Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 22:18 - ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В САЩ И РУСИЯ - РАЗЛИКИТЕ. Автор: lyubomircholakov
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2213 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 28 януари САЩ напуснаха работната група по въпросите на гражданското общество към Руско-американската двустранна президентска комисия. Причина стана новият руски закон, който копира съответния американски закон и според който (също както в САЩ) неправителствените организация в Русия, финансирани от чужбина, трябва да се регистрират като "чуждестранни агенти". Според САЩ този закон не бил демократичен - независимо, че руският е дори по-мек във формулите си от американския.

Проблема коментира Валерий Коровин, заместник-директор на Центъра за консервативни изследвания към Социологическия факултет на Московския държавен университет.

 image

 

Валерий Михайлович Коровин
род. 1977 г., Владивосток

 

Американците разбират гражданското общество по своему. Те строго настояват на своите либерални представи какво представлява гражданинът и точно кое общество от гледна точка на либерализма може да бъде наречено "гражданско". Либералната идеология представя гражданина като атомизирана, разпаднала се на атоми личност без никаква идентичност - която личност има пълното право да се разпорежда сама със себе си. Но понеже този атомизиран индивид няма никакви качествени характеристики, той е свободен да се разпорежда само с тялото си и може да прави с него, каквото си поиска.

 

Съответно, гражданското общество по американски представлява общество от атомизирани индивиди, открито за всякакво идеологическо въздействие от страна на либералната хегемония, за всякакви социални трансформации. Тоест, тази биологична маса на либералното гражданско общество може да се конфигурира по всякакъв начин, да се излива във всякакви форми, на които да се придава всякакъв вид.
Това е общество без никакви собствени качества и характеристики, състоящо се от напълно свободно преместващ се и свободно преместван материал - просто биологична субстанция. Именно по този начин либерализмът определя гражданското общество, и американците виждат гражданското общество само така и в никаква друга форма.
Гражданското общество в Русия представлява нещо съвършено различно. Човекът в Русия притежава идентичност, многовековна история, установени традиции, консервативни ценности. Това е общностен човек. Нашето общество се състои от колективни субекти, от традиционни етноси, традиционни религиозни общности и социални групи. Това е общество със собствена история и множество социални характеристики, които обобщават отделните групи в съобщности. То е общество с традиция. Нашият гражданин е винаги част от някакво цяло.

 
image



 

Тоест, за разлика от западния гражданин, който е елемент, побиращ в себе си като индивид цялата съвкупност на западното общество и така се явява самодостатъчен, руският гражданин изхожда от схващането, че цялото е винаги по-голямо от частното.
Това е съвсем друг възглед за пълноценния цялостен гражданин и за обществото, което се явява съставено от общности.
С общество като руското властта в Кремъл трябва да се съобразява.
А със западната биомаса властта във Вашингтон, Ню Йорк или Брюксел може да си прави всичко, каквото й хрумне.

По материали от интернет: Л. Чолаков


неправителствени организации, САЩ, Русия, гражданско общество, права на човека, чуждестранните агенти,



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28354053
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930