Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2014 22:16 - СПЪНКИ ЗА ГРАЖДАНСТВО НА БЕЗСПОРНИ БЪЛГАРИ. Автор: kolevm38
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1469 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нашите предци са давали животите си за България в състава на Българската армия по време на Освободителната, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, плащали са данъците си на България, били са част от българската държава и нация, и са предадени като изкупителна жертва, за да я има днес България.

image

Напрежение и в Западните покрайнини за гражданството


Това посочват организациите на българите от Босилеград  - Културно-информационен център и Демократичен съюз на българите.

В писмо, адресирано до българските вицепрезидент, министър на правосъдието, външен министър и до председателя на Държавна агенция за българите в чужбина, сънародниците ни изразяват тревога и разочарование от изискването на Министерството на правосъдието на България и ДАБЧ, гласящо „всички лица, желаещи да получат удостоверение за български произход, е целесъобразно да представят официални документи, в които е посочена българската народностна принадлежност на техните възходящи”.

Сънародниците ни, живеещи в днешна Сърбия, изразяват опасението си, че това административно изискване ще забави и предотврати естествения и засилващ се стремеж на българите в Западните покрайнини да възстановят насила отнетото им българско гражданство през изминалия век.

Вместо непрекъснато да поставяте нови и все по-абсурдни административни изисквания за документи, доказващи „наличието на възходящ българин”, преровете българските архиви, международните договори, с които са откъсвани части от българската държавна територия, и страниците на българската история. Там ще намерите достатъчно автентични доказателства за нашият български произход, пишат в апела си председателите на двете сдружения.

Целия текст на писмото може да прочетете тук:

ДО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ г-жа МАРГАРИТА ПОПОВА

ДО МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО г-жа ЗИНАИДА ЗЛАТАНОВА

ДО МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА Р. БЪЛГАРИЯ г-н КРИСТИАН ВИГЕНИН

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАБЧ г-н ЙОРДАН ЯНЕВ

Културно-информационният център „Босилеград” и Демократичния съюз на българите в Босилеград изразяват тревога и разочарование от изискването на Държавната агенция за българите в чужбина и Министерството на правосъдието на Р. България, „…всички лица, желаещи да получат удостоверение за български произход, е целесъобразно да представят официални документи, в които е посочена българската народностна принадлежност на техните възходящи”. Ние изразяваме опасението си, че това административно изискване за официални автентични документи има една единствена цел – да забави и предотврати естествения и все по-силен стремеж на българите в Западните покрайнини да възстановят насила отнетото им българско гражданство през изминалия век. Това изискване би затруднило и много българи в самата България.

Кандидатстването за българско гражданство от страна на българите, които поради ред исторически обстоятелства са останали извън днешните граници на България, е част от демократичния процес и е недопустимо и абсурдно българските държавни институции да изискват документи за българската принадлежност на техните възходящи, и то не от който и да е, а именно от държавната власт на Р. Сърбия, която в продължение на един век е провеждала политика за дебългаризация и сърбизация на българското население в Западните покрайнини. Заличаването на българския произход на нашите предци е било част от тази политика, понякога подкрепяна и поощрявана и от някои български правителства по времето на комунистическия режим в България. Унищожаването на документите, доказващи българския произход, неведнъж е било въпрос на живот и смърт и днес не е човешко да се изискват такива документи от внуците и правнуците им, и то от страна на държавните органи на демократична и европейска България, която при това претендира да е майка-родина и закрилница на всички българи по света.

Не всеки може да предостави такива документи, което не го прави по-малко българин от ония, които по някаква случайност са запазили някакъв документ. Приобщаването и интегрирането на българите извън България е въпрос от съдбоносно значение и за самата България. Не само ние имаме нужда от България. И България има нужда от нас. Това, че мнозина от нас не могат да се върнат в България, както и това, че мнозина са принудени да я напуснат и днес, не е по наша вина, а по вина на българските управници, които и днес не могат да формулират политика, която да отговаря на волята и интересите на българския народ.

Уважаеми дами и господа, български управници! Вместо непрекъснато да поставяте нови и все по-абсурдни административни изисквания за документи, доказващи „наличието на възходящ българин”, и то от най-големите врагове на България, преровете българските архиви, международните договори, с които са откъсвани части от българската държавна територия, и страниците на българската история. Там ще намерите достатъчно автентични доказателства за нашият български произход. Защото нашите предци са давали животите си за България в състава на Българската армия по време на Освободителната, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, плащали са данъците си на България, били са част от българската държава и нация, и са предадени като изкупителна жертва, за да я има днес България. Това е достатъчно и неопровержимо доказателство за това, че сме част от българския народ и българската нация.

Ние, които сме изпитали мъката и страданието от живота в чужбина, не на последно място и заради грешките на българските управници, знаем истинската цена на род и родина, и няма да допуснем да ни я отнемат ограничени и бездушни чиновници. Именно заради това се обръщаме към вас, това абсурдно изискване за допълнителни документи, доказващи наличието на „възходящ българин” за кандидатите за българско гражданство за българите и техните потомци, родени на териториите, откъснати от България с Ньойския договор, да отпаднат и тяхното гражданство да бъде възстановено по възможно най-кратка процедура.

КИЦ „Босилеград”,

Иван Николов

Демократичен съюз на българите,




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28361060
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930