Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2012 21:07 - Митрополит защити свещеник, призовал гейпарадът да бъде замерян с камъни, или кой се страхува от Божието слово? Автор: elahikari
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3698 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В изявление до медиите, подписано от сливенския владика Йоаникий, Сливенската митрополия застана зад свещеника от епархията Евгений Янакиев, който публично призова православните да бият с камъни участниците в гей парада, планиран за 30 юни в София.

image
Отец Евгений Янакиев

Думите на свещеника предизвикаха възмущение и протест заради откритото призоваване към насилие и омраза. Самият свещеник каза, че той не би хвърлил камък, защото бил божий човек.

"Сливенската митрополия категорично възразява срещу опита със заплаха от наказание да бъде спрян иконом Евгений Янакиев да разобличава греха и да застава твърдо против гейпарада в София, като приканва православните християни да не участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която нарушава правата на православните християни и създава условия за напрежение и конфликти".

Дядо Иоаникий обяснява повода за острата си реакция с факта, че на 27 юни инспектор от полицията в Сливен посетил иконом Евгений Янакиев в храма "Св. Димитър" в Сливен и му връчил предупреждение, че с изявленията си нарушава чл. 146, ал. 1 от Наказателния кодекс, предвиждащ лишаване от свобода от една до четири години и глоба от 5000 до 10 000 лева, както и обществено порицание "за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация".

Според митрополията всъщност ставрофорният иконом Евгений пред медиите подкрепил официалното отрицателно становище на Св. синод за гейпарада, като цитирал текстове от Библията.

Именно използването на библейски слова от свещеника, според владиката, били разбрани неправилно като "заплаха за насилие", за която били сигнализирани правозащитни организации и органите на държавната власт.

Всъщност отецът се позовал на Стария завет, където е описано, че обладаните от содомския грях и мъжеловството са били замервани с камъни, и на Евангелието от Матея, че "който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина".

Точните думи на отеца пред медиите обаче бяха, че "цялото ни общество трябва да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви. За това призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант".

Според отеца "кметовете и министрите, които допускат подобни прояви, трябва да им се надене воденичен камък и да се хвърлят на най-дълбокото място в морето".




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28362869
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930