Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2014 14:49 - Архимандрит Амвросий, игумен на Зограф: Света Богородица не се води по новия календар
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2463 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ваше Високопреподобие, Голяма Богородица се празнува в България на 15 август, а в българския манастир “Зограф” и на цяла Света гора - на 28 август. Докога датите на църковните празници ще ни разделят?

 - Това зависи от самия народ, той трябва по-усърдно да иска връщането на стария календар. А сред повечето хора цари безразличие. На църковно-народния събор в Рилския манастир някои са поискали въпросът за календара да влезе в дневния ред, но повечето са гласували против. А по-малко от 10% от православните християни са по новия стил - Гърция, България и Румъния. А по стария са Русия, Украйна, Грузия, Сърбия, Македония, Йерусалим, Света гора. Има много чудеса, които съвсем ясно показват кой календар е правилен.

 Например отец Красимир от Шумен наскоро ми разказа, че една жена преди повече от година била тежко болна и лекарите не давали надежда, че ще оцелее. В съня обаче се явява св. Богородица и казва, че точно след три дни - в деня на св. Йоан Рилски, ще оздравее. Така и станало за почуда на лекарите. И наистина този ден бил празник на св. Йоан Рилски, само че по стар стил! Тоест Света Богородица не се води по новия календар.

 Румънският архимандрит Юстин от манастира “Петровода” ни разказа за подобно чудо, което се е случило малко след като новият календар бил въведен в Румънската църква през 30-те години на XX век. Тогава един от румънските монаси аскети е започнал изключителен духовен подвиг - 40 дни се е затворил в килията си, без да яде, без да пие дори и вода. Той само се е молил, за да разбере кой календар е правилен. Явили му се тримата светители - св. Василий, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов, и му казали: старият календар е правилен. А
 тези, които са въвели новия, ще страдат и ще бъдат наказани от Бога.

 - Архимандрит Амвросий, не смятате ли, че този голям празник трябва да бъде неприсъствен работен ден, както Великден?

 - Св. Богородица се чества няколко пъти в годината - Рождество Богородично, Благовещение, Въведение Богородично, Покров Богородичен, Сретение, но Успение Богородично е най-големият празник. И трябва да бъде официален празник, както например е в Гърция. Но у нас хората са заспали в духовно отношение. Управниците могат да решат въпроса, в случай че народът е по-активен. Тогава властта ще е мотивирана, защото ще иска да се хареса на хората. Трябва да знаем, че пресвета Богородица е над светиите, над ангелите и архангелите и нейните
 молитви са по-силни от всички, взети заедно. Ако тя се застъпи за нещо пред Бога, то винаги става.

 - Имали ли сте откровение или видение на пресвета Богородица, което да е полезно да споделите пред нашите читатели.

 - Това са лични работи. Но наистина е полезно да се знае, че пресвета Богородица ми е казвала: “Важното е човек да не греши. Кога да е, ще дойде краят на всеки. Но важното е човек да не греши. Защото и 120 г. да живее някой, ако греши, няма полза.
 Защото идва вечността и за непокаяният грешник тя е страшна.”

 А вече на много хора е известно обещанието на св. Богородица, че който живее на Света гора и изпълнява обетите си, Бог му опрощава всички грехове.

 - Да, знае се, че св. Богородица е закрилница на Атон.

 - Света гора е отреден жребий от Бога за нея. Затова и има разлика при смъртта на светогорците и на другите хора. При смъртта тялото на всеки се вкочанясва, а на много светогорци – не. Дори понякога тялото е сякаш топло и монахът е като заспал.

 - Монаси често ви търсят за наставления. Какво наставление ще дадете на вярващите българи.

 - В книгата “Вяра, надежда, любов” добре са обяснени десетте Божи заповеди и се описва за всеки грях какво наказание има. И човек си дава представа защо не трябва да съгрешава.

 Жената трябва да е подчинена на мъжа си, но и той не трябва да я дразни и да не пие много. Уважението между тях и взаимната почит е в основата на сговора. Сега хората са много горделиви, всеки иска да командва, а гордостта е порок от дявола.

 - Какво е най-важното нещо, което трябва да знае всеки съвременен човек?

 - В Евангелието пише: “Търсете първо царството Божие и всичко друго ще ви се придаде.” Господ знае какво ни трябва и ще ни го даде, от Него всичко зависи - и слънчевата светлина, и въздухът, и благата. Но повечето хора търсят греховните неща, а грехът лесно ни омотава, казва апостол Павел. Хората все мислят как да преуспеят, а не мислят, че от Господа зависи всичко и те трябва да живеят по-морално, а не греховно.

 - Мнозина или не знаят, или се чудят защо денят на смъртта на Божията майка се почита като Голяма Богородица, а раждането се нарича Малка Богородица.

 - Защото Богородица се ражда за земния живот със своите изкушения и скърби, а след смъртта си отива в блажената вечност. Неслучайно и Възкресението Господне е по-голям празник от Рождество Христово.

 - Дядо Амвросий, в “Зограф” има чудотворна икона на Богородица. Коя е тя и бихте ли разказали в какво се изявява нейната чудотворност?

 - Имаме три чудотворни икони - “Акатистна” (или още наречена “Пожарна”) в малката църква “Успение Богородично”, „Проговорившая” - в олтара на голямата църква “Св. вмчк Георги”, и “Закланата” - в храма “Св. Кирил и Методий”. “Акатистната” икона първо се е намирала в местността Херово, на 2 км от “Зограф”. Докато чел акатиста на св. Богородица, един зографски монах чул гласа : “Старче, кажи на игумена, че идват лоши хора, врагове на моя Син и мои врагове. Нека в манастира да останат само тези, които твърдо могат да пазят
 вярата.” Било е през 1276 г., когато католиците нахлуват на Атон. Когато монахът пристига в “Зограф”, вижда, че иконата го изпреварила и е там.

 Той разказва за чудото на игумена Тома, който наредил да се скрият по-ценните реликви. Някои монаси избягали в гората, а в “Зограф” 26 души се заключили в кулата. Католиците пристигнали от Ватопед (който също опустошили), разбили вратите на нашия манастир и заповядали на монасите да се приобщят към католическата вяра. Зографци обаче започнали богословски диспут, доказали, че римокатолицизмът е ерес, и накрая били изгорени от латинците. Монах Партений, един от 26-те мъченици, не умира веднага, а обгорен пада от кулата и живее още
 30 дни. Той именно свидетелства, че докато мъчениците умирали в кулата, те чули глас от Небето:
 “Радвайте се, мъченици, наградата ви на небесата ще бъде голяма.” От нашия манастир католиците отиват в манастира “Ксиропотам”. Там ги посрещнали с клончета и цветя, дори започнали обща служба, но веднага дошло възмездието за тяхното предателство на вярата. Става земетресение, и то само на това място. Събарят се църквата, стените на манастира, изчезва и лековитото растение, което раждало по 40 плодчета всяка година и който хапнел от тях, на мига оздравявал.

 “Акатистната” икона се нарича още “Пожарна", защото няколко пъти спасява манастира от гибелен огън. Първият път е през 1873 г., когато зографските монаси излизат с иконата срещу огъня, молят се на св. Богородица и в ясното небе внезапно идват облаци и руква голям дъжд точно над пожара.

 - Преди около 4 години донесохте мощите на Мария Магдалена в Ловчанска епархия. Казват после, че в Троян станало чудо с дете. Вярно ли е?

 - Това бе дете с парализирани длани и като докосна мощите на светицата с по-болната ръка, впоследствие взе свободно да я движи. А в Благоевградско пък момиченце прогледна.

 - Напоследък българският манастир “Зограф” е нападан от жълти медии. Вярно ли е, че българските монаси са едва ли не под санитарния минимум и има опасност руски монаси да превземат манастира?

 - Пишат и хулят, без да знаят истината. Довчера такива хвалеха Русия, днес обратното - пишат за руска агресия в българския манастир “Зограф”. А ние сме все православни братя. Сега има трима руски монаси при нас, но всички ние сме 37 монаси и 7 послушници. А когато аз отидох на Атон, бяхме само 8 монаси. Сега старецът Рафаил е в Хилендарска килия, но никой там не се оплаква, че манастирът им ще бъде превзет. Това в България е изкуствено създаван конфликт от някаква партия Господ казва в Евангелието: “Царство или дом, разделени на
 части една против друга - запустяват”. Защо тези партии така воюват една против друга?

 - Следите ли църковния живот в България? Някои медии твърдят, че в Светия синод на БПЦ няма единомислие между митрополитите.

 - Дяволът навсякъде се бърка. Но все пак митрополитите да си гледат своите работи, а хората да живеят по Божите заповеди - семейството да е твърдо като камък, да не се изневерява. Нека хората да търсят как да живеят по-спасително. А сега какво става? Има някои в калта, пък поучават другите. Изправянето започва първо от себе си.

 - Не мислите ли, че се увеличава дистанцията между висшия клир и миряните?

 - Митрополитите са 15 души на 7 милиона. Човек трябва сам да чете, да се вразумява, да се изповядва, когато греши. Човек има свободна воля - дали да греши, или не. Ако човек доброволно смъртно съгрешава, вече става подвластен на дявола.

 - Има ли нещо ново около манастирската библиотека или тя е встрани от ремонта и реставрацията?

 - Напротив, точно сега правим електронна каталогизация на всички книги, които са много - около 40 000. Преди това извикахме специалисти, които ги обезпаразитиха чрез процедури с използване на азот. Поръчали сме дъбови шкафове за книгите, работим и по ремонта на други книгохранилища. При нас се пазят някои ръкописи и хрисовули от XII-XV век, също и служебника на св. Патриарх Евтимий.

 - “Зограф” кой по важност е на Света гора от всичките 20 манастира?

 - За България е на първо. А на Света гора от древност е на 9-о място. Първият манастир е Великата Лавра, после Ватопед, Ивирон, Хилендар и т.н. Ние пазим традицията да се наричаме славянобългарски манастир “Зограф”. Защото преди десетина година стана въпрос за това. Гръцките власти ни даваха примери, че на печатите на другите манастири пишело само “Ивирон”, “Ватопед”, а не пишело, че са гръцки манастири. Но ние им показахме документи още от императори и патриарси, че нашият Зографски
 манастир открай време се нарича славянобългарски. Така защитихме името си. Ние сме монаси, но и патриоти.

 - Трябва ли да живеят в мир различните вероизповедания?

 - Разбира се, защото ние трябва да убедим другите изповедания в истината и те сами да поискат да станат християни. А не насила, както мюсюлманите в Батак и на други места.

 - Какви постъпки трябва да направи българин, ако иска да посети Света гора и манастира “Зограф”. Може ли и по интернет да свърши работа? Трябва ли да си носи храна, вино?

 - Сега е много лесно да се посети Света гора, не е като едно време. И интернетът също може да помогне за това. На Атон всички манастири дават подслон и храна безплатно. Не е като в България, например в Бачково - ако нямаш пари, не можеш да пренощуваш.
 Игуменът на "Зограф" архимандрит Амвросий

 - Монасите казват, че само вие правите виното в “Зограф”. Имате ли тайна?

 - За хубаво вино трябва хубаво грозде. Нашето е мерло и мавруд. И майстор, който да разбира. Защото виното е капризно и не трябва да се оставя да вкисне. Съдовете трябва да са чисти и след като ги измием, ги запарваме с хвойна или клонки от кипарис, които убиват миризмата и микробите.

 Имаме бъчви за около 25 тона, но правим около 7 тона вино. Избата ни е хубава, изчистена, със сводове и колони. И е хладна, държи около 17-18 градуса ден и нощ. Гледаме гроздето да има поне 25 захарни градуса, иначе трябва да се добавя захар. На монасите се полага само по чаша вино във вторник, четвъртък, събота и неделя след литургия.

 За причастие правим отделно вино - около 120 л. За него избираме най-доброто грозде, отделяме го на ръка.

 - Какво ще пожелаете на читателите на “24 часа” за св. Богородица?

 - Да търсят царството Божие, а всичко друго ще им се придаде Важното е човек да се стреми да не греши.

 - Но човекът е грешен по природа.

 - Нека помним, че греховете са различни. Най-страшни са смъртните грехове - убийства, прелюбодейства, самоубийства, лъжесвидетелство... Това са тежки грехове и човек трябва винаги да се пази от тях. Неслучайно при убийство човек се лишава 20 години от право да приеме св. причастие. Сурово се наказва и прелюбодейство, блудство – според църковните канони съгрешилият може да получи епитимия от 11 години лишаване от свето причастие. Трябва съвременните хора да се венчават в Църква, а не да живеят на “свободни начала”, не трябва да
 се изневерява и да се съгрешава... Всичко това е важно!

 Но нека всеки човек да избере как да живее: дали кратката отсечка на земята да изкара в грях, а после ще го чакат мъки във вечността; или в краткото земно житие да живее праведно, а в царството Божие ще намери вечното щастие.

 - Ако християнин иска да се причести в Атон, колко трябва да пости?

 - Трябва да пости от понеделник до петък, в петък да се изповяда и събота да се причести. Но независимо къде ще се причестява, причастието е едно - Тяло и Кръв Христови, независимо къде се служи литургията. Важно е самият вярващ да се подготви. Да пристъпим със страх, вяра и любов, а не с пренебрежение към тайнството.

 - Има ли грамотни монаси в “Зограф”?

 - Да, при нас имаме имаме богослови, икономисти, инженери, философи, лекари.
 В манастира има и един доктор по икономика, който знае 9 езика, друг пък е с две магистратури. Но и да си учен, и да си прост, трябва да можеш искрено да изпълняваш Божиите заповеди.

 - Какви са условията вярващ българин да стане послушник в “Зограф”?

 - Манастирът е за покаяние. Условието е искрено да се кае за греховете си и да се бори със страстите си. Всеки може да се кае. Примерът е с разбойника Варвара - убил 300 души и разплакал много жени. А после, когато започнал да се кае, 12 години лазил като куче и молил Бога за прошка...А след като умрял, на гроба му ставали чудеса. Отворили гроба - нетленни мощи. Ако Варвар бе попаднал на светска власт, го е чакал или доживотен затвор, или убийство. Но човешката жестокост няма нищо общо с Божията милост. Пророците казват - можеш да си грешил
 50 години, но ако се покаеш и спреш да грешиш, няма да бъдеш съден за прегрешенията ти. И обратното – ако 50 години си живял праведно, но после се отпуснеш - няма да намериш спасение след смъртта.

 - Внезапната смърт настигна митрополит Кирил. А може ли да се сметне тази внезапна смърт за наказание?

 - Не, това само Бог знае. Но ако някой го е убил, голямо наказание чака убиеца.

 - Дядо Амвросий, пословичен сте с това, че от години не сте давали интервю за нито една медия. Защо се съгласихте да говорите пред “24 часа”?

 - Най-важното нещо, което ме накара да говоря пред вас, е да може колкото може повече хора да прочетат за духовни неща и да вървят по правия път.


....................................................


 Архимандрит Амвросий е роден през 1939 г. в с. Новаково, Асеновградско. Завършва Духовната семинария в Черепиш. През 1973 г. става послушник в Бачково, а 4 години по-късно - монах. През 1981 г. отива в Зографския манастир на Света гора. На 6 май 1997 г. манастирският събор го избира за игумен, а през 2007 г. приема Велика схима.


15.08.2013.  Николай Москов



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314693
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031