Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2012 22:48 - Черногорец против японски самурай, в руско-японската война! Автор: internationalist
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 7423 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 15.12.2012 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това се случи 1905 г. в Руско-японската война.  Нашите полкове бяха в Източна Манджурия на Сипингайските позиции.  Към нас, от към японците излезе конник с бел флаг.  От името на своя военачалник, той предлагаше, който пожелае руски офицер да излезе и в широкото поле да се срази с един японски самурай.  В руския лагер започнаха да търсят, кого да противопоставят на самурая.

image

Тогава пред палатката на командващия се появи висок и доста кльощав поручик.  Казваше се Александър Саичич, на 32 години, по народност беше сърбин от Черна Гора, от рода на Васоевичите.  По собствено желание той се отправи на война с японците и служеше в отряда на черногорските доброволци, на Йован Липовец.  Отличилят се с награди и ранявания Лексо Саичич, се нае да посече самурая.
Този черногорец бе изявен с воинското си изкуство.  Той можеше да яхне коня с еднин скок, да се превъти под него, по време на галоп, и казваха, че уж на едно изложение прескочил два вола, запрегнати в ярем с рало.  С обикновена тояга той избиваше сабята от ръцете на опитен боец, а на някакъв дуел с италиански учител по фехтовка, го обезоръжил и го принудил да бяга без да се обръща.
Под звуците на марша поручик Саичич излезе от руските редици на сред полето.  Насреща му се движеше конник с японски извит меч - катана.  Самураят бе облечен в черна кожа и, както после споменаваше самият черногорец, приближавал с вид на злобен орел.  Страх Божий.
Ободряващият глас на войските стихна, когато противниците скочиха един срещу друг, и земята затрепера под конските копита.  Зазвънтяха остриетата, и изведнъж, на плъзгащия удар с катаната, разсекъл челото му, Лексо Саичич отвърна със смъртоносно нападение.  Раздаде се стон, и конят на самурая, бягайки влачеше закаченото в стремената мъртво тяло.  Трупът в черно падна стотина метра пред първите редове на японската войска.  Саичич отиде до лежащия противник, поклони се и с галоп се отправи назад към своите.
Руските полкове приветстваха черногореца, изпъвайки се под командата "мирно"!  После се разнесоха гърмоподобни аплодисменти.  Адмирал Рожесвенский грабна
поручик Саичич в широките си обятия, а скоро, със специален съпровод пристигна и японският адмирал Того, и поздрави победителя с лек поклон.  За този двубой Лексо Саичич получи между войниците прозвището "Муромец".





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28382388
Постинги: 4304
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930