Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2012 10:33 - ВНИМАНИЕ ! IPRED - Нова заплаха за свободата в Интернет ! Автор: monica, Автор: samvoin
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2584 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

IPRED е новото безумие, създадено от гестаповците от Еврейската Комисия.
Докато Европа се бори с ACTA, зад гърбовете ни се промъква още една заплаха за свободата на информацията, за която потребителите все още не са осведомени и която вероятно ще бъде наложена в края на лятото.

IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive - Директива относно упражняването на правата върху интелектуалната собственост)

ЕК вече е готова с директивата IPRED - неофициално разширение на ACTA, коeто обобщава използването на термина "интелектуална собственост" и поставя строг контрол на съдържанието в Интернет. IPRED прави възможно затварянето на сайтове и сървъри със съдържание, защитено с авторско право, от корпорации и правителства. Как точно ще се извършва това, може да се прочете тук (англ.):

http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_
ia/docs/2012_markt_007_notice_and_takedown_
procedures_en.pdf


Както и ACTA, IPRED ще задължи интернет доставчиците да предават данните на потребителите директно на корпорациите. При установяване на нарушение ще се прави разлика между "лична употреба" и "нарушение в големи размери". Тук трябва да се спомене, че границите на тези понятия нарочно са размити и неопределени, за да създадат предпоставка за свободно тълкуване според случая, което е извънредно опасно.

При нарушения на авторското право, ще се налагат глоби, изплащане на обезщетения и др.подобни методи за налагане на санкции.
В документа се говори за въвеждане на 3 strikes модела в цяла Европа. Това означава следното: Ако потребителя бъде заловен в нарушение, първите два пъти той бива предупреждаван и му се налагат глоби. При третия път се забранява достъпът му до Интернет за неопределено време. Тук става въпрос за нарушаване на основното право за свободен достъп до информация, определено от Конституцията, като това е грубо нарушаване на демократичните принципи на съвременното общество! Срока на забраната за достъпа до интернет, ще се определя от авторите, чиито права са нарушени и провайдера. Това ще става без съд и присъда! Ако лишено от достъп лице иска да си възвърне достъпа, трябва да докаже своята невинност, като тук презумцията за невинност отпада, както и при ACTA.

За повече инфо тук (англ):

http://www.ipred.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/IPRED

http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_
ia/docs/2011_markt_006_review_enforcement_
directive_ipr_en.pdf


и тук (бълг.) статията е от 2008

http://efb.bg/?p=318


Това което можем да направим:
Според данни в Интернет, нашите колеги от Германия са решили втората основна тема на протестите срещу ACTA на 25.февруари да е IPRED. Ние можем да поемем същия курс, като по този начин още от рано ще покажем на ЕК и нашето правителство, че сме информирани и не сме съгласни с каквато и да било регулация и цензура на Интернет. По този начин обществото също ще се информира, и така имаме шанс да бъдем чути и да въздействаме на политиците. Явно в бъдеще все по-често ще трябва да защитаваме нашия Интернет от атаките на корпорации и глобално-фашистки правителства, така че обществото трябва да е информирано и подготвено.

PS. Не мислете, че със замразявнето на ратификацията на ACTA всичко е свършило. Самото "замразяване", не е нищо повече от едно празно "джентълменско" обещание, което всеки момент може да бъде "размразено". България няма ясна позиция по ACTA и затова чака ЕП да реши, за разлика от Полша напр. която вчера отказа категорично ратификацията и си оттегли участието - първата страна в Европа, която го прави. Това трябва да е и нашата цел на протеста на 25 февруари - тотално излизане от ACTA и блокиране на IPRED.
Гласувай:
6Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28644604
Постинги: 4330
Коментари: 7622
Гласове: 8267
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031