Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2013 15:18 - В Ирландия банкерите нагло лъгали и клиентите и държавата. Исландия победи финансовата криза, арестува банкерите www.epochtimes, Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3193 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Телефонни записи на разговорите на мениджърите на Anglo Irish Bank, направени малко преди фалита и, потвърдиха най-лошите страхове за циничните нрави в банковите среди.
Бе нанесен още един мощен удар по международния имидж на банкерите, и без това сериозно увреден от неотдавнашната световна и текуща европейска финансова криза. Ирландският вестник Irish Independent публикува записи на телефонни разговори, които са водили през есента на 2008 г. ръководителят на Anglo Irish Bank, Дейвид Дръм и топ мениджъри на фалиралата, а скоро след това и ликвидирана банка. Техните реплики и шеги – са шокиращ пример за цинизъм и чувство за пълна безнаказаност от страна на лицата, отговорни за милиарди клиентски и държавни пари.


 

"Нов ден – нов милиард"

image

Добре смесвайки с псувни и баналности репликите си , лидерите на по това време третата по големина ирландска банка открито се надсмиват на финансовата помощ, предоставена от правителството на Ирландия на банковия сектор на страната. "Основното нещо е да се получат проклетите пари …" – обяснява президентът на банката Дръм на колегата си Джон Боу.

Той от своя страна, в разговор с друг топ мениджър изрично признава, че получените 7 милиарда евро никога няма да бъдат върнати на държавата, още повече, че тази сума няма никаква връзка с реалните нужди на банката за свеж капитал: Боу просто ги взе от тавана – или, както той се изразява, "извади ги от задника си."

Банкерите са твърдо убедени, че държавата ще продължи с всички възможни средства да спасява техния бизнес ("Нов ден – нов милиард", казва Дейвид на Дръм), и се подиграва на страховете на правителството и централната банка, че Anglo Irish Bank може да злоупотреби с предоставените гаранции. Те не крият факта, че именно така и ще постъпят, но се уговарят ??помежду си да действат без явни престъпления за да не ги хванат.

Банкерите се надсмиват и на "германските нещастници" – големите вложители от Германия, които след това се опитват да привлекат за клиенти, позовавайки се на получените от държавата гаранции. John Bowe дори започва подигравателно да пее по телефона популярната в нацистка Германия песен "Deutschland, Deutschland uber Alles" ("Германия над всичко").

Отговорност за дълговата криза

Всички тези телефонни обаждания законно са записвани от вътрешните служби на Anglo Irish Bank, както е прието в много кредитни и финансови институции, а и банковите мениджъри не са могли да не знаят това. Следователно, те са били абсолютно сигурни в тяхната безнаказаност и, след като са загубили всякакво чувство за реалност, дори не са допускали мисълта, че тези записи някога ще станат обществено достояние.

И сега, след почти пет години, публикуването на телефонните разговори на банкерите предизвика буря от негодувание в Ирландия – и най-вероятно ще има правни и дори политически последици. В Дъблин веднага се чуха призиви да се преследват банкерите за умишлено подвеждане на правителството и на регулатора - централната банка на страната.

В ирландските правителствени кръгове дори не се изключва повторение на референдума от 2011 г., който предполага разширяване на надзорните функции на парламента. Наблюдатели смятат, че на фона на текущите събития, отхвърлените тогава промени ще са с подкрепата на повечето избиратели.

В същото време избухналият скандал далеч надхвърля рамките на Ирландия, която заради банковата криза изпадна в тежка рецесия и бе принудена да търси милиарди евро помощ от ЕС и МВФ. Публикуваните записи с особена острота отново повдигат въпроса за отговорността на ръководителите на целия европейски банков сектор за настоящите дългови проблеми в еврозоната.

Например, в Германия медиите описват подробно цялата история, и ако се съди по коментарите на техните интернет страници, германците не се съмняват в това, че такива разговори са водили банкери в много други страни.
DW /30dumi.eu/

 

image

Хората протестират по улиците на столицата на Исландия Рейкявик. (Halldor Kolbeins/AFP/Getty Images)

Исландия е с "изненадващо" силно възстановяване от финансовата криза, уроците от което може да послужат на други страни в подобно положение, казаха от Международния валутен фонд...

 

Предаността на Исландия към тази своя програма, решението й да прехвърли загубите на притежателите на облигации, а не на данъкоплатците, както и поддържането на системата за социално подпомагане, което предпази безработните от недоимък, помогна на нацията да премине от колапс към възстановяване, твърди базиран във Вашингтон фонд.

Исландия отказа защитата на кредиторите в своите банки, които се провалиха през 2008 г., след като техният дълг се разду до 10 пъти спрямо размера на икономиката. Тогава острова взе решението да се предпази от изтичане на капитали чрез ограничаване на движенията на валутите. Това позволи на правителството да предотврати спекулативна атака, замразяайки "кръвоизлива" на икономиката. Което от своя страна помогна на властите да се фокусират върху подпомагане на домакинствата и бизнеса.

Ето и някои детайли от процеса.

В напрегнатата обстановка на 2010 г. исландците отказаха да платят дълга, направен от финансовите акули. Коалиционното правителство започна разследване, за да определи правните отговорности за фаталната икономическа криза. До сега са арестувани няколко банкери и топ мениджъри, тясно свързани с високи рискови операции.

Междувременно Интерпол издаде международна заповед за ареста на Сигурдур Ейнарссон, бивш президент на една от банките. Тази ситуация доведе до това, изплашени банкери и мениджъри да напуснат страната масово.

В този контекст на криза, група от хора бе избрана, за да изготви нова конституция, която да рефлектира поуките и да замени действащата в момента (базирана на датската) конституция.

За да направи това, вместо да търси експерти и политици, Исландия реши да се обърне директно към хората, тъй като те са, които имат суверенна власт над закона. Над 500 исландци се кандидатираха да участват в това начинание на пряка демокрация и да напишат нова конституция. От тях бяха избрани 25 души без партийна принадлежност, включително адвокати, студенти, журналисти, фермери и представители на синдикатите.

Наред с другите промени тази конституция ще призове за защита на свободата на информацията и изразяването, в законопроект, който има за цел да направи страната сигурно убежище за разследващата журналистика и свободата на информация, където източници, журналисти и интернет доставчици са защитени.

В това начинание хората ще решават за пръв път бъдещето на страната, докато банкери и политици ще наблюдават от кулоарите трансформацията на една нация.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315754
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031