Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2012 19:19 - През м. март изтича мандатът на Комисията по досиетата, избрана през 2007 г.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3068 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Организациите, участвуващи в Гражданска платформа за памет и съвест, апелират към гражданското общество да номинира нови достойни членове на Комисията, които да бъдат избрани от парламента и да отстояват човешките права, демокрацията и осмислянето на комунистическия режим.

Гражданската платформа настоява за разкриване на всички живи и починали щатни служители на Държавна сигурност, за да се разкрие пред българското общество цялата истина за комунистическата политическа полиция и нейните престъпления.

Пенсиите на щатните служители на ДС следва да бъдат намалени до средната за страната, както това се случи в Полша и Унгария.

Заграбените от офицерите от ДС банкови авоари трябва да бъдат върнати на държавата.

В училищата следва да се учи историята на комунистическия терор, за да не се повтаря.

Лагерите в Белене и Ловеч трябва да станат национални места на памет.

В България е време да бъдат изпълнени Резолюцията на Европейския парламент за Европейската съвест и тоталитаризма, и Пражката декларация, гласувана от Народното събрание.

 

Гражданска платформа за памет и съвест:

Център „Хана Аренд“ – София

Асоциация за свободно слово „Анна Политковская”

Коалиция за честно управление

 

Според Гражданска платформа за памет и съвест, един от най-големите недостатъци на настоящия закон за досиетата е, че истината за много от репресираните по време на комунистическия режим остава скрита. Алфред Фосколо е един от хилядите политически затворници, подложени на нечовешки изтезания.

Той даде за пример свои съкилийник в Старозагорския затвор Васил Узунов.
Узунов е прекарал зад решетките 27 години, но тъй като е починал и няма наследници, обществото никога няма да разбере за него.

На 2 февруари Върховният административен съд е внесъл искане в Конституционния съд за отмяна на текстовете от закона, които позволяват разсекретяване на данните за агенти на бившата ДС, чиито досиета са унищожени или (не) съдържат доноси.

На практика по този начин се връща отново за обсъждане въпросът кой е секретен сътрудник на бившите репресивни служби.  

Според Едвин Сугарев сезирането на Конституционния съд е опит да се избегне предстоящото отваряне на досиетата на кредитните милионери. Той припомни, че и комисията Андреев е била разформирована, точно когато е започнала да осветлява архивите на банкерите и кредитните милионери.

През м. март изтича мандатът на Комисията по досиетата, избрана през 2007 г.
.......................................

Григор Симов:
Публикувам тази инициатива, защото съм пряко засегнат и заинтересован за отваряне архивите на ДС, и в частност, на досиетата на политическите затворници.
Декларирам за пореден път, че: въпреки че съм осъждан 6 пъти по дела на ДС и прекарах 13 години по затворите, а и година и половина - интерниране в Силистренско, заради "Открито писмо - апел" за човешки права, и въпреки всички законни усилия, които положих – все още нямам достъп до досието си, което според мен, трябваше отдавна да е публично достъпно!!?




Гласувай:
4



1. samvoin - Как може да чакате, че когато един от ...
19.02.2012 01:06
Как може да чакате, че когато един от вашите главни палачи - изпълнители е премиер, а именно какъвто е Боко Тиквата и неговия татко (Дедо му също е един джелатин, мародер и всъщност е очушкан от шумкарин, щото е обарвал женка му докато ония е бегал в горите, а не на политическа основа и "напълно невинен", както го изписва Боко Тиквата, ама тва е друга тема...), ще има такова осмисляне и ще има такава пожала и пощада?
Кой е председател на НС?
Кои са министрите на този?
Помислете малко, какво ще постигнете с такива апели?
За да се случи такова нещо, то на власт ако не пострадали от ония режим, трябва да дойдат като парламентарно мнозинство, но най - вече президентска република и двукамарен парламент, поне не толкова обременени хора от онзи режим и негови престъпления, злоупотреби, облагодетелствания чрез него и пряко ангажирани по някакъв начин с тези репресии.
Боко Тиквата е бил именно един от пряко ангажираните, а другаря Цецко Цачев пък е бил партиен секретар.
Това, че сега имат наглостта да се правят на некакви си "десни" интернационалисти - безродници и радетели за масова "култура" и 'свободен пазар" - още по - големо убийство на България и обезбългаряване, говори просто, че са със съвсем нулев морал, народа ни със съвсем къса и олигофренясала памет и мозък, а и че наглостта и безочието са им просто нечувани.
Друга тема е, че и новия им - син коминтерн, все по - малко се различава от червения, като същност и цели, както и ЕС от СССР, та за това и те намериха така добър прием там и се ориентираха и надушиха с "новите" - стари "крастави магарета", начело на "другарката" от ЩАЗИ Меркел и тем подобни на Запад и така се сдушиха с тех, та да са вечни.
Това не значи, че същността, целите им, похватите им и методите им на властване, са се променили съществено...
цитирай
2. samvoin - А еврейна - българофоб Едвин Суг...
19.02.2012 01:10
А еврейна - българофоб Едвин Сугарев и неговото "Отворено общество" или ОТРОВЕНО такова, по - точно, да си затварят плювалниците и да си обират чукалата от България, та право в Израел да раздават своите "морали" и "човешки права и свободи"...
Тук за такива родоотстъпници и клетвопрестъпници, място няма!
Най - малкото пък при една власт - търсеща истината.
Тези лицемери, се борят за установяването на един още по - голям световен терор и репресии и от този какъвто представляваше комунистическия.
Това АКТА, го немаше и при "бай Тошо", дето го искат тия...
Защо ли еврейската карикатура - Сугарев, никога не намесва в своето "раздаване на правосъдие", сегашните властници в България?!
цитирай
3. chavdar01 - КОЛЕГА С ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ ЩЕ ТИ КАЖА,
19.02.2012 08:39
ЧЕ ДОКАТО ЧЕНГЕТА УПРАВЛЯВАТ КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА ПРОСТО НЯМАШ НИКАКЪВ ШАНС.СЕГАШНИЯТ ШЕФ НА КОМИСИЯТА ЕВТИМ КОСТАДИНОВ Е БИВШ НАЧАЛНИК НА МИЛИЦИЯТА В ДОБРИЧ. МИСЛЯ ЧЕ МЕ РАЗБРА.
цитирай
4. анонимен - Григор Симов: Благодаря за коментарите!
19.02.2012 10:15
Добре известно ми е това фактическо положение, макар и не в подробности, които и нямат особено значение, ако на човек вече, поне относително, му е ясна общата картина, у нас и в "цивилизования" ни свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28372887
Постинги: 4301
Коментари: 7559
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930