Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2013 22:05 - Размисли на един песимист за смяна на системат. Автор: ivanik
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2617 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В дните на протест се оформи и искането за тотална промяна на системата. Веднага казвам – много красиво звучи, но е утопия. Ще се опитам по-долу да се обоснова с личния си опит и с този на моето поколение.

Първите години на демокрацията в България съвпаднаха със следването ми във френски университет. Там по това време на нас гледаха като на нещо екзотично – нали идвахме от страна, за която се знае само, че стреля срещу папата и убива с чадър. Разбира се, обикновените французи се интересуваха и от промените в източна Европа. Това, което ярко е останало в съзнанието при обсъждане на тогавашната ситуация с мой приятел французин, и което държа да споделя, е това, което той веднъж ми каза: „ Вие разбрахте, че социализма се провали. Ние пък сме убедени, че капитализма се изчерпа – вече никаква промяна не може да го подобри. Затова ние се надяваме на вас, разбирайки това, да тръгнете по един трети път и ние да ви последваме”

С тази мисъл през 1991 г. се прибрах в България. Мнозина мои познати ми казваха, че съм луд да се прибирам в момент, когато много хора искаха да избягат от България. Празни магазини, икономическа разруха, уволнения, напрежение. Но имаше и една огромна надежда – промяна на системата и много илюзии. Хора, които не бяха ходили дори на екскурзия на Запад ни обясняваха как свърши времето  връзките и превилегиите на хората от партизанските фамилии и политическата номенклатура и идва времето на прогреса на кадърните. Каква заблуда за непросветените! Опитвах се, в тесен кръг, да обяснявам, че времето на силата на връзките си отива, но идва времето на силата на парите, за което малцина са готови. Срещах много сериозен отпор на думите си и с времето се отказах дори да коментирам политическата обстановка в България. Разбрах, че съм сам или сме много малко тези, които знаем как, но нямаме сили да го направим.

Вторият удар, който получих, беше съкращаването ми от работа от новите силни на деня – новите „демократи”. Все пак бях с диплома за висше образование от западен университет и доста добър опит като мениджър. До този момент си мислех, че с моите знания и опит мога да бъда полезен на прехода. Нали идвах от там, накъдето управляващите ни казваха, че искат да ни поведат? Нищо подобно – те ни поведоха към дивия капитализъм. Върнаха ни с 200 години назад – при първоначалното натрупване на капитала, с много мускули и насилие. Спомнете си времето на ВИС и  СИК – те „промениха” системата на застраховане. След това новобогаташите замениха своите ударни отряди, съставени от борчета с депутати. И дойде времето на рекет със „законни” средства и държавни органи. Такава е и сега ситуацията в България.

Когато бях малък чувах често дядо ми да казва: „Мамка им комунисти!”. Аз не разбирах защо го казва. Сега го разбрах и казвам „Мамка им „демократи”!”. Едните отнеха неговото бъдеще – другите моето.

Може ли с натиск от улицата да се промени системата? Според мен, не! Защото протестиращите нямат капацитета за това. Кой ще го направи? Младежите ли? Те имат в изобилие ентусиазъм и енергия (някои даже имат доста големи мускули), но нямат опит и познания.  Възрастните? Те пък хабят сили в търсене на причините за сегашното ни положение в турското робство, комунизма, ДС, Тройната коалиция и т.н., а малко предлагат конструктивни предложения. Живеещите в чужбина? И тях видяхме: Царят дойде да ни оправи за 700 дни, Николайчо Василев,  Симеон Дянков и т.н. Да, оправиха себе си и ще се върнат пак там, защото коренът им вече не е тук.

Спомням си, че до преди 15-тина години често казвах: „Ех, ако можеше да изведем целия български народ на запад поне за една година и след това го върнем, каква държава ще направим!”

И така, в заключение:

Мисля, че системата не можем да променим, защото нямаме нито капацитета, нито имперската сила на някои държави, но имаме сили и възможности да я подобрим в България. Но за това ще ни трябват подходящите хора. А от нас зависи да ги открием, да им възложим тази задача и да създадем ефективни механизми за контрол над тяхната работа.




Гласувай:
4



1. nikikm - Всъщност,
04.03.2013 15:10
авторът трябва да си изясни делението на капитализъм и социализъм,комунисти/тогава/ и демократи /сега/,а и съм леко засегнат,като възрастен човек от доста примитивно представено,начинът ни на мислене.На възрастните хора,имам впредвид.Ще бъда максимално кратък,а дали прав,всеки да си преценява.
*Капитализъм и социализъм-и при двете парите са или по-точно не са в народа!Едното е малко по-лъскаво,но това е привидно.
*Комунисти и демократи-едно и също.Разликата е в говора.Днешните демократи са синчетата на вчерашните комунисти.Т.е.няма промяна,а демокрацията е фикция.
*За възрастните,ачми има всякакви,но много не влизат в клишето!Освен всичко са и носители на българското много повече от младите,огромна част от които са повлияни от матрицата,при това меко казано! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313674
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031