Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2013 23:09 - ЩРАУС БУЛГАРИКУС и неговите национални подвидове. Автор: lyubomircholakov
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1770 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По едно време в България бяха започнали да отглеждат щрауси – вероятно, за да компенсират липсата на родно производство на агнешко, свинско и други мръвки, които от хилядолетия са виреели в Родината, но вече ги няма. Или пък липсата на български картофи и домати – които внасяме от Македония и Турция. Въобще, щраусите се бяха превърнали в единствена и последна надежда на родното селско стопанство.  

image

И тъкмо ни бяха потекли слюнките, че ще нагъваме родно щрауско, а покрай него и кенгурско (защо пък не, нали все от другия край на глобуса идват тия нововъведения) – и щрауското изчезна. Изглежда се дигнаха и отлетяха щраусите за родната си Австралия. Нищо, че не могат да летят, а само да тичат – ама явно са видели зор, щото тук очевидно им е дошло нанагорнище в тази терра инкогнита, демек непозната и толкова странна земя като една човешка длан, че въобще може направо тичешком да са прецапали океана в обратна посока. 

 

Но като се замисля, стигам до извода, че не конкуренцията на американските пуйки, турските агнета или полските картофи прогониха от българия вносните щрауси, които тъкмо се бяха прихванали. 

 

Не, прогониха ги родните, български щрауси. Ама било нямало такава порода: български щрауси? Хайде, де! Достатъчно е да влезем в интернет или просто да поговорим на чашка в компания за най-актуалните ни български проблеми, за да установим, че България бъка от щрауси. Родни, български щрауси. Национално производство. Естествено, на такава масова конкуренция ония, австралийските, нямаше как устоят. Речено с термините на пазарната икономика – пазарът е пренаситен. Дори може да се каже, че това е най-масовата стока, произвеждана в съвременната ни българска действителност. 

 

Обаче, понеже такова твърдение несъмнено ще предизвика известно недоумение, трябва да уточним: а как всъщност да разпознаваме родния, български щраус? 

 

Няма нищо по-лесно от това. Просто трябва да се вгледаме в най-характерния белег, който отличава щрауса – и готово. След като установим този белег в някое друго двукрако същество, вече не можем да бъдем заблудени. То може да се смята за нашенски демократ, либерал, комунист, националист и какъвто си ще още, но ние победоносно ще му наврем носа в жестоката действителност: не, братче, не можеш да ни избудалкаш – ти си най-елементарен щраус и нищо повече! 

 

А какъв е най-характерният белег на щрауса? 

 

То се знае отдавна, влязло е в доста карикатури и метафори, затова няма защо тепърва да откриваме Америка, пардон Австралия, пардон България. 

 

Щраусът, дами и господа, щом види проблем, си заравя главата в пясъка и си подлага, пардон, навирва противоположната телесна част. И понеже вече не вижда проблема, си мисли, че той не съществува или дори да съществува, ще мине някакси покрай него – неосъзнавайки, че противоположната част, която си е вирнал към проблема, може да пострада в съвсем неприличен смисъл. 

 

Именно по това ще откриваме и родния, български щраус. 

 

Както виждаме: нищо по-лесно. 

 

За да открием нашенския щраус, е достатъчно да изпречим пред него някакъв нашенски проблем – и веднага по заровената му в пясъка глава и подложения на всеобщо обозрение задник си проличава неговата принадлежност към вида Щраус булгарикус. 

 

Разбира се, тук има подвидове, които имат свои специфични реакции. Нека да разгледаме реакциите на някои от основните видове Щрауси булгарикуси по някои нашенски основни проблеми. 

 

И така, ето един основен проблем: демографското измиране на българите. По данни от тази година само 40% от първокласниците са с майчин език български. Тоест – за 60% от първокласниците в България през 2013 г. родният език е цигански или турски.

 

 И така, как реагират различните разновидности български щрауси на този проблем. 

 

Щраус булгарикус депутатус: «Важното е да изпълняваме европейските изисквания. Щом от Брюксел смятат, че всичко е наред – значи всичко е наред». 

 

Щраоус булгарикус комунистикус: «При капитализма е така. Нали искахте демокрация? Е, на ви сега демокрация!» 

 

Щраус булгарикус националистикус: «Мамка й на Македония, нема такава държава! България на три морета! А па да знаете как сме ги били при Дойран…» 

 

Щраус булгарикус демократикус: «България трябва да следва ценностите на евроатлантическата интеграция. Повече бежанци – решен демографски проблем, няма проблем, какъв ви е проблемът? Да живеят Съединените американски щати – надежда и упование на прогресивното човечество!»  

 

Щраус булгарикус журналистикус: «Бойко Борисов е мачо и има ГЕРБ. Росен Плевнелиев е президент и има къща. Азис не се знае какво е и има нови прашки!» 

 

Щраус булгарикус неправителственикус организацикус: «Българите са расисти и нетолерантни! Ще сезираме международния съд в Тел-Авив… ъ-ъ… в Хага или Страсбург… ъ-ъ… няма значение къде, важното е, че ще сезираме! Дискриминацията на малцинствата в България трябва да бъде прекратена, как може те да имат по-малко от 100% първокласници в българските училища?!?» 

 

Щраус булгарикус хомосексуалистикус: «Ама вие защо не ни обичате? Щом не ни обичате, ще направим още един парад, за да ни заобичате още повече! Ние много искаме вие да ни обичате, без значение по какъв начин, щото обичаме отвсякъде да ни обичат!» 

 

Щраус булгарикус фейсбукус: «Правилното хранене е много важно. Ако българите се хранеха правилно и не поемаха толкова много оксиданти, щяха да се научат да приемат измирането си с мъдрост и усъвършенстване според системата на Ошо». 

 


Или проблемът за продажбата на българска земя на чужденци… 

 

Щраус булгарикус депутатус: «Това е европейска директива. Щом е европейска директива – трябва да се изпълнява. Да, вярно, че Унгария забранява продажбата на унгарска земя на чужденци, обаче европейските депутати не обичат Виктор Орбан, щото не изпълнява и не слушка. А нас ни обичат, щото изпълняваме и слушкаме. Значи, за да ни обичат и занапред – ще продължим още повече да изпълняваме и още повече да слушкаме. Ама българската земя щели да я изкупят арабски спекуланти и шейхове – може, обаче така ще ни обичат от Европейската комисия. Затова пак още повече ще изпълняваме и пак още повече ще слушкаме». 

 

Щраус булгарикус комунистикус: «При капитализма е така – всичко се купува и продава. Нали искахте пазарна икономика? На ви сега пазарна икономика!» 

 

Щраус булгарикус националистикус: «Българската земя – вечна и свещена, Македония е недоразумение, развейте знамената, на оружие, братя!» 

 

Щраус булгарикус демократикус: «Длъжни сме да спазваме европейските директиви, защото България е поела ангажименти с подписването на договора си за присъединяване към Европейския съюз. Земя трябва да се продава на чужденци, защото такава е европейската практика. Какво, като имигрантите не искат да се интегрират – затова пък ще запазят своята национална, религиозна и цивилизационна идентичност! България като част от голямото евроатлантическо семейство не може да се дърпа и ще трябва да свиква с бежанците, щото те ще решат и проблема със земята, както и демографския проблем! Да живеят Съединените американски щати – надежда и упование на прогресивното човечество!» 

 

Щраус булгарикус журналистикус: «А пък Бойко Борисов се фръцнал от парламента, нищо, че е мачо. А пък Росен Плевнелиев платил в брой за къщата си. А пък Азис не се знае дали си е платил прашките или са му подарък!» 

 

Щраус булгарикус неправителственикус организацикус: «Българите са расисти и нетолерантни! Ще сезираме международния съд в Тел-Авив… ъ-ъ… в Хага и Страсбург… ъ-ъ… няма значение къде, важното е, че ще сезираме! Дискриминацията на малцинствата в България трябва да бъде прекратена, затова трябва да приемем повече бежанци от Сирия, Чад, Уганда, Патагония и Северния полюс! И престанете с тоя расизъм спрямо чужденците – българската земя на тях не трябва да им се продава, а да се подарява! Как българи може да си подаряват земя помежду си, а на чужденци да не може! Който не иска да подарява земя на чужденци, е расов нетолерантен расист!» 

 

Щраус булгарикус хомосексуалистикус: «Ама вие защо не ни обичате? Щом не ни обичате, ще направим още един парад, за да ни заобичате още повече! Ние много искаме вие да ни обичате, без значение по какъв начин, щото обичаме отвсякъде и по всякакъв начин да бъдем обичани!» 

 

Щраус булгарикус фейсбукус: «Моля спазвайте правилата на групата и коментирайте само по темата! Какво неправилно хранене, тука да не е китайски ресторант?! Темата на групата е медитация върху седмата чакра, чрез която се постига просветлението и вечния покой на нирваната! Хай сиктир, тоя ще го блокирам, че ми причинява сътресения в душевното равновесие!»
 

 

Любомир Чолаков 


http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2013/10/18/shtraus-bulgarikus.1194315




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28318117
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031