Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 14:03 - ОБЯСНЕНИЕ НА ЗАБЛУДАТА ЗА МОНГОЛОИДНИТЕ ЧЕРТИ У СТАРИТЕ БЪЛГАРИ. Автор: sparotok
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4737 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С умиление си спомням уроците по история и най-вече часовете, в които преподавателите въодушевено разказваха за идването на "хан" Аспарух, за бягството на гърците и основаването на България през 681-ва година. Обясняваше ни се, че прабългарите били мургави, нисички, с дръпнати очи, така ги описали старите автори. Дедите ни били част от азиатските хуни, опожарили кажи речи цяла Европа и унищожили безброй паметници на културата... Тогава ги вярвахме тези глупости, та как иначе, кой имаше база за сравнение, а и кой се осмеляваше да се противопостави на догмите?

 

Дори и днес, опиташ ли се да критикуваш остарелите клишета, не само, че няма да получиш признанине, а само нападки, че нищо не разбираш. Пак си се пише за монголоидните черти у старите българи, но не се обяснява защо ние нямаме монголоидни белези?
Къде се изпариха българските пълчища на Енодий, къде са по-многобройните от пясъка българи, за които говори хазарският владетел Йосиф? Нали, ако такъв голям народ като този на дедите ни бе от азиатски произход, нито смесване с други хора, нито живот на ново място би заличил типичните за азиатските народи черти? Къде са тези черти, защо по-малко от 1% от българите имат епикантус на окото? Аз в чудеса и необясними мистерии не вярвам, не вярвам и в теориите за източния произход на българите.

 

Как обаче да си обясним, че в некрополи на наша територия се намират черепи със слаби монголоидни черти? Това е споменато от Й.Йорданов в работата му Антропология на Древните Българи – масовия гроб при Девня”. Книгата на нашия учен е интересна, изпълнена е перфектно в канона на БАН...Има обаче изводи, които изпълват душата ми със смут. Ето един пример – ...рекоструираните черепи показват, че почти всички имат монголоидни белези-големи кръгли очници, разположени под малък наклон, ниско разположен корен на носа, широки скули... тези данни дават основание да се твърди, че погребаните в гроба индивиди са били българи (Й.Йорданов, стр. 56).

 

 

Значи, щом в един череп срещаме монголоидни черти, то това задължително ще да е бил българин??? Каква е гаранцията, че черепа не е на преселник от азиатски произход? Каква е гаранцията, че намерените останки не принадлежат на наемници от узите и печенегите? Нашите деди са имали доста азиатски съюзници, някои от които се заселват в земите ни. Защо черепите с монголоидни черти да не принадлежат на тях? Каква е пречката?

 

 

Аз лично намирам извода за странен и ненаучен най-вече поради това, че се вади генерален извод въз основа на реконструкция на череп. Реконструкция означава възстановка, Йорданов сам признава, че в твърде голям брой от случаите лицевия дял на черепа е сило повреден-костите са доста силно натрошени, много от тях липсват(Йорданов стр. 98).

 

 

Щом много кости липсват, а лицевата част на черепа е силно повредена, дали няма да е твърде спекулативно да се твърди, че щом един череп показва монголоидни черти, то той трябва да принадлежи на българин? Поне за мен е твърде рисковано да се твърди подобно нещо. Не съществува безгрешна възстановка, специалистите работят по определен критерии, а той не винаги е правилен. Има изображения на стари българи по медалиони, в средновековни гръцки миниатюри и т.н...На всички тях, българите са изобразени като хора с правилни европеидни черти, със светла кожа и рижо-кестенява коса.

 
image

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Krum1.jpg

 

 

                     
image

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Omurtag1.jpg

 

 

 

Къде отидоха монголоидите? Нали уж това, че някой череп е с монголоидни черти, давало правото да се заключи, че той принадлежи на българин? Ние българи ли сме, или не?

 

 

 

Толкова ли е трудно да се разсъди, че след като днес българите са европеиди, то и в древността е било така? В държавата на дедите ни може да е имало хора от азиатски произход, но това е напълно нормално. В римската армия са служели хора от десетки националности. Днес в Британските Въоръжени Сили служат азиатци, това са гурките.

image

 

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gurkhas_NavyAndArmyIllustrated1896.jpg

 

 

 

Тези хора определено имат монголоидни белези. Присъствието на гурки в британската армия обаче не не дава право да наречем англичаните азиатски народ, нали? Същото е и при нас, във бойните отряди на нашите деди е имало хора, чиято прародина е била далеч на изток. Екзотичният им външен вид е интригувал гърци и римляни, а пропагандистите на империята са използвали особените черти на нашите съюзници, за да създадат лошо име на дедите ни. Все пак врагът трябва да е по-черен и от дявола. Изключението – монголоидния вид на някои бойци в армията на дедите ни е било пресилено и предадено като нещо типично... ето как се заражда мита за азиатския произход на хуните и съответно на българите. Както виждаме обяснението е елементарно.

 

Да, ние сме имали азиатски поданици, които сме третирали с уважание, но те са били незначително малцинство. Техни потомци са сънародниците ни притежаващи епикантус на окото. Те обаче са твърде малка част от нашето население и не е правилно техните черти да се определят като типично български.

 

Днес все повече изследователи установяват, че дори и живеещите в Азия хуни са били европеиди със светли очи и коси. Това бе доказано от изображенията край Ноин Ула, проучване на скелетни останки, а и ДНК изследвания на индивиди от хунски погребения. Изследванията на хунския език показват, че той не е азиатски, а по-скоро тракийски. Хунските погребения от Сибир – първо хил.пр.Христа са същите като тези от Черноморските степи – второ хил.пр. Христа...Хунския крив лък и върхове на стрели с триъгълно сечение са ползвани от траки и пелазги още през второ хилядолетие преди Христа. А хунската изкуствена черепна деформация е практикувана в нашите земи още от Каменната ера.

 

Замислете се, защо с такъв фанатизъм различни хора се опитват да ни откъснат от тракийските ни корени? Ако траките бяха груби, войнолюбиви варвари непознаващи културата, те щяха да са удобни на всички. Окаже ли се обаче, че дедите ни освен богове на войната са били мъдри и благородни хора с огромен принос в оформянето на европейската култура... тогава нещата се променят, а истината започва да пари под петите на крадците на историята ни.

 

Разбирайки, че дълго време ни е внушавана една чудовищна лъжа, хората се пробуждат и започват да се замислят дали и други неща не са просто добре маскирани измами. Пробуждането на народа е кошмар за мошениците, защото може да се граби и унижава само подтиснат и унижен човек. Той не смее да вдигне глава и да си поиска своето, но гордия не само ще го направи, а и ще поиска сметка за сторените злини...

 

Имаме право да сме горди хора, имаме и възможността отново да изградим едно силно и справедливо общество. Започва се с пробуждането, с осъзнаването, че в нашите вени тече кръвта на хора давали способни императори и славни военоначалници на Рим. Започва се със знанието, че имаме същите гени като мъдрия Орфей и буйния Арес... Където е текло пак ще тече, който е бил окичен със слава, пак ще бъде уважаван. Изпитанията убиват слабия, а каляват силния. Много други хора поставени в нашите условия биха обезумели и изчезнали за рекордно кратко време, българинът обаче показва смайваща устойчивост. Тя не е случайна, дедите ни са преживявали ужасни неща, но са оцелели. Ще оцелеем и ние защото сме Българи!

 




Гласувай:
8



1. vmir - По-тъп извод от този, че щом черепите са монголоидни, значи са на българи, трудно може да се намери.
10.10.2012 14:43
И няма защо да се лъжем, че това не е извод, заради това, че е пробутан на мястото на допусканията.
Каква наука, какви 5 лева?
цитирай
2. анонимен - Щом има масов гроб край Девня, по...
11.10.2012 19:54
Щом има масов гроб край Девня, по-вероятно да е на убити нашественици-монголоиди, заровени там. България е естествена граница между Европа и Азия и българите неведнъж са спасявали Европа от азиатско нашествие.
цитирай
3. shtaparov - Като знам методите и похватите на ...
18.10.2012 03:57
Като знам методите и похватите на "Партията",с които тя прокарваше и защитаваше тезите си,аз се съмнявам,че у нас изобщо са намирани черепи с явни или частични монголоидни белези,които да имат датировка от преди монголските и турските нашествия (XIII-XV в.)- това е абсолютен абсурд и най-вероятно е поръчкова инсценировка и политическа инсинуация! Призовавам специалистите да издирят и да публикуват всички проучвания,в които е посочено конкретно кои именно черепи със сигурна датировка между V и X век са показали белези на чиста или на поне 10 процентова монголоидност,за да могат Българските антрополози и които и да било други да проверят данните отново и да се произнесат окончателно по въпроса! Тогава именно ще проличи,че "монголоидността" е застъпена сред старите Българи по-малко,отколкото сред англичаните и евреите- никакво съмнение по въпроса!!! И ще стане ясно,че дори руснаците ще покажат повече белези на монголоидност,отколкото "пра"- Българите!!! Но за целта трябва някой да поотпусне малко парички все пак,за да помогне да бъдат направени съвременните изследвания,които ще защитят паметта на дедите ни! А парите са в ръцете на червените милионери,които съвсем не горят от желание да охулват политиката на "партията",която им е раздала постовете и милионите!!!
цитирай
4. shtaparov - Щом има масов гроб край Девня, по...
18.10.2012 04:02
анонимен написа:
Щом има масов гроб край Девня, по-вероятно да е на убити нашественици-монголоиди, заровени там. България е естествена граница между Европа и Азия и българите неведнъж са спасявали Европа от азиатско нашествие.

Именно сред останките край Девня са намерени сигурни данни,че повечето хора от там са били високи европеиди с ръст над нормалния за останалите части на Европа! Черепните възстановки обаче са правени в старите мракобесни времена,
когато у нас върлуваха сърбизма и съветизма,затова е възможно на някои черепи умишлено да им е вменена някаква "монголоидност",която обаче е политическа а не фактическа и подлежи на сигурна преоценка при едно внимателно и критично преразглеждане!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314559
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031