директори, е продавала електроенергията си чрез посредници, това е въпросът, който според мен стои. Защо тия предишните не са се осмелили да продават? Сега няма как да сравняваш как, примерно, жената на Георги Кадиев, с образование в туризма и един лицензиран търговец на електроенергия, и тя, виждаш ли, има такава огромна информация за пазарите на целия Балкански полуостров, че може да продава. А примерно, толкова инженери и икономисти в АЕЦ “Козлодуй” не могат да направят това.

Тук става въпрос за огромни пари. Защото тази година износът на електроенергия ще бъде над 10,5 милиарда киловатчаса, със свръхрекорд – над 1,5 пъти по-голям от предишния рекорд – без “Белене”, разбира се, без четирите стари руски реактора, заради които ни убеждаваха, че ще стоим в условия на енергийна криза без тях и т.н. Значи, тези 10,5 милиарда, ако печалбата е, да кажем, поне 0,5 цент на киловатчас, дават около 50 милиона евро, около 100 милиона лева. Ядрената централата поне 1/3 от тази продукция предоставя. Значи става въпрос за огромни пари – 35-40 милиона лева като нищо. И сега, видиш ли, Сашко Николов, казва “Ние ще ви вземем тези пари”. За 30-40 милиона като нищо ще му отрежат не ухото, ами и главата ще му отрежат.

- Доколкото аз съм чувал, в енергетиката има много прякори на интересни хора, които работят. Като казваме, че има мафия, не можем ли по прякорите да ги...
- Ами специално на Сашко Николов прякорът му навремето беше “Сашко Джигита”. Защото малко има склонност към такива по-необмислени, по-дръзки действия. И сега дали той е част от някоя мафиозна група или, според мен, по-скоро малко необмислено, като джигит, се е наврял между някакви мафиозни групи... Може би е проявил неблагоразумието да се намеси...

- Да, той е четвъртият генерален директор за това време, за времето на горе-долу последните две години от управлението...
- От управлението на ГЕРБ. Те завариха директора, който остана от управлението на БСП – кума на господин Овчаров. Сложиха един, нещо не им хареса, след една година го смениха, сложиха друг. И сега, преди два месеца сложиха Сашо Николов. Значи, самото това е изключително погрешна политика от гледна точка на безопасността. Тъй като всяка смяна, значи първо всеки, който дойде там, изживява един преходен период, докато все пак напълно се ориентира в нещата, през който преходен период все пак управлението на централата не е най-доброто. Освен това всеки има в България този навик – като дойде да започне да уволнява някои от другите, да назначава свои хора. Самият Сашо Николов беше уволнен от един от предишните директори. Сега, другият, който е в Борда на директорите, също беше почти пред уволнение. И това изобщо отрича безопасността на практика и няма да доведе до добри резултати, със сигурност.

- Сега се говори за стрес-тестове, такива, каквито са направени в централата и т.н. Но от предишното ваше интервю, което дадохте за Eurochicago, имаше кометнтар, че и вас са ви нападали, че са ви пращали биячи, така беше написано. Доколкото знам, тогава е имало действително стрестест в централата. Бихте ли разказали малко повече за този случай, от доста време назад.
- Е, има такъв случай. Той доста отдавна стана. Но пак има някои сходни неща. Пак биячи, с маски, пак напълно в мафиотски стил – показателно. Та всички хора да си правят заключенията.

- Поводът за това? Откъде тръгна?
- Поводът беше следният. 93-та година аз бях назначен за главен физик на централата. Септември месец стана една много тежка авария на 6-ти блок. При едно изпитание изгърмя прекъсвача на генератора, станаха маса повреди в електрозахранването. Това стана септември, края на септември, вечерта. И какво, на двама от шефовете на централата се обаждат у тях и те ще тръгват да ръководят възстановителните работи. Хубаво, обаче и двамата вече успели да се напият. Въпреки това отиват да ръководят. Какво са ръководили пияни, не знам. Но така или иначе, по пътя за централата със служебната кола се обръщат и разбира се, зарязват  ръководенето, почват да ръководят собствените си задачи. Впоследствие бяха намерили там едно момче, син на една от готвачките в стола. Той каза, че ги е возил и той обърнал колата и т.н. Значи ръководството на централата поема дежурният инженер.
Понеже за прякорите, да ви кажа и прякорите. Единият прякорът му беше “Ковачът”, защото се хвалеше, че неговата смяна е ковачница на кадри. Но по-късно, след десетина години, искаше да го наричат “Дон Корлеоне”. Така му беше прякорът. На другия прякорът ме беше “Смърфа”, защото имаше навик непрекъснато да подсмърча. Тогава пък на смяна беше един, когото някои го наричаха “Гарабед”, защото наричаше подчинените си “гарабедковци” – за да им изрази своето пренебрежение – колко много той знае повече от тях. Та тоя “Гарабед”, показвайки върховна некомпетентност, доведе нещата до там, че когато опитаха вече да включат захранването, дадоха накъсо, пълно късо съединение, гръмна автотрансформаторът, пожар и други неща. Вече отпадна всякаква връзка с енергосистемата, загуби се всякакво захранване от енергосистемата – точно това, което стана във “Фукушима”. И тогава останаха дизелгенераторите, за късмет, голям късмет, и трите дизела тръгнаха, че и работеха без никакви забележки, докато се възстанови, горе-долу близо 50 часа. Това беше голям шанс. Общо взето, всеки час процентът, вероятността за авария в дизела се увеличава горе-долу с 1%. Голям късмет имахме тогава, че нещата останаха без нищо. И аз като водещ физик казвам...
А, излязоха пък много, много такива неприятни неща в проекта на този блок. Например, оказа се, че времето на живот на батериите за постоянно напрежение е много кратък – те много бързо взеха да се изтощават. Оказа се, че процедурата да се включат на подзареждане не е прегледана внимателно. Започна да отпада постоянното напрежение. Не можеш да си представиш – вечерта отпадат прибори, отпада сигнализация, отпада аварийно осветление, отпадат комуникациите, отпада апаратурата за дозиметричен контрол. Абе, въбоще, страшна работа!

- Т.е. тогава, ако е имало нещо друго, като нямаме обратна връзка, могло е да стигне жестоко. Просто е имало късмет, че...
- И други неща имаше. Примерно, оказа се, че едни резервоари с радиоктивни течности взеха да изтичат. Понеже като няма напрежение отсечните линии по вентилите остават отворени и т.н.

- Само за секунда, аз все пак да върна. Защото само преди дни отчетоха, че са преминали прекрасно стрестестовете на “Козлодуй” и даже са провели и стрестестове на “Белене”, на проекта “Белене”. Така беше написано в медиите. Та, как си го представяте – реалния стрестест, който тогава сте го имали? Тогава ситуацията е била ужасна, сега на книга те отчитат чудесни показатели.
- Вижте, да ви кажа за стрес-теста на “Белене”. Ако се направи там един стрестест на фундамента му, няма да издържи. Защото фундаментът на 1 блок, въобще цялата поставка, той не е на скала, той е върху една баластова възглавница - 5-6 метра висока, която обаче трябва да се пази от наводнение...

- Да, ние сме говорили. Ще препоръчам да чуят предишното ни интервю, в което говорим за това.
- Да, разбира се. Стрестестът зависи от това каква задача ще поставиш. Ако поставиш цел да изследваш там, където мислиш, че нещата са добри, естествено, че резултатите ще бъдат добри. Ти не правиш някакви нови изследвания. Те използват всичките тези неща, които са досега. Те досегашните изследвания казват, че всичко е ОК. Така че нищо не може да се получи. Общо взето, обхватът на тези стрестестове е много стеснен, времето е много малко. А това за един месец или година регулиращият орган да ги прегледа или да се изкаже за тях, че всичко е редно..., остави тази работа! Една такава експертиза се прави примерно за две години. Ето, за “Белене” повече от две години го гледат и го връщат със забележки и т.н., и т.н. А сега изведнъж намерили време през лятото, където всички са в отпуска, толкова подробно да го прегледат! Ама това е абсолютно заблуждение, че тези стрестестове нещо ново ще донесат.

- И тогава в реалния случай вие сте препоръчали...
- И тогава аз настоявах, че трябва да направим много подробно разследване. Защото тези грешки на проекта, които излязоха, са много неприятни и те трябва да се оправят в най-скоро време. Обаче пък тогава се получи едно противопоставяне на това разследване. Излезе неблаговидната роля на тия управленци от централата. И аз тогава бях член на Консултативния съвет по ядрена безопасност към регулиращия орган. И казвам – не, ще поставя този въпрос там, този случай трябва да се изясни. А то тогава пък шеф на този КИЯЕМЦ беше един много устат, много често по медиите – Янко Янев, който пък се оказа агент на Държавна сигурност с прякор “Панко” или “Пенко”, едното от двете. И тяхната цел, на ДС каква е – да защитават всичко руско и да защитават руските проекти. Той се обажда в централата на директора (това го знам лично от директора (години след това ми го каза) – казъл “Абе, какво правите вие там? Ние се стараем да замажем случая, а тоя вашия човек говори пред целия съвет, че трябва да се прави разследване! Махайте го от там!”. И намериха начин – махнаха ме от 1 януари. А на 13 януари пък ми изпратиха и биячи вкъщи. Явно да покажат на всички как тези, които имат собствено мнение, които не слушат, могат да останат не само без работа, ами и бой ще ядат.

- Тогава са ви нападнали двама човека, доколкото знам, с боксове. Само случайността, че е имало куче наблизко, че човек е излязъл, само това ви е спасило...
- Ами и аз оказах достатъчно силна съпротива, и късметът помогна. Действително едно куче наблизо се разлая, щракна там някаква ключалка и та изчезнаха като по команда. Бяха явно добре тренирани. Естествено, полицията и тогава нищо не можа да разбере. Години след това мой познат от полицията ми каза, че всъщност са били изпратени..., онзи пияницата Ковачев, “Дон Корлеоне”, той се договорил с криминалните среди - по битов повод да ме понабият едно хубаво. Даже си имал и неприятност с тях – те разбрали, че няма битов повод и щели и него да го бият. Та такива се въртят в управлението. Този Ковачев след време го направиха шеф на централата. Този “Гарабед” пък, за който комисията от министерството написва доклада за аварията, че никога не трябва да бъде на ръководни позиции, и него го направиха по време на управлението на БСП шеф на централата. Сега си чака човекът спокойно следващия мандат на БСП. “Смърфа” сега и той е на висши позиции в управлението. Единствено този Ковачев, “Дон Корлеоне”, той общо взето се пропи и просто си харчи милионите. Те всичките директори на АЕЦ “Козлодуй” са милионери. Ще кажете, къде са им милионите. Но все пак тези случаи не са най... Да ви припомня, че преди няколко години директорът на “Атоменергоремонт” беше убит и пак нищо не се разбра, пак нищо не се разследва. А има и още един случай, който остана така доста неясен за всички. Той беше следният. Дългогодишният директор на централата преди 90-та година Георги Дичев 2001 година този човек... Значи той беше един много висок експерт от експертен клас, един честен човек, нито се е обогатил, нито нищо. Остана си такъв принципен, ясен. Значи, през 2001 година се беше разчуло, че той вероятно ще бъде зам.-министър на енергетиката и ще отговаря по ядрените въпроси. Аз това го знам лично от него, така че с чиста съвест мога да го кажа. Но той беше проявил неблагоразумието да обяви публично в “Козлодуй” (той често ходеше в централата), че всички, които сега крадат като за последно, ще си получат заслуженото. И се случи така, че човекът почина в една автомобилна катастрофа. Която автомобилна катастрофа, според много хора, беше предизвикана, тъй като и синът му, и жена му, които са били първи на мястото, казаха, че по вратата има следи от куршуми. Случаят се замаза, отмина, остана господин Дичев като жертва на собствената си небрежност. Та такива са нещата в мафиозната енергетника на България, които не тревожат нито министъра, нито управляващите, за съжаление.

- И по всичкото това има едно мълчание от медиите. Това е атомна централа и в случая – пълно мълчание.
- Да, това е просто невероятно. Представи си, на този човек почти са му отрязали ухото, дано да успеят, пожелавам му да го възстановят. Но аз не мога да си представя оттук нататък, примерно той, ако се появи... А той е човекът, който трябва да представя българската ядрена енргетика на различни международни форуми. И само си представи, ако му бяха отрязали ухото, да се появи някъде без ухо и всички да кажат “А, да, да, България, енергетиката - мафия и корупция”. Единственото заключение, първото им заключение, което ще им дойде наум, би било това. Така че, колкото и да мълчат, от това никаква полза няма. Да кажем, че ако в България това минава незабелязано, няма как да остане незабелязано по света. Ядрената енергетика, то е известно, че тя не може да се побере в националните рамки. Всичко, което става някъде, се разисква по света. И това е един от случаите, които предизвикват много негативни реакции и заключения относно корупцията в България, относно способността на държавата да осигури безопасност на гражданите си и т.н.

- И оттук нататък – има ли начин да се отреже мафията, така сраснала се с централата?
- Има начини, разбира се. Ако има политическа воля и твърдост за това. И ако има разбиране, че това е игра малко тип “руска рулетка” – да си играеш така с безопасността на централата. Но за съжаление, положението е такова, че и по средните, и висшите нива на управление в енергетиката няма нито един човек, който да има достатъчно добри знания нито по ядрената технология, нито по безопасността й. Като почнеш от шефа на Борда на директорите, минеш нагоре през шефовете на НЕК, на този, на енергийния холдинг, зам.-министрите на енергетиката, министъра на енергетиката, вицепремиера, отговарящ за енергетиката, премиера, никой от тях няма хал хабер от тия неща. А това е просто нарушение на един от основните принципи на безопасността, че такава култура на безопасност трябва да съществува не само на личностно ниво, не само на корпоративно ниво, в рамките на атомната централа, а и на държавно ниво. А именно тука се бърка – на държавно ниво. И след това стават тези случаи – ако стане инцидент, гледат да го премълчат. Ако стане нещо неправилно, гледат да го замажат. Ако има нещо да се похвалят, ще се похвалят с огромна сила. Ще излъжат – ето, ние с тестовете тука, тумба-лумба... С това ще се хвалим, но ще мълчим, че въпросът с дълготрайното съхранение на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво стои открит. И ние няма да го решим, да го решава който иска. Ние сме сега на власт, сега трябва да се облажим. Ей за това става дума.

Петър СТАМАТОВ, ЕВРОЧИКАГО



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28369921
Постинги: 4301
Коментари: 7559
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930