Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2013 18:54 - Генетично изследване потвърди, че българите са тук от поне 10 000 г. Антибългарският мит за ‘смесения народ’ отива в небитието,Автор: prarodinata
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 26203 Коментари: 15 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По принцип избягвам да публикувам резултати от генетични изследвания, касаещи произхода на българите. Причината за това е, че различните изследвания досега даваха взаимно противоречащи си резултати и не успяваха да убедят в достоверността си. Макар последните проучвания да сочеха, че над 20% от българските мъже са потомци на местно население на Балканите отпреди 8000 години, неясната методология на изследванията, както и терминологичната бъркотия с понятията ‘прабългари’, ‘славяни’, ‘траки’, че и най-новото – 

‘особени славяни’  – не помагаше на любознателния българин да бъде сигурен в произхода на гените си. Не на последно място фактът, че тези изследвания стигаха до нас чрез родните медии, които обикновено компенсират отсъствието на качествена журналистика със сензационни и повърхностни материали, не ни помагаше особено да им се доверим.

За разлика от досега, данните от това изследване черпим от самия извор без посредничеството на родните СМИ. Изследването е направено с най-съвременна технология и методика от българо-италиански научен колектив. Изпъкват имената на директора на Института по експериментална морфология и антропология проф. Йордан Йорданов и директора на Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов. Статията е публикувана в реномирана научна онлайн платформа и е преминала научна редакция (Peer reviewed); може да се види тук: Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry


Резултатите от изследването вече са дискутирани в българското интернет пространство: тук и тук .


 

За съжаление авторите на тези статии се влияят твърде много от лишената от всякакво научно основание мантра за ‘славяни’, ‘траки’ и ‘прабългари’ и това значително изкривява техния анализ на резултатите от изследването. Затова моят подход ще бъде да преведа най-важните пасажи от научната статия и да оставя самите автори на изследването да говорят. А те имат да кажат изключително важни неща.

 

За да спестя на читателите, които нямат времето и възможността да проследят тежкия на места научен жаргон, първо ще изброя накратко най-съществените изводи от изследването, а след това ще дам и своя превод на основните моменти:

 
*  Изследвани са различията в Y-хромозомите на 808 български мъже;

2.   * В генофонда на българите преобладават характерни за европейците хаплогрупи;
  * 40% от днешните българи принадлежат към хаплогрупите
E-V13 и  

I-M423, които най-вероятно са възникнали в нашата Прародина на Балканите и оттук са били разпространени в цяла Европа от нашите предци при тяхната демографска експанзия  след овладяването на земеделието;
* За българите са характерни "автохтонни, почти ендемични, редки и уникални" генни комбинации (Българският ген?)  

image

 

Карта с разпространението на хаплогрупа E-V13

 

*    *  Българите заемат междинно място между източноевропейските и средиземноморските популации и са много далеч от тюркските народи – едва 1.5% от българите носят генетични маркери, характерни за тюрките. 

 

1.  * Противно на широко разпространените и лишени от всякакво основание (антибългарски) тези, че българите са ‘смесен народ’ и ‘който не е минал оттук, той не е оставил гените си’, резултатите от това изследване убедително показват, че българският народ е изключително хомогенен в генетичен план. Изследователите, занимаващи се с истинската българска история, отдавна твърдят това на базата на консерватизма и устойчивостта на българския език, на духовната и материална култура на народа ни. Един ‘смесен’ народ не би могъл да съхрани език и обичаи в продължение на толкова хилядолетия. За това е нужна чиста кръв, която дедите ни са пазили ревностно. Днес вече имаме научното потвърждение на тези изводи и отровната заблуда, че българите са мелези, поема по пътя към небитието. Време е да поискаме официално извинение (а защо не и съдебна отговорност) от всичките поръчкови "учени", на които десетилетия наред плащахме заплати, за да ни лъжат, че сме: тюрки, номади, мелези, а в по-ново време и иранци. Най-старият европейски народ, създателят на съвременната цивилизация преглъщаше твърде дълго тези унижения, но всяка лъжа има край...
 

 

Превод на откъси от оригиналната публикация 

"За да дефинираме по-добре структурата и произхода на генофонда на българските мъже, ние разгледахме различията в Y-хромозомата на 808 българи. Установихме, че генетичният фонд на Y-хромозомата у съвременните българи се представлява предимно от западно-евразийски хаплогрупи (около  40% принадлежат към хаплогрупите E-V13  и I-M423 и 20% – към R-

M17 ). Хаплогрупите, разпространени в Близкия изток (J и G) и в Югозападна Азия (R-L23 *), се срещат в честоти съответно от 19% и 5%. Хаплогрупите C, N и Q, характерни за алтайски и централноазиатски тюркски популации, се срещат в пренебрежима честота от само 1.5%. Анализите на основните компоненти дава на българите място сред европейските народи, генетично далеч от тюркскоезичните групи от Центр. Азия и популации от югозападна Азия. В рамките на страната генетичните вариации са обособени в западна, централна и източна България, което сочи, че Стара планина не е била преграда за придвижването на хора. Анализът на генетичното потекло дава следните интересни резултати:

 

1.    * R-L23 се среща в Източна България от края на ледниковия период;

 

2.  * Хаплогрупа E-V13 има мезолитна (ок. 10 000 г. пр. Хр., б.м.) възраст в България, откъдето се разпространява след пристигането (?) на селското стопанство;

3.  * Хаплогрупа J-M241 вероятно отразява неолитната експанзия в западна посока на най-ранните земеделски общества  по Черноморието. Като цяло, в светлината на последните исторически изследвания, които показват значителен прабългарски генетичен принос в съвременните българи, нашите данни показват, че общо наследство по мъжка линия между прабългарите и алтайски/централноазиатски тюркскоезични групи или не е съществувало, или е било пренебрежимо малко."

"От генетична гледна точка, последните анализи на митохондриална ДНК, както и анализите на
автозомите, хромозомните вариации на съвременните българите попадат между източноевропейските и средиземноморските популации. В частност, почти целият фонд от митохондриална ДНК на българите има западно-евразийски произход и включва отличителни генетични маркери от всичките европейски популационни вълни от късно-палеолитната колонизация на Европа до по-скорошната ‘неолитизация’ на Европа (която разбира се започва от нашите земи, б.м.)"

Методология

"Проведохме анализ на генотипа на 808 ДНК проби от български мъже без роднински връзки помежду им. Всички дадоха информирано съгласие и предоставиха лична генеалогическа информация преди събирането на пробите. В изследването бяха включени само лица с бащи от български произход."

 

 

 

 

"В съответствие с едно задълбочено антропологическо проучване на българите класифицирахме пробите според предишното (преди 1999 г.) административно деление на страната. Така, на база информацията за родното място на бащата, 739 от пробите бяха по категоричен начин причислени към една от деветте области на България, а именно: Бургас (N = 45), Хасково (N = 41), Ловеч (N = 62), Монтана (N = 80), Пловдив (N = 159), Разград (N = 21), гр. София (N = 59), София област (N = 257), Варна (N = 15)."

Резултати и дискусия

 

"Най-разпространените хаплогрупи сред българите са I-M423 (20.2%) и E-V13 (18.1%). Те представляват АВТОХТОННИТЕ И ПОЧТИ ЕНДЕМИЧНИ подгрупи I-P37 и E-M78 в югоизточна Европа. На трето място е общата евразийска хаплогрупа R-M17,  която се среща при 17.5% от българите, от които 42,9% принадлежат към специфичната за Европа подгрупа

R-M458. Хаплогрупа R-L23, източният клон на западно-евразийската хаплогрупа R-M269 присъства в генетичното наследство по бащина линия на 5,2% от българите (…) На следващо място е Hg I-M253 (4.3%), която е харктерна за индивиди от северна Европа. Тя е последвана от две подгрупи на J-M172, а именно J-M241 и J-M530 (Средиземноморска/Егейска), наблюдавани с честота от 3.8% и 2.4%  респективно. Останалите хаплогрупи са с  честота по-малко от 2%.
Тези открития показват, че съвременният български генофонд е ПОДЧЕРТАНО ХОМОГЕНЕН, а Стара планина вероятно не е представлявала сериозна преграда пред генетичния обмен."


image

 

"Схематичното представяне на спектъра на подгрупите в хаплогрупа I-M423 се характеризира със звездовидна форма с център – най-често срещания хаплотип, характерен за всички балкански популации. Топологията на хаплогрупната мрежа съответства на предишни заключения, че ХАПЛОГРУПА I-M423 Е ГЕНЕТИЧНО НАСЛЕДСТВО ОТ ЛОВЦИТЕ И СЪБИРАЧИТЕ, ОБИТАВАЛИ БАЛКАНИТЕ ПРЕЗ МЕЗОЛИТА И ТЯХНАТА ЕКСПАНЗИЯ СЛЕД ОВЛАДЯВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО. СТРУВА СИ ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОБИ СА РАЗПРЪСНАТИ ПО ЦЕЛИЯ СПЕКТЪР И ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ РАЗРАСНАЛИ СЕ ВПОСЛЕДСТВИЕ, РЕДКИ И УНИКАЛНИ ХАПЛОТИПОВЕ. ТОВА РАЗНООБРАЗИЕ Е ЛЕСНО ОБЯСНИМО С ОГЛЕД НА ГОЛЯМАТА ДРЕВНОСТ НА I-M423 В БЪЛГАРИЯ."

image


 

 Карта с разпространението на хаплогрупа I-M423

 

 "Изключвайки босненските хървати и македонските гърци, за които стандартната грешка е твърде голяма, най-старите образци на E-V13 на Балканите, датиращи от времето на мезолита, се срещат в проби от Западна България (9.3±3 хиляди г.) Тази стойност, която се припокрива с тази, регистрирана в Турция (10.6±3 хиляди г.), показва, че E-V13 ВЕЧЕ Е БИЛА НАЛИЦЕ (ОСВЕН АКО НЕ Е ВЪЗНИКНАЛА) ПРЕЗ МЕЗОЛИТА В ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ, ОТКЪДЕТО Е ПРЕТЪРПЯЛА ЕКСПАНЗИЯ ЗАЕДНО С ПРЕХОДА КЪМ ЗЕМЕДЕЛИЕ."

 

 


Литература

Йорданов, Йордан и колектив. Антропология на населението на България в края на XX в. Акад. издателство „Проф. Марин Дринов” към БАН, 2006. 

 

Попов, Методий. Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите. БАН, 1959.

Karachanak, S., et.al. Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry.

 

 

Battaglia, et. al. Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_E-V68#E-V13_and_ancient_migrations

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I-M438

http://dienekes.blogspot.com/2008/12/expansion-of-e-v13-and-i-m423-from.html

http://akademika.bg/2013/03/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5/

https://www.bulgarianhistory.org/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80/

http://zdravgr.blog.bg/history/2013/08/07/dnk-i-bylgarite-zashto-ne-sme-doshli-ot-pamir.1137351

http://gepard96.blog.bg/history/2011/09/07/quot-harakterizirane-na-antropo-genetichnata-identichnost-na.815553

http://www.desant.net/show-news/20780/

http://www.mediapool.bg/balgarite-sa-osobeni-slavyani-sas-sredizemnomorska-zhilka-news183796.html




Гласувай:
11



1. grigorsimov - Копирано от адрес:
04.09.2013 18:56
http://prarodinata.blog.bg/history/2013/09/04/avtoritetno-genetichno-izsledvane-potvyrdi-che-bylgarite-sa-.1145641
цитирай
2. sparotok - !
04.09.2013 19:59
Най-интересното е това, че разпространението на типичните за народа ни гени съвпада с разпространението на няколко особени типа керамика, а и оръжия на труда от 6-5 хилядолетие преди Христа.
цитирай
3. sparotok - !!!
04.09.2013 20:02
Разпространението на типичните за българите гени съвпада и с разпространение на древен обичай от Неолита и Халколита.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Burned_House_Horizon_Map.PNG
цитирай
4. sparotok - !!!
04.09.2013 20:04
Нядявам се да доживеем момента, в който учените да признаят, че културите на Варненския Некропол, Хотница, Езерово, Бреница, а и тези на Кукутени в Румъния, Тиша-Полгар в Унгария, Сескло в Гърция и Триполие в Украйна са дело не на различни хора, а на един - нашите деди трако-пелазгите!
цитирай
5. penchoan - Според окултната наука 144 хиляди ...
05.09.2013 05:44
Според окултната наука 144 хиляди души, поставили началото на бялата раса, са слезли от Луната след големия потоп от преди 14400 години. За тях се споменава и в Библията. Всички народи от жълтата и червена раса, остатъци от атлантите, имат спомени за потопа. Само народите от бялата раса нямат спомен от Великия потоп във фолклора си, което потвърждава твърдението.
цитирай
6. apostapostoloff - Да, така е, но
05.09.2013 05:45
българите по принцип са си траки.
цитирай
7. tikoev - Не са нито траки, нито нещо друго. . . ...
05.09.2013 11:36
Не са нито траки, нито нещо друго...Щом се е стигнало дотам сами да се питат какви са, значи са вече нищо...Съжалявам, но това е единственият отговор на тези които плюят по "История славянобългарская". И после...България имала велики личности...Да, за съжаление за тях може да се говори само в минало време и погребани във фекалиите на сегашните псевдоисторици...
цитирай
8. evalten - Както всички маски в българския ...
05.09.2013 12:19
Както всички маски в българския политически живот вече падат и са към своя край, така започналото разбулване на митовете, свързани с българския произход и история постепенно продължава и както множеството поточета по дългия си път се превръщат в огромна, преодоляваща всичко пред себе си водна маса, така и информацията, съдържаща се в множеството артефакти, документи, изследвания, публикувани до момента и по податките, които съществуват за бъдещи такива, ще се превърне в мощен информационен поток, който ще преобърне предстаите не само за нас, но и за света като цяло. И това ще стане въпреки настоящите последни напъни на разни титулувани историци и подобни специалисти по патриотични и други медии, които отклоняват и манипулират вниманието и съзнанието на българите по тези въпроси и го тикат в друга, далечна от истината посока. Един пример: същите с лека ръка отхвърлят тезата, застъпена в трудовете на проф. д-р Ганчо Ценов от преди век като основоположник на теорията автохтонния произход на българите, която се потвърждава от резултатите в това генетично изследване.
цитирай
9. zarenkow - Безсмислицата е пълна, когато се забравя за доминантата на един дух, културата.
05.09.2013 12:53
Към момента, все едно селския идиот са го качили на масата в кръчмата и вадят документи, колко не са били идиоти дядовците му. Той е с широко изразена усмивка, загатващ така , че знае колко важни са гените му за моментното му "величие". На кой му трябва точно това, когато на идиота му е нужно спешно лечение, а той загива с блаженната усмивка за величие.
цитирай
10. apostapostoloff - Българите са си траки и
05.09.2013 13:34
туй то! Питайте Спартак и Джойса!
цитирай
11. breeze - И все пак, по-добре е да загинеш с "усмивка за величие", вместо с "усмивка" на смачкан червей! :)
05.09.2013 14:13
Поздрави!
цитирай
12. zarenkow - breeze
05.09.2013 14:56
Добър избор, :))). Естетичен но безсмислен, както тоя на масата. Естетиката е логично следствие на културата, а нали за това стана дума.
цитирай
13. fascindoo - Категорично е опровергана вече теорията за тюркския произход на българите !!!
05.09.2013 16:34
Типични за турците са майчините хаплогрупи HV, H4, H20, U1, U3, U6 и X, които при българите или въобще не се срещат, или са в пренебрежимо малък процент.
Друга азиатската хаплогрупа М при тях се открива в 10%, а при нас е 50 пъти по-малка - тя е под 0.2%;
цитирай
14. fascindoo - Синтезирано:
05.09.2013 16:42
Сегашния генетичен пул на 97.5% от българите по хаплогрупи е приблизително от 1400 теста в периодо 2008-2011, генетичния пул на съвременния българин е кристално ясен и в синтезиран вид изглеждат така:
1. Хаплогрупи I, J и E (балкански хаплогрупи) - около 67.5 % от съвременните българи, сл. сме потомци на старото балканско население – траките, наричани гети, и предтракийското население пелагсите, наричани от елините още "пелагри" или "пелгари":
• 4,5% носим гените на хаплогрупа I. Хаплогрупата I е най-старата хаплогрупа в Европа и вероятно единствената, която напълно произлиза оттук. С други думи, най-вероятно кроманьонците произлизат от тази хаплогрупа. Генетиците смятат, че първите представители на хаплогрупата I са пристигнали в Европа от Близкия изток (като хаплогрупа IJ) преди около 30000-45000 години, а впоследствие тази хаплогрупа се е развила като I преди 25 000 години;
• 19.5% от българите принадлежим към хаплогрупа I2a, най-вече тези в Добруджа, Северна България и в и около Софийското поле;
• Хаплогрупа I2a1 (M26 от Сардинския тип) бе намерена наскоро в неолитни кости от Франция, заедно с хаплогрупа G2a.
• 1,5% сме от хаплогрупа I2b;
• 3% сме от хаплогрупа J1;
• Хаплогрупа J има общ произход с хаплогрупа I и се разделя на два основни клона – J1 и J2. Cемитската група J1 се среща сред арабите с доста висок процент (70%) и е характерна за около 30% от евреите. До момента е открит един българин от тази хаплогрупа, произлизащ от източната част на Странджа. J2 е типичната тракийска хаплогрупа, пренесена от Месопотамия през Мала Азия на Балканите преди 10-12 хиляди години (Схема 3). Tя e силно разпространена в Южните Родопи, Беломорска Тракия и крайбрейните райони на почти цялото Средиземноморие.
• J възниква преди около 45 хил. г. в Близкия изток или Кавказ, но в Европа се появява много по-късно - преди около 8 хил. г., вероятно с първите неолитни заселници.
• 7,9% от хаплогрупа J обхваща българите и на практика почти изцяло е представена от своята подгрупа J1 (7%). От всички J в Европа над 4/5 спадат към подклона J1.
• 24% от българите притежават ген от хаплогрупа Е1b1b;
• 4% от българите притежават ген от хаплогрупа Е1b1b1а2 (алфа-кластер), появил се на Балканите преди 12-10 000 години
цитирай
15. apostapostoloff - Перко fascindoo дращи ли, дращи
05.09.2013 17:24
някакви щуротии и никой нищо не разбира.
цитирай
16. penchoan - Българи и траки са едно и също племе. ...
05.09.2013 20:58
Българи и траки са едно и също племе. Българите са тракийско племе, което е мигрирало в Азия преди последния потоп около 1600 години преди Христа. Останали са само планински вериги с височина над 300 метра. След бавно оттегляне на водите в продължение на около 2 хиляди години, Европа отново излиза над океана през 3-4 век сл. Христа и започва връщане на наследниците на емигрантите, наречено Велико преселение на народите. Тогава тракийското племе на Аспарух се нарича българи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28296249
Постинги: 4280
Коментари: 7543
Гласове: 8235
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031