Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 18:13 - Теории на конспирациите, факти, документи и окото на дявола от върха на пирамидата, Автор: kostas
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4676 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.01.2012 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Има определени длъжности в тайните служби на почти всяка страна, които не се занимават с нищо друго, освен с наблюдение и писане на доклади къде какво се тиражира, както и с изкривяване на всеки опит за достигане до истината по даден въпрос. Войната се води срещу всяка истина, която може да попречи на дадени политически цели. Оръжието на тази информационна война се нарича пропаганда, която пък може да е или много груба, или изключително префинена. На такава мръсна служба са агентите от, да речем, Information Awareness Office  към Пентагона, които дори си имат много показателно лого с още по-многозначителния слоган: „Знанието е сила.“ (Scientia est potentia)

image

Обратното, както знаем от Оруел, също е валидно. Невежеството също е сила, а целенасоченото поддържане на невежеството и изкривяването на представите е всичко, от което се нуждаят в Пентагона, в Кремъл, в Брюксел или още по-горните инстанции. Едно от най-често използваните средства е изграждането и утвърждаването на стереотип за „конспиративните теоретици“ – обикновено им се приписва някаква абсурдна система от вярвания или някакъв „общохарактерен“ модел на поведение, за да бъдат вкарани в презряна група от „хаховци“

Някой може да възрази, че самото твърдение за дезинформация от някакви си тайни служби е конспиративна теория, която подкрепя другите конспиративни теории...
  Но пропагандата не е теория, а факт. Обратното може да се говори само от хора, които предпочитат просто да „вярват“ или да „не вярват в нещо“, от хора, които ги мързи да проверяват натрупващия се емпиричен материал; и от филистери, които мислят, че знаят много повече, отколкото реално знаят. А! И да не забравяме онези, които наивно мислят, че ако дадено нещо е било вярно преди десет години, то продължава да е вярно сега и ще е вярно во веки веков.

Общото между такива хора е, че не могат да разграничат теорията от фактите. Не могат, защото ги мързи да проверяват. Мързи ги дори да мислят. Не става дума за обикновено мислене – всеки има някаква мисъл. Става дума за мислене, при което съсредоточаваш вниманието си върху дадена тема за повече от минута и при което полагаш усилия да анализираш дори онова, което принципно не можеш да приемеш току-така.

Да вземем за пример доклада на Кас Сънстийн, един от царедворците на Обама, който предлага конкретни мерки за „инфилтриране“ и „потушаване“ на групите, които разпространяват неудобна „конспиративна“ информация спрямо официалната политическа пропаганда. Ако някой твърди, че този доклад, в който се обявява война на „конспиративните теоретици“, не съществува, значи живее в някаква своя реалност, където „не може да съществува това, което не трябва да съществува“. Добрата новина е, че този документ няма да престане да съществува само защото някой не желае дори да го погледне. Но за жалост, все още много хора са склонни на какви ли не интелектуални еквилибристики, за да съхранят фалшивата реалност, която им се струва по-удобна от действителността.

image

Докладът на Сънстийн е факт. Призивите му за война с хората, които разглеждат събитията по света различно от официалните версии на властите, също са факт. Това, че Пентагонът е поръчал софтуер, чрез който автоматично може да се разпространяват политически коректни мнения и дезинформация в индустриални количества, също е факт. Израел признава, че вербува компютърни специалисти за информационна война – това също е факт. Китай, Австралия и изобщо всички страни цензурират и репресират мненията на дисиденти в интернет – също факт. Русия убива журналисти, изобличаващи пропагандата срещу Чечения и манипулациите на изборите: факт. Пребиват с чукове български журналисти или взривяват домовете им, защото хвърлят светлина във владенията на мрака – също факт.

Къде тук, сред всичките тези факти, е мястото на конспиративната теория? Да, има конспиративна теория, но къде точно е тя? Тя се изразява в детайлите на конкретните случаи.

Да вземем за пример изказването на Състийн, че всички, смятащи атентата на 9/11 за дело на окултни среди, работещи на американска територия, трябва да бъдат заглушени. Ясно е, че една такава теория трудно може да се докаже емпирично. Лесно е да се докаже, че официалната конспиративна теория, създадена от администрацията на Буш, издиша във всеки параграф, но е трудно да се защити обвинението срещу конкретен извършител. Не е невъзможно, но винаги ще могат да се посочат и насрещни аргументи. Самият факт, че теориите не са единодушни (едни смятат, че 9/11 е дело на Буш и неговата фамилия заради петролния им бизнес в Близкия изток; други намират израелска връзка; трети търсят данни за съвместна американско-израелска акция), показва, че теориите не са факти, а просто теории.

Да, факт е, че това са все теории, а не факти. Но тези теории лежат на някакви факти. Да се твърди, че са плод само на фантазия, ето това е пропаганда – при това, от най-жалките и предназначена за тези с най-нисък коефициент на интелигентност и за лапнишараните. Най-абсурдната конспиративна теория за 9/11 си остава официалната. Защо някои твърдят, че трябва да я приемаме на юнашко доверие? – това също е тема за конспиративно теоретизиране.

Ето личната ми опитност по този върос:

Трагедията на 9/11 стана, когато бях на 23 години, в самото начало на близо 14-годишната ми кариера в пресата. Тогава работех и за няколко от изданията за компютърни игри, като около година преди падането на кулите близнаци написах статия за играта Red Alert 2. Тази игра, разработена от едно геймърско студио, което вече не съществува, си имаше страхотна маркетингова кампания, включително и различни постери. На три или четири от тях, които бяха най-впечатляващите, няколко самолета летяха към сградите на Световния търговски център, в основата на кулите се виждаха експлозии, а рекламните слогани гласяха: „Боядисайте града в червено“ и „Инвазията започна“.

image

Когато една година по-късно гледах преките предавания на CNN с горещата новина, че „Америка е под атака“, нямаше как да не ме връхлети чувството за дежа-вю. Непрекъснато въртяха записа как първият самолет се разбива в една от кулите. И тъй като на някои от постерите на играта имаше и втори самолет, устремен в същата посока, споделих пред майка ми: „Ще има и втора атака с друг самолет.“ Десет минути по-късно майка ми не можеше да повярва на очите си. „Откъде знаеше?“ Ами „някак“ знаех! Казах й още: „Кулите май ще паднат.“ Бях „някак“ убеден, че ще стане така, защото го бях виждал…

Естествено майка ми не вярваше, тъй като вероятно смяташе, че първия път просто съм налучкал случайно или че имам някакво лично желание сградите да паднат ефектно. Думи нямам да опиша изражението й, когато по-късно кулите наистина се срутиха по един много интересен начин – същият като при записите на контролираните имплозии на постройки; записи, които „случайно“ бях гледал по телевизия Reality TV месеци наред преди 9/11.
„Откъде знаеше бе, Иване?“
Показах на майка ми един от постерите, онзи с двата самолета и кулите, който оттогава и до съвсем наскоро стоеше залепен върху хладилника ни вкъщи. За да ми напомня:
„Има нещо гнило зад световните събития, а ти можеш да правиш взаимовръзките и да ги изобличаваш.“

И помня как на 9/11 и в дните след това настойчиво искаха да ме убедят, че малката дупка в Пентагона и трапът на онова поле са направени от пътнически самолети, които по някакво чудо са се изпарили. Рекох си: „Тия ме вземат за мезе!“ Те обаче бяха упорити – сякаш ми казваха:
„Не, Иване, трябва да си тъп и да вярваш редом с всички останали на всяко нещо, което ти казваме! Ако ти кажем, че тревата пред Пентагона е синя, а не зелена, ще ни вярваш! Ако кажем, че слънцето изгрява от запад, и това ще вярваш! Това е официална версия и ако мислиш, че си видял нещо различно, нямаш място в изфабрикуваната реалност.“
Познато! Още от детска възраст…

Осама това, Ал Кайда онова… може би е бил Осама… най-вероятно е бил Осама… не, със сигурност е бил Осама! Едно и също се въртеше денонощно и се повтаряне до втръсване без каквито и да било доказателства. Пускаха се само частните мнения на разни „експерти“ и сътрудници на CNN, с някои от които по-късно имах и личен сблъсък.
Така се наложи държавната конспиративна теория, че Осама и Ал Кайда стоят зад 9/11. Така ме накараха да гледам „конспиративно“ на това събитие, което стана катализатор и на редица други важни събития от третото хилядолетие. По мой си начин се убедих в, меко казано, нередностите на фалшивата реалност.

Чак години по-късно гледах документални филми за далаверите около застраховките на кулите близнаци, за падането и на Сграда 7 (която не беше ударена от самолет), за манипулациите на ФБР върху „записа“ на „самолета“, който уж ударил Пентагона, и т.н. Това просто затвърди нещо, в което вече сам се бях убедил. Истината е, че никой не може да убеди друг човек в каквото и да било. Човек сам се убеждава и може само да допълни представите си и да разшири съзнанието си от разбиранията на други хора. Истината не си проправя път с насилие.

Ако съзнанието е затворено и тясно, нищо няма да влезе там, ако ще да го вкарваш с хидравлично разбиване… Това е една от причините от години да не се изявявам по други форуми и да не се натрапвам. Знам, че който търси – ще ме намери и ще ме изслуша. Ако намира фактите ми за факти, а теориите ми за основателни, нека ме разпространява. Това е моята философия и тя е философията на свободата и на истината.

И обратно, като имаме горното предвид, Кас Сънстийн не може да ме накара насила да вярвам в една смешна теория –  в която вече не вярват експертите и членовете на комисията, които са я създали (вижте тук, тук и тук). Сънстийн е безсилен, ако ще да се надриска от напъни. Щом човек веднъж се е събудил и разсънил, не могат да го приспят с пропаганда.

Но дори да приемем чисто хипотетично официалната конспиративна теория за вярна, това не променя нищо! Ал Кайда и Осама са обучавани и финансирани от ЦРУ. Казва го не друг, а Збигнев Бржежински в книгите си – той е менторът на всички американски президенти от Картър насам. Ал Кайда е творение на ЦРУ, включващо специално обучени муджахедини, които първоначално са били изпращани да създават проблеми на съветските войски в Афганистан. Сега ги използват за каквото е необходимо – например за главорези и нови диктатори в „демократизираните“ арабски страни след падането на Мубарак и Кадафи.

Така че и по линия на Ал-ЦРУ-Кайда излиза, че 9/11 е дело, организирано или поне допуснато от задкулисните играчи в САЩ. Днес, над 10 години по-късно, когато са крещящо очевидни последствията от това събитие и по-нататъшните цели, основани на него, горе-долу знаем и защо е организирано или допуснато. За да бъде експлоатирано, както тенденциозно се експлоатира смъртта на евреи в нацистките трудови лагери, без да се уточнява, че в тези лагери са умирали всякакви хора: поляци, руснаци, украинци, самите дисиденти сред германците, възрастни немци, които са били жертва на програмите за евгеника на населението, та дори и много цигани. Но фалшивата реалност изисква да повтаряме само мантрите за еврейския Холокост, защото концепцията за целенасочен Холокост оправдава съществуването на държавата Израел. Тъй като държавата Израел вече е създадена и има право на съществуване, явно „теориите на конспирациите“ нямат това право.

Губят се подробностите за 9/11: как точно е организирано събитието, от кого точно и какви са всеобхватните цели – това наистина е въпрос на теории, спекулации и фантазии. Но фактите в основата си остават факти. А теориите са задължителни за всеки, който търси истината, но няма начин да я провери директно в Акашовата летопис...


www.otizvora.com/2012/01/3637/

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313904
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031