Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2014 09:32 - Чудото от остров Мантамадос, Автор: fotinia
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4334 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 26.02.2014 09:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Светият храм на Великия Архангел, строг и величествен, потънал в зеленина и намиращ се само на километър от Мантамадос, винаги е бил място, в чиито гостоприемни килии жителите на селото и чужденците  намирали духовен и телесен покой.

image

 

Св.Архангел Михаил защитавал и обсипвал храма с толкова блага, но все още липсвало нещо много важно – вода. Поклонниците носели прясна вода от Мантамадос в малки местни кани, наречени „кмариа”, което било много изтощително. Този проблем бил най-важната грижа за всяко настоятелство на храма, но по околните хълмове не се намирала никаква годна за пиене вода. Имало един извор на километър и половина от там в една нива, собственост на семейство Карулис. След дълго обсъждане настоятелството през 1906г. решило да откупят извора на Карулис и да доведат водата до храма, макар че това било доста скъпо начинание. Карулис веднага се съгласил да даде извора, радвайки се на добрата печалба, но трябвало да попита и съпругата си, тъй като нивата била част от нейната зестра. Семейството притежавало много земи и можело да премести стадата си на друга нива, в която също имало вода.

 

Когато казал на жена си за предложението обаче, Карулина силно възразила: ”Няма да дам водата. Ако го направим, нивата ще стане безполезна. Да си намерят вода на друго място и да ни оставят на мира. Искам да виждам как през нивата ни тече вода и добитъкът ни пие от нея.”  Всички опити на съпруга и да я убеди, били напразни. Той и обяснявал, че това е за Архангела, за болните, за поклонниците, за сиротите, но тя не искала и да чуе. Карулис се натъжил, отишъл в едно кафене и си поръчал узо. Срам го било да каже на настоятелството, че жена му не дава водата. След малко, когато узото го поотпуснало, той набрал кураж. Отишъл при настоятелите и обяснил,че жена му има възражения и не е съгласна да даде водата.

 

На другата сутрин из селото се разнесла мълниеносно новината, че „Карулина ослепяла”. Ужасна треска през нощта довела до ослепяването и. Двамата ни лекари не можели да обяснят този феномен и напразно се опитвали някак да облекчат болката и. След седмица състоянието на Карулина оставало все същото. Нейни приятелки дошли в неделя вечер и, утешавайки я, и казали нещо, което се въртяло в ума им предния ден: „ Да не би да страдаш затова, че не даде водата на Архангела?”- попитали я те. Като чула тези думи, стъклените очи на Карулина се отворили широко, сякаш се опитвали да различат очевидната истина. Повдигнала се в леглото и простряла ръце към приятелките си за помощ. С треперещи устни помолила да извикат мъжа и от пазара. Той пристигнал уплашен и запъхтян, като мислел, че ще му съобщят лоша новина. „Какво става тук, за какво ме викате?” –попитал той,  станал без сили. „Не се тревожи, Карулис, няма нищо лошо, Карулина те вика, иска да ти каже нещо.”- отвърнали приятелките. Жена му повдигнала зачервените си очи към него и казала:  ”Моля те, иди  кажи на настоятелите, че ще дам водата за Архангела.” – и се прекръстила. А след нея и всички останали.

Един поклонник на име Карадукас бил отседнал по онова време в килиите при храма. Той бил богат и набожен човек от Месагрос в Гера. По някакво съвпадение в същия час на деня  бил на една маса с двама от църковните настоятели. Карулис влязъл в кафенето разсеян, но усмихнат, дошъл при тях и казал :” Жена ми каза да ви предам, че ще даде водата за Архангела.” Тогава Карадукас се позаинтересувал за какво става дума и настоятелите му обяснили всичко за проблема с водоснабдяването от самото начало. Той пожелал да стане спонсор и да поеме всички разходи, ако настоятелството му даде съгласието си. Приятно изненадани и с насълзени от радост очи, настоятелите отвърнали, че това ще е най-ценният дар, който някога храмът е получавал.

 

За по-малко от седмица започнали усърдна работа и упорито напредвали към финалния резултат. Треската на Карулина спряла, но слепотата и останала.

 

След не много време дворът на храмовия комплекс се украсил от хубава мраморна чешма. Всички очаквали с нетърпение благословения ден, когато водата ще потече от нея за първи път. Денят настъпил. Свещениците,облечени в златните си одежди, чакали първите капки вода, за да осветят с тях  като със светена вода новата чешма.

 

Църковният двор бил пълен с радостни хора. Карулина също стояла в първите редици, подкрепяна от приятели и познати. Викове и радостни възгласи посрещнали първите капки вода. Благословеният народ се кръстел и благодарял,че най-после виждал течаща вода от чистия извор. Цялата околност на храма участвала в този празник на радостта.

 

Свещениците започнали освещаването, пеейки тропара на Архангелите: ”О, предводители на небесните войнства…” В двора царяла пълна тишина, сякаш бил празен. Само псалмопеенето на свещениците и хора се чувало толкова ясно, колкото ясна и бистра била водата от извора . Като завършили ритуала, Карадукас първи целунал Светия Кръст и бил поръсен със светена вода. След него пристъпила Карулина. „Очите ми, отче, очите ми…, казала тя,  Напръскай вода по очите ми и ги прекръсти…” Свещеникът докоснал очите и с клонка росен босилек. Светената вода се смесила с горещите и сълзи. За момент тя останала неподвижна. Приятелите и уплашени се навели към нея. Тя започнала да разтърква очите си и да ги отваря . Направила така няколко  пъти и накрая извикала: „ Архангеле мой, виждам, виждам, благодаря ти!”

 

После се втурнала пред удивената тълпа и спряла до релефната икона на Св.Архангел Михаил, където проляла много сълзи на радост и благодарност.

 

превод от английски: Весела Митева-Костова

http://fotinia.blog.bg/history/2014/02/26/chudoto-ot-ostrov-mantamados.1242478




Гласувай:
8



1. borjanmljakov - гриша, като по-малък, като беше доносник, кого наковлади?
26.02.2014 22:32
И, клетвата за вярност към кпсс, как я спазваш, на какво си верен?
цитирай
2. grigorsimov - А ти, като служител, или чадо, на дявола, ще получиш от самия него, отплатата, която заслужаваш...
26.02.2014 23:17
Неизбежно ще получиш ДОВОЛСКА отплата. Защото лъжата и клеветата са основата на всяко зло.
Така е било, и така ще е, със всички дяволски изчадия, наследници на онези, на които Христос е казал в лицата им (на юдейските първосвещеници и старейшини):
– "Ваш баща е дяволът, и вие неговите похоти искате да изпълнявате..."
Та, каквито и напъни да правите, от зло дърво, добър плод няма. А злото може да твори, само, унищожение и самоунищожение. Но само където и колкото Господ допусне! А всичко допуснато от Господа нашего - Иисуса Христа, е за добро, т.е. за спасение на вечните ни душите! Ако трябва, и с цената на всякакви земни страдания...
Разбира се, тези думи едва ли имат някакъв смисъл за тебе, и ако е така, толкова по-зле - за тебе.
Господи помилуй мене и нас грешните!
Да бъде Твоята Воля Господи Боже наш, Човеколюбче Иисусе Христе!
Слава във Висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение!
Слава Отцу и Сину, и Светому Духу, сега и всякога, и во веки веков!
Да бъде!
цитирай
3. borjanmljakov - гриша, ти да не си станал нещо епископ междувременно.
27.02.2014 11:54
Смиреността забранява догматика и нравоучение без сан, но това на марксистите и куките може и да не им е известно. Ти го играеш съдник (а можеш да съдиш само себе си) и на тебе ще ти се пържат мъдете в пъклото, затова, че раздаваш много акъл, вместо да опитваш да спасиш клетата си душа. Гний в калта на веруйото си, защото няма смирение в теб, а само гняв и глупост.
цитирай
4. grigorsimov - Щом не приемаш нищо от обикновени хора, тогава...
27.02.2014 14:13
– Дано Великият Архангел те вразуми!
цитирай
5. borjanmljakov - уф гриша, колко си глупав...
27.02.2014 14:31
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28354614
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930