Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 12:42 - В АНГЛИЯ УВОЛНЯВАТ ХРИСТИЯНИ, КОИТО НОСЯТ КРЪСТЧЕТА. Автор: lyubomircholakov
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4521 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Европейският съд по правата на човека в Страсбург започва разглеждане на 4 такива случаи.  Надя Евейда, уволнена през 2006 г. от авиокомпанията British Airways, защото носи християнско кръстче, както и още трима англичани, изгубили работата си по същата причина, са подали жалби в Европейския съд по правата на човека. Британското правителство ще бъде принудено да заяви открито дали поддържа или не правото на християните да носят символа на своята религия.image
Както съобщава "The Sunday Telegraph", представителите на правителството ще защитават тезата, че откритото носене на кръстче не било "изискване" на християнското вероизповедание и поради това работодателите били имали право да забранят носенето му и да уволняват служителите си, които го носят. Позицията на правителството вече предизвика рязка критика от страна на неколцина известни британци, сред тях и лорд Кери, бивш Кентърбърийски архиепископ, който заяви, че съдилищата и министрите се опитват да заличат и унищожат християнството като фактор в обществения живот. Съдът в Страсбург ще разгледа жалбите за дискриминация по религиозен признак на четиримата християни от Великобритания, които досега загубиха делата в английските съдилища. Освен Надя Евейда, друг нашумял от тези случаи е с медицинската сестра Шърли Чаплин, която преди това 30 години е работила в болницата The Royal Devon & Exeter NHS Trust Hospital.
image   Надя Евейда
Надя Евейда живее в лондонското предградие Туикънхем. Дъщеря на египтянин и англичанка, тя изповядва коптско християнство.

През октомври 2006 (по други данни - през септември) дежурният мениджър на летище "Хийтроу", където работела Евейда, й забранил да носи открито малко кръстче на шията си. Мотивирал се с това, че корпоративните правила на "Бритиш ъруейз" забраняват на служителите да носят украшения. При това изключения се правят за мюсюлманите и сикхите - на първите им е разрешено да носят хиджаби, а на вторите - тюрбани и гривни. Евейда решава, че политиката на компанията е дискриминационна спрямо християните и настоява, че кръстът не е "украшение", а религиозен атрибут.
Но администрацията не се съгласява с доводите й и я изпраща в неплатен отпуск. След това Надя подава съдебен иск против работодателя си въз основа на законодателството за равни условия при наемане на работа. След първото дело съдът обаче се произнася, че решението на авиокомпанията е законно.

Евейда заявява, че не желае компромис и ще се бори за правото си да носи кръстче на верижка; опасявайки се от масов бойкот, авиокомпанията й разрешила да го носи като значка върху ревера на униформата си. Надя отхвърля и друго предложение - да си носи кръстчето както иска, но да бъде преместена на друга длъжност, където пътниците няма да я виждат.
Надя Евейда е подкрепена от профсъюза на работниците в транспорта (Transport and General Workers" Union, TGWU), от 200 свои колеги, подписали петиция в нейна защита, от християнски организации и от 94 депутати от парламента на Великобритания, включително лидера на Палатата на общините Джак Строу. Решението на авиокомпанията е критикувано от първите двама в йерархията на Англиканската църква - Кентърбърийският архиепископ Роуън Уйлямс и Йоркският архиепископ Джон Сентаму.
Двама членове на правителството - министърът за Северна Ирландия Питър Хейн и министърът на околната среда Бен Бредшу обявиха бойкот на "Бритиш еъруейз". Тогавашният премиер Тони Блеър дава да се разбере от председателя на директорския съвет на авиокомпанията Мартин Брътън, че не одобрява решението им по този случай.


Източници:
[1] Gary Duncan. Blair put-down for BA head after CBI outburst reignites cross row. — The Times, 28.11.2006
[2] Maurice Chittenden, Cosmo Landesman. BA crucifix rebel turns down peace deal. — The Sunday Times, 26.11.2006
[3] Phil Stewart. Anglicans review ties to British Airways over cross. — Reuters, 24.11.2006
[4] Toby Helm. Nearly 100 MPs join protest over BA cross ban. — Daily Telegraph, 24.11.2006
[5] Steve Doughty, Jane Merrick. Second minister to boycott BA in growing row over Christian worker. —Daily Mail, 21.11.2006
[6] Woman loses fight to wear cross. — BBC News, 20.11.2006
[7] Jane Merrick. Christian BA employee to take legal action over suspension for wearing cross. — Daily Mail, 13.10.2006




Гласувай:
9



1. estirbg - А аз бях уволнена от работа преди няколко години,
12.03.2012 20:15
за това, че в обедните почивки обсъждах с колегите си "Откровението на Йоана" и предстоящия апокалипсис - веднага бяха изискани от колегите ми писмени доноси, "за смущаване душевния комфорт на служащите" и...съответно не ми продължиха ЕДИНСТВЕНО НА МЕН трудовия договор.
Не си потърсих правата в съда - просто оставих Бог да ме защити, защото знам, че Неговата защита е перфектна - понякога наистина е крайна, но Бог знае какво прави и всеки трябва да приема решението Му със страхопочитание!
И тя не закъсня - след пет месеца чудесна физическа почивка и духовно укрепване в домашни условия, получих спешна покана веднага да се явя на работа - и шефката на Инстититута (която риташе срещу мен и не ме желаеше!), както и дубльорката ми, внезапно, по едно и също време се бяха разболели от рак...
Разрешаването на проблема изглежда драстично, но крайното решение винаги е в Божиите ръце...и това трябва всички да знаят и да помнят винаги!
Наистина, Велик е Бог и няма по-велик от Него...
цитирай
2. kolevdobri - Страхотна логика, няма що...
12.03.2012 23:17
Какво излиза - управителят не е съгласен във фирмата да се изнасят проповеди. Намира начин да те "разкара". Ти казваш, че бог е наказал виновните, но не си признаваш, че тайничко си ги проклела да ги "хване" нещо. Те са вече болни, а ти си щастлива, че с тях се е случило това, което е "трябвало". И си мислиш, че всичко това е дело на бог? Ако това е твоят бог, той няма нищо общо с християнския бог. Иди и си изчисти кармата, която си натрупала с негативното си излъчване, че има да плащаш, ако не в този живот, в следващия. Дано бог се смили над душата ти.
цитирай
3. kolevdobri - Григор, не разбирам, даваш само информация. Коя е твоята теза?
12.03.2012 23:24
Нека да гледаме реално на нещата. Христос, Спасителят, не е носил кръстче, синджир, амулет, пендар, полумесец или било там каквото било. И сам Той е казал "Не си правете кумири".
Това да носиш кръстче не е нещо лошо и аморално. Лошо е, ако го демонстрираш на всички. Някой не иска да вижда този символ. Защо трябва да му го натрапваме? Някой може да иска да носи пречупен кръст на лявата си ръка. Аз обаче не искам да виждам такова нещо. Това е символ на един провалил се политик и лидер. Да не говоря колко мъртви хора е оставил след себе си. Друг може да иска да носи полумесец, голям колкото две педи. След като определен символ е наложен в общественото пространство като някакъв отличителен знак на някаква общност, неговото показване пред обществото става неприемливо. Нека всеки да носи схвастиките си в душата си и да не ни натрапва кумири. Не искам да гледам нито кръстове, нито сърпове и чукове, нито пречупени кръстове нито полумесеци или полугодини. Малко или много хората стават съпричастни за всички престъпления, които са направени от хора, влюбени в тези кумири. Нека си припомним кръстоносните походи и интифадата, за да ни стане ясно за какво говоря. Колко хора са умрели заради почитането или непочитането на един или друг символ? Нека престанем с тези глупости и да се залавяме за работа, че сме затънали в мързел и готованщина и разчитаме на господ да ни свърши работата.
цитирай
4. estirbg - kolevdobri,
12.03.2012 23:55
въобще не ми е минавало и през ум някого да кълна -
Първо, защото съм християнка и Библията забранява да проклинаш или изпращаш лоши мисли към някого, точно обратното:" Обичайте враговете си и се молете за тях..." това проповядва Исус. Това и правех.
Второ - дори не съм и подозирала, че така ще се развият събитията, надявах се, че Бог ще ми даде нова работа, но явно помислите Му не са били такива и Той ме върна и възстанови дори с титлите ми не толкова заради самата мен, колкото заради името Си и заради тези, на които им говорих, че Бог е велик и е способен на всякакви чудеса. И Той го доказа чрез мен...
Трето - ако беше чел Библията щеше да забележиш, че Бог е рекъл още:
"Не си отмъстявайте, възлюбени, но дайте място на Божия гняв; защото е писано: "На мене принадлежи отмъщението, Аз ще сторя въздаяние, казва Господ". Римляни 12:19
Надявам се да си разбрал поне мъничко защо се случват тези неща с тези, които са разгневили Всевишния.
Само една непросветена душа може да изкривява фактите по този начин, както ти ги предаваш.
Бог търпи много, но когато чашата на Божият Му гняв прелее, тогава горко на този /или тези/, които трябва да я изпият...
Чети Библията, а не сатанинските учения на Ню Ейдж за карми и прараждания!
Божието Слово е мерило за истина и правдивост за всяка една ситуация. Колкото повече човечеството се отдалечава от повеленията Му, толкова повече губи понятие за обективност и попада в клопките на собствените си заблуди и извращения...

цитирай
5. анонимен - на kolevdobri:
13.03.2012 11:05
След като копирам и публикувам нещо, значи в общи линии то изразява и моето мнение.
А за кръста, символът на саможертвата на Христос, няма две мнения. Против кръста са само противниците на Истината, Правдата и Любовта. Особено когато такова антихристиянско мнение се изразява в България, която поне формално, все още е предимно християнска - Православна страна.











цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28357309
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930