Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2013 23:15 - Пол Робъртс: В САЩ управляват чрез военен преврат. Светът днес, Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3018 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В интервю за Гласът на Русия Пол Робъртс, зам.секретар в администрацията на Рейгън, заяви, че САЩ се управлява от правителство, дошло на власт в резултат на военен преврат. Пол Робъртс е бивш заместник на главния редактор на вестник The Wall Street Journal и един от създателите на “рейгъномиката”. По-рано той изрази радикалното си становище в личния си интернет-сайт.


image

- Не използвате ли прекалено силен израз, говорейки за държавен преврат? Ние сме свикнали преврати да се случват в други държави – в Латинска Америка, в Африка. Формално настоящото правителство на САЩ беше избрано от народа. Какво имате предвид под термина държавен преврат – може би неспособността на няколкото последни американски администрации да спазват Конституцията на САЩ?

- Да, може да се каже така. От началото на XXI век (администрацията на Буш-младши и Обама) президентът на САЩ престана да бъде отговорен пред закона. Той вече не може да бъде привлечен под отговорност, ако действията му не съответстват на Конституцията на САЩ.

Всички наши лидери от началото на века нарушаваха конституцията с всички възможни средства. Членовете от Конституцията бяха прескачани чрез обикновени президентски декларации. Излича, че президентът е поел ролята на някакъв римски император, който обявява себе над Конституцията.

image

- Какво ще кажете за законността на програмата на Агеницята за национална сигурност около тайното подслушване на гражданите, програмата за следене под името ПРИЗМА, използването на дронове за ликвидиране на заподозрени в тероризъм лица, включително американски граждани?

- Това са отделни случаи, при които се нарушава Конституцията. Основният закон на САЩ дава правото на личен живот, в частния живот на който и да е човек не могат да се гмурват други лица. Изключение са само случаите, когато човекът е заподозрян в извършване на престъпление и следенето е разрешено от съда.

Но сега всеки човек на този свят може да бъде подслушван и следен – не само американците, но и жителите на страните от Западна, а и от Източна Европа.

Но нали не бива всички живи хора на планетата да бъдат подозирани?! В случая трябва да се отиде в съда и да се каже: “Ние подозираме еди кой си конкретен човек за дадено конкретно престъпно деяние, искаме да получим съдебна заповед за подслушване на телефона му, искаме да разгледаме електронната му поща и т.н.”. Американското правителство в момента подслушва всички граждани, с всички средства. А това противоречи на Конституцията.

Нарушава се и старото правило, защитаващо човека от арест – habeas corpus. Според това правило правителството не може просто да арестува човек и да го държи в затвора неопределено време. Ако човекът е арестуван, в най-кратко време представители на държавата трябва да се свържат със съда и да обяснят защо той трябва да бъде държан зад решетките. Съдията може да освободи човека СЪС или БЕЗ гаранция, но при всички случаи трябва да се съблюдават процесуалните норми.

image

От хора на Буш, а после и от хора на Обама чуваме следното: “Не, ние не сме длъжни да спазваме habeas corpus. Ние можем да хванем когото си искаме, в която и точка на света да е той, и да го хвърлим в затвора. И на никого да не кажем къде се намира човекът, нито какви са доказателствата срещу него”. А това е нарушение! Но Обама отиде по-далеч и от Буш. Той може “не просто да хвърли човек в затвора, но и да го убие – просто по подозрение, че е направил нещо лошо”. Обама казва: не са ми нужни особени свидетелства срещу вас, защото няма никакъв съдебен процес. Аз просто ще изпратя “летящия убиец” – дрон или ракета Hellfire – и ще ви унищожа.

Тези хора правят списъци на хора, които имат намерение да убият. Всичко това е нарушение на правото, това е достойно за импийчмънт. Ако Рейгън, Никсън или Картър, или дори Бил Клинтън бяха се сблъскали с такъв човек, незабавно щеше да последва импийчмънт.

- Но нали Бил Клинтън беше подложен на импийчмънт?

- Да, осъди го палатата на представителите за секс с млада жена, но сенатът не подкрепи обвинението. Ето как се случва в САЩ: може да се арестуват хора без заповед, те могат да бъдат убити – и нищо няма да последва от това. Но в никакъв случай човек не бива да си позволява интрижка с млада жена.

image

- Излиза, че Конгресът пренебрегва редица свои пълномощия за контрол върху изпълнителната власт. Той се отказа от задължението си да спре намерението на президента да прилага военна сила.

- Конгресът се отказва от пълномощията си, защото прото е изплашен. Той се страхува.  Така наречената война с терористите позволи на изпълнителната власт да обезсили и обезсмисли другите две власти.

Ако в съдилищата или в конгреса се опитат да възразяват срещу изпълнителната власт, те веднага биват обвинявани в подкрепа на тероризма. Ако конгресмен се обяви против т.нар. антитерористични закони, позволяващи да се държат американците “в безопасност”, то него веднага го обвиняват, че е на страната на терористите. А ако съдията забрани използването на някои от мерките, те просто намират съдия с по-висш ранг, който им сервира нужното решение.

В САЩ има три равнища съдии – районни, окръжни и федерални. И всички тези служители се тресат от амбиции, всички искат да се издигнат по-високо – на следващото ниво. Ако се инатиш – лобистите на една или друга незаконна практика просто ще намерят висшестоящ съдия, а ти така и ще си останеш долу. И съдиите се ориентираха: ако искаш да вървиш нагоре, прави това, което иска изпълнителната власт. Ето така изпълнителната власт изтри от политическата карта другите две власти.

image-

Съдиите в САЩ се назначават от президента, а после кандидатурите им се утвърждават от конгреса. Много от тези съдии имат политически амбиции. А за послушание обикновено се дава награда. В Интернет Вие съобщавате за юристи с имена Джон Ю и Джей Скот Байби. Тези юристи са получили служебни места защото, както пишете, са “позволили на демократично избрания президент да се превърне в Цезар” – способствали са за юридическото подплата на някои съмнителни инициативи на Буш. Джон Ю станал професор в юридическия факултет в университета в щата Калифорния в Бъркли. Байби станал федерален съдия в апелативния съд в Девети окръг. Излиза, че, който играе играта, получава награда?

- Да, тези хора твърдяха, че президентът на САЩ може да измъчва когото си поиска, но не на територията на САЩ, че тези действия не противоречат на американските закони или на Женевската конвенция. Чрез действията си те развързаха ръцете на американското правителство за създаването на затвори за изтезания. И ето, наградиха ги и двамата. А тези, които бяха против или дадоха гласност на проблема – всички тези хора ги преследват чрез законни средства.

- Да си спомним за Сноудън. Сега той получи подкрепа от Русия. Май се смениха ролите след студената война? Как така се преобърнаха нещата?

image

- Мисля, че това се случи, защото САЩ стана люпилня на доморасли нацисти, които в Америка наричат неоконсерватори. Мисля, че те отлично биха се сражаали във висшите ешалони на Третия райх, в хитлеристка Германия. Те измислиха теорията, че след крушението на социализма САЩ няма алтернатива в света. Тази ситуация превръща САЩ  в необходима за целия свят държава, а мериканския народ в нация, без която светът просто не може да оцелее. А защо на тази нация й се вменява правото да налага волята си над целия свят?! В бившия СССР имаше съвсем друг процес. Там след всички съветски беди хората решиха, че им е писнало от тиранията. Руснаците решиха да станат други хора. И ето какво се случи – днес САЩ са тираничната държава, а Русия се опитва да се ръководи от закона.

Имало един унгарски кардинал Йожеф Миндсенти. Хвърлили го в затвора по време на фашисткото правителство, а когато в Унгария дошли на власт комунистите, отново го арестували като глава на католическата църква в страната и го осъдили през 1949 г. на доживотен затвор. Освободила го унгарската революция през 1956 г. Когато революцията била потушена от съветските войски, Миндсенти се скрил на територията на посолството на САЩ в Будапеща и поискал убежище, като Асанж днес. Миндсенти живял в посолството 15 години, защото просъветското правителство на Унгария не му разрешавало свободно да замине за страната, която била готова да го приюти. Той заминал едва през 1971 г. Сега САЩ правят същото с Джулиан Асанж и Едуард Сноудън. Т.е. къде се намира сега световното зло? Оказва се, че злото е във Вашингтон.

- Но защо говорите за държавен преврат в САЩ? Та там избирате президент на всеки четири години, а конгреса на всеки две. Твърдите, че крайният резултат прилича по-скоро на узурпиране, а не на правителствено управление?

- При Сталин хората също гласували и избирали някого. Но правителството на КПСС от това не ставало по-отговорно пред народа си. В САЩ същото се случва днес – държавната система не носи отговорност пред гражданите си. Има шест мощни групи, изразяващи интересите на могъщи лобита – лобито на военно-промишления комплекс, на агробизнеса и други. Тъкмо те създават законите, които конгресът просто утвърждава, а президентът подписва.

Източник: Гласът на Русия




Гласувай:
7



1. atanasio - тепърва ще видим
11.08.2013 16:30
Преди 3год. съм писал писмо до всички държ.органи да се приеме закон като Гърция за земед.земя - държавата е изкупува но уви

мНОГО ЛЕСНО СЕ ОПРАВЯ ПРОБЛЕМА - прогресивно облагане - защото чувам ,че у нас някой имал 1,4 млн. декара ?! - до 2000 декара нормални данъци а нагоре такива ,че да се чудят - мога с закони да ги направя сами да си говорят и да плачат ,и да се молят държавата да им е изкупува

''Национализацията'' в 21-век не е като 1944год. - просто прогресивно облагане и семейно с данък лукс и забрана на ошфорките ,и т.н. данък върху лихвите защото са доход и т.н. данък на банките - лесно мога да ги оправя.

Евростат - данъците върху личните доходи и дейността на компаниите са най-ниски във България между 2000 - 2010год. тези налози са паднали от 40% на 10% за сравнение в Швеция са 56% ,Белгия 53% ,Холандия 52%
България е почти ошфорка и Дянков чак в Конституцията искаше да се вкара.
Но преди това трябва да се спре контрабандата за 4млрд.лв. годишно.
Всеки гражданин може да контролира сивата икономика и контрабандата с едно просто нещо - да изисква касова бележка за всяка стока и услуга.
Казано иначе всеки гражданин става митничар и данъч.инспектор ако иска кас.бележка.
При заплата 600-1000лв. и осигуряване на минималната заплата е по-трудно но с закон се криминализира деянието на работодателя - над 1 млн. се осигуряват на мин.заплата.

Но има един проблем

цитирай
2. luc - snimka ne na myasto
12.08.2013 13:41
1-та снимка е на Доминик Строс Кан, а не на Пол Робертс, както би могло да се стори на някого... вероятно става дума за грешка в руското издание.
цитирай
3. luc - неточна снимка
12.08.2013 13:45
1-та снимка е на Доминик Строс Кан, а не на Пол Робертс, както би могло да предположи някой. Сигурно грешката е на руското издание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317961
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031