Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2013 11:19 - Виктор Орбан обяви война на енергийните фирми. Автор: samvoin
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1087 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Енергийни компании в Унгария спечелиха на първа инстанция дело срещу наложени от държавата по-ниски цени на природния газ. Премиерът Виктор Орбан веднага нарече пред парламента решението "скандално". Правителството наложи на енергийните фирми от януари да свалят цените с 10% и ги предупреди, че ще последват нови понижения на тарифите. Следващата седмица се очаква съдът да се произнесе по друга жалба на компаниите - този път засягаща цените на електричеството.

Спорното правителствено нареждане допадна на мнозина унгарци, изпитващи затруднения да си плащат сметките за енергия. Дясноцентристката партия "Фидес" на Виктор Орбан е с около 26% подкрепа, а догодина й предстоят  редовни парламентарни избори, след като през 2010 г. спечели безпрецедентните две трети от парламента.

Компаниите предупредиха, че държавата незаконно им налага да поемат разликата и че ще го оспорват в съда. Секторът на комуналните услуги в Унгария е доминиран от чуждестранни компании, включително големи имена като германските RWE и E.ON AG и френските "Газ дьо Франс" (GDF) и "Електрисите дьо Франс" (EDF). Сега те могат да определят тарифи, по-високи от тези, които им наложи кабинетът с обяснение, че когато хората не могат да си плащат сметките, фирмите трябва да печелят по-малко и трябва да спрат "да заговорничат срещу Унгария".

Според премиера решението е скандално

"От името на правителството трябва да заявя, че решението на съда е скандално", каза премиерът пред депутатите. Той допълни, че кабинетът не приема решението, ще го обжалва на по-висока инстанция и ще внесе в парламента предложение за още по-голямо намаление на цените. Орбан добави, че "предстои тежка битка" и че очаква подкрепата на унгарците, като ги призова: "Направете така, че гласът ви да се чуе, накарайте енергийните компании да разберат, че се изправят не само срещу правителството, но и срещу цялата страна."

След това той продължи: "Това е Унгария! Уважаваме правилата на пазарната икономика, приемаме честната печалба, но не приемаме компаниите да поставят милиони семейства в невъзможна ситуация." Тонът, с който говори, демонстрира, че Орбан е готов за посрещне всяка съпротива срещу идеята му да намали цените на енергията за крайните потребители.

Промените в конституцията

Премиерът донякъде изненада с речта си по повод цените на енергията, защото депутатите и медиите очакваха той да говори по поправките в конституцията, раздразнили опозицията, много обикновени унгарци, Европейската комисия и САЩ.

През последните 18 месеца Конституционният съд на Унгария отхвърли няколко решения на правителството, включително налагането на глоби или затвор за бездомниците, забрана на политически реклами по частните радио- и телевизионни станции и принуждаване на дипломиралите се в държавни университети да работят няколко години в Унгария по разпределение от държавата. За да не противоречи тази политика на основния закон, "Фидес" реши да включи тези близо 20 текстове като поправки в конституцията. Според критиците на Орбан по този начин правителството си осигурява контрол над живота на хората, икономиката, централната банка, медиите и дори над критиците в сферата на изкуствата.

Миналата седмица за нов управител на централната банка бе назначен доскорошният министър на икономиката Дьорд Малтоши, който е дясна ръка на Орбан.

Разчистване в централната банка

След броени часове Малтоши смени главния икономист на банката, съкрати някои разходи и промени брой на хората, взимащи важни решения. Официалното обяснение е, че "трябва да се разследват правните нарушения, открити неотдавна от Сметната палата", но пазарите разчетоха смяната на гуверньора и на част от персонала като рязко засилване на правителствения контрол и намаляване независимостта на банката. За избирателите звучи добре решението да се намалят бонусите в администрацията на централната банка за тази година с 25% и да се свият с 20% оперативните разходи в следващите две години.

Броят на членовете на управителния съвет бе увеличен от двама на трима, този на комисията, определяща лихвените ставки - от седем на девет, а управляващият директор вече не е един, а петима. Главният икономист Агнес Шермели е сменена с Даниел Палотай - бивш висш служител в Министерството на икономиката, който сега ще отговаря за монетарната политика. Още един служител на Малтоши влезе в банката - Роза Наги стана генерален директор, отговаряща за "законните и ефективни действия на банката", както е описано в официалното съобщение. Досега тя бе административен секретар в министерството. Нейният колега Норберт Шизмадия, който отговаряше за икономическото планиране, вече е управляващ директор на централната банка с ресор фискална консолидация.

Досегашният единствен управляващ директор Дьорд Шандор запазва поста си, а служителят на централната банка Мартон Наги е издигнат до управляващ директор по въпросите на финансовата стабилност и стимулиране на кредитирането.

В петък председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу разговаря по телефона с Орбан и изрази в писмо тревогата си от евентуалния конфликт между поправките в конституцията и законите на ЕС. Премиерът отговори с най-общи обещания, че гарантира демокрацията и върховенството на закона. Но той не пропусна отново да предупреди, че Унгария няма да позволи "някой да й диктува - нито от Брюксел, нито откъдето и да било, както и че относно конституцията си страната не се нуждае от "другарска помощ, която не е искала от хора с идеално ушити костюми".

http://www.capital.bg/

Още по темата

Барозу и Ягланд изразиха загриженост за промените в унгарската конституция

от Дневник,11 мар 2013

Унгарският парламент прие спорните промени в конституцията

от Дневник,11 мар 2013

Брюксел настоя Унгария да спазва демокрацията преди вота за промени в конституцията

от Дневник,11 мар 2013

Хиляди унгарци протестираха срещу новата конституция

от Дневник,10 мар 2013

Сергей Станишев разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща

от Дневник,9 мар 2013



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28351226
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930