Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 10:57 - ЗА ЗЛО КУЧЕ-ЗЪЛ ПРЪТ! ИЗБОРИ ЛИ? Автор: bosia
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2361 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тези дни се наслушах на глупости. Повтарят се мантри, които искат да внушат на публиката стари лъжи и заблуди с идеята да скрият истината и да спасят статуквото.

Покрай „върховенство на закона", „конституция”, „служебен кабинет”, „ВНС” и прочие алабализми се говори непрекъснато за „скорошни избори”.

Трябва да ви кажа, че нито едно от тези неща не е необходимо сега за страната и обществото. Това, от което се нуждаем е икономическа стабилизация и тотална смяна на всички системи-икономическа, политическа, съдебна, информационна, законодателна и обществена.

За да се осъществи това от горепосочените глупости нито една не може да реализира тази смени на моделите. Затова и не е необходимо изобщо да ги споменаваме. Трябва да се хванем здраво за прагматизма и да мислим и да действаме за бърза промяна.

В Библията е написано, че „Когато едно дърво не дава добър плод се отсича и изгаря!” Точно това трябва да направим сега. Да отсечем и изгорим кухите фрази и да напълним със съдържание и смисъл общите ни действия.

Отново ще прибягна до Библията. Там е написано: „Не бива на стара дреха да се слага нова кръпка или на нова дреха-стара кръпка!”. А политиците, олигарсите и олигофрените искат точно това. При това неистово бързат, за да могат да направят завоя на своя „Титаник” и да не се блъснат в айсберга. Както направиха това през 1989-90 и 1997 г. Конфуций казва: ”Не е глупак този, който се спъва на равно място. Глупак е този, който се спъва два пъти на едно и също място!”

А ние сме склонни да се спънем за трети път на същото място.

Точно затова трябва да разберем, че „върховентството на закона” трябва да отстъпи на здравия разум и истината. А в този „закон” няма нито здрав разум, нито истина. Той обслужва политиците и олигарсите. Следователно трябва да го суспендираме незабавно. Същото се отнася и до „служебен кабинет”, „конституция” „ВНС” и „скорошни избори”. Оставим ли същите хора със същите закони и същите процедури да ни оправят, ще видим звезди посред бял ден.

Това, което трябва да направим е да се обединим под няколко приоритета и да започнем незабавна лустрация на сегашните политици и създаване на обществен съвет, който да поеме функциите на реален парламент, ВНС и изпълнителна власт под формата на програмно правителство. В същото време този Национален съвет трябва в рамките на 5-6 месеца да реализира следните неща:


Да направи поправка на всички кодекси, да създаде антимонополистични закони, да вкара в контролните органи гражданска квота.

Да отмени чрез референдум институцията ВНС и да прехвърли правомощията му върху Обикновеното народно събрание.

Да започне незабавно работа по нов проект за конституция,

Да остави формално това Народно събрание, но да го подчини на Обществения съвет, от когото ще получава текстовете за гласуване и ще придава легитимност на новите закони и поправките на старите.

Да се гласува незабавно Закон за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси. Те да бъдат приравнени с останалите кредитни институции.

Да се окаже силен натиск върху Съдебната система не просто да съди по списък, а да прилага законите така, както сочи справедливостта. Магистрат, който не изпълнява правосъдието да бъде незабавно снет и да му се търси съдебна отговорност.

Да се създаде стратегия и програма за излизане от тежката криза, в която сме.

 

Това са част от средствата, които могат и ще донесат смяна на посоката от олигархична, привидно демекратична държава, към истинска демокрация, където Суверенът е в основата на държавата и трябва да създаде такава конституция и такива правила, които да гарантират икономическия климат, пълен достъп до цялата икономическа, законодателна, подзаконова, банкова, политическа и търговска информация, за да може обществото да сравнява и анализира цялата информация и да реагира навреме и правилно на опитите за корупция, картелизация, монопол и укриване на нарушения и престъпления.

Самата конституция е подчинена на Соверена, защото той е неин творец и може да я променя, допълва или поправя, когато тя доведе до неефективност, несправедливост или толерира отделни лица или групи. Животът е динамично нещо и с промяната му се променят и хората и правилата. Затова на Конституцията не трябва да се гледа като на свещена крава, а да се въведе правилото, че когато едно правило не води до добро-трябва да се промени.

Живеем в момент на извънредна ситуация. С подръчните инструменти не може да са промени ситуацията и затова трябва да се използват извънредни, но регламентирани от обществото правила, които гарантират справедливост и прогрес.

Не ми се изпада в казуистика, защото тя е контрапродуктивна.

Както се казва: „За зло куче-зъл прът!”

Особено в този момент!

..........................

И една добавка от мен - Григор Симов, от блога на Ангел Грънчаров -
eltimir

Къде е Янко Янков?

Къде е професор Янко Янков и защо неговият глас не се чува никъде? Сега, в този съдбоносен момент на България е нужен именно той. Един перфектен юрист и честен човек. Който може, нека да му се обади, да му пише и нека издигнем Янко за Човек, който да ни представлява. Единствено безкомпромисен човек и същевременно отлично владеещ правото и познаващ законите може да ни измъкне от трудностите. Освен професор Янко Янков, друг не виждам...


Гласувай:
51. idealist - Да попитам -
25.02.2013 11:06
Кой и как ще избира този обществен съвет, който ще е над Парламента? Че ми стана интересно...
цитирай
2. grigorsimov - Като питаш, ще ти кажа мнението си
25.02.2013 16:29
Кой избира сега, какви са целите на протестиращите, и кой избира, кои ще участват "на кръгла маса"? Именно към протестиращите и техните реални -(истински или подставени) - водачи или авторитети, са насочени тези мнения, на не случайни хора.
А който иска, да се вслушва. Който не ще, не ще!
Но отговорният човек се счита длъжен да каже мнението си и да предупреждава... особено в критични моменти, като сегашния.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15604983
Постинги: 3945
Коментари: 6953
Гласове: 7963
Архив
Календар
«  Май, 2022  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031