Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 00:07 - СЕМИТСКИЯТ ПРОИЗХОД НА ГЪРЦИТЕ. Автор: balkanec 'Пазете се от данайците, дори когато носят дарове!' Вергилий - 'Енеида'
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5495 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Същинските гърци са данайците, които идват от Африка, смесват се с местното население на Балканите и асимилират част от предгръцките племена, като ахейци, йонийци и др.
Гърците (данайците) са част от еврейското Даново коляно, прогонени от Египет.

По начало гърците са отделен народ със собствени характеристики

Примери за това са:

- Яркото деление на "елини" и "варвари" - то не е типично за местните предгръцки народности, а при гърците е отличителен белег.

- Свидетелствата на древногръцките автори - например:

Херодот - І-58: Гръцкото племе отначало е едно и винаги е говорело един и същ език. Гърците се превръщат от незначително племе във влиятелен народ, защото са асимилирали много други хора. Преди гърците да се обединят с пеласгите, пеласгите са "варвари".

Ранните гърци

Първите сведения са от Омир. Той не нарича гърците "елини" - нарича ги данайци. Когато описва гръцкия лагер той говори за данайци, ахейци и аргосци.


КОИ НЕ СА ГЪРЦИ

Ахейците не са гърци

Те са предгръцки народ. В гръцките легенди историята на племената и народите се предава с олицетворение в легендарни герои със символични племенни имена:

Ахей и Пеласг са братя - Хеланик.

Дионисий Халикарнаски: Пеласгите разделили Тесалия на три части по имената на своите вождове - Ахая на Ахей, Пеласгиотида на Пеласг...

И така, според старогръцките автори, ахейците са пеласги по произход. А за пеласгите едва ли има нужда да се дават примери, че не са гърци, но все пак:

Героят (героите) с име Пеласг:

Хезиод - Пеласг е "автохтон", роден в Аркадия. Според преданията на аркадийците той е "първия човек, който живеел по тези земи, станал цар, измислил хитона" и т.н...

Херодот - VIII-44 - По-рано пеласгите владеят това, което по-късно се нарича Елада.

Йонийците не са гърци

Херодот I-56 - Йонийците са пеласги по произход.


Гърците се отличават от пред-гръцките народности на Балканите по произход и език:

Херодот - I-57 - Пеласгийския език не е в никакъв случай гръцки. Той е "варварски". Атиняните са по произход пеласги, които са сменили езика си, когато са били асимилирани от гърците.

С племенното име Пеласг е наречен и героя, който посреща данайците:
"Пеласг посреща на морския бряг на Аргос Данай и Данаидите, които бягат от Египет и им дава убежище."

Страбон дава пример и че гърците (данайците) асимилират предгръцко население:

Данай... според Еврипид „над Елада наложил закон всички наричани дотук пеласги да се наричат данайци” - Страбон, География – кн. 8 – 6, стих 9ДАНАЙЦИТЕ (ГЪРЦИТЕ) ИДВАТ ОТ АФРИКА - ЕГИПЕТ

Страбон, География – кн. 7 – 7, стих 1 - Данай довежда хората си от Египет

Според цялата гръцка митология Данай идва от Африка. Да се оспори това е ... трудно. Също и че героя Данай символизира племето данайци.

И митологичното родословие на Данай е свързано с Африка.

- Майка му Анхиноя е наричана "дъщеря на Нил"

- Брат му носи името Египт

- Баща им Бел заселил Данай в Либия, а Египт - в Арабия.

- Бащата на Данай - Бел е митически цар на Египет. (бележка 60)

- Бащата на Бел - Епаф също е митичен цар на Египет, а на майка му Мемфида легендата кръщава египетския град Мемфис.


Египетски източник потвърждава идването на данайците от Египет

Сведения дава египетския историк Манетон от 3-4 в. пр. Хр. Сред египетските управници той поставя и Данай - същия Данай, който по-късно с хората си акостира в Пелопонес и това е началото на гърците на Балканите.

Манетон - История на Египет - фрагменти

Манетон, цитиран от еврейския историк Йосиф Флавий в трактата "Срещу Апион":
Фр. 50. Йосиф, Срещу Апион, І, 15, 16, 93 – 105
"...Сетос се наричал Египт, а брат му Хармаис – Данай.”

Фр. 54. Йосиф, Срещу Апион, І, 26 – 31, § 227 – 287
"... Сетос се прекръстил на Египт, а Хермей – на Данай..."

Манетон, цитиран от Евсевий:
Фр. 53 (а). Синцел, стр. 116, 129, 133, 135. Според Евсевий.
12. "Армаис, наричан също Данай, 5 години, след като напуснал Египет и бягайки от брат си Египт пристига в Елада, завладява Аргос и властва над аргосците."

Други антични автори също разказват за преселението на данайците от Африка на Балканите, начело с водач с племенното име Данай.


Egypt: origin of the Greek culture

Philip Coppens
image

Според гръцките легенди, от Египет Данай пристигнал в Пелопонес с голям флот. Той се обявил за владетел и нарекъл народа си данайци.
През гръко-римско време, поклонници пътували в Пелопонес твърдят, че точната дата на акостиране може да се датира в 1511 г. пр.н.е., според мраморен надпис на о-в Парос.
Диодор пише, че Кекропс произхожда от Египет и основава Атина като колония на египетския град Саис.
Херодот твърди, че - както в Гърция - така и в Египет е чувал многократно, че гръцката цивилизация е дете на Нил.
Гръцкия град Тива е основана от двама братя, Амфион и Зетос. През 1971 г. гръцки археолог Теодор Спиропулос започва разкопки на хълма Амфион - легендарното място на погребението на близнаците. Той открива каменна камера, дълбоко в погребална могила. В нея се намират бижута във формата на лилии ... типично египетски мотив. Открива и сводест тунел с няколко разклонения. Спиропулос определя обекта като "типична египетска гробница".АФРИКАНСКИ РАБОТИ

Преселението на данайците (гърците) от Египет е било общоизвестно в античността:

Some Israelites Migrate
PRE-CAPTIVITY (before 745 B.C.) MIGRATIONS OF ISRAEL


"По времето на Херодот египетския произход на гърците е добре известен."

Примерите са от самите древногръцки автори:

Херодот IV-189 - Гръцката дреха аегис е африканска по произход.
"Облеклото и егидата (щита) на изображенията на Атина гърците са взели от либийците. Само че либийската дреха е от кожи, а висулките са от ленти, вместо змии - останалото е същото. Самото име показва, че дрехата на изображенията на Палада е с либийски произход. Либийците носят върху облеклото кози кожи без вълна, завършващи с ресни и боядисани с брош. От името на тая дреха "айгес" (козя кожа) елините са взели егидата (щит от козя кожа). Смятам, че и гръмките призивни вопли при ритуалите са тръгнали оттук.
190. Погребалните обичаи на гърците са същите като на африканските номади."

Това не е описание на някой мореплавател за Шака Зулу, а описание на Херодот за гръцки традиции.СЕМИТСКИЯ ПРОИЗХОД НА ГЪРЦИТЕ


Диодор Сицилийски - "Историческа библиотека":

28. ...Казват, че и тези, които били с Данай, тръгнали също от там и основали едва ли не най-стария от елинските градове, Аргос, а колхидският народ в Понта и този на юдеите между Арабия и Сирия също били основани като колонии от хора, тръгнали от Египет; затова и при тези народи има древна традиция да се обрязват новородените деца, която е била пренесена от Египет. Дори и атиняните по техните думи са колонисти от Саис в Египет... атиняните единствени от всички гърци наричат града си “астю”, като са пренесли това названия от египетския град Астю. Нещо повече, самото им държавно устройство било уредено и поделено като в Египет...
Дори и някои от водачите на атиняните били египтяни; например Петес, баща на онзи Менестен, който взел участие в Троянската война, явно е бил египтянин, който по-късно е получил атинско гражданство и царска власт. … той е имал двойно гражданство, елинско и варварско, тоест е бил смятан отчасти за звяр, отчасти за човек.
29. По същия начин и за Ерехтей твърдят, че е бил по род египтянин и е царувал в Атина...Were the Greeks Israelites?


Хекатей от Абдера, гръцки историк от 4 век пр. Хр. "ни казва, че египтяните били притеснени от бедствия (за справка: 10-те язви в Изход от Стария завет) и за да успокоят гнева на боговете си, те изгонили всички неегиптяни (евреите) от родните си земи. Част от тях, предвождани от Данай и Кадмус, мигрирали в Гърция, другите се разположили из Сирия и цялото източно средиземноморие, включително сегашен Израел. За предводител на вторите се е водел Мойсей, човек известен със своите мъдрост и смелост" - цитат от C.W.Muller, Fragmenta Historicum Graecorum, 1883, Vol. 2, p. 385.

Дори и известния гръцки поет Омир нарича гърците "Данаанци", "Данайци" или "Данойци" (разновидности на името, с което те самите се наричат).

image

Robert Gordon Latham (1812-1888)


Д-р Робърт Лейтъм, уважаван етнограф от 19 век пише:
"Не смятам, че древното име на аргоските данайци (т.е. гърците) е нещо различно от името на израелското племе Дан. До такава степен сме свикнали да свързваме еврейте с Палестина, че забравяме да отбележим еврейското присъствие из други точки на света. Случаят с данайците и племето Дан е точно такъв." Ethnology of Europe, 1852, p. 137

И други историци свързват двете племена. За справка:
- Cyrus Gordon, Common Background of Greek and Hebrew Civilizations, 1966;
- Allen Jones, Bronze Age Civilization: The Philistines and the Danites, 1975;
"Danaans and Danites: Were the Hebrews Greek?," Biblical Archaeology Review, June 1976;
- "Against the Tide: An Interview with Maverick Scholar Cyrus Gordon," Biblical Archaeology Review, Nov.-Dec. 2000, pp. 52-63

Връзката е известна още в древността.
В първи век еврейския историк Йосиф Флавий предава съдържанието на писмо, изпратено на евреите от Светите земи няколко века по-рано от царя на лакедемонците (спартанците):

"От Арей, цар на лакедемонците,
До Ониас (еврейския първосвещеник)
Поздрави,
открихме, че някои исторически писания доказват че лакедемонците и еврейте произлизаме от едно и също племе и сме потомци на Авраам. Следователно, тъй като сте наши братя, бихме желали да ни съобщите, ако имате някакви затруднения. И ние ще направим така, тъй като вашите проблеми са и наши и нашите са и ваши. Демотел, който ви връчва това писмо ще ни донесе отговора ви. Писмото е заверено с печат: орел държащ дракон (змия) в ноктите си." (Book 12, chap. 4, sec. 10)

Това е символът на племето Дан ("Flag," The Jewish Encyclopedia, p. 405) и произлиза от пророчеството на Яков: "Дан ще бъде змия по път" (Изход 49:17). Орелът също символизира Дановото коляно (Числа 2).

По-късно друг еврейски жрец, Йонатан, праща отговор на спартанците: "за общото между нас, ние нямаме нужда от доказателства, тъй като сме добре осведомени за него от нашите свещенни писания... измина доста време откакто нашите взаимоотношения са били подновявани и ние, през свещени и празнични дни, ще правим жертвоприношения и ще се молим на бог да ви пази и да ви носи победа." (Book 13, chap. 5, sec. 1)

По времето на еврейския съдия Deborah (1200 г. преди Христа), племето Дан вече е било морски народ (Съдии 5:17). Евреите от Дановото коляно били главните мореплаватели на цар Соломон и плавали с финикийците. Също така Езекиел споменава: "Дан и Яван ("яван" е името, с което са наричани гърците в Стария завет) отплавали и се връщали от земите завладяни в твое име". Това показва, че е имало тясна връзка между гърците и Дановото племе още по онова време.ПИСМАТА МЕЖДУ СПАРТАНЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ

И двете писма посочват кръвно родство и общ произход между тях.

Писмото на спартанците:

Йосиф Флавий - "Юдейски древности" - книга 12, глава 4, стих 10

Текст на руски: http://www.vehi.net/istoriya/israil/flavii/drevnosti/12.
html

Текст на аглийски: Josephus: Jewish Antiquities, Book 12, Sections 225-228 -
http://www.attalus.org/old/aj_12b.html

"Царят на лакедемонците Арей приветства Ония. Ние намерихме указания в някои книги за това, че юдеите и лакедемонците са от един произход и водят своя род в еднаква степен от Авраам. Затова, понеже вие сте наши братя, е справедливо да се обръщате към нас, ако имате някаква нужда. Така ще постъпваме и ние и ще гледаме на вашите нужди като на наши и ще ви представяме нашите нужди. Това писмо ви връчва Димотел, който обикновено съставя нашите послания и той ще ни върне вашия отговор. Писмото е ... с печат, представляващ орел, държащ змия."

...

Отговорът на евреите:

Той е преразказан накратко и в Стария завет: Макавеи - първа книга, глава 12, 5-23: http://www.pravoslavieto.com/bible/sz/1mak.htm#12

Пълния текст на еврейския отговор е у Йосиф Флавий:
"Юдейски древности", книга 13, глава 5, абзац 8

Текст на руски - http://www.vehi.net/istoriya/israil/flavii/drevnosti/13.
html

Текст на английски: Josephus: Jewish Antiquities, Book 13, Sections 163-170 -
http://www.attalus.org/old/aj_13b.html#163

"Първосвещеника на юдейския народ Йонатан, съвета на старейшините и юдейския народ изпращат поздрави на лакедемонските ефори, старейшини и братското племе. Желаем ви здраве и успехи на всички ваши обществени и лични дела. Самите ние сме здрави. Преди време нашия първосвещеник Хония получи от вашия цар Арей чрез посредничеството на Димотел послание за нашия общ произход с вас. Прилагаме копие от това писмо. Ние го приехме охотно и с обич към Димотел и към Арей, още повече, че ние нямаме нужда от доказателства за нашето родство, понеже в това ни убеждават и данните от нашите Свещени писания. И ако ние самите не сме направили първата крачка за признание на указаното родство между нас, това е само защото не искахме да избързаме и да вземем честта, която сега се пада на вас.
Независимо, че от времето на установяване на нашите приятелски отношения вече са минали много години, ние на всички празници, когато принасяме жертви пред Бога, се молим за вашето здраве и благополучие. Въпреки че заради дързостта и арогантността на наши съседи, трябваше да водим много войни, ние не се решихме да въвлечем и вас или други наши приятели. Сега, когато приключихме войните с неприятелите си, по този случай изпратихме почтените членове на съвета Нумений, син на Антиох и Антипатър, син на Ясон до римляните, и също така им дадохме и това послание до вас, за да възобновим нашия приятелски съюз. Затова, ще направите добре, ако и вие ни пишете, в случай, че се нуждаете за нещо от нас. Ние винаги сме готови, според силите си, да ви окажем поддръжка за каквото поискате."Изследователят на Близкия изток
Мартин Бернал, британец, професор в университета Корнел, САЩ, в книгата си "Черната Атина - афроазиатските корени на класическата цивилизация" пише за семитския произход на гърците.

image


Тезата на Бернал е, че "египтяни" основават древната елинска цивилизация, но "египтяни", говорещи семитски език.
Защо европейските историци "избелват" гърците? Европейските романтици от 18-19 в. търсят класическа цивилизация върху която да се опрат, но която да е по-европейска, по техен лик и подобие. Единствената им позната е била гръцката, но тя се падала доста на юг и затова измислили нов произход на гьрците. Оттам тръгва едно масово пренаписване на цялата европейска история и целенасочено подценяване на етруската, пеласгийската и тракийската култури. В средата на 19 век се налага идеята, че Гърция е толкова уникална, че може да се смята за родина на европейската цивилизация.

image

Според проф. Бернал над 50% от лексиката на гръцкия език е с неустановен произход, а към 25% от нея е със семитски корени.

http://www.youtube.com/watch?v=o4maNtzhL9Q - документален филм по книгата "Черната Атина"


Уикипедия: Данайцы

Според хипотезата на И. Ядин името на данайците се съпоставя с названието на еврейското племе на Дан. - Вейнберг Й. Введение в Танах. Пророки. М.-Иерусалим, 2003. С.36
Животното на дановото племе, назовано "рогата змия" (Битие 47, 17) има паралел в гръцката митология. - Вайнберг, цитира И.Ш. Шифман

image

Исраелския археолог
Игаел ЯдинСЪВРЕМЕННИТЕ ГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

показват, че гърците носят африкански гени и са чужденци в Европа:

Sub-Saharan origin of the Greeks
Department of Immunology and Molecular Biology, Universidad Complutense, Madrid, Spain.

Гените на гърците произхождат на юг от Сахара.
Гърците не принадлежат към "стария" средиземноморски субстрат. Установява се значително сходство с жителите на юг от Сахара - Етиопия, което отделя гърците от останалите средиземноморски групи. Етиопците и гърците имат генетично родство. То датира вероятно от разместването на населението в Египет и Етиопия през епохата на фараоните.СКИТАЩИТЕ ДАНАЙЦИ - ГЪРЦИТЕ И ЕТИОПИЯ

http://www.israelshamir.net/ru/pine_and_olive33.htm

На морския бряг край палестинския град Яфа се намират "Скалите на Андромеда". Тя била прикована там, за да бъде изядена от морско чудовище, но Персей я освободил.
Игаел Ядин счита, че локацията на този мит е едно от доказателствата, че Дановото коляно, което получило Яфа в наследство, е морския народ на данайците, които били съюзници на исраелтяните. В гръцки източници се казва, че данайците идват в Гърция от изток, баща им бил Ваал, ханаански бог, а негов брат - Египет (Египт).


image
Персей и Андромеда

Андромеда в древногръцката митология е дъщеря на царя и царицата на Етиопия - Цефей и Касиопея. Интересното е, че когато е открадната по заповед на Посейдон, това се случва в Аргос и в това време родителите й царуват в Аргос - градът в който първо се заселват данайците, след акостирането им на Балканите.ЕТИОПСКИТЕ ЦИГАНИ

Това е прозвището на гърците сред нашия народ, разпространено и до днес. По същия начин наричат гърците и в Р Македония: "етиопски цигани".

Че гърците (макар и смесени с балканско население) не са от бялата раса е очевидно и днес. Но защо прозвището им е "етиопски" и защо генетичните изследвания ги сродяват с етиопците?
Населението в Етиопия не е негърско.

image

Етиопия

води началото си от царство Аксум, което се създава под влиянието на Египет и царство Шеба в днешен Йемен. Семитски племена се преселват през 6-5 век пр.н.е. в северната част на Етиопия. Там те се смесват с кушитските племена, намиращи се под влиянието на Египет.

- I в. от н.е. Образуване на царство Аксум, начело със Соломоновата династия.
- VIII-IX в. Изоставяне на Аксум под натиска на мюсюлманите. Преместване на етиопската държава на юг.
- XIII в. Възвръщане на властта на Соломонската династия при цар Иекуно Амляк.

Бета израел

наричани още фалаша или фалаш мура, са етническа група, произлизаща от Етиопия и изповядваща юдаизъм.

image
Фалашки израелски войник в Наблус през 2006 г.

Самите бета израел вярват, че племето на Дан, опитвайки се да избегне гражданска война в Израел, се заселило в Египет. Оттам то се придвижило на юг по течението на Нил до Етиопия и етиопските евреи са негови потомци.

Равинистични възгледи:
Според тях, бета израел са потомци на племето на Дан, едно от Десетте изгубени племена.

image
Фалаши - етиопски евреи
ПРИЛИКАТА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ЕВРЕИ

Ярко свидетелство за произхода им е приликата в характера и поведението на гърци и евреи. Тя е очевидна за всички. Затова е и поговорката: "Кога плаче евреина? Когато се ражда грък." Толкова общо в характера, както между евреи и гърци, едва ли може да бъде случайно. То може да идва само от общ произход.

СТРАННАТА "НАЦИОНАЛНА ИДЕОЛОГИЯ" НА ГЪРЦИТЕ

Древните елини се отличават със своя ярка национална идеология, която няма аналог сред околните близки и далечни народи. Тя е познатото разделяне на "елини и варвари". И днес то ни се представя за нещо естествено. Не се обяснява обаче: Какво точно означава "варвари"? Какво стои зад това разделение и що за идеология е това? Обикновено не се коментира:

- Причудливия й характер. По-долу има илюстрация, че тези възгледи са на дълбоко расово ниво. Според древногръцката идеология само елините са родени да бъдат свободни - варварите са родени да бъдат роби. Нещо повече - елинските общества по природа са призвани да живеят от труда на варварите. Накратко - да паразитират е природна даденост за тях.

- Липсата на прилика с философията на други народи. Наистина наричането на чужденци с прозвища от рода на "варвари" е разпространено и при други. Обаче... Никъде другаде то не е свързано с такава дълбока и безпричинна враждебност към останалите народи.

- Произходът й. Тя има един единствен аналог в световната история. Това е ционистката
талмудистка идеология, която дели хората на две категории: евреи и "гои" (буквално - добитъци, животни). Според нея хора са само евреите. Всички останали народи по света са гои (добитък).

Пример:

СВЕТЛИТЕ ИДЕИ НА АРИСТОТЕЛ

Прието е, че той е един от най-светлите умове на човечеството. Не е прието обаче да се казва, какво точно е н

еговото учение.

image

Аристотел проповядва че
"робите по природа са лишени от възможността за добродетелен живот - нравствен живот могат да водят само свободните."

По-интересно е - кои са свободни и кои са роби, защото Аристотел има точен отговор:

http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_5226.html

Той учи, че "полиса превъзхожда всичките други общности и е абсолютна цел на съществуването", но не всички могат да създадат полис и да бъдат граждани, а само елините. "За варварите това “велико благо” е недостъпно, тъй като те са роби. Те нямат в своята среда хора, властвуващи по природа, които да имат разум и да са способни да управляват. При тях има само общуване между роби и робини. Още поетите са казвали, че “за гърците е свойствено да властват над варварите”. По естествена природа “варварин” и “роб” е едно и също.

Полисът не може да съществува без робството - то е негова материална основа.

“Непосредствено след раждането си живите същества биват предназначени или за подчинение, или за властвуване.”

Какво е робът според Аристотел: "одушевена собственост", “одушевено оръдие на труда”, средство, чрез което господаря “потребява жизнените блага”. Наистина робът е човек и за разлика от животните е надарен с реч, но само за да разбира заповедите и всъщност е само едно “домашно животно”.
...

Тази примитивна идеология на паразитизма е характерна за гръцкото племе. Диващината и наглосттта й могат да учудят и канибалските племена.

Аристотел най-ярко излага философията на паразитизма, но и възгледите на останалите гръцки философи не са по-различни.

Това е идеологията на елинските колонии-полиси и е в основата на тяхното устройство. Развитието им е нейна илюстрация в действие. Гърците идват като пирати, започват да основават колонии, които се занимават изключително с търговия, насаждане на интриги и предизвикване на междуособици сред местните жители, крадат материалната им култура и паразитират върху тях. Превъзнасят се и се кичат най-претенциозно с всички външни белези на "култура" и "цивилизованост". В мегаломанията си се обявяват за най-големите мислители и учени и за откриватели на всички човешки постижения - без мярка, без граница, без задръжки.

С шумната си претенциозност гърците успяват да се набият в очите на Рим, който приема измамата за действителност и подражанието - за оригинал, а чрез Рим - и в очите на "Ренесансова" западна Европа.

По света са известни само три народности, при които паразитизма е доведен до идеология и начин на съществуване - това са евреите, гърците и циганите.

Без да се разбира това - че елинските полиси са паразити, които са издигнали паразитирането за знаме и идеология - не може да се разбере и характера им, нито характера на "гръцката цивилизация".

...


ВЛИЯНИЕТО ОТ ЕГИПЕТ ПРИ ГЪРЦИТЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕТО ПРЕД ЕГИПЕТ У ЕВРЕИТЕ

Египет в представите на древните евреи и гърци е това, което днес се представя за "американската мечта". Евреите - чергари и овчари - завинаги са запленени от огромните египетски мегаполиси, точно както някои днес - от небостъргачите на Ню Йорк. За това има примери в Библията от пророците, които им се подиграват, че при всяка трудност се размечтават да се върнат в Египет.

image

Същото прехласване продължава и у данайците - гърците:
"Мъдростта на Египет е като приказка за гърците, които се чувстваха като деца в сравнение с тази древна раса." (Платон, Тимей, 22B)

Древните гърци са имали един особен израз: "Прави се на египтянин" - преструва се пред хората, че знае или може. Среща се за пръв път в гръцкия език.

...


Egypt: origin of the Greek culture
Philip Coppens

От векове, учените определят гръцката култура за източник на западната цивилизация. Но какво, ако самата гръцка култура е едно наследство - една колония - на древните египтяни?
Училищата все още учат, че западната цивилизация е дете на Гърция. Натрапва се, че египетската цивилизация е "примитивна" в сравнение с културните и философски постиженията на гърците.
Ричард Едгар в "Black Spark, White Fire" твърди, че предположението, че древните египтяни не плават в Средиземно море е научен мит. И Тур Хейердал показа, че дори техните "примитивни плавателни съдове" са били в състояние да овладеят теченията на океаните - и са били много по-добре оборудвани за овладяване на много по-спокойните води на Средиземно море.
Същото булото на невежеството се поддържа, когато става дума за философия. И Платон и Питагор, които са определени за икони на гръцката философия, заявяват, че като други големи гръцки философи са получили знания в Египет. След години в египетски училища, те се завръщат в Гърция като "първите философи". Питагор учи в Мемфис. Платон учи в Египет 13 години. Менторът му е свещеник в Хелиопол - днешния Кайро. Години след това Страбон пътува в Египет. Гърците в хвалбите си се опитват да представят философията си за много по-стара, отколкото е всъщност.

...

image

Stolen Legacy - Откраднатото наследство
1954
George G. M. James

Египетското влияние над гръцката култура

Терминът "гръцка философия" е погрешен, защото такава философия не съществува. Тя е копие на религиозната система на древен Египет, наречена Мистерии.
От 6 в. пр. Хр. до смъртта на Аристотел през 332 г. пр. Хр. гърците правят всичко възможно, за да изучат египетската култура от египетските жреци. След нашествието на Александър Велики, царските храмове и библиотеки са ограбени и школата на Аристотел превръща библиотеката в Александрия в свой изследователски център. Тогава на Аристотел са приписани голям брой книги - толкова много, че е физически невъзможно да бъдат съчинени от един човек за времето на един човешки живот.
Историята на гръцката философия е съчинена от школата на Аристотел.

По-известните гръцки учени учат в Египет или изучават египетски знания, пренесени в Гърция.
Гръцките философи копират египетската философия и всичките им първоучители са дългогодишни ученици в египетските храмове, а по-късно си приписват заслугите.

Днес се повтарят имената на гръцките философи и се натрапва, че те са най-великите.
Затова пък не се споменава нищо за учителите им - египетските философи:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&view=findpost&p=119696

Египетски философи: Птахотеп (Ptahhotep), Кагемни (Kagemni), Дуауф (Duauf), Аменхотеп (Amenhotep), Аменемопе (Amenemope), Имхотеп (Imhotep), Аменехат (Amenemhat), Мерикаре (Merikare), Сехотепибре (Sehotepibre), Хунануп (Khunanup) Akhenaten (Акхенатен).

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&view=findpost&p=119700
В Египет учат:
1. Платон - живее около 20 години там. Обучава се при жреците в Мемфис. Учението му е изцяло египетски светоглед.
2. Питагор - и повече години в Египет, дори прочутата "питагорова теорема" представлява задача, дадена му от жреците - да измери височината на пирамида, като ученик.
3. Демокрит - 5 години.
4. Талес - около 10 години в Египет.
5. Аристарх - Библиотекар в Александрия
6. Архимед -10 години в Александрия и до последно си пише с египетски математици. Всичките му устройства имат прототип в Египет.
7. Евклид - живял почти само в Александрия.
8. Ератостен - 25 години в Александрия.
9. Аполоний Родоски - около 30 години в Александрия
10. Херодот: "Има и някои гърци, които си послужиха с това учение (египетското) – едни в по-ранни времена, други по-късно – и го представиха за свое. Знам техните имена, но няма да ги напиша."

............................


balkanec:

Фригийците са много по-древен народ от гърците. “Книгите както на фригийците, така и на мизийците”, пише Страбон, “ни връщат във времената преди Троянската война.”
Еврипид говори за “тракийски таблички, написани от певеца Орфей”. Орфей е писал поезия, част от която е цитирана от Филохор и Платон.

Публикувано на 05.10.2010
Гласувай:
91. dolsineq - ". . . племето на Дан, опитв...
10.04.2012 15:37
"...племето на Дан, опитвайки се да избегне гражданска война в Израел, се заселило в Египет. Оттам то се придвижило на юг по течението на Нил до Етиопия и етиопските евреи са негови потомци..." – Бинго! Хитрите съседи– елините колкото и да се опитват да си прикрият еврейският корен, няма да успеят. Много исторически факти го доказват и потвърждават. Дори и легендата за трите божествени езика – еврейски, гръцки и латински е пак от гърците създадена. Както се казва –хитрата сврака с двата крака...;)
цитирай
2. valentinnedyalkov - и аз се съмнявах, че ...............
16.04.2012 20:06
и аз се съмнявах,че са като две капки вода, но сега всичко ми се изясни.
евреи, гърци все едно, не очаквай нищо добро от такива.
цитирай
3. grigorsimov - Що се отнася до латинския и Рримската империя - въобще...
17.04.2012 23:02
И Римската империя, както преди това - робовладелската, юдо-сатанинска "Елада", и всичките познати ни империи) са творение на еврейските олигарси - мафиоти, ръководени от синедриона.
Римската империя е унищожавала балканските (средиземноморски) арийски народи, познати ни днес под името - пеласки, траки, етруски..., т.е. нашите наистина велики и свърхблагородни прадеди!!
Всичките досегашни исторически залъгалки, най-вече за нашата заличена древна история, но и за историята на света, са от лукавия и неговия избран народ, независимо зад чии народностни имена се крие.
цитирай
4. silentfuture - За гърците и Кайро
13.11.2014 14:09
"kairos" се чете като "керос" в модерният гръцки език,защото "ai" е дифтонг и се произнася като "е",буквата "с" в края на думите се изпускат,когато се говори на разговорен гръцки.
Според мен думата на гръцки за "време" и името на столицата на Египет са една и съща дума!Тоест kairos=време,като ние си произнасяме столицата така,както е написана за разлика от неграмотните народи,които не са създали собствена азбука и затова използват дифтонги,трифтонги,точици над буквите и всякакви дивотии за да изобразят графично звуци,които некадърната "латинска" азбука няма като букви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15672734
Постинги: 3954
Коментари: 6980
Гласове: 7983
Архив
Календар
«  Юли, 2022  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031