Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2013 17:47 - Родителската всеруска съпротива постигна успех срещу ювеналната диктатура, натрапвана от запад! Автор: lyubomircholakov
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1842 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В момента управляващите правят опити да внедрят и в България ювеналната юстиция. Явно руския опит за съпротива срещу нея може да бъде полезен... 

 

ЕДНА ТРУДНА ПОБЕДА

 

Дмитрий Терехов

съпредседател на обществената организация "Журналисты России"

 

На 9 февруари в Москва, в Колонната зала на Дома на съюзите, се състоя учредителният конгрес на движението "Руска родителска съпротива", организирано от движението "Същина на времето" на Сергей Кургинян и Асоциацията на родителските комитети на Олга Леткова.

 

 image

 

По начало мащабът на мероприятието беше достатъчно сериозен, което си личеше и по мястото на провеждането му - все пак Колонната зала в Дома на съюзите не се предоставя на всеки срещнат. Когато стана известно, че с приветствие към конгреса ще се обърне шефът на Президентската администрация - Сергей Иванов, интересът нарасна още повече.

Иванов се изказа, но... едва след словото на президента Владимир Путин, който неочаквано за всички се появи веднага след уводната едночасова реч на С. Кургинян.

Разбира се, това си беше направо информационна бомба - няма по-подходящ израз за подобни изненади!

Но все пак нека се опитаме да поразсъждаваме и анализираме случката...

Естествено, появата на Президента по време на конгреса се обяснява отчасти и с факта, че именно С. Кургинян преди година, по време на опита за "оранжев" (или бяло-лентов) метеж, прояви завидно мъжество, огромен организационен талант и събра онзи съдбоносен митинг от 137 хиляди души на Поклонная гора на 4 февруари 2012 г., който именно и пречупи гръбнака на оранжевия метеж.

 

 

 

И макар Кургинян, естествено, да не събра онзи митинг сам, а с подкрепата на различни организации, все пак ролята му беше твърде значима. И сега Президентът реши да му се отблагодари...

Но това е само част от обяснението.

Главното, което се случи на 9 февруари, е съвсем другаде.

А то е следното: Путин реално започва да формира своя база за масова подкрепа - която база ще му е необходима за започване на реализацията на мащабната стратегия, заявена от него в 6-те предизборни програмни статии и в посланието на Президента към Федералното събрание от края на 2012 г.

А Родителското движение - което е първият опит за САМООРГАНИЗАЦИЯ на народа ОТДОЛУ, представлява вече значителна сила. При това сила, която е добронамерено настроена към сегашната руска влас. Добронамерено настроена - но не във всичко!

Досега винаги съществуваше една бариера за подкрепата към Путин от страна на Родителското движение - и това беше натрапването на западната система за "ювенална юстиция" в Русия, на западната образователна система, на западната ценностна система.

Лично мен в предаванията ми "Народно радио" много пъти са ме питали защо Путин не спре ювеналната юстиция, която досега мачкаше всичко пред себе си по пътя към тоталното окупиране на Русия? Защо се приемаха закони за "социалната опека", форсайт-проектът "Детство - 2030" и много други инициативи, която явно не само са насочени против здравия разум, против семейните и нравствени ценности - но и противоречат на целите, заявени в посланието на Президента, най-вече на демографската му политика, насочена към прекратяване на измирането на Русия и към увеличаване на населението?

Винаги ми е било трудно да отговарям на този въпрос. Обяснявах, както мога - че на властта просто не й остава време за този проблем, защото има по-важни държавни и международни проблеми.

Но ето, че най-после й остана малко време и за това.

Но то не се случи ей така, от само себе си!

Случи се, защото бяха събрани 141 хиляди подписа против свирепите ювенални закони, проведоха се множество митинги, издадоха се листовки, брошури и вестници, хората излязоха на много шествия, публикуваха се хиляди статии!

А си спомняме как започна всичко...

Олег Зибков, подпомогнат от сериозно западно финансиране, поведе широкото настъпление на ювеналната юстиция в Русия.

И тогава му се противопоставиха само две жени: Ирина Медведева и Татяна Шишова. Но по онова време никой не се страхуваше от тях и охотно ги канеха на всички мероприятия по пропаганда на ювеналната юстиция, за да бъде създадена някаква илюзия за "демократичност" - ето значи, имаме и алтернативни мнения, и ще ги изслушаме снизходително, обаче решението е вече предварително подготвено и ще бъде прието.

Самият аз съм присъствал на няколко такива прояви през 2005-2006 гг. - и тогава никой не можеше дори да си представи, че е възможно могъщият механизъм на ювеналната юстиция дори да бъде забавен за малко, да не говорим за спирането му...

Оказаа се, че усилията ни не отидоха напразно. Сега вече знаем, че единствено самоорганизирането на народа и общата воля на големи маси хора могат да спрат и отхвърлят дори такива инициативи като ювеналната юстиция - които се прокарват и финансират даже не на държавно, а на международно ниво.

Президентът чу това негодувание и обърна внимание на 141 хиляди подписа.

 

image 

  

Владимир Путин каза в словото си:

- Пределно ясно е, че мнението на обществото ще бъде чуто и също така е пределно ясно, че това мнение ще бъде взето предвид. Законопроектите (един от които е внесен от президента Медведев през март 2012 г.) трябва да минат през максимално широко обществено обсъждане. Те може да бъдат приети (ако въобще бъдат приети!) само в случай, че в обществото се постигне консенсус по техните основни положения. Само тогава разумните послания на законопроектите, призовани да защитят децата и семейството, ще получат обществена подкрепа. Резултатите от борбата за добър и безопасен живот на децата трябва да се измерват не с броя на родителите, лишени от родителски права. Това изобщо не е критерий, който ни е необходим.

Също така Владимир Путин даде и уверения в сериозно отношение към закона за образованието, и към списъка на литературните произведения за изучаване в училище.

Фактически с тези заявления Президентът преодоля конфликта между родителското движение и властта, и рязко намали съществуващите противоречия.

Но също така е много важно и това, че, дори след речта на президента Владимир Путин, Родителското и антиювеналното движение не се превърна в марионетна организация, която механично подкрепя всички действия на властта. Именно това сочи и названието на организацията, създадена на 9 февруари - "Руска родителска СЪПРОТИВА" ("Всероссийское родительское СОПРОТИВЛЕНИЕ").

Нито на властта, нито на самото обществено движение са им нужни нови аналози на движенията "Наши" или "Млада гвардия на Единна Русия" - а е необходима конструктивна опозиция, която осмислено и доброжелателно да критикува властта, без да се стреми да разруши държавата; и точно по това да се различава от оранжевата "пета колона", финансирана от САЩ и Европейския съюз.

Именно такава конструктивна опозиция беше създадена на 9 февруари.

Трябва да се съгласим с Анна Кисличенко, че това е истинска победа на родителското движение. Сериозно се надяваме събитието да стане повратна точка, ключов момент в промяната на държавната семейна политика в частност и в социалната политика като цяло. Най-сетне и вътре в страната ще се провежда същата политика, която Русия защитава в Съвета по правата на човека към ООН, където провъзгласи ново разбиране за термина "права на човека" - спазване на традиционните ценности, сред които на първо място е традиционното семейство.

Родителското движение подкрепи още и категорично Закона "Дима Яковлев", което е особено важно - понеже в случая подкрепата идва именно от опозиционна организация.

Разбира се, не всички се радват на това, което се случи. Либералите тутакси, още от първите съобщения за конгреса, схванаха, че техните позиции в държавата са сериозно отслабени. Така например, известният представител на западната "пета колона" Сергей Пархоменко веднага изля нервите си в статия, публикувана в сайта "Ехото на Москва". Най-много го ядоса това, че новото движение не е банално "за" Кремъл - а представлява именно конструктивна опозиция на властта.

Причината е елементарна: ако конструктивната и разрушителната опозиция се конкурират на равни начала, поражението на "разрушителната" опозиция (по-точно казано, на западната "пета колона" - нека наричаме нещата с точните им имена!) е предопределено. Тя просто не издига никаква позитивна програма, а само генерира поток от омраза към Русия и руския народ, което си личи от всяка нейна фраза и всяка дума.

 

 image

 

Също такова тежко поражение "петата колона" претърпя и по въпроса за Закона "Дима Яковлев". Сега вече е ясно, че няма защо да се надява на отмяната на този закон.

 Либералните интернет-форуми в Русия в момента буквално са залети от потоци истерични ридания.

Ето някои откъси от коментари в либералните форуми.

Да се чете това е истинска наслада и удоволствие...

Лев РУБИНЩАЙН (3359 последователи на блога му): "Направо ме заболя и почувствах, че не мога вече да чета новините. Просто ми стана физически зле. От срам и гняв ръцете ми треперят, а пред очите ми притъмнява. Буквално. Зная, че не бива да си позволявам това. Но къде да намеря сили?"

Ася ГОЙЗМАН: "Вие не сте сам. Вчера говорихме с приятели за това. Стигна се дотам да обсъждаме как са се чувствали еснафите във фашистка Германия".

Рита ОСТРОВСКАЯ: "Льовочка, дръжте се!"

Обга СЕДАКОВА: Ако се разболеем, полудеем и умрем от тези новини, те ще смятат, че са изпълнили задачата си. Това тяхно оръжие е не по-слабо от неутронната бомба, трябва да се признае".

Олег ДОРМАН: "Аз неуморно публикувам откъси от Хана Аренд. Вземете сили от срама и гнева си, Льова, скъпи, и от нашата любов към Вас".

Константин ИСААКОВ: "Аз се чувствам по абсолютно същия начин... непоносимо ми е!"

Евгения АЛБАЦ: "Да, Льова, аз чувствам същото. Не, не ме е страх, а просто ми е непоносимо гнусно - както, ако случайно докоснеш дебел слой прах".

Марина КОРОЛЬОВА: "Льова, но нали Вие разбирате много добре защо живеете тук? Тук може да живеят само хора, които нищо не разбират - или хора, които знаят защо живеят тук. Иначе наистина човек може и да полудее".

Препоръчвам да се обърне внимание на последната фраза на някоя си Марина Корольова: "Нали разбирате защо живеете тук?"

Да, наистина - да се надяваме, че всички разбират защо Льова Рубинщайн и цялата тази компания се мъчат да живеят в Русия, вместо спокойно да си живеят в Обетованата земя.

И още: изненада ме мащабът на тяхната реакция спрямо едно, на пръв поглед, сравнително маловажно събитие - конгрес на Руската родителска съпротива.

Та какво толкова се е случило?

Да не би да са започнали да отнемат ТЕХНИТЕ медии?

Или изхвърлиха ТЯХНАТА агентура от правителството?

Да не им конфискуваха ТЕХНИТЕ банки и фирми?

Да не им прерязаха достъпа до ТЯХНОТО финансиране от чужбина?

Не, няма нищо такова.

Те просто почувстваха, че техните позиции отслабват в дългосрочен, стратегически план.

И започнаха да вият.

Очевидно просто не можеше да се остави без внимание това събитие - Конгресът на Руската родителска съпротива.

Това си е победа.

И всички ние воювахме за нея - всеки според силите си.

 

www.ruskline.ru

Превод: Любомир Чолаков

 
Гласувай:
8Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15667432
Постинги: 3954
Коментари: 6980
Гласове: 7983
Архив
Календар
«  Юли, 2022  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031